Το μήνυμα του ΕΦΕΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού

Το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στον πλανήτη να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή, ποιοτικά και θρεπτικά τρόφιμα, προβάλλει ο ΕΦΕΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού η οποία έχει καθιερωθεί να εορτάζεται την 16η Οκτωβρίου και η οποία για το έτος 2018 έχει ως θέμα την «Εξάλειψη της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030».

Η προσπάθεια εξάλειψης της πείνας, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ,

οφείλει να κινείται πέρα και πάνω από την επίλυση των συγκρούσεων και την οικονομική ανάπτυξη, θέτοντας ως βάση μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση για την οικοδόμηση ειρηνικών κοινωνιών χωρίς οποιουσδήποτε αποκλεισμούς.

Για το έτος 2018, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του FAO, πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό, ενώ 672 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από παχυσαρκία και άλλα 1,3 δισεκατομμύρια είναι υπέρβαροι. Οι ολοένα και αυξανόμενες συγκρούσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, η οικονομική ύφεση και η ταχεία αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, έχουν αντιστρέψει την έως τώρα πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Επί της ουσίας, η επίτευξη του στόχου για εξάλειψη της πείνας απαιτεί διατομεακή συνεργασία για την υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής και βιώσιμης διατροφής, για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο νοικοκυριών, καθώς και την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης γεωργικής προσέγγισης, η οποία θα βοηθήσει τους αγρότες να αυξήσουν την απόδοση των καλλιεργειών τους αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα των γεωργικών τους εκτάσεων.

«Η συντονισμένη προσπάθεια του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθώς και η συνεργασία και διάχυση της γνώσης κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να επιτευχθεί η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια» σημειώνει ο ΕΦΕΤ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζει επίσης ότι: «Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροτικών οικονομιών απαιτεί μια προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον, την άμεση σύνδεση των παραγωγών τροφίμων με τις αστικές περιοχές, την προστασία των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων αλλά και να αξιοποιεί τη δύναμη της καινοτόμου τεχνολογίας και να δημιουργεί σταθερές και ανταποδοτικές ευκαιρίες απασχόλησης. Παράλληλα, οι μικρές αγροτικές επιχειρήσεις πρέπει να υιοθετήσουν νέες, βιώσιμες γεωργικές μεθόδους για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συμβάλλει αλλά παράλληλα είναι και αρωγός στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί από την πολιτεία για τη διαμόρφωση πολιτικών στήριξης κυρίως των μικρών αγροτικών επιχειρήσεων της περιφέρειας. Παράλληλα, προωθεί πρότυπα διατροφής τα οποία συνάδουν με την υγεία και τη μακροζωία δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση τοπικών γεωργικών προϊόντων και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων».

Keywords
Τυχαία Θέματα