SOS από τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία! Λουκέτο και ζημιές

Στο έλεος της αβεβαιότητας, με καταστροφές στις εγκαταστάσεις, απώλεια εσόδων και τεράστια οικονομική ζημιά, βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία και βρέθηκαν στην δίνη του πολέμου.

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Μέχρι στιγμής η χώρα έχει υποστεί οικονομική ζημιά μαμούθ . 

Στα 130 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται το οικονομικό πλήγμα στην ουκρανική οικονομία σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Ντένις Κουντίν.

Πολλές- αν όχι οι περισσότερες εταιρίες έχουν διακόψει την λειτουργία τους και το προσωπικό η έχει εγκαταλείψει

την χώρα η κρύβεται για να γλυτώσει από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς.

ΟΙ ελληνικές εταιρείες, είναι συγκεντρωμένες κατά κύριο λόγο σε Οδησσό, Κίεβο, Χάρκοβο και Λβιβ. 

Οι εν λόγω εταιρείες κινούνται κυρίως στον χώρο της εμπορίας τροφίμων, φρούτων και λαχανικών, επιλογής προσωπικού για την ελληνική ναυτιλία, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, τουρισμού και εστίασης.

Η διακοπή των εμπορικών σχέσεων με τις εμπόλεμες χώρες, αναμένεται να επηρεάσει ένα συνολικό ποσό συναλλαγών που είχε υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ κατά την περασμένη χρονιά σε επίπεδο εμπορικών σχέσεων.

 Τα 545 εκατ. ευρώ περίπου αφορούσαν ελληνικές εξαγωγές και τα 4,5 δισ. ευρώ εισαγωγές, εκ των οποίων 3,65 δισ. ευρώ αφορούσαν πετρελαιοειδή, τα οποία τα ελληνικά διυλιστήρια πλέον καλούνται να βρουν από αλλού!

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Από τις πιο πρόσφατες επιχειρηματικές κινήσεις με ελληνικό άρωμα που έγιναν στην ουκρανική αγορά, είναι η εξαγορά στα τέλη του 2021 του δικτύου πρατηρίων Glusco από τον Έλληνα επιχειρηματία, Δημήτρη Ανυφαντάκη, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της SNEL Energy

Διαθέτοντας περισσότερα από 100 πρατήρια βενζίνης και 4 αποθήκες πετρελαίου στην Ουκρανία, η Glusco, η οποία είναι εγγεγραμμένη στην Ελβετία, ανήκε μέχρι τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, στον Ισραηλινό επιχειρηματία Nissan Moiseyev ενώ ο κ. Ανυφαντάκης απέκτησε το σύνολο των μετοχών της σε μια συμφωνία, το τίμημα της οποίας δεν έγινε γνωστό.

ΕΚΛΕΙΣΑΝ COCA COLA ΚΑΙ ΣΑΡΑΝΤΗΣ

Η εταιρεία εμφιάλωσης αναψυκτικών Coca-Cola HBC έκλεισε το εργοστάσιό της στο Κίεβο στην Ουκρανία και ζήτησε από το προσωπικό στη χώρα να παραμείνει στο σπίτι μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε εκπρόσωπος της στο Reuters.

Το εργοστάσιο της Coca Cola στο Κίεβο, με 11 γραμμές παραγωγής, ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 20 χρόνια και απασχολεί περισσότερους από 1.300 εργαζομένους. Παράγει ανθρακούχα αναψυκτικά, έτοιμο τσάι, χυμούς, νερό και ενεργειακά ποτά, ενώ προμηθεύεται πολλές από τις πρώτες ύλες της από την εγχώρια αγορά.

Η Coca-Cola HBC λειτουργεί δέκα εργοστάσια στη Ρωσία, από τη Μόσχα έως το Βλαδιβοστόκ, με πάνω από 8.000 υπαλλήλους.

 Στη Ρωσία και την Ουκρανία πραγματοποιήθηκε το 2021 το 20% του όγκου πωλήσεών της και των προ φόρων κερδών της, ενώ μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν δύο αγορές με μεγάλη δυναμική ανάπτυξης

Την ίδια ώρα, η Σαράντης ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου της θυγατρικής της Ergopack LLC που βρίσκεται στο Kaniv, στην Ουκρανία.

Η εισηγμένη διατηρεί θυγατρική και στη Ρωσία

Συγκεκριμένα πρόκειται για την Hoztorg LLC, που προσαρτήθηκε στον όμιλο Σαράντη ως συνδεδεμένη εταιρεία με την Ergopack όταν η τελευταία εξαγοράστηκε το 2018. Η Hoztorg LLC παράγει είδη οικιακής χρήσης.

Το 2021, οι πωλήσεις της Ergopack LLC αντιπροσώπευαν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του ομίλου, ενώ οι πωλήσεις της Hoztorg LLC το 2021 το 0,5%.

ΣΙΤΑΡΙ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΙ

Το 17% της αξίας των συνολικών σιτηρών που άλεσε ο όμιλος Μύλοι Λούλη προέρχεται από Ουκρανία και Ρωσία, αν και η τελευταία έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος στις αγορές της ελληνικής εισηγμένης.

Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της ενδεχόμενης επίπτωσης επί του κύκλου εργασιών, επισημαίνεται από την εταιρεία.

Σημαντικό ποσοστό της αξίας των αγορών σε σιτηρά της Μύλοι Κεπενού προέρχεται από Ρωσία και Ουκρανία.

 Συγκεκριμένα, για τη χρήση 2021 ανήλθε σε 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών.

Μεγάλη έκθεση έχει και η Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος, η οποία κατά τη χρήση 2021 και κατά τη χρήση 2020, προέβη σε αγορές σίτου (που αποτελεί την πρώτη ύλη για την αλευροβιομηχανία) προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω τρίτων προμηθευτών. 

Οι αγορές αυτές, για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του Ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5% αντίστοιχα.

 Η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν, ως γνωστόν, τον σιτοβολώνα της Ευρώπης, αναφέρεται από την εταιρία.

Σε αναστολή λειτουργίας θυγατρικής στην Ουκρανία έχει προχωρήσει η εταιρεία εμπορίας πρώτων υλών ELTON. 

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 Θα πρέπει να σημειωθεί πως συνολικά στη χώρα, σύμφωνα µε τα στοιχεία του Ελληνοουκρανικού Επιμελητηρίου, δραστηριοποιούνται επενδυτικά πολλές ελληνικές επιχειρήσεις.

 Μεταξύ αυτών βρίσκονται η υαλουργία HG1 που διαθέτει εργοστάσιο, η Alumil, η Etem, η Printec και άλλες.

 Όπως φυσικά και η JSC Piraeus Bank 1CB. Επίσης, να αναφέρουμε ότι η Chipita, που πλέον έχει περάσει στα χέρια του πολυεθνικού ομίλου Mondelez International, διαθέτει παραγωγική μονάδα στην Αγία Πετρούπολη, από την οποία διοχετεύει τα προϊόντα της (είδη σνακ και αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής) σε πολύ μεγάλο αριθμό σημείων πώλησης.

Την ίδια στιγμή, παρουσία στην περιοχή, αλλά μικρότερη έκθεση διαθέτει επίσης η εταιρεία Πλαστικά Κρήτης (στη Ρωσία) και η Cenergy (Σωληνουργεία Κορίνθου στη Ρωσία). Εργοστάσιο συναρμολόγησης διαθέτει και ο όμιλος Kleeman που κατασκευάζει ανελκυστήρες και η εταιρεία δομικών υλικών Isomat.

 ΓΟΥΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟ

Αντιμέτωπες με το «λουκέτο» είναι επίσης πολλές ελληνικές επιχειρήσεις γουνοποιίας, καθώς οι πωλήσεις τους στη Ρωσία και την Ουκρανία αντιστοιχούν σε πάνω από 50% των συνολικών πωλήσεών τους. 

 Οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου δεν μπορούν να εισπράξουν ούτε καν παλαιές οφειλές από πελάτες χονδρικής στη Ρωσία, ενώ πολλοί γουνοποιοί είναι εκτεθειμένοι από τις πρόσφατες αγορές γουνοδερμάτων που πραγματοποίησαν στην Αγία Πετρούπολη. 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Απόστολος Τσούκας δηλώνει με απόγνωση.

«Δύο χρόνια τώρα, με την πανδημία, ο κλάδος πέρασε πολύ δύσκολα. 

Και φέτος που ετοιμαζόμασταν να ξανακάνουμε την παγκόσμια έκθεσή μας με την προσδοκία της ανάκαμψης, έγινε αυτό. Για πολλούς εκτιμώ ότι θα είναι ταφόπλακα, για να μη μιλήσω για ολόκληρο τον κλάδο» 

Προβληματισμός επικρατεί και στις μεταλλουργικές εταιρείες, καθώς Ρωσία και Ουκρανία αποτελούν βασικούς προμηθευτές χάλυβα. 

Η «Σωληνουργεία Τζιρακιάν» το 2021 προμηθεύτηκε το 17% των αναγκών της σε χάλυβα από τις δύο χώρες. 

Η εταιρεία, όπως σημειώνει, διαβλέποντας την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αναζήτησε εναλλακτικούς προμηθευτές από άλλες χώρες από την αρχή του έτους.

 Οι αγορές που πραγματοποίησε η «Αφοί Κορδέλλου» από την Ουκρανία κάλυψαν το 17% των συνολικών αγορών εμπορευμάτων το 2021 της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και εμπορία σιδήρου και χάλυβα. 

Λιγότερες αγορές (6,7%) πραγματοποίησε από Ρωσία και Ουκρανία η ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική, η οποία ωστόσο τονίζει το ενδεχόμενο νέων πληθωριστικών πιέσεων.

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ- ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Σε ότι αφορά τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουκρανία, οι ελληνικές εξαγωγές προς την ουκρανική αγορά άγγιξαν τα 193,7 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας πτώση 8,1% σε σχέση με το 2019 με βασικότερα εξαγωγικά προϊόντα τα πετρελαιοειδή, τα χημικά, τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται μόλις στην 30ή θέση των σημαντικότερων προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα, ανήλθαν σε 338,6 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τις ουκρανικές εισαγωγές, διαμορφώθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τις ελληνικές εξαγωγές καθώς το 2020 έφτασαν τα 179 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 διαμορφώθηκαν σε 198,4 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα εξάγει κυρίως λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά, φρούτα όπως βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα κ.ά., λιπάσματα, άσφαλτο, κ.ά., ενώ εισάγει από την Ουκρανία κυρίως κουκιά σόγιας, σιτάρι, σιμιγδάλι, λάδια ηλιοτρόπιου κ.ά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνορωσικού, αλλά και του Ελληνοουκρανικού Επιμελητηρίου, οι ελληνικές εξαγωγές προς την ουκρανική αγορά τριπλασιάστηκαν την τελευταία πενταετία, αγγίζοντας τα 338,6 εκατ. ευρώ το 2021, από 124,7 εκατ. ευρώ το 2017.

 Αναφορικά με τις ουκρανικές εισαγωγές, διαμορφώθηκαν χαμηλότερα σε σχέση με τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς το 2020 έφτασαν τα 179 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 διαμορφώθηκαν σε 198,4 εκατ. ευρώ. 

Ακόμα χαμηλότερα στη λίστα των σημαντικών αγορών βρίσκεται η Ρωσία, που κατατάσσεται στην 41η θέση, με εξαγωγές 206,6 εκατ. ευρώ το 2021, από 161,39 εκατ. το 2020.

 Κύριος λόγος είναι το εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι Ρώσοι στην εισαγωγή προϊόντων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που κρατάει καθηλωμένες τις ελληνικές εξαγωγές στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Πέρσι, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Ρωσία ξεπέρασαν τα 115 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 είχαν ξεπεράσει τα 433 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο αριθμός των Ουκρανών τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, έβαινε σταθερά αυξανόμενος κατά την τελευταία τριετία πριν την πανδημία.

Ειδικότερα, από τους 232.064 τουρίστες του 2017, περάσαμε στους 262.795 το 2018 (αύξηση 12,9%), για να φθάσουμε στους 447.124 τουρίστες το 2019 (αύξηση 70,6% και υπερδιπλασιασμός μέσα σε δύο χρόνια).

Το 2020 ο αριθμός των τουριστών από την Ουκρανία μειώθηκε στα 19.074 άτομα, κάτι που εξηγείται από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που ίσχυσαν για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.

Χωρίς να κρύψει την ανησυχία του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, σημείωσε ότι το 2019 επισκέφθηκαν τη Χαλκιδική 50.000 Ουκρανοί τουρίστες οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα τόσο με πτήσεις, όσο και οδικώς.

 Την ίδια χρονιά η Χαλκιδική υποδέχτηκε 75.000 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες.

Δεν είναι όμως μόνο οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας που προβληματίζουν τους ανθρώπους του τουρισμού.

 Σημαντικό κομμάτι στην τουριστική αγορά είναι η ψυχολογία και δεδομένου ότι αυτή την εποχή ξεκινούν οι κρατήσεις για το καλοκαίρι, πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και τη μορφή του προβλήματος.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ανάμεσα στις συνολικά 56 ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία είναι:

Coca-Coca Hellenic

Yioula

Chipita

ETEM

Profilco

Grecotel

Alumil

Μηχανική

Systems Sunlight

Balkan’Cyclon Hellas

Τράπεζα Πειραιώς

Eurobank.

 Ήφαιστος, 

Νεοχημικη, 

Printec

Γερμανός, 

Informer  

και η Alpha Bank (μέσω της JSC Astra Bank).

 

The post SOS από τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία! Λουκέτο και ζημιές appeared first on Militaire.gr.

Keywords
sos, λουκετο, sos, εν λόγω, coca cola, piraeus bank, alpha bank, διυλιστήρια, energy, πετρελαιο, nissan, εταιρεία, reuters, ρωσία, llc, θυγατρική, σιταρι, alumil, etem, piraeus, chipita, σνακ, κρητη, kleeman, isomat, σιδμα, ελλαδα, εξηγείται, καλοκαιρι, alpha, astra, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, τραπεζες, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, διακοπη ρευματος, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, τραπεζα πειραιως, λβίβ, χωρες, ρωσία, οικονομια, ουκρανια, πτησεις, σνακ, τηλεοραση, υλη, φρουτα, χαλκιδικη, ψυχολογια, ωρα, alpha, astra, etem, isomat, llc, nissan, reuters, αγορα, ελεος, απωλεια, αρωμα, βρισκεται, γρηγορης, διαστημα, διυλιστήρια, δινη, εγινε, ευρω, εκθεση, εκτιμηση, ελβετια, εν λόγω, εξηγείται, εποχη, ερχονται, εταιρεία, εταιρια, ετοιμο, ζημια, ιδια, θυγατρική, κερασια, κιεβο, λαχανικα, λειτουργια, λιπασματα, λογο, μαμουθ, μορφη, μοσχα, ναυτιλια, νερο, ομιλος, ορυκτα, πετρουπολη, πλαστικα, ποτα, πωλησεις, σιδμα, σιταρι, σπιτι, τσαι, φυσικα, χημικα, αγορες, alumil, chipita, coca cola, δημητρης, ειδη, εξαγωγες, ελληνικα, energy, χωρα, εισβολη, kleeman, κομματι, piraeus, piraeus bank, ρωσοι, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα
SOS, Ουκρανία Λουκέτο,SOS, oukrania louketo