Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας: Απλοποίηση της ΚΑΠ, διεθνείς εμπορικές προκλήσεις

Tο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε χθες επικεντρώθηκε σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη γεωργία, την απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και τα εμπορικά ζητήματα που επηρεάζουν τον αγροτικό τομέα.

Οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την απλοποίηση της ΚΑΠ, εστιάζοντας στις διαδικασίες ετήσιας αξιολόγησης απόδοσης και στις υποχρεωτικές περιβαλλοντικές και κλιματικές δράσεις (γνωστές ως «πράσινη αρχιτεκτονική»).

Ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας, Τσέσλαβ Σιεκιέρσκι, δήλωσε:
«Η πολωνική προεδρία θα εργαστεί για την απλοποίηση της ΚΑΠ. Στόχος είναι η διευκόλυνση της ζωής των αγροτών και η μείωση της γραφειοκρατίας. Συζητήσαμε επίσης τη διαδικασία εκκαθάρισης της ΚΑΠ, και υπάρχει σαφής υποστήριξη από τους υπουργούς».

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ανησυχίες για το υπερβολικό οικονομικό και διοικητικό βάρος της διαδικασίας αξιολόγησης, ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή της «πράσινης αρχιτεκτονικής», όπως περιορισμό απαιτήσεων, παροχή εξαιρέσεων και μεγαλύτερες ανταμοιβές για τους αγρότες. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επιβεβαίωσε τη δέσμευση για μείωση του διοικητικού φόρτου και ανακοίνωσε την πρόθεση να καταργηθεί η ετήσια αξιολόγηση απόδοσης ως μέρος πακέτου απλοποίησης εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία διατήρησης των περιβαλλοντικών στόχων, αποφεύγοντας μεγάλες αλλαγές στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, ώστε να μην προκληθεί αβεβαιότητα στους αγρότες.

Ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε δύο νέες νομοθετικές προτάσεις για την ενίσχυση των αγροτών απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (UTPs) και για τη βελτίωση των σχέσεων στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν:

Κανονισμός για τη διασυνοριακή επιβολή της οδηγίας για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές: Αποσκοπεί στη βελτίωση της εφαρμογής των κανονισμών στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων.Στοχευμένες τροποποιήσεις στον κανονισμό για την κοινή οργάνωση αγοράς (ΚΟΑ): Περιλαμβάνουν υποχρεωτικούς μηχανισμούς διαμεσολάβησης, καλύτερους κανόνες για συμβόλαια μεταξύ αγροτών και αγοραστών και την ενίσχυση των οργανώσεων παραγωγών.

Οι υπουργοί εξέφρασαν γενική υποστήριξη στις προτάσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της διαπραγματευτικής ισχύος των αγροτών και βελτίωσης της διασυνοριακής συνεργασίας. Ορισμένα κράτη μέλη διατύπωσαν επιφυλάξεις για τη θέσπιση υποχρεωτικών μηχανισμών διαμεσολάβησης και γενικευμένων γραπτών συμβολαίων. Υπήρξαν επίσης ανησυχίες για τον πιθανό διοικητικό και οικονομικό φόρτο των προτάσεων, με προτροπές για περαιτέρω αξιολόγηση των επιπτώσεων.

Εμπορικά θέματα και ο αγροτικός τομέας

Το Συμβούλιο εξέτασε τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων, εστιάζοντας:

Στον αντίκτυπο του εμπορίου στις ευρωπαϊκές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.Στα μη δασμολογικά εμπόδια στο εμπόριο με τρίτες χώρες.

Οι υπουργοί τόνισαν τη σημασία του εμπορίου για τον αγροτικό τομέα της ΕΕ, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων. Συζητήθηκε η δημιουργία αποθεματικού τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για να αντιμετωπιστούν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από τη συμφωνία Mercosur, ενώ σημειώθηκε και η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Μεξικού.
Πηγή: consilium.europa.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα