Qatargate, Εύα Καϊλή, μυστικοί λογαριασμοί ΜΚΟ και «δίκτυο δανειστών»

Υπάρχει ένα μέρος όπου οι Βέλγοι ερευνητές πιστεύουν ότι θα βρουν τον πραγματικό θησαυρό της σύνδεσης της υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ. Δεν είναι ούτε η βαλίτσα τρόλεϊ χειρός γεμάτη με χαρτονομίσματα των πενήντα και των είκοσι ευρώ, συνολικά 650 χιλιάδων, που είχε ο πατέρας της Εύας Καϊλή. Ούτε η τσάντα του μισού εκατομμυρίου ευρώ στο σπίτι του Pier Antonio Panzeri.

Το πραγματικό διακύβευμα, όπως υποστηρίζουν, είναι άλλο: οι τρεχούμενοι λογαριασμοί – αυτός στο Βέλγιο φυσικά, αλλά ακόμη περισσότερο

εκείνος στο εξωτερικό, μεταξύ Κατάρ και Μαρόκου – της ΜΚΟ Fight Impunity: Της οργάνωσης που είχε δημιουργήσει ο Panzeri για να καταπολεμήσει την ατιμωρησία και η οποία φαίνεται να κινείται αντίθετα από το ιδρυτικό μανιφέστο της.

Η ΜΚΟ Fighy Impunity

Το Fighy Impunity αντιπροσωπεύει τη νέα ζωή του Panzeri. Έχοντας αποχωρήσει από τη Βουλή στην τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο, όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις (ειδικά για όσους βουλευτές ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα), ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος δημιουργεί από την αρχή μια μη κυβερνητική οργάνωση που γεννήθηκε από «την ανάγκη προώθησης του αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Την ίδρυσε το 2019 και οι προθέσεις, καθώς και οι πρωτοβουλίες, δείχνουν απολύτως ευγενείς: επιτίθεται βίαια στην Αίγυπτο για την υπόθεση Ρεγκένι. Επισημαίνει τις παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία. Επιτίθεται στο ιρανικό καθεστώς.

Στο μεταξύ ζητά ένα αρχικό δάνειο από το Ευρωκοινοβούλιο 175 χιλιάδων ευρώ. Εγκρίνεται αλλά στη συνέχεια, δεν είναι σαφές γιατί, μπλοκάρεται αργότερα. Εν πάση περιπτώσει, ο Panzeri δεν τα βγάζει πέρα. Αντίθετα, όμως, συνεχίζει το έργο του. Κουνάει το δάχτυλο σε όλες τις χώρες που «καταπατούν δικαιώματα». Ταυτόχρονα όμως ζητά να αναγνωριστούν τα μεγάλα βήματα προς τα εμπρός που έχουν κάνει άλλες χώρες. Δύο πάνω από όλες: Το Κατάρ και το Μαρόκο.

«Ήταν δραστήριος. Πολύ δραστήριος. Στην αρχή κατάλαβα, αλλά μετά αναρωτήθηκα πραγματικά γιατί υπήρχε όλος αυτός ο ακτιβισμός που ήταν πραγματικά υπερβολικός», δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ένας Γερμανός βουλευτής από τη δική του ομάδα, με την οποία ο Panzeri ήταν σε σύγκρουση. Η υπόθεση είναι πρόσφατη και αφορούσε το Κατάρ. Το θέμα ήταν το περίφημο ψήφισμα κατά της χώρας του Κόλπου. Και, συγκεκριμένα, μια τροπολογία που αποσκοπούσε στην ενίσχυση του κειμένου.

Η υπόδειξη της Σοσιαλιστικής Ομάδας ήταν να ψηφίσει υπέρ. «Ο Giorgi (σ.σ. ο σύντροφος της Εύας Καϊλή) τον οποίο είχα γνωρίσει με τον Panzeri και που δούλεψε με τον Cozolino, μας είπε ότι έπρεπε να ψηφίσουμε με τον αντίθετο τρόπο. Το έκανε η Εύα Καϊλή, η σύντροφός του. Ήταν όμως το μόνο. Η τροπολογία απορρίφθηκε αλλά ήταν λάθος: 11 από εμάς ζητήσαμε αμέσως να αλλάξουμε την ψηφοφορία για να την εγκρίνουμε». Είναι μια προβλεπόμενη διαδικασία, αλλά αυτό δεν είχε προβλεφθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Οι προϋπολογισμοί φαντάσματα

Η ψηφοφορία μπορεί να ήταν ένα ατύχημα. Ωστόσο, μια άλλη περίπτωση δεν είναι. Η ΜΚΟ του Panzeri αποτυγχάνει να λάβει χρηματοδότηση. Όμως, όπως αποδεικνύεται από τις δραστηριότητες που οι συνεργάτες του τεκμηρίωσαν δεόντως στην ιστοσελίδα και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που πραγματοποιεί. Πώς χρηματοδοτείται; Αυτή είναι η ερώτηση που κάνουν συχνά στον Πάντζερι οι φίλοι του, όσοι του σύχναζαν πάντα στις Βρυξέλλες.

«Ιδιωτικές δωρεές» απαντά, παραδεχόμενος επίσης ότι παίρνει κεφάλαια που προέρχονται από «χώρες κινδύνου»: «Το καθήκον μας – λέει – είναι να τους συνοδεύουμε σε διαδικασίες μετάβασης. Δεν πρέπει να χτυπάμε πόρτες αλλά, αντίθετα, να μένουμε κοντά αυτούς». Ωστόσο, πολλοί δεν είχαν καταλάβει ακριβώς πόσο κοντά ήταν.

Επίσης, γιατί εκτός από τη φλυαρία του, τα κανάλια χρηματοδότησης της ΜΚΟ παρέμειναν άγνωστα. Η ΜΚΟ ήταν μη εγγεγραμμένη στο μητρώο διαφάνειας -δεν είναι βέβαια υποχρεωτικό- και δεν είχε υποχρέωση υποβολής οικονομικών καταστάσεων. Επομένως, δεν ήταν δυνατό να γνωρίζουμε ποιος και για πόσο χρηματοδοτούσε τη ΜΚΟ Fight Impunity. Ούτε βέβαια το γιατί.

Οι υποκλοπές

Οι ερευνητές είχαν βοήθεια από τηλεφωνικές υποκλοπές. Ποιος είπε για κάποιες από τις ροές χρημάτων του Panzeri; Και τι δυνατότητες είχε αυτός ο άνθρωπος να κυκλοφορεί χρήμα μεταξύ των προσωπικών του τρεχουσών λογαριασμών, στην Ιταλία και στο Βέλγιο; Και αυτά της ΜΚΟ;

Σε μια από τις συνομιλίες, για παράδειγμα, αναφέρονται τα δώρα που έλαβε ο Μαροκινός πρέσβης στην Πολωνία, Abderrahim Atmoun. Είναι ο ίδιος, σε φωτογραφίες του στους διαδρόμους της Βουλής με τον Παντζέρι και τον νυν ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Κοζολίνο. Είναι συντετριμμένος από το σκάνδαλο, παρόλο που δεν έχει καν ερευνηθεί: Ήταν εκπρόσωπός του ο πρώην συνεργάτη του Παντζέρι: Ο Φραντσέσκο Giorgi, που είναι στη φυλακή με τη σύντροφό του Εύα Καϊλή.

Η άμυνα του Βισεντίνι

Και εκτός αυτού, όλα περιστρέφονται γύρω από την Καταπολέμηση της Ατιμωρησίας όπως είπε ο Λούκα Βισεντίνι , γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) και, εδώ και μερικές εβδομάδες, της παγκόσμιας συνομοσπονδίας συνδικάτων (ITUC). Συλληφθεί και αυτός με τους υπόλοιπους. Και αφέθηκε ελεύθερος μαζί με ένα άλλο άτομο έπειτα από τις πρώτες ανακρίσεις.

«Το θέμα ήταν ακριβώς οι συνεργασίες μου με τη ΜΚΟ Fight Impunity που παρεξηγήθηκαν», δήλωσε ο ίδιος στη Repubblica. «Η ΜΚΟ αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε προσωπικότητες σημαντικής επιρροής στο διοικητικό της συμβούλιο, ασχολήθηκε με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προφανώς, με βάση τις συνεχιζόμενες έρευνες, φαίνεται ότι είναι μια εγκληματική οργάνωση που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Κατάρ για να διαφθείρει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να τα παρακινήσει να πάρουν πιο ευνοϊκές θέσεις έναντι της κυβέρνησης του Κατάρ. Αλλά δεν ήξερα τίποτα. Ήταν βαριές και δραματικές αυτές οι μέρες. Δεν μπορώ να πω πολλά ακόμα, αύριο (σ.σ. σήμερα) μια δήλωση θα δημοσιευθεί από τη Διεθνή Συνομοσπονδία, στην οποία θα διευκρινιστεί ότι στο μεταξύ το σωματείο ουδέποτε συμμετείχε, με οποιαδήποτε ιδιότητα, και ότι, σε ό,τι με αφορά, δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο ότι ήμουν με οποιονδήποτε τρόπο συνδέονται με δραστηριότητες διαφθοράς».

Η έρευνα για το Qatargate μόλις ξεκίνησε.

The post Qatargate, Εύα Καϊλή, μυστικοί λογαριασμοί ΜΚΟ και «δίκτυο δανειστών» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Qatargate Εύα Καϊλή, ΜΚΟ,Qatargate eva kaili, mko