TOR-M1: Η κυβέρνηση κάνει σουρωτήρι την αεράμυνα της χώρας

Οδηγούν σε αχρηστία τα αντιαεροπορικά συστήματα σε Αιγαίο - Εβρο

Σε αχρηστία ή τουλάχιστον σε προβληματική λειτουργία, οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτει η χώρα μας, κυρίως τα TOR-M1, και αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής αεράμυνας στο Αιγαίο και στον Εβρο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέσα στο 2023, με τρία εμβάσματα, επεστράφη

στην Ελλάδα, από τη Μόσχα όπου είχε σταλεί, άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Το ποσόν προοριζόταν για να πληρωθούν οι Ρώσοι, προκειμένου να στείλουν στην Ελλάδα ανταλλακτικά και άλλα κρίσιμης σημασίας συστήματα για την συντήρηση, τεχνική υποστήριξη και καλή λειτουργία των TOR-M1. Δεν αποκλείεται έως το τέλος του έτους να έχουν «επαναπατριστεί» και άλλα χρήματα, τα οποία είχαν σταλεί γι' αυτό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη Ρωσία εξακολουθούν να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια ευρώ γι' αυτό τον σκοπό. Ωστόσο, πυκνώνουν οι φόβοι ότι τελικά, εξαιτίας των ευρω-κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες ακολουθεί πιστά η ελληνική κυβέρνηση και στον -νευραλγικό για την Ελλάδα- τομέα της άμυνας, δεν θα υλοποιηθεί κανένα πρόγραμμα για τα αντιαεροπορικά συστήματα.

Εύλογα, λοιπόν, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Οδηγούνται τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα σε αχρηστία ή σε προβληματική λειτουργία; Ποια είναι η επιχειρησιακή κατάσταση ειδικά των TOR, αφού δεν έχουν προμηθευτεί οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις τα απαραίτητα μέσα για την τεχνική συντήρησή τους;

«Αποστρατιωτικοποίηση» - Ουκρανία

Τα ερωτήματα πληθαίνουν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει ακόμα και το ενδεχόμενο να «ξεφορτωθεί» τα ρωσικά συστήματα (S-300, TOR, OSA), στέλνοντάς τα στην Ουκρανία. Ως γνωστόν, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες της κυβέρνησης Μητσοτάκη την προηγούμενη τετραετία, σε ενημερώσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ ανέφεραν πως ευχαρίστως θα έστελναν τα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, εφόσον είχε βρεθεί η εναλλακτική λύση για την αντικατάστασή τους.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι «επιθέσεις φιλίας» μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας με την ευκαιρία της έναρξης του ελληνο-τουρκικού «διαλόγου» και τις αυξανόμενες υποψίες περί αφοπλισμού από βαρέα όπλα ελληνικών νησιών. Θέμα που η Τουρκία, σύμφωνα με μερίδα του τουρκικού Τύπου, φέρεται να έχει βάλει στην ατζέντα του «πολιτικού διαλόγου» που ήδη ξεκίνησε αυτό τον μήνα.

Προς ακύρωση

Να σημειωθεί ότι στις 18 Οκτωβρίου 2023, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο υφυπουργός Αμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ισχυρίστηκε ότι τα «"σενάρια" για "αποσύρσεις οπλικών συστημάτων" και "κενά" στην ελληνική αεράμυνα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Τώρα, όμως, φαίνεται ότι τα μεγάλα «αγκάθια» στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, εξαιτίας του Ουκρανικού, ουσιαστικά δημιουργούν κινδύνους για να οδηγηθούν τα οπλικά συστήματα στις ... αποθήκες!

Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στα όπλα ρωσικής προέλευσης, ο ίδιος ανέφερε ότι «η Διακρατική Συμφωνία για εν συνεχεία Τεχνική Υποστήριξη (FOS) των οπλικών συστημάτων TOR-M1 και OSA-AK (συμπεριλαμβανομένου και των επιμέρους Συμβάσεων που σχετίζονται με αυτή), τελεί εν ισχύ, υπό τους περιορισμούς των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. Ειδικότερα, όσον αφορά στην υλοποίηση/ανανέωση των συμβάσεων για τη συνεχεία υποστήριξης στρατιωτικού εξοπλισμού που έχουν συναφθεί με την Ρωσική Ομοσπονδία, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε ρωσικές επιχειρήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η JSC ROSOBORONEXPORT, επίσημος κρατικός διαμεσολαβητής της Ρωσίας για την εξαγωγή στρατιωτικών προϊόντων και αντισυμβαλλόμενος του Ελληνικού Δημοσίου».

Προηγουμένως, στις 24 Αυγούστου 2023, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μπιάγκη, έδωσε στοιχεία (απόρρητα, που ωστόσο βγήκαν στη δημοσιότητα) σύμφωνα με τα οποία τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR M1 και τα OSA δεν θα έχουν τεχνική υποστήριξη, και ότι η σχετική συμφωνία με τη Ρωσία, παρ’ ότι είναι ενεργή, βαίνει προς ακύρωση.

Αφόρητες πιέσεις

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη από το 2021, δηλαδή πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, άρχισε να σχεδιάζεται η απόσυρση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, TOR, OSA και S-300, και η αντικατάστασή τους από Δυτικά οπλικά συστήματα. Κάτι που σημαίνει πρόσθετα μεγάλα κονδύλια για εξοπλιστικές αγορές. Η Αθήνα, μάλιστα, ήδη από τότε δεχόταν αφόρητες πιέσεις ειδικά από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, εντός της ΕΕ.

Άκρως ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι το 2022, σε συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χαρακτηρίσει «παλαιωμένα» τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, προκαλώντας την οργή στρατιωτικών.

Στη συνέχεια, έντονη ήταν η ροή πληροφοριών ότι η Ελλάδα υφίσταται μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις, προκειμένου να δώσει αυτά τα συστήματα στους Ουκρανούς, οι οποίοι γνωρίζουν τις ρωσικές - σοβιετικές τεχνολογίες καλύτερα από τις δυτικές.

The post TOR-M1: Η κυβέρνηση κάνει σουρωτήρι την αεράμυνα της χώρας appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
TOR-M1,