«Άγκυρες αγάπης» για το ΒΕΛΟΣ στη Θεσσαλονίκη!

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Είναι ένα πλοίο που στις γέρικες λαμαρίνες του κουβαλάει ένα μέρος της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας!

Στην γέφυρα, το καρέ, στο κέντρο πληροφοριών μάχης, στο πρόστεγο, στο επιστεγο, στα υποφραγματα, στο μηχανοστάσιο  τους διαδρόμους και τους πύργους των κανονιών, συναντήθηκαν και άνθισαν η τιμή και η αξιοπρέπεια, αλλά και η θέληση κάποιων ανθρώπων να αντισταθούν στους πραξικοπηματίες, να αποκαλύψουν τις συνταγματικές και κοινωνικές ανομίες τους και να σώσουν το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Α/Τ «Βέλος» είναι και θα είναι, ένα λατρεμένο

πλοίο  που θα βρίσκεται για πάντα στις καρδιές όλων…

ΟΙ ΑΓΚΥΡΕΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, όσον αφορά την επισκεψιμότητα, καταρρίπτει το ιστορικό αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στην παραλία της Θεσσαλονίκης, πλησίον του Μεγάρου Μουσικής, από τις 9 Σεπτεμβρίου 2019, έχοντας σημειώσει πολλούς μήνες συνεχούς παραμονής στην πόλη.

Στο διάστημα της πρώτης φάσης (πριν τα μέτρα για τον covid-19)που το «Βέλος» ήταν ανοιχτό για το κοινό, δέχθηκε περισσότερους από 180.000 επισκέπτες.

 Εξ αυτών, περίπου τα 2/3, δηλαδή κοντά 120.000 ήταν παιδιά, στην πλειονότητά τους μαθητές των σχολείων τα οποία έκαναν οργανωμένες επισκέψεις στο ιστορικό πολεμικό πλοίο.

Στην δεύτερη φάση που οι ξεναγήσεις συνεχίζονται με αυστηρά υγειονομικά μέτρα, το ρεκόρ… έχει σπάσει!

280.000 οι επισκέπτες και ανάμεσα τους 150.000 παιδιά σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς…

«Φτάσαμε τους 10.000 επισκέπτες μέσα σε οκτώ ημέρες, με μέσο όρο τους 1.200 επισκέπτες κάθε ημέρα, κάτι που είναι εντυπωσιακό, πρωτόγνωρο, μας γεμίζει ελπίδα και αυτό που βλέπουμε είναι χαρούμενα βλέμματα, ενδιαφέρον, μια πραγματική ζεστή αγκαλιά» σχολίασε  ο κυβερνήτης του αντιτορπιλικού (Α/Τ) “ΒΕΛΟΣ- Μουσείου Αντιδικτατορικού Αγώνα (Μ.Α.Α)”, αρχιπλοίαρχος Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος, με τον υπεύθυνο της διοίκησης του ιστορικού πλοίου να δηλώνει πάντως πιότερο ενθουσιασμένος από «το ενδιαφέρον που υπάρχει κυρίως από τα παιδιά».

«Το επισκέπτονται πάρα πολλά παιδιά, εκτός από τα σχολεία, για το οποία μιλάμε για 300 με 400 κάθε ημέρα. 

‘Έρχονται οικογένειες με τα παιδιά τους, τα οποία εντυπωσιάζονται, μέχρι και αρχίζουν να λένε πως θέλουν να υπηρετήσουν στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ)» είναι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει ο κ.Χαραλαμπόπουλος το καθημερινό μείγμα επισκεπτών, που συναντά το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού που εξυπηρετεί τις ανάγκες του ιστορικού πλοίου.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΝΑΥΤΕΣ

«Έχουν ήδη έρθει πάρα πολλοί που υπηρέτησαν στο παρελθόν (σ.σ σε όλα τα χρόνια της ενεργής δράσης του σκάφους) στο συγκεκριμένο πλοίο, όπως και αρκετοί που ήταν μέρος του πληρώματος παραλαβής» αποκαλύπτει ο κ.Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος περιγράφει πως κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων “η συγκίνηση είναι πολύ μεγάλη»: 

«Οι άνθρωποι αυτοί κλαίνε, βλέπουνε μετά από τόσα χρόνια το καράβι τους, μας λένε πως δεν πιστεύουν το πόσο καλά διατηρημένο είναι, μας πηγαίνουν στα διάφορα διαμερίσματα και μας δείχνουν πού κοιμόντουσαν, πού έτρωγαν και έκαναν βάρδια», εξιστορεί ο κυβερνήτης του “Α/Τ ΒΕΛΟΣ, D-16”, περιγράφοντας αυτές τις επισκέψεις.

Γίνονται θαρρείς ξανά τα ναυτάκια που διέσχιζαν τον Ατλαντικό για να φτάσουν στην Αμερική ή συμμετείχαν στις ασκήσεις στο Αιγαίο.

 Ζούμε απίστευτες στιγμές, η επαφή με τον κόσμο είναι συγκλονιστική» αναφέρει ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

«Σκαρφαλώνουν όπου μπορεί κανείς να φανταστεί, στα πυροβόλα, βγάζουν φωτογραφίες, ένα παιδάκι χθες πέντε χρονών δεν χόρταινε να περιεργάζεται, αν και το τραβούσε η γιαγιά του να φύγουν, είναι απίστευτα τα μηνύματα που περνάει το καράβι και η αποδοχή, το πόσο ο κόσμοθέλει το Πολεμικό Ναυτικό, θέλει τη θάλασσα, το έχουμε άρα το DNA μας»

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Στις 3 Ιουνίου 1942 καθελκύστηκε στα ναυπηγεία “USA Boston Navy Yard Boston, Mass’

Στις 18 Μαΐου 1943 μπήκε σε υπηρεσία.

Το 1958 εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία LONG BEACH της California

Στις 16 Ιουλίου 1959 παρελήφθη στο San Diego των Η.Π.Α. ως στρατιωτική βοήθεια και με πρώτο Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Γ. ΜΟΡΑΛΗ κατέπλευσε στην Ελλάδα..

Στις 25 Μαΐου του 1973, με Κυβερνήτη τον Νικόλαο Παπά, ενώ συμμετείχε σε άσκηση του NATO, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας στασίασε και αγκυροβόλησε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, και ο Κυβερνήτης του, παρέδωσε τα καθήκοντά του στον Ύπαρχο του πλοίου και ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία για να μεταβεί στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κοπεγχάγη και να αποκαλύψει την έκταση του Κινήματος του ναυτικού που η χούντα επικοινωνούσε ως “Κίνημα οπερέτα τριών απόστρατων και δύο εν ενεργεία”. 

Τον Κυβερνήτη ακολούθησαν 30 μόνιμα στελέχη και το πλοίο επέστρεψε στην Άσκηση του ΝΑΤΟ και, με το τέλος της στην Ελλάδα.

Στις 26 Μαρτίου 1991 παροπλίσθηκε.

Το 1994 το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το ανακήρυξε σε μουσείο για τον αγώνα ενάντια στην δικτατορία και το πλοίο αγκυροβόλησε στον Πόρο.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2000 μεταφέρθηκε στην Ναυτική βάση της Σαλαμίνας για επισκευή και ανάπλασή του σε επισκέψιμο ναυτικό μουσείο.

Στις 26 Ιουνίου 2002 αγκυροβόλησε στο πάρκο ναυτικής παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο ως επισκέψιμο Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 έπλευσε για τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για να επισκευαστεί και να συντηρηθεί.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 κατέπλευσε στη Θεσσαλονίκη για να παραμείνει, επισκέψιμο στο κοινό.

Εκτόπισμα : 2100/2924 ΤΝ.

Διαστάσεις : 114,6Χ12Χ5,5 μέτρα.

Ταχύτητα : 38 κόμβοι.

Οπλισμός : 4 πυροβόλα 5’’/38, 3 δίδυμα πυροβόλα 3’’/50 RF, πενταπλός Τ/Σ επιφανείας και 6 Τ/Σ Α/Υ τορπιλών, HEDGEHOG, Β.Β.

Πλήρωμα : 273 άτομα

The post «Άγκυρες αγάπης» για το ΒΕΛΟΣ στη Θεσσαλονίκη! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άγκυρες, ΒΕΛΟΣ, Θεσσαλονίκη,agkyres, velos, thessaloniki