Χειροβομβίδα από 3D εκτυπωτή κατά αρμάτων; Άλλου τύπου όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία

Μια σειρά από ασυνήθιστα αντικείμενα απλώνονται σε δύο ξύλινα τραπέζια στη μακρινή πλευρά ενός στενού εργαστηρίου στην ανατολική Ουκρανία: ταινία διπλής όψης, γάντια, κλειδιά Allen, ένα κολλητήρι, πλαστικό για 3-D εκτυπώσεις, ρουλεμάν, μια ψηφιακή ζυγαριά. Δίπλα τους ήταν μια γερμανική χειροβομβίδα DM51.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times, ήταν όλα σημαντικά συστατικά για τα ουκρανικά στρατεύματα που προσπαθούσαν να συνθέσουν ένα παζλ:

Πώς δημιουργείτε μια χειροβομβίδα που δεν ζυγίζει σχεδόν τίποτα, αλλά μπορεί να ριχθεί από ένα drone και να καταστρέψει ένα ρωσικό άρμα περίπου 40 τόνων;

«Ο πόλεμος είναι οικονομία. Είναι λεφτά», είπε ο Γκραφ, ένας εύσωμος, γενειοφόρος Ουκρανός στρατιώτης υπεύθυνος για την ομάδα drone της μονάδας του. «Και αν έχετε ένα drone 3.000 δολαρίων και μια χειροβομβίδα 200 δολαρίων και καταστρέψετε ένα τανκ που κοστίζει 3 εκατομμύρια δολάρια, τότε αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον».

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της μάχης επικεντρώθηκαν κυρίως στην αυξημένη χρήση μικρών τηλεκατευθυνόμενων drones και από τις δύο χώρες. Η σημασία τους, είναι αυξανόμενη σχεδόν σε κάθε πτυχή του πολέμου – συμπεριλαμβανομένων της αναγνώρισης, της διόρθωσης των στόχων πυρών πυροβολικού και των λεγόμενων επιθέσεων καμικάζι.

Τώρα ο Graf και η ομάδα του, που έχουν γίνει ειδικοί για πλήγματα κατά των ρωσικών στρατευμάτων με πυρομαχικά από αέρος, προσπαθούν να ανεβάσουν την αποτελεσματικότητα των drones στο επόμενο επίπεδο: χρησιμοποιώντας τα για να ρίξουν αυτό που θεωρούν ως την τέλεια χειροβομβίδα.

Η πρόκληση είναι η κατασκευή αυτής της χειροβομβίδας. «Είναι ο κύριος στόχος μας», είπε ο Γκραφ τον περασμένο μήνα, μιλώντας από την έδρα του, στην πόλη Σλόβιανσκ. Ήταν περιτριγυρισμένος από τα διάφορα εξαρτήματα που χρειάζονταν για να μετατρέψει ένα ιπτάμενο παιχνίδι σε θανατηφόρο εργαλείο στο πεδίο της μάχης.

Η «τσαχπινιά» στο εργαστήριο του Graf είναι ένα άλλο παράδειγμα του πώς ο στρατός της Ουκρανίας έχει προσαρμοστεί καθώς εξελίσσεται ο πόλεμος, δημιουργώντας πλεονεκτήματα μπροστά στην υπεροχή του ρωσικού στρατού σε αριθμό στρατευμάτων και όπλα μεγάλης εμβέλειας.

Η χειροβομβίδα, είπε ο Graf, θα πρέπει να ζυγίζει περίπου 1,1 κιλά, το μέγιστο βάρος που μπορεί να φέρει ένα drone DJI Mavic 3 χωρίς να διαταραχθεί σημαντικά η πτήση του.

Για να φτάσει τη χειροβομβίδα πιο κοντά στο επιθυμητό βάρος, η ομάδα του χρησιμοποίησε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή για να προσπαθήσει να φτιάξει ένα ελαφρύ περίβλημα που μπορεί να συγκρατήσει τα εκρηκτικά που χρειάζονται για να διεισδύσουν στη θωράκιση ενός τανκ. Το επίπονο έργο περιλαμβάνει πειραματισμό με χειροβομβίδες διαφορετικού σχεδίου, σφιγμένες σε μια μέγγενη στον χώρο εργασίας τους και διάφορους χειρισμούς γύρω από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς για να τις τελειοποιήσουν.

Η γερμανική χειροβομβίδα DM51

Η χειροβομβίδα θα πρέπει να μπορεί να διαπεράσει ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού ή ένα τανκ, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό με ένα πυρομαχικό που ζυγίζει περίπου μια λίβρα, όπως είπε ο Graf. Προς το παρόν, η καλύτερη χειροβομβίδα τους, είναι η γερμανικής προμήθειας DM51, ένα εκρηκτικό που, με προσαρτημένα πτερύγια σταθεροποίησης, ζυγίζει κοντά σε αυτό που θέλουν.

Αλλά το DM51 κατασκευάζεται για να σκοτώνει ανθρώπους και δεν είναι αποτελεσματικό ενάντια σε ένα τανκ.

«Κάθε μέρα, μελετάμε, κάνουμε κάποια πειράματα με χειροβομβίδες, με βόμβες, με drones και βελτιώνουμε τη δουλειά μας», πρόσθεσε ο Graf.

Για τον Graf και τις λεγεώνες των Ουκρανών χειριστών drones και τεθωρακισμένων, η αναζήτηση για μια ενισχυμένη χειροβομβίδα είναι μέρος μιας ευρύτερης κούρσας εξοπλισμών drone απέναντι στη Ρωσία. Όπως η ομάδα του Graf, ο ρωσικός στρατός προσπαθεί επίσης να κάνει τα μικρά μη επανδρωμένα οχήματά του πιο θανατηφόρα, με διαφορετικά επίπεδα επιτυχίας.

Το κινεζικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος Mavic 3 έχει μετατραπεί στην πανταχού παρούσα ραχοκοκαλιά των δυνάμεων drone της Ουκρανίας. Είναι μικρό, φορητό, έχει αξιοπρεπή διάρκεια μπαταρίας και εμβέλεια και μπορεί γρήγορα να εξοπλιστεί για να ρίχνει χειροβομβίδες. Το χρησιμοποιούν και οι ρωσικές δυνάμεις.

Τα μεγαλύτερα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Ρώσων, όπως το αυτοεκρηνόμενο Shahed-136, που κατασκευάζεται στο Ιράν και εκτοξεύεται συχνά κατά υποδομών της Ουκρανίας, χρησιμοποιούνται διαφορετικά από τα μικρά Mavic που αναπτύσσονται ενάντια σε συγκεντρώσεις στρατευμάτων και χαρακωμάτων. Τα Mavics είναι τετρακόπτερα — μπορούν να αιωρούνται σαν ελικόπτερο απευθείας πάνω από τον στόχο τους πριν ρίξουν το θανατηφόρο φορτίο τους.

Η κούρσα εξοπλισμών Ουκρανίας – Ρωσίας

Η Ουκρανία, σύμφωνα με τους NYT, είναι μπροστά στην κούρσα εξοπλισμών drones με τον ίδιο τρόπο που πέτυχε στο πεδίο της μάχης: οι διοικητές κατώτερου επιπέδου έχουν περισσότερα περιθώρια για το πώς και πότε να τα χρησιμοποιήσουν και οι μονάδες drones όπως του Graf έχουν λιγότερη γραφειοκρατία για να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν τα όπλα τους.

«Η προσπάθεια των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι πιο βελτιωμένη και συνεργάζεται άμεσα με τον στρατό», είπε ο Samuel Bendett, ειδικός σε ρωσικά drones και άλλα όπλα στο CNA, έναν οργανισμό έρευνας και ανάλυσης στο Arlington των ΗΠΑ. «Οι Ρώσοι φτάνουν εκεί μόνο τώρα».

Αυτό σημαίνει ότι οι εφευρέσεις του Graf και των συντρόφων του μπορούν γρήγορα να μοιραστούν με άλλες μονάδες drone πριν χρησιμοποιηθούν στο πεδίο, με ελάχιστη επίβλεψη.

Η Ρωσία, είπε ο κ. Bendett, έχει υιοθετήσει μια πιο βιομηχανική προσέγγιση στον αγώνα για όπλα με drone, προτιμώντας πυρομαχικά που παράγονται μαζικά, αν και ορισμένες ρωσικές εθελοντικές ομάδες σημειώνουν πρόοδο στις δοκιμές και την αποστολή drones στην πρώτη γραμμή. Το μόνο μειονέκτημα για τους Ρώσους: Η γραφειοκρατία της Σοβιετικής εποχής της Μόσχας για να πάρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό στα χέρια των στρατιωτών τους, είπε ο κ. Bendett.

«Υπάρχουν πολλά από αυτά τα μπρος-πίσω», είπε. «Η μία πλευρά έχει μια τεχνολογική ανακάλυψη και η άλλη πλευρά προλαβαίνει».

Κρυμμένο σε ένα από τα ράφια του εργαστηρίου του Graf ήταν απόδειξη των βιομηχανοποιημένων προσπαθειών της Μόσχας να ανταγωνιστεί το Κίεβο: ένα ρωσικό OFSP που παράγεται στο εργοστάσιο, μια μικρή χειροβομβίδα περίπου 40 χιλιοστών που προοριζόταν να ρίξει ένα Orlan-10, ένα αναγνωριστικό drone που ακούγεται σαν χλοοκοπτικό. Η χειροβομβίδα είχε ημερομηνία κατασκευής τον Μάρτιο του 2022 γραμμένη στο πλάι της.

«Απλώς ρίχνουν μια προεπιλεγμένη τροποποίηση αυτής της χειροβομβίδας», είπε ο Iliya, ένας από τους μηχανικούς drone του Graf. «Παρατάμε ό,τι μπορούμε να βρούμε». Το κύριο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη, είπε, «είναι το βάρος μιας χειροβομβίδας που μπορεί να κινήσει το drone».

Ένα άλλο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας είναι να πρέπει να τροποποιήσουν τα όπλα ώστε να λειτουργούν με τρόπους που δεν είχαν αρχικά κατασκευαστεί.

Οι προκλήσεις είναι διπλές: Πλημμυρισμένα με πυρομαχικά από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα ουκρανικά στρατεύματα πρέπει να μάθουν τις περιπλοκές κάθε συσκευής προτού χειριστούν τα εκρηκτικά.

Αυτή η διαδικασία είναι επίσης περίπλοκη. Μερικές μικρές χειροβομβίδες όπως η M433, η οποία κατασκευάζεται και παρέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες – και μερικές φορές ονομάζεται «Χρυσό Αυγό» λόγω του μεγέθους, του σχήματος και του χρώματός της – έχουν το είδος της κεφαλής φόρμας που μπορεί να διατρήσει την πλάκα θωράκισης. Αλλά προορίζονται να εκτοξεύονται μόνο από χειροκίνητους εκτοξευτές χειροβομβίδων και όχι να ρίχνονται από drones.

«Πολλοί, πολλοί νεκροί στην πρώτη γραμμή»

Έτσι, οι Ουκρανοί στρατιώτες πρέπει να τοποθετήσουν προσεκτικά τη χειροβομβίδα σε μια λαβή μέγγενης, να αφαιρέσουν τη θήκη του φυσιγγίου που περιέχει το προωθητικό που χρησιμοποιήθηκε για να την εκτοξεύσει και στη συνέχεια να ξεκινήσουν την ακόμη πιο λεπτή δουλειά του να ξεκολλήσουν το αλουμινένιο κύπελλο πάνω από τη μύτη της χειροβομβίδας. Με πένσες και άλλα εργαλεία χειρός, οι στρατιώτες πρέπει να διερευνήσουν και να χειριστούν απαλά τους εσωτερικούς μηχανισμούς της ασφάλειας για να απενεργοποιήσουν και τα δύο χαρακτηριστικά ασφαλείας της. Εάν είναι επιτυχής, τους μένει μια χειροβομβίδα που θα μπορούσε εύκολα να εκραγεί σε περίπτωση λανθασμένου χειρισμού.

Και πριν μπορέσει να σταλεί σε μια αποστολή εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, το εκρηκτικό πρέπει να τοποθετηθεί προσεκτικά στο drone.

Ο Graf είπε ότι κανείς στην ομάδα του δεν σκοτώθηκε ενώ εργαζόταν στις χειροβομβίδες, αλλά ότι η διαδικασία ήταν επικίνδυνη για τα στρατεύματα στην πρώτη γραμμή. Υπάρχουν «πολλοί, πολλοί νεκροί επειδή δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργούν αυτά τα πράγματα», είπε.

Παρά τους κινδύνους, ο Graf και η ομάδα του συνεχίζουν να εργάζονται στο εργαστήριό τους γεμάτο με διαφορετικά είδη εκρηκτικών, πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στη φευγαλέα ιδέα για χειροβομβίδα άρματος μάχης. Επί του παρόντος, έχουν ένα πυρομαχικό που λένε ότι μπορεί να διεισδύσει τη ρωσική θωράκιση, αλλά είναι περίπου μισό κιλό πολύ βαρύ.

«Φτιάχνουμε χειροβομβίδες από τα σκουπίδια», αστειεύτηκε ο Graf. «Αλλά αν μπορείς να καταστρέψεις ένα τανκ από ένα Mavic, είσαι καλύτερος σε αυτόν τον πόλεμο».

The post Χειροβομβίδα από 3D εκτυπωτή κατά αρμάτων; Άλλου τύπου όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα