Mητσοτάκης: Μιλάμε για νέο ψυχρό πόλεμο – Kανείς δεν γνωρίζει πώς θα τελείωσει

«Κανείς δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα έπαιρνε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha.

«Ο Πούτιν επέλεξε να επιβάλλει το δικό του τρόπο ζωής σε μια άλλη χώρα. Αφορά αυτό όλους μας και γι’αυτό υπήρξε αυτή η καθολική αντίδραση. Αναφέρομαι στον Πρόεδρο Πούτιν και όχι στη Ρωσία γιατί πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αποστολή στρατιωτικού
υλικού σε Ουκρανία

Ήταν το ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο. Πράξαμε το σωστό όπως η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του αναφερόμενος στην αποστολή στρατιωτικού αμυντικού υλικού στην Ουκρανία. «Η ΕΕ αποφάσισε να παράσχει αμυντικό υλικό. Με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητούσαμε ανάλογη συνδρομή αν βρισκόμασταν σε ανάλογη κατάσταση. Είχαμε ένα λόγο να συνταχθούμε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Σε αυτή την εποχή λογικές αναθεωρητισμού, επιχειρηματολογίες περί αποστρατικοποίησης δεν έχουν θέση.

Οι αποφάσεις αυτές είναι επιπέδου πρωθυπουργού. Δεν διαβουλεύομαι. Με εξαίρεση το ΚΙΝΑΛ όλοι οι άλλοι ήταν στο ναι μεν αλλά. Έγινε συζήτηση στη βουλή. Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Είναι μια συζήτηση, η οποία έτσι όπως είναι οργανωμένη, δεν προσφέρει κάτι», ανέφερε ο πρωθυπουργός

«Ήμασταν λίγοι αυτοί που μιλούσαμε για ευρωπαϊκό στρατό. Ήρθε η Γερμανία που καταδιώκεται από παρελθόν βαρύ. Η Σουηδία, ουδέτερη χώρα, και στέλνει αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Η χώρα δεν προτίθεται να αγοράσει κανένα αμυντικό σύστημα από τη Ρωσία», σημείωσε.

Συνάντηση με Ερντογάν

Ανοικτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για άλλη μια φορά. «Πόσο μάλλον τώρα. Δεν θα έρθει ξαφνικά μία άνοιξη και θα έχουμε ξεπεράσει τις διαφορές μας. Έχουμε θέματα να συζητήσουμε. Με την Τουρκία υπάρχει θετική ατζέντα στον τομέα τουρισμού, του περιβάλλοντος», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Έχω πει πολλές φορές ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση. Είμαστε δύο χώρες που συγκροτούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για κατέβασμα των τόνων. Η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι εκτός διεθνούς κλίματος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη με ισχυρές συμμαχίες. Η Ευρώπη δεν μας στήριξε στον Έβρο; Ήταν ζήτημα παραβίασης συνόρων. Σήκωσα τρία τηλέφωνα και ήρθαν. Είδαμε απόλυτη στήριξη στην πολιτική μας και αλλαγή στη στάση της Ευρώπης στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων».

The post Mητσοτάκης: Μιλάμε για νέο ψυχρό πόλεμο – Kανείς δεν γνωρίζει πώς θα τελείωσει appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα