Αποδόμηση Μητσοτάκη από Καραμανλή-Σαμαρά και σκληρή κριτική για τα εθνικά θέματα

Δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ αποδόμησαν τον σημερινό πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη. Καραμανλής και Σαμαράς άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για την αλαζονεία της, τους χειρισμούς της στην οικονομία και φυσικά στα εθνικά θέματα.

Όταν ο κ.Σαμαράς φθάνει στο σημείο να μιλά για αποστρατιωτικοποίηση νησιών -εκτός κειμένου η αναφορά του- καταλαβαίνουμε όλοι ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ΄ όσο πιστεύαμε.

Ο

Αντώνης Σαμαράς είπε για τα εθνικά θέματα:

«Η εικόνα της χώρας μας είναι αποκαρδιωτική. Τρώμε την μια προσβολή, την μια ταπείνωση, μετά την άλλη! Από τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς και, φυσικά, τους ...”φίλους” μας τους Τούρκους. Είναι αδιανόητα όσα συμβαίνουν.Έχω μιλήσει πολλές φορές:Για τον διάλογο με τον Πειρατή. Για το ότι ξεχάσαμε να θυμίσουμε σε όλον τον κόσμο τα 50 χρόνια, φέτος, από την τραγωδία της Κύπρου. Πάλι καλά που είδαμε και την Famagusta στην τηλεόραση... Για το λάθος ψήφισμα με το Κόσοβο. Για το “λόμπυ των κατευναστών”. Για την ανακήρυξη ΑΟΖ και θαλάσσιων πάρκων. Για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας. Για το χωρίς καμία λογική «Σύμφωνο περί Φιλίας» με την Τουρκία. Και τι είδαμε μετά το Σύμφωνο; Τον Ερντογάν να ξαναγράφει τα σχολικά βιβλία στην Τουρκία και να διδάσκει τη νεολαία του για την «γαλάζια πατρίδα» τους, δηλαδή ελληνικά εδάφη. Τον Ερντογάν να γίνεται «καλό παιδί» στα μάτια της Δύσης ώστε να πάρει τα F-16. Τις νέες, ευθείες απειλές, του Μπατχτσελί και του Φιντάν, μέχρι και για την Κρήτη. Και ποιοι τα λένε αυτά;; Αυτοί που από τη μια, υποτίθεται, ότι θέλουν να μπουν στην Ευρώπη κι από την άλλη μας απειλούν μαζί με τη Χαμάς!

Όταν εγώ μίλησα, δημόσια και πολύ πριν τις εκλογές, για τον Φρέντυ Μπελέρη και για τον απαράδεκτο Ράμα, υπήρξε σιωπή. Όμως στον Ράμα δώσαμε τελικά χώρο για να κάνει τις συγκεντρώσεις του. Και του δώσαμε ακόμα και το Ζάππειο για να παρουσιάσει σε υψηλούς προσκεκλημένους τους πίνακες και τα γλυπτά του. Πότε; Όταν ο Μπελέρης, με κατηγορίες στημένες , ήταν φυλακισμένος. Και παραμένει φυλακισμένος σήμερα, εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Είναι η απόλυτη εικόνα εθνικής αδυναμίας.Προειδοποίησα και για την ανάγκη σταδιακής απεμπλοκής μας από την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία τα Σκόπια από την αρχή δεν τήρησαν, όπως δεν είχαν τηρήσει ούτε την Ενδιάμεση Συμφωνία του Ανδρέα Παπανδρέου.Γνωρίζω καλά τι σημαίνει η άσκηση πιέσεων από “φίλους”, ασφαλώς για το δικό τους συμφέρον. Και στον Κώστα Καραμανλή ασκήθηκαν, αλλά είπε το “όχι” στο Βουκουρέστι. Και σε εμένα, αλλά το ξέκοψα από την αρχή και δεν επανήλθαν ποτέ.Είναι λοιπόν η Συμφωνία των Πρεσπών που τροφοδοτεί τον εθνικισμό και τις βλέψεις κάποιων συνδυασμών δυνάμεων στα Βαλκάνια. Αυτή ήταν η σταθερή άποψη και του ιδρυτή μας, Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Προέδρου της Δημοκρατίας που δακρύζοντας είχε πεί “η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική”.Μόλις προχθές, η Σκοπιανή πρόεδρος της Δημοκρατίας Σιλιάνοφσκα διατράνωσε δημοσίως το αλυτρωτικό δόγμα: συναντήθηκε, είπε, με εκπροσώπους των «Παιδιών προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου» και συζήτησε μαζί τους για τους εορτασμούς για τα 75 χρόνια από τον «διωγμό των Μακεδόνων του Αιγαίου». Τι άλλο πρέπει να ακούσουμε για να ξυπνήσουμε επιτέλους;

Έχω μιλήσει, συνεχώς μιλάω για τη Θράκη. Μερικοί τολμούν και με λένε “ακραίο”. Ρωτάω: ήμουν ακραίος όταν ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Ζολώτα, το 1989, απέλασα τον Τούρκο Πρόξενο στη Θράκη, με τη σύμφωνη γνώμη των τριών τότε πολιτικών αρχηγών, Μητσοτάκη, Παπανδρέου και Φλωράκη; Αυτή είναι η ακρότητα ή το γεγονός ότι σήμερα το Προξενείο και οι ψευτομουφτήδες αλωνίζουν ανενόχλητοι, προπαγανδίζουν και συμμετέχουν στις εκλογές προκλητικά με “τουρκικό κόμμα”, το οποίο μάλιστα έχει και ..ψευτο-Μακεδόνισσα υποψήφια;Κι αντί να προβληματιστούν , κι από εμένα και από τον Κώστα Καραμανλή, λοιδορούσαν τις θέσεις μας. Μάλιστα, έφθασαν στο σημείο οι σύγχρονοι ...”Κισιγκερ”, να ειρωνευτούν την σταθερή, πολυδιάστατη, εξωτερική πολιτική της χώρας επί δεκαετίες, ως “πολιτική ακινησίας” και να αντιτάξουν την δική τους δήθεν “κινητικότητα”.Απ’ ότι καταλαβαίνω , λυπάμαι που θα το πω, αλλά :Παραμένουμε "πετρωμένοι" στην …"άψογο στάση" , σε όλα τα εθνικά μέτωπα…Δηλαδή, μένουμε σταθερά “κομιλφό”, μήπως και μας «κακολογήσουν»…!

Αλλά έχουμε και νεότερα: Αληθεύει, κι εάν ναι, ποιος αποφάσισε, και γιατί, την υποστήριξη της Ελλάδος για κορυφαία θέση στον ΟΑΣΕ, στον Φεριντούν Σινιρίογλου; Ποιος είναι; Είναι ο πρωταγωνιστής της “γαλάζιας πατρίδας” και των “γκρίζων ζωνών” των Τούρκων στο Αιγαίο. Μα είμαστε καλά ; Τι μήνυμα είναι αυτό; Και επίσης τι περίεργα πράγματα είναι αυτά που διαβάζω, για εκδίωξη ενός βοσκού από τη βραχονησίδα Σύρνα στην Αστυπάλαια για ...οικολογικούς λόγους; Αν δεν έχει παρέμβει ήδη, οφείλει να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση. Γιατί οικονομική δραστηριότητα σε βραχονησίδες σημαίνει ΑΟΖ. Ελπίζω να καταλαβαινόμαστε...

Καλώ τον πρωθυπουργό να αποφασίσει, άμεσα, την αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής. Να επιστρέψει στις ιστορικές παρακαταθήκες της Παράταξης. Να ασκήσει βέτο στην Αλβανία. Να προετοιμάσει, μέσω δημιουργίας μιας ισχυρής νομικής και πολιτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, την απεμπλοκή από την εθνικά επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών. Να ασκήσει, όπως και η Βουλγαρία, βέτο σε κάθε βήμα των Σκοπίων, τον αλυτρωτισμό των οποίων οφείλουμε να καταγγείλουμε εδώ και τώρα, παντού. Να αναθεωρήσει πλήρως την ...”Φιλία” με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές στην πράξη ότι δεν εκβιαζόμαστε, δεν απειλούμαστε και δεν φοβόμαστε. Υπάρχουν όρια!Γι' αυτό και δεν υπάρχει καμία περίπτωση νέας εθνικής υποχώρησης και ταπείνωσης, με “Πρέσπες του Αιγαίου”! Δεν είμαστε ένα ηττημένο έθνος. Είμαστε μια υπερήφανη χώρα με πίστη στην Ελευθερία, με αυταπάρνηση κι Εθνική υπερηφάνεια! Οι Ελληνες δεν είμαστε συμβιβασμένο πλήθος, είμαστε Πατριώτες!

Κώστας Καραμανλής

Ο Κώστας Καραμανλής στη δική του ομιλία αναφέρθηκε στο ουκρανικό ζήτημα και όσα είπε είναι η θέση που θα έπρεπε να είχε η Ελλάδα αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη την αγνόησε:

«Η κατηγορηματική και ομόθυμη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν επαρκεί ως δικαιολογία για την υιοθέτηση ολοένα και πιο επιθετικής και άκαμπτης στάσης σε ό,τι αφορά στη διαχείριση και τη διαιώνιση του πολέμου. Αντί η Ευρώπη να πρωταγωνιστεί για την κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση λύσης στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ συχνά υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά. Αυτό όμως θα οδηγήσει πιθανότητα είτε σε διαρκή και περεταίρω κλιμάκωση της σύγκρουσης είτε σε αναζήτηση διεξόδου σε μεταγενέστερο χρόνο όμως υπό ακόμα δυσμενέστερες συνθήκες με κύριο θύμα και την Ουκρανία και το λαό της αλλά και την Ευρώπη που βλέπει μετά από 80 χρόνια την απειλή ενός γενικευμένου πολέμου στο έδαφός της να πλησιάζει»

Για Σκόπια-Αλβανία

Ο κ.Καραμανλής μίλησε για «αλυτρωτικές διαθέσεις και υπονόμευση των σχέσεων καλής γειτονίας» τόνισε πως «είναι ανάγκη να σταλεί ένα μήνυμα και προς τα Τίρανα και προς τα Σκόπια. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές και επισύρουν συνέπειες. Με την πρόσθετη υπενθύμιση πως ο δρόμος τους προς την Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα. Καθαρές κουβέντες. Καθαροί λογαριασμοί».

«Όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη. Όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι διαφωνούντες. Τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη. Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί δυσανασχετούν οι πολλοί, αν επιμένει κόντρα σε όλες τις ενδείξεις ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί άδικο, αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από αυτούς και η μόνη παραδοχή που κάνεις είναι ότι έπρεπε να το επικοινωνήσεις καλύτερα είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο και εσύ άδικο», είπε σε άλλο σημείο.

Τέλος αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ.Καραμανλής είπε ότι οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας, η συστηματική επιχείρηση εκ μέρους της διεύρυνσης της ατζέντας, η ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι δεδομένες και απροκάλυπτες.

"Μόνο εθελοτυφλούντες μπορούν να το αμφισβητούν. Η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ηγεμονισμός που συν τοις άλλοις αποκαλύπτεται από την στρατιωτική και όχι μόνο παρουσία της στην Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Βόρεια Αφρική αλλά και χώρες των Βαλκανίων" είπε.

Εκτίμησε ότι καμμιά Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και εξήγησε:

"Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Είναι λοιπόν αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο ΔΔ να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό".

O πρωθυπουργός δεν παρέστη στην εκδήλωση και εκπροσωπήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. Παρέστησαν, όμως, οι υπουργοί Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης.

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση έδωσαν το παρών οι κ. Ευρ. Στυλιανίδης, Νικ. Κακλαμάνης, Μπ. Αθανασίου, Κ. Καρασμάνης, Γιάννης Οικονόμου, Δημ. Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Γεωργαντάς, Δημ. Βαρτζόπουλος, Άννα Καραμανλή, Γιώργος Βλάχος, Τ. Χατζηβασιλείου, Στ. Καλαφάτης, Μιλτ. Χρυσομάλλης, Στ. Πέτσας, Φωτ. Αραμπατζή, Γ. Καρασμάνης, Βασ. Υψηλάντης, Βας. Γιόγιακας, Περ. Μαντάς, Σταυρ. Κελέτσης, Φωντας Μπαραλιάκος, Γιωργ. Στύλιος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Κ. Κατσαφάδος, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Χρ. Μπουκώρος, Στ. Καλαφάτης, Μ. Σαλμάς, Στρ. Σιμόπουλος κ.α.

Επίσης, στην εκδήλωση παρέστησαν η υπηρεσιακή πρωθυπουργός κ. Βασ. Θάνου, οι δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ Βαγγ. Μεϊμαράκης και Γιανν. Πλακιωτάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θαν. Πλεύρης, ο υφυπουργός Εργασίας Κ. Καραγκούνης, οι πρώην βουλευτές, Δημ. Σταμάτης, Ακης Γεροντόπουλος, Βασ. Μιχαλολιάκος, Λευτ. Οικονόμου, Λευτ. Ζαγορίτης, Κων. Αρβανιτόπουλος, οι πρώην υπουργοί Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρώην δήμαρχος Πέτρος Δούκας κ.α.

The post Αποδόμηση Μητσοτάκη από Καραμανλή-Σαμαρά και σκληρή κριτική για τα εθνικά θέματα appeared first on Militaire.gr.

Keywords
σαμαρας, εθνικα θεματα, θεματα, αδωνις γεωργιαδης, υφυπουργός εργασίας, ντορα μπακογιαννη, κυπρος, αοζ, κρητη, εκλογες, σκοπια, παπανδρεου, σημαίνει, νεότερα, οασε, αιγαιο, ελλαδα, σθεναρή, υπουργοι, αβραμοπουλος, βας, θαν, ακης, μιχαλολιάκος, κων, Αντωνης Σαμαρας, βιβλια, εθνος, κακλαμανης, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ, κωστας καραμανλης, μιχαλολιάκος, βουλευτες, μιλα, τι σημαινει, υψηλαντης, υιοθετηση, χωρες, αλβανια, αστυπαλαια, αφρικη, βημα, βουλγαρια, γνωμη, δουκας, εθνικη, ζαππειο, θρακη, κοντρα, κυπρου, οικονομια, ουκρανια, περιεργα, τηλεοραση, υφεση, αγια σοφια, αδωνις, ακης, αννα, βαλκανια, βας, βετο, βλαχος, βορεια, γεγονος, γινεται, γινονται, δικη, δογμα, δρομος, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκχωρηση, ελευθερια, επρεπε, ερντογαν, ευρωπη, εχθροι, ζολωτα, υφυπουργος, θαν, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κοσοβο, λαθος, μακεδονια, ματια, μιλτιαδης, νεολαια, νεότερα, ντορα, παντα, οασε, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, πιστη, πινακες, πλευρης, ρυθμισεις, ρηξη, ρητορικη, σθεναρή, σιωπη, σοφια, σχεδιο, σχολικα βιβλια, τιρανα, τουρκια, υφυπουργός εργασίας, φυσικα, χατζηβασιλειου, δικιο, ευθεια, ειμαστε ενα, ελληνικα, χωρα, κωνσταντινου, κωστας, κων, σημαίνει, θανου, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα