Le Monde: «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική για την ελευθερία του Τύπου»

Η Le Monde , έγκυρη γαλλική εφημερίδα, δημοσιεύει άρθρο για την «ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, σχετικά με την ελευθερία του Τύπου». Δεν είναι η πρώτη μεγάλη ξένη εφημερίδα που ασχολείται με το θέμα και δεν μπορεί όλοι να έχουν άδικο και να επισημαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά και η κυβέρνηση να επιμένει ότι «όλα πάνε καλά».

Στο άρθρο της η Le Monde

αναφέρει:

“Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολιτική βούληση για καταστολή της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα”, δήλωσε ο Pavol Szalai, επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βαλκανίων για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) .

Η χώρα έχει υποχωρήσει 38 θέσεις στο δείκτη ελευθερίας του Τύπου που δημοσίευσε η RSF, και από την 70η θέση, το 2020, βρέθηκε στην 108η. Κατατάσσεται τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βρίσκεται πλέον πίσω από τη Βουλγαρία (91η θέση) και την Ουγγαρία (85η). «Η Ελλάδα σωρεύει μια σειρά από σοβαρές παραβιάσεις και οι αρχές δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας ή σε αιτήματα άλλων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να προσπαθήσουν να τις αντιμετωπίσουν», είπε ο κ. Szalai.

Τον Απρίλιο του 2021, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθηκε  έξω από το σπίτι του. Από τότε, η έρευνα για το θάνατο του παραμένει σε στασιμότητα. Τον Νοέμβριο, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε επίσης νόμο για τη «διάδοση ψευδών πληροφοριών», η οποία πλέον τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε ετών. Πριν από αυτό, η Ουγγαρία ήταν η μόνη άλλη χώρα που είχε περάσει  τέτοια νομοθεσία.
Ως αποτέλεσμα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι διαφημιστικοί προϋπολογισμοί έχουν μειωθεί και τα μέσα ενημέρωσης «εξαρτώνται  από την κρατική βοήθεια», αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις «τα κριτήρια ανάθεσης για τις συμβάσεις στερούνται διαφάνειας», ανέφερε η RSF. Πέρυσι, η «λίστα Πέτσα», που πήρε το όνομά της από τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, απαριθμούσε τα ονόματα των ΜΜΕ που είχαν λάβει συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ για να μεταδώσουν διαφημίσεις για τα μέτρα πρόληψης του Covid-19. ΜΜΕ κοντά στην αντιπολίτευση έλαβαν ελάχιστη υποστήριξη.
Η ερευνητική εφημερίδα Documento δεν έλαβε ούτε ένα σεντ. Ο διευθυντής του, Κώστας Βαξεβάνης, υποστήριξε ότι «εργάζεται υπό συνεχείς πιέσεις γιατί οι έρευνες που δημοσιεύει στην εβδομαδιαία εφημερίδα του αναστατώνουν τη σημερινή κυβέρνηση». Τον Ιανουάριο, ο δημοσιογράφος αντιμετώπισε επίσης την έναρξη ανακριτικής διαδικασίας, με την κατηγορία  ότι «συμμετείχε σε συνωμοσία» μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα. Δώδεκα πολιτικοί  φέρονται να δωροδοκήθηκαν  για να βοηθήσουν την Ελβετική εργαστηριακή αγορά φαρμάκων με αμφισβητήσιμες θεραπευτικές ιδιότητες διογκωμένες  τιμές .

Η κυβέρνηση είναι πολύ επικριτική για τους RSF

Το συντηρητικό κόμμα που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία κατηγόρησε την προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) ότι ενορχήστρωσε τις αποκαλύψεις για να προκαλέσει προκατάληψη, εμπλέκοντας εξέχουσες προσωπικότητες από τη δεξιά. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 80 καταγγελίες κατά δημοσιογράφων που εργάζονται στο Documento, όλες από Έλληνες πολιτικούς. Θέλουν να κλείσουν ορισμένες υποθέσεις και να εκφοβίσουν τους δημοσιογράφους», είπε ο κ. Βαξεβάνης. Ο κατάλογος των εμποδίων στην ελευθερία του Τύπου είναι μακρύς: “Δύο δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν με spyware από τις ελληνικές αρχές χωρίς καμία εξήγηση από την κυβέρνηση. Η αστυνομική βία, ο εκφοβισμός και οι αβάσιμες συλλήψεις δημοσιογράφων, που καλύπτουν ειδικότερα θέματα μετανάστευσης, αυξάνονται”, είπε. κ. Szalai.

The post Le Monde: «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική για την ελευθερία του Τύπου» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Le Monde, Ελλάδα, Τύπου,Le Monde, ellada, typou