Τελιγιορίδου: Ανεπαρκές το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΝΔ για τη νέα ΚΑΠ

Στις ελλείψεις που εντοπίζει στο Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός ΥΠΑΑΤ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, κατά την ομιλία της στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Στην

ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενόψει της κατάθεσης του Στρατηγικού Σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2023-2027 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η κ. Τελιγιορίδου υποστήριξε ότι το Σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός ΥΠΑΑΤ, απέχει από το να είναι ολοκληρωμένο και να δίνει προοπτική.

«Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι αν αυτό το σχέδιο που παρουσιάζετε σήμερα, είναι ολοκληρωμένο, είναι οραματικό, δίνει μια προοπτική και αν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε η ελληνική αγροτική παραγωγή να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Στηρίζει το σχέδιο αυτό τον αγροτικό κόσμο και την αξιοπρεπή του διαβίωση;» αναρωτήθηκε η αναπλ. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τα θετικά στοιχεία που εντοπίζει η κ. Τελιγιορίδου, υπογραμμίζει ότι το Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ έχει σε πάρα πολλά ζητήματα έλλειμμα πολιτικού σχεδιασμού που θα δίνει συγκεκριμένες λύσεις για την επόμενη μέρα. «Απαιτείται, κατά τη γνώμη μου, σαφής προγραμματισμός, εξειδίκευση ρεαλιστικών παρεμβάσεων στην πολιτική πράξη και όχι στην πολιτική επικοινωνία» σημείωσε η βουλευτής και εξήγησε:

«Απουσιάζει η τόλμη για τα ιστορικά δικαιώματα, τα οποία μετακυλίονται στο μέλλον. Και αυτό συμβαίνει ταυτόχρονα με την έλλειψη διαμόρφωσης για τη δυνατότητα μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων που θα έχει η κατάργησή τους.

Απουσιάζει η επαρκής αιτιολόγηση για την αναδιανεμητική ενίσχυση, για τα όρια των επιχειρήσεων που θα την παίρνουν. Προφανώς, από αυτά που είπε ο Υπουργός στην πρώτη του τοποθέτηση, προέρχονται από την διεύρυνση των μέσων όρων της χώρας. Λήφθηκε, όμως, υπόψη ο μέσος όρος άλλων κρατών μελών, ώστε οι δικές μας γεωργικές επιχειρήσεις να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και βιώσιμες;

Στις συνδεδεμένες παραμένουν και οι 19. Επιτρέψτε μου, όμως, να μην καταλαβαίνω το λόγο, για τον οποίο θα πρέπει να σας συγχαρούμε για αυτό. Να σας συγχαρούμε επειδή υπήρχε η φημολογία ότι θα γίνουν 8 και δώσατε τη μάχη απέναντι σε μια φημολογία και τις διατηρήσατε 19;

Λείπει σαφής αναλυτικός σχεδιασμός για τα οικοσχήματα, ώστε οι διαθέσιμοι πόροι που θα απορροφηθούν να ωφελήσουν τους αγρότες και το περιβάλλον. Είπε ο κ. Μπαγινέτας για νιτρορύπανση, βιολογική ευζωία των ζώων και δασώσεις. Σωστά, αλλά τι καινούργιο κομίζουν αυτά από τα ήδη υπάρχοντα, όταν η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θέλει περαιτέρω εξειδίκευση για την πράσινη οικονομία;

Θέλω, λοιπόν, να μου πείτε -εάν έχετε τη διάθεση- πιο αναλυτικά για ποιες τεχνικές αναφέρεστε για τις δεσμεύσεις του άνθρακα και αν έχετε ποσοτικοποιήσει ποιες καλλιέργειες προκρίνονται σε αυτά τα μέτρα των οικοσχημάτων.

Τέλος, επιτρέψτε μου, απουσιάζει η ειλικρίνεια από αυτήν την Κυβέρνηση. Είπατε σε όλους τους τόνους ότι θέλετε η πρωτογενής παραγωγή να συνδεθεί με τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία. Αυτό, όμως, ξέρετε δεν μπορεί να είναι στο επίπεδο των ευχολογίων, αλλά στο επίπεδο της πράξεως. Για ποια σύνδεση, λοιπόν, της παραγωγής με την έρευνα των πανεπιστημίων μιλάτε, όταν η δική σας Κυβέρνηση από τις Γεωπονικές Σχολές, με την ειδική βάση εισαγωγής φέτος, απέκλεισε πάνω από 2.200 πρωτοετείς; Από τους 2.500 πρωτοετείς στα Γεωπονικά Πανεπιστήμια πέρασαν οι 300. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; 28 από τους 60 στην Αγροτική Οικονομία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, 24 από τους 196 στην Αγροτική Βιοτεχνολογία του Διεθνούς Πανεπιστημίου, 17 από τους 180 στη Γεωπονία των Ιωαννίνων, 12 από τους 299 στη Γεωπονία της Φλώρινας, 3 από τους 233 στη Φυτική Παραγωγή στο Μεσολόγγι και ούτω καθεξής.

Αυτό, λοιπόν, που θέλω, εν κατακλείδι, να πω είναι ότι πέρα από τα ευχολόγια, από τα ωραία λόγια, θα πρέπει πραγματικά στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο να ενισχυθεί ο τρόπος της αγροτικής παραγωγής, ο τρόπος της μεταποίησης και της διάθεσης των προϊόντων, προς όφελος παραγωγών, καταναλωτών και περιβάλλοντος. Και αυτό δεν μπορεί να γίνεται με προσχηματικό διάλογο. 

Δεν είναι μια κριτική από την πλευρά μου, αυτή, προς την Κυβέρνηση αλλά είναι ένα καμπανάκι για να τονίσω την αναγκαιότητα του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού γιατί η νέα ΚΑΠ θα καθορίσει το μέλλον της αγροτικής μας παραγωγής και τη δυνατότητα βιωσιμότητας των αγροτικών επιχειρήσεων και αξιοπρεπούς διαβίωσης του αγροτικού κόσμου της χώρας».

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα