Αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα: Μέγα ρίσκο, επικίνδυνες δικαιολογίες από την κυβέρνηση

Πως γίνεται η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, χώρες που διαθέτουν Στόλους σαφώς πιο αναβαθμισμένους από τον ελληνικό αυτή τη στιγμή, να αρνούνται να εμπλακούν στην αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα και η ελληνική κυβέρνηση να σπεύδει να αναλάβει ένα τελείως αχρείαστο για τη χώρα και το ΠΝ ρίσκο; Αυτό μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να το απαντήσει…

Όσοι θεωρούν ότι οι απειλές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα πολεμικά πλοία που θα αναπτυχθούν στην περιοχή είναι αμελητέες, ας δουν το
προπαγανδιστικό βίντεο των Χούτι. Όχι δεν είναι η στρατιωτική υπερδύναμη που θα κατακτήσει τον κόσμο, αλλά τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι τόσο αντισυμβατικά ώστε να προκαλέσουν πάρα πολύ σοβαρά πλήγματα, σε πολεμικά πλοία που είναι σχεδιασμένα για «άλλο πόλεμο». Πόσο μάλλον για φρεγάτες της δεκαετίας του ΄80 ή του ’90.Οι δικαιολογίες για το νέο μέγα φιάσκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπως διαχέονται στο διαδίκτυο από τους φιλικούς «λογαριασμούς» της, προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.•«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει επίδειξη σημαίας»…Η δικαιολογία χρησιμοποιήθηκε δυστυχώς πρόσφατα και το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Πέντε νεκροί, τρεις στρατιωτικοί και δύο πολίτες στη Λιβύη, σε μια επιχείρηση ντροπή που σχεδιάστηκε (;) στο πόδι. Όπως και τότε, έτσι και τώρα η απόφαση για εμπλοκή της χώρας σε αποστολή υψηλού ρίσκου, λαμβάνεται με ανεξήγητη ελαφρότητα.Τέλος αυτό που προέχει είναι η χώρα να κάνει «επίδειξη σημαίας» , με τις πιθανότητες επιτυχίας να είναι πάντα περισσότερες απ' αυτές του φιάσκου που σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στη Λιβύη καταλήγει σε τραγωδία.•«Η Ελλάδα ως ναυτική χώρα οφείλει να προστατεύσει τον εμπορικό της στόλο». Το επιχείρημα θα ήταν δεκτό αν ο ελληνικός Στόλος βρισκόταν στο επίπεδο που έπρεπε. Δεν είναι μυστικό ότι τα προβλήματα γήρανσης του Στόλου είναι μεγάλα. Ακόμη μεγαλύτερο τείνει να γίνει το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού που παραιτείται μαζικά, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Δεν διαπιστώσαμε ποτέ να έχει υπάρξει κάποια συντονισμένη και επίμονη προσπάθεια του ελληνικού εφοπλισμού για να βοηθηθεί ουσιαστικά ο Στόλος. Η παραχώρηση βοηθητικών πλοίων είναι ευπρόσδεκτη και αξιέπαινη αλλά επιχειρησιακά δεν πρόσθεσε ή δεν διόρθωσε απολύτως τίποτα στον Στόλο. Τα παλαιά πλοία χρειάζονται ανταλλακτικά, συντηρήσεις, αναβαθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Απ' όσο γνωρίζουμε δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση.• «Θα τεθούμε υπό την προστασία των Αμερικανών»!!! Το «επιχείρημα» δεν αντέχει σε κριτική, είναι ντροπιαστικό για την χώρα και το Πολεμικό Ναυτικό που έχει αναλάβει και εκτελέσει άψογα πάρα πολλές αποστολές χωρίς να έχει την ανάγκη προστασίας κανενός. Όσοι έχουν παντού ανάγκη από «προστάτες» να το κοιτάξουν…Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι αναλαμβάνει τεράστιο ρίσκο και θέτει σε κίνδυνο ζωές αλλά και την εικόνα της χώρας, χωρίς να υπάρχει κανένα σημαντικό κέρδος. Αποδείξεις πιστού και υπάκουου συμμάχου έχει δώσει ήδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην υπόθεση Σαουδικής Αραβίας-Υεμένης. Να υπενθυμίσουμε ότι έχουμε…ξεχάσει ελληνικούς Patriot στη Σαουδική Αραβία.

The post Αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα: Μέγα ρίσκο, επικίνδυνες δικαιολογίες από την κυβέρνηση appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα