Αποσταθεροποίηση και εθνική ενότητα – Ιωάννης Ιντζές

Του Ιωάννη Ιντζέ *

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται μια προσπάθεια, οι εκδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες για την μη απόδοση δικαιοσύνης στα Τέμπη, να παρουσιασθούν ως προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Κυβέρνησης και πτώσης του Πρωθυπουργού, ενώ συντονισμένα προωθούνται διλλήματα του τύπου «Μητσοτάκης ή χάος» παρουσιάζοντάς τον και ως αναντικατάστατο.

Την ίδια ώρα γίνεται λόγος για ανάγκη εθνικής ενότητας προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών και τις δραματικά εξελισσόμενες γεωπολιτικές καταστάσεις.

Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ενισχύστε

το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Ευφυώς έχει λεχθεί ότι στα Τέμπη είχαμε την «επιτομή της διαφθοράς» στην Ελλάδα. Αρχικά ήταν η εκποίηση του ΟΣΕ για μόλις 45 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Ακολούθως, σπαταλήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια (π.χ. σύμβαση 717/2014) για έργα που δεν έγιναν. Εκθέσεις υπηρεσιακών παραγόντων που αφορούσαν την ασφάλεια των μεταφορών αγνοήθηκαν. Υπήρξαν σκανδαλώδεις προσλήψεις προσωπικού (πχ Σταθμάρχης) έναντι κάθε έννοιας αξιοκρατίας, απροκάλυπτη επέμβαση Κυβερνητικών παραγόντων μετά το δυστύχημα για τον έλεγχο των στοιχείων και Πρωθυπουργικές παρεμβάσεις προς τη Δικαιοσύνη για τον τρόπο που έπρεπε να λειτουργήσει.

Η μεγάλη δυσαρέσκεια όμως του κόσμου δεν οφείλεται μόνο στα Τέμπη. Τις τελευταίες δεκαετίες και κυρίως μετά την υπογραφή των Μνημονίων, το Κράτος υφίσταται έναν συνεχή ευνουχισμό με αποτέλεσμα να επισωρεύονται πολλά προβλήματα στους πολίτες. Προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά που προσβάλλουν την καθημερινή ζωή και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων.

Όταν οι Κυβερνήσεις αδυνατούν να εκφράσουν τους πολίτες τους και να εργασθούν για το δημόσιο συμφέρον, αλλά ενεργούν για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων και τη διαιώνιση της πολιτικής τους παρουσίας, καταστρέφουν την πολύτιμη εθνική ενότητα. Και όταν μια κυβέρνηση ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του δεν εμπνέει τους πολίτες, αυτόματα και αναπόδραστα έρχεται η δυσαρέσκεια και η αποσταθεροποίηση, αρχικά της κοινωνίας και συνεπακόλουθα του Κράτους. Συνεπώς στα όποια φαινόμενα αποσταθεροποίησης το μεγάλο μερίδιο ευθύνης, αν όχι το αποκλειστικό, είναι της Κυβέρνησης.

Μια γρήγορη ανασκόπηση στους βασικούς τομείς λειτουργίας του Κράτους μπορεί να εξηγήσει τους λόγους της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Δικαιοσύνη. Στα μάτια του κόσμου δεν φαίνεται αμερόληπτη και ανεξάρτητη, αφού η ηγεσία της διορίζεται από την Κυβέρνηση και δικαστές αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα χάριν εξυπηρέτησης για τον τρόπο χειρισμού δικαστικών υποθέσεων. Μια Δικαιοσύνη που έκρινε συνταγματικά τα Μνημόνια, την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε δάση, τις υποκλοπές, τους εγκλεισμούς πολίτων για υγειονομικούς λόγους και το κλείσιμο των εκκλησιών, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Οικονομία. Δεν λειτουργεί με σκοπό το δημόσιο όφελος και την ευημερία των πολιτών, αλλά την κερδοσκοπία ολιγαρχών και ξένων. Με τα μνημόνια εκποιήθηκε όλη η Δημόσια περιουσία, τα φορολογικά έσοδα συλλέγονται από ανεξάρτητη αρχή (παγκόσμια πρωτοτυπία) και πλέον τις αποφάσεις για όλα σχεδόν τα έργα έχει ένα ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ με υπερ-αρμοδιότητες χωρίς σχεδόν κανέναν έλεγχο από το Κράτος (πχ. έλεγχος συμβάσεων με βάση το ν.4270/2014). Όταν η φορολογική αφαίμαξη μισθωτών και επαγγελματιών διαφημίζεται ως κατόρθωμα και την ίδια ώρα υπάρχουν 88 δις ανείσπρακτοι φόροι από ένα μικρό αριθμό μεγαλο-οφειλετών (22.015) τότε ο λαός αγανακτεί.

Εξωτερική πολιτική. Ασκείται χωρίς κανέναν σχεδιασμό, χωρίς Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας και με βάση «non papers» που δίνονται σε προσωπικές συναντήσεις. Η εξωτερική πολιτική έχει σχεδόν εξομοιωθεί με αμφιλεγόμενα ιδρύματα, όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ, το οποίο προωθεί αμφιλεγόμενες πολιτικές, έναντι μυστικών κεφαλαίων (USAID). Έχει χαθεί η έννοια της εθνικής αξιοπρέπειας και της υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας.

Εθνική Άμυνα. Εδώ τα πάντα αποφασίζονται εν κρυπτώ λόγω δήθεν «απορρήτου». Αδειάσαν οι αποθήκες πυρομαχικών για να φανούμε αλληλέγγυοι στην Ουκρανία. Διαλύονται Μονάδες και κλείνουν στρατόπεδα με Υπουργικές αποφάσεις και όχι με Νόμο. Αγοράζονται πανάκριβα οπλικά συστήματα για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, και όχι για τις επιχειρησιακές ανάγκες. Διαλύθηκε η εγχώρια αμυντική βιομηχανία και απαξιώθηκαν οι Στρατιωτικές Σχολές.

Περιβάλλον και Ενέργεια. Προτάσσεται η πράσινη μετάβαση έναντι της ενεργειακής αυτάρκειας. Είμαστε πρόθυμοι να κατασκευάσουμε υποδομές για να γίνουμε η «χαβούζα βιομηχανικών αποβλήτων» της Μεσογείου, αλλά όχι για να κατασκευάσουμε υδροηλεκτρικά εργοστάσια για την υποστήριξη της οικονομίας. Η χώρα κατακλύζεται με ΑΠΕ, αλλά οι τιμές ενέργειας είναι στα ύψη για πολίτες και επιχειρήσεις. Και μέχρι πρότινος καμία ουσιαστική ενέργεια δεν είχε γίνει για εκμετάλλευση των ενεργειακών μας αποθεμάτων στο Αιγαίο, ούτε εκπονήσαμε θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο όπως καθορίζει η ΕΕ. Μόνο λόγια και υποσχέσεις. Δεν φτάνουμε σε σύνεση και αποφασιστικότητα ούτε την Κύπρο.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Μεταφορές. Το Κράτος ξόδεψε 7 δις ευρώ δημόσιο χρήμα για την κατασκευή της ΕΓΝΑΤΙΑΣ οδού για να παρέχει οδική ασφάλεια, αλλά την εκποίησε σε ιδιώτη έναντι 2,76 δις και πλέον οι μετακινήσεις, λόγω διοδίων, είναι πανάκριβες. Είναι πιο φτηνά να ταξιδέψεις στο εξωτερικό παρά σε ένα ελληνικό νησί.

Αντίστοιχα παραδείγματα μπορούμε να βρούμε στον τομέα της υγείας, της ενημέρωσης, της παιδείας, της αγροτικής παραγωγής, κλπ. Ενέργειες της Κυβέρνησης που δεν στοχεύουν στο δημόσιο συμφέρον, αλλά στην εξυπηρέτηση όσων στηρίζουν την Κυβέρνηση, εντός και εκτός Ελλάδος. Όποιος δηλώνει υποταγή και αφοσίωση λαμβάνει. Οι υπόλοιποι είναι ύποπτοι για αποσταθεροποίηση.

Ο μεγάλος διανοητής Παναγιώτης Κονδύλης είχε πει ότι «μία τελεσφόρα και μακρόπνοη εθνική πολιτική μπορεί να απορρεύσει μονάχα από μία ακμαία εθνική οντότητα. Εάν αυτό επιτευχθεί, τότε η επίτευξη άλλων στόχων ή σκοπών έχει να κάνει μόνο με τον εκάστοτε διεθνή συσχετισμό δυνάμεων».

Μέγα ζητούμενο λοιπόν η εθνική ενότητα για να πετύχουμε ως έθνος τους στόχους μας. Ενότητα όμως επί τη βάση των κοινών στόχων που εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον και όχι τον παλαιοκομματισμό. Αυτό πρέπει να κάνει κάθε Κυβέρνηση εάν θέλει να αποφύγει την αποσταθεροποίηση.

Βέβαια όταν ένα κράτος έχει ξεπουλήσει όλη την δημόσια του περιουσία, έχει αρνηθεί την ιστορική του ταυτότητα και τα κυριαρχικά του δικαιώματα και έχει υπογράψει νόμους που προσβάλλουν την ιερότητα της οικογένειας, τότε ενδεχομένως η βλάβη να είναι ανήκεστος.

Στην δημοκρατία όμως δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ούτε αναντικατάστατοι.

* Ο Ιωάννης Ιντζές είναι Αντιστράτηγος ε.α. απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας και κάτοχος ΜΑ στην «Εφαρμοσμένη Στρατηγική και τη Διεθνή Ασφάλεια». Είναι Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου της ΝΙΚΗΣ και Υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας της ΝΙΚΗΣ.

The post Αποσταθεροποίηση και εθνική ενότητα – Ιωάννης Ιντζές appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αποσταθεροποίηση, – Ιωάννης Ιντζές,apostatheropoiisi, – ioannis intzes