Το χοιρινό, κύρια διατροφική επιλογή «στη σκιά του Ολύμπου» πριν από 3.000 χρόνια
Μαγειρικά σκεύη με χαρακτηριστικά από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τα Βαλκάνια, αλλά και Μυκηναϊκά, που βρέθηκαν σε ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή του Ολύμπου, αναδεικνύουν την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής και τον συγκερασμό παραδόσεων από το βορρά και το νότο, σε μια κουζίνα fusion, όπως λέγεται τα τελευταία χρόνια.
Στη μελέτη «Μαγειρεύοντας στη σκιά του Ολύμπου: μια διεπιστημονική μελέτη μαγειρικών αγγείων μυκηναϊκής εποχής» των Α. Δημουλά, Σ. Κουλίδου, Ζ. Τσιρτσώνη, E. Standall, C. Heron,
Η κύρια θέση ήταν το Ρέμα Ξυδιάς, και οι άλλες τρεις ήταν η Πηγή Αρτέμιδος, η Τριμπίνα και ο Βάλτος στη Λεπτοκαρυά. Τα σημεία αυτά βρίσκονται σε σημερινές θέσεις ανάμεσα στη Λεπτοκαρυά και τον Πλαταμώνα. Ήταν -και παραμένει- το στρατηγικό πέρασμα που ένωνε τη Μακεδονία με τη Θεσσαλία.
«Αυτή η περιοχή, λόγω θέσης, έχει πολύ έντονα μυκηναϊκά στοιχεία. Αυτό το γνωρίζουμε κυρίως από τους τάφους, αλλά και από τα οικιστικά σύνολα που βρέθηκαν. Αποφασίσαμε να μελετήσουμε τα μαγειρικά αγγεία της περιοχής, γιατί αυτά αποτελούν ενδεικτικά στοιχεία ταυτότητας. Τα μαγειρικά αγγεία είναι συνήθως συντηρητικά, ο κόσμος δεν τα αλλάζει εύκολα, θα κρατήσει για παράδειγμα τα σκεύη που του είναι οικεία και γνωρίζει ότι είναι αποτελεσματικά στη χρήση. Θέλαμε να διερευνήσουμε μέσα από τα μαγειρικά αγγεία τη σχέση με τον μυκηναϊκό κόσμο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχαιολόγος, μέλος της επιστημονικής ομάδας, Αναστασία Δημουλά.
Στο πλαίσιο της μελέτης έγιναν και αναλύσεις πηλού για να δουν την προέλευση και τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά των αγγείων, αλλά και αναλύσεις οργανικών καταλοίπων για να δουν απανθρακωμένες τροφές που σώζονται στο εσωτερικό των αγγείων.
Χοιρινό με λαχανικά, το κύριο πιάτο της εποχής
Η κύρια τροφή στην περιοχή του Ολύμπου την περίοδο 1350π.Χ.-1100π.Χ. φαίνεται ότι ήταν το κρέας, ειδικότερα χοιρινό με λαχανικά. Αυτό έδειξαν οι αναλύσεις των οργανικών κατάλοιπων, που έκανε η ομάδα σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Γιορκ της Μεγάλης Βρετανίας. «Στα περισσότερα αγγεία που αναλύσαμε φάνηκε ότι το κύριο φαγητό ήταν χοιρινό με λαχανικά, σαν ένα βραστό. Μαγείρευαν ακόμη θαλασσινά -ήταν άλλωστε κοντά στη θάλασσα- και έβραζαν γάλα», σημειώνει η κ. Δημουλά.
Συγκερασμός παραδόσεων
Από την ανάλυση των μαγειρικών σκευών αναδεικνύεται η πολυπολιτισμικότητα της περιοχής την εποχή εκείνη. Βρίσκονται σκεύη που συνηθίζονται στις βόρειες περιοχές μαζί με σκεύη που βρίσκονται στο νότο.
Συγκεκριμένα στην περιοχή εντοπίζονται τρεις τύποι μαγειρικών σκευών: Ντόπιες χύτρες, πύραυνοι -αγγεία που έχουν ενσωματωμένη βάση και λειτουργούν αυτόνομα- και τριποδικά. Οι πύραυνοι εντοπίζονται στη Μακεδονία και στα Βαλκάνια. «Αυτή η περιοχή είναι από τα νοτιότερα σημεία εμφάνισής τους. Φαίνεται ότι άνθρωποι που κατοικούσαν εκεί είχαν πολύ στενές σχέσεις με υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας, αλλά και των νότιων Βαλκανίων», τονίζει η κ. Δημουλά.
Αντίστοιχα, ο τρίτος τύπος μαγειρικού σκεύους που εντοπίστηκε, τα λεγόμενα τριποδικά αγγεία, είναι κατεξοχήν μυκηναϊκά σκεύη. «Αυτό είναι ένα σκεύος της Μυκηναϊκής εποχής της νότιας Ελλάδας που βρίσκεται πολύ σπάνια στη Μακεδονία και μόνο σε παραλιακές θέσεις», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι στην περιοχή αυτή υπήρχε ένας συγκερασμός παραδόσεων. «Υπήρχαν οι τοπικές παραδόσεις, αλλά φαίνεται να υπήρχαν και στενές σχέσεις τόσο με το Βορρά όσο και με το Νότο», σημειώνει η κ. Δημουλά.
«Αυτό εξηγείται με βάση και τη στρατηγική θέση της περιοχής για τις μετακινήσεις και το εμπόριο. Έχει προταθεί μάλιστα -και με βάση τα νεκροταφεία που έχουν ερευνηθεί- ότι υπήρχαν ομάδες οι οποίες έλεγχαν αυτό το πέρασμα». Οι αναλύσεις πηλού έδειξαν ότι κατά βάση οι πρώτες ύλες ήταν από την περιοχή, αλλά σε κάποια αγγεία φαίνεται ότι γινόταν εισαγωγή από τη Θεσσαλία, η οποία βρισκόταν κοντά στη Μυκηναϊκή σφαίρα.
Η μελέτη των μαγειρικών αγγείων στην περιοχή του Ολύμπου με επικεφαλής την καθηγήτρια του Τομέα Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Σουλτάνα Μαρία Βαλαμώτη και φορέα υλοποίησης το ΑΠΘ και τα εργαστήριά του PLANTCULT ΚΕΔΕΚ και ΕΔΑΕ, έγινε στο πλαίσιο ενός μεγάλου ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος για τη διατροφή στην προϊστορική Ευρώπη, του ERC PlantCult (http://plantcult.web.auth.gr).
Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας με επικεφαλής την αρχαιολόγο Σοφία Κουλίδου, που συμμετέχει και στην παρούσα μελέτη.
[Πηγή: Δήμητρα Κεχαγιά/ΑΠΕ-ΜΠΕ]
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γερμανία: Ξεκίνησε στην Bundestag η συζήτηση του "φρένου έκτακτης ανάγκης"
- Big deal για τα ΕΛΤΑ: Ανέλαβαν τη διανομή προϊόντων της Αmazon, σαφής η στροφή στο δέμα
- Η κακή ποιότητα εσωτερικού αέρα μειώνει κατά 15% την αποδοτικότητα των εργαζομένων
- ΕΦΕΤ: Ανακαλεί 7 μέλια από την αγορά – Δείτε φωτογραφίες
- Στη Στερεά Ελλάδα θα φιλοξενηθεί το φετινό Ράλι Ακρόπολις
- Στην κορυφή οι «Άγριες Μέλισσες»
- "Παγώνουν" οι λοιμωξιολόγοι το άνοιγμα εμπορικών κέντρων - mall και κέντρων αισθητικής
- Δύο τεχνίτες έχασαν τη ζωή τους στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ
- Αξιωματούχος ΕΕ στους FT: "Το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει"
- Καμπανάκι ΠΟΥ: Ο ρυθμός των μολύνσεων πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η πανδημία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις meatnews
- Τελευταία Νέα meatnews
- Το χοιρινό, κύρια διατροφική επιλογή «στη σκιά του Ολύμπου» πριν από 3.000 χρόνια
- Ξανά φέτος καταγραφή αποθεμάτων αμνοεριφίων, ενόψει Πάσχα. Σαρωτικοί έλεγχοι
- ΠΟΓΕΔΥ: Αναβαθμίζεται ο ρόλος του ΥΠΑΑΤ στην ασφάλεια τροφίμων
- Μεγάλη επιτυχία στο 2ο Σεμινάριο Κρεατοσκευάσματος του Meat News
- Η ΠΟΚΚ εν μέσω πανδημίας – άρθρο του Σταύρου Πέρρου
- Δασικοί χάρτες: Σε καμιά περιοχή της χώρας να μη θιγούν γεωργο-κτηνοτροφικές εκτάσεις, λέει ο ΣΕΚ
- Φ. Αραμπατζή: Η γυναίκα αγρότισσα «κλειδί» για την κοινωνική συνοχή
- ΥΠΑΑΤ: Με εντατικούς ρυθμούς η προετοιμασία της Εθνικής Στρατηγικής για τη νέα ΚΑΠ
- Ερευνητικό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας στην Κρήτη με συμμετοχή του ΕΛΓΟ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ουκρανία: 117.000 δόσεις εμβολίων μέσω COVAX - Ικανοποίηση Φον ντερ Λάιεν
- Αιγές : Νέα ευρήματα στη βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων
- Ιράν: Ξεκίνησε η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου 60%
- Οριζόντιος εμβολιασμός στα νησιά με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους
- ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία στο Δημόσιο στις 6 Μαΐου για την Πρωτομαγιά
- Αλ. Τσίπρας στο Σισμανόγλειο: Να σταματήσουν οι κυβερνητικές παλινωδίες - Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική
- Οι δοκιμές εξέλιξης του ηλεκτρικού Nissan Ariya
- Έλεγχος και πιστοποίηση μεταχειρισμένου με την υπογραφή της Ford