Δύο στους τρεις Γάλλους δεν θέλουν τον Μακρόν ούτε ως υποψήφιο ,ενώ καλπάζει η Λε Πεν

Του Μιχάλη Ψύλου

από την εφημερίδα Δημοκρατία

«Ιδιαίτερα ανησυχητική» χαρακτηρίζει η γερμανική Handelsblatt την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία ,λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές. «Η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λε Πεν είναι σε άνοδο και οι Ευρωπαίοι παραβλέπουν την καταιγίδα που έρχεται από το δυτικό άκρο της Γηραιάς ηπείρου», προειδοποιεί η γερμανική εφημερίδα και κρούει τον κώδωνα: «Οι ακροδεξιοί

είναι πιο κοντά από ποτέ στην ανάληψη εξουσίας στη Γαλλία».
Η 52χρονη Μαρίν Λε Πεν δέχτηκε πάντως ένα ισχυρό πλήγμα τις τελευταίες ημέρες, κατηγορούμενη ότι η ίδια και το κόμμα της «Εθνικός Συναγερμός» υπεξαίρεσαν 6,8 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την μισθοδοσία ανύπαρκτων συνεργατών των ευρωβουλευτών του κόμματός. Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Le Journal du Dimanche», δημοσίευσε μάλιστα την περασμένη Κυριακή και την σχετική, τελική έκθεση του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την καταπολέμηση της διαφθοράς και των οικονομικών και φορολογικών παραβάσεων (Oclciff. Μια έρευνα που ξεκίνησε το 2015 και σύμφωνα με τους ανακριτές, το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα φέρεται να δημιούργησε ένα «δόλιο σύστημα κλοπής ευρωπαϊκών κεφαλαίων προς όφελός του».
Η Μαρίν Λε Πεν περιγράφεται από την Journal du Dimanche ως “ηθικός υποκινητής και δικαιούχος αυτού του συστήματος» και δεν αποκλείεται να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Η Λε Πεν απορρίπτει τις κατηγορίες , υποστηρίζοντας ότι κάποιοι θέλουν να τη βλάψουν ενόψει των εκλογών.
Μένει να φανεί βέβαια τι επιπτώσεις θα έχει μια πιθανή δίωξη κατά της ακροδεξιάς υποψήφιας. Σε μια περίοδο μάλιστα που έρευνα του Ινστιτούτου Kantar για το δίκτυο Franceinfo και την εφημερίδα “Le Monde”, έδειξε επίσης ότι η υποστήριξη στο κόμμα της Λε Πεν αυξάνεται στη Γαλλία. Το 29% των ερωτηθέντων συμφωνούν με τις ιδέες του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» και το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο χρόνο.
Αντίθετα, το ποσοστό του 43χρονου Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν έχει «κολλήσει» στο 24% . Το χειρότερο είναι όμως άλλο: Οι δύο στους τρεις Γάλλους δεν θέλουν καν να θέσει ο Μακρόν εκ νέου υποψηφιότητα. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP για λογαριασμό του εντύπου “La Lettre d’Expansion» ,που δημοσιεύει συνδρομητικές εμπιστευτικές πληροφορίες, έδειξε ότι το 63% των Γάλλων τάσσονται κατά μιας νέας υποψηφιότητας Μακρόν στις προεδρικές εκλογές την άνοιξη του 2022 και μόλις το 37% τον θέλει και πάλι υποψήφιο.
Τα κακά μαντάτα για τον Γάλλο Πρόεδρο δεν σταματούν εδώ. Ο Ζακ Αταλί, ο διάσημος επικοινωνιολόγος και σύμβουλος κάποτε του αείμνηστου Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, εξέπληξε πολλούς προβλέποντας ότι η Μαρίν Λε Πεν θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.
Παραδοσιακός σοσιαλιστής ο Αταλί ,αν και όπως διευκρινίζει δεν επιθυμεί την είσοδο της κόρης του Ζαν Μαρί Λε Πεν στο Μέγαρο του Ελιζέ , σημειώνει χαρακτηριστικά: “Αν έπρεπε να κάνω πρόγνωση σήμερα, νομίζω ότι η Μαρίν Λε Πεν θα εκλεγεί τον επόμενο Μάιο». Όπως εξηγεί ο Ζακ Αταλί «η Μαρίν Λε Πεν εκμεταλλεύεται όλα τα λάθη των αντιπάλων της» και ο Μακρόν αλλά και το κόμμα του «θα μπορούσαν να πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα αφού επωφελήθηκαν από τα λάθη των άλλων ,πέντε χρόνια νωρίτερα».

Πληρώνει τον νεοφιλελευθερισμό και τον αυταρχισμό

Ποιο τίμημα πληρώνει ο Μακρόν; Μα την νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει στην οικονομία σε συνδυασμό με τον αυταρχισμό και την καταστολή δημοκρατικών ελευθεριών που επιδεικνύει στην κοινωνία. Σε συνδυασμό μάλιστα με την κάκιστη αντιμετώπιση της πανδημίας, το μίγμα γίνεται εκρηκτικό και εξηγεί γιατί οι δύο στους τρείς συμπατριώτες του δεν τον θέλουν ούτε καν υποψήφιο! Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν προηγείται ελαφρά βέβαια της Λε Πεν στον δεύτερο γύρο, αλλά η ακροδεξιά υποψήφια επωφελείται από το γεγονός ότι η εικόνα του Γάλλου προέδρου έχει καταστραφεί. «Πριν πέντε χρόνια, ο Μακρόν θεωρήθηκε ως φορέας ελπίδας, ξεπερνώντας τον ανταγωνισμό Δεξιάς-Αριστεράς στη Γαλλία. Σήμερα, ωστόσο, θεωρείται ένας συντηρητικός πολιτικός. Η κρίση του Covid κατέστρεψε την οικονομική επιτυχία των μεταρρυθμίσεων του», τονίζει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, Τόμας Χάνκε και εκτιμά ότι : «Όσο χαμηλότερη είναι η προσέλευση των ψηφοφόρων, τόσο λιγότερες θα είναι οι πιθανότητες επανεκλογής του 43χρονου Μακρόν».

Ο Γερμανός καθηγητής υποστηρίζει ότι ο Μακρόν αγωνίζεται σε ένα πολιτικό έδαφος όπου μπορεί μόνο να χάσει : «Προσπαθεί να ψαρέψει “στη δεξαμενή των δεξιών ψηφοφόρων» ,γράφει η γερμανική FAZ και εξηγεί: «Ως αποτέλεσμα, χρησιμοποιεί εδώ και μήνες έναν λόγο που ήταν άγνωστος γι’ αυτόν: ασφάλεια και τάξη. Αντιμετωπίζει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στις υποβαθμισμένες περιοχές εξαπολύοντας κυνηγητό εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών και των ακραίων μουσουλμάνων. Παρότι η οδός προς το Μέγαρο των Ηλυσίων μπορεί να μοιάζει –για την ώρα– κλειστή στη Μαρίν Λε Πέν, το κόμμα της κατήγαγε ήδη σημαντική νίκη, επιβάλλοντας τις ιδεολογικές και πολιτικές προτεραιότητές του, όπως είναι το μεταναστευτικό, η ασφάλεια και η συζήτηση γύρω από την έννοια της εθνικής ταυτότητας.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, επίσης, ότι η απάθεια έχει εδραιωθεί ως αντίδραση στην άνοδο της Ακροδεξιάς. Ο πρόεδρος Μακρόν προσπαθεί τώρα να ανακόψει τη διαρροή ψήφων προς την άκρα Δεξιά με έστω και καθυστερημένες πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την επέκταση της γονικής άδειας. Οι πρωτοβουλίες αυτές περνούν, όμως, απαρατήρητες από τους ψηφοφόρους της Αριστεράς, οι οποίοι εστιάζουν την κριτική τους στον νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Παίζει στο γήπεδο της Λε Πέν

Σε κάθε ομιλία που κάνει ο Μακρόν για τους μουσουλμάνους, αναφέρεται στην προστασία των συνόρων ή την ανάγκη ενίσχυσης της αστυνομίας και του στρατού και έτσι κάνει τεράστια χάρη στη Λε Πεν. «Η απόφαση του Μακρόν να εστιάσει τη συζήτηση γύρω από τον κίνδυνο που παρουσιάζει το εξτρεμιστικό Ισλάμ για τη Γαλλική Δημοκρατία αποτελεί παραδοχή ήττας», τονίζει η Handelsblatt. Και αυτό γιατί φέρνει την αντιπαράθεση ακριβώς στο γήπεδο στο οποίο η ηγέτις της ακροδεξιάς έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες, δηλαδή την εσωτερική ασφάλεια. Ετσι ,ο Μακρόν ,παγιδεύεται», τονίζει η γερμανική εφημερίδα. Αυτό το κλίμα τρέφει την ακροδεξιά και πυροδοτεί ακόμη και κινδύνους πραξικοπήματος . Η εφημερίδα “Valeurs Actuelles” δημοσίευσε δύο μανιφέστα από εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς , οι οποίοι κατηγορούν τους πολιτικούς ότι έχουν χάσει την αίσθηση τιμής και τάξης. Απειλούν μάλιστα ότι ο στρατός θα πρέπει να παρέμβει και να “αναλάβει μια δράση” για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Γάλλων. Σύμφωνα με μία έρευνα αξιόπιστου ινστιτούτου, το 58% των Γάλλων υιοθετούν την προειδοποίηση των στρατιωτικών. Μπορεί να είναι μια φωτογραφία της στιγμής, αλλά πάντως ,καταγράφεται! Η Μαρίν Λε Πεν έσπευσε να συμφωνήσει αμέσως με τους στρατιωτικούς και να τους καλέσει να ενταχθούν στο κόμμα τους. Με την ανάλυση των αξιωματικών συμφώνησε επίσης και η κεντροδεξιά, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ρασιντά Τατί.
Με τη δεξιά στροφή , ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει να κερδίσει τους μετριοπαθείς συντηρητικούς ψηφοφόρους . Αλλά ,με τον νέο του προσανατολισμό, ο Μακρόν αποκλίνει από τον πολιτικό του πυρήνα, αυτόν ενός μη ιδεολογικού μεταρρυθμιστή που ασχολείται με τις ευκαιρίες του ατόμου για καλύτερη ζωή και πρόοδο. Οι σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου ελπίζουν ότι θα δημιουργήσουν γύρω από τον Μακρόν έναν νέο, χαλαρό σχηματισμό φιλελεύθερων και συντηρητικών οπαδών. Ετσι, στις περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου ,ο Μακρόν υποστηρίζει αρκετούς συντηρητικούς υποψηφίους. Με τον τρόπο αυτό, διαγράφει όμως σε μεγάλο βαθμό το δικό του κόμμα «La République en Marche» (LREM). Ένα κόμμα , που θεωρείται πλέον “διάττων αστέρας» ,στη Γαλλία και απειλείται με πανωλεθρία στις περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι και στην υποθετική περίπτωση που ο Μακρόν θα κέρδιζε τις εκλογές του 2022 ,δεν θα είχε τη δική του πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές , όπως το 2017.
«Ένα χρόνο πριν από τις αποφασιστικές εκλογές, η πολιτική τάξη στη χώρα αρχίζει να μοιάζει με εκείνη της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης ,πολύ περισσότερο από εκείνη της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας» , προειδοποιεί η FAZ.

Αποξένωση από την κεντρο-αριστερά

Πώς και με ποιο νέο όραμα μπορεί ο Γάλλος πρόεδρος να διεκδικήσει την επανεκλογή του ,παραμένει επίσης ανοικτό. Οι σύμβουλοί του, έψαξαν για ένα νέο «ξεκίνημα», κάποια νέα θέματα Δεν υπάρχει ακόμη τίποτα συγκεκριμένο. Τι θα προβάλει ο Μακρόν για να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία; Μόνο νόμο και τάξη; Είναι μια ερώτηση χωρίς απάντηση, προς το παρόν.
Θα επικαλεστεί τον κίνδυνο της ακροδεξιάς; Οι κεντρο-αριστεροί και αριστεροί ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν πάρει οριστικά διαζύγιο με τον Γάλλο πρόεδρο.
Αντίθετα, η Μαρίν Λε Πεν επωφελείται από την όλη εξέλιξη. Εχει μεταμορφωθεί σε μία υποψήφια της συστημικής δεξιάς και -σε αντίθεση με το παρελθόν- μόνο μια μειοψηφία των Γάλλων την βλέπει ως απειλή για τη δημοκρατία. «Δοκιμάσαμε τα πάντα, γιατί όχι τώρα και τη Μαρίν Λεπέν; Αυτή είναι η διάθεση που εξαπλώνεται μέσα στον πληθυσμό» , προειδοποιεί ο καθηγητής Τόμας Χάνκε.
Αλλωστε, ουδείς άλλος υποψήφιος φαίνεται μέχρι στιγμής να κερδίζει πόντους στον αναμέτρηση: Στο στρατόπεδο της Αριστεράς, ο Ζαν Λικ Μελανσόν θα είναι και πάλι υποψήφιος ,αλλά με πολύ μικρές πιθανότητες να μπει στο δεύτερο γύρο, καθώς το Γαλλικό Κομμουνιστικό κόμμα ανακοίνωσε ήδη χωριστή υποψηφιότητα. Οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι εξακολουθούν να αναζητούν υποψήφιο, με τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό να έχει επίσης δείξει ενδιαφέρον. Αλλά μέχρι εκεί!
Στην κεντροδεξιά έχουν εμφανιστεί ως πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία, ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ και ο βουλευτής Ξαβιέ Μπερτράν, αλλά χωρίς μεγάλη δυναμική ,προς το παρόν. Η «αστικοποίηση» της Λε Πεν ως δεξιάς εναλλακτικής λύση στον Μακρόν,αφήνει λίγο χώρο στην κεντροδεξιά. Αλλωστε , μετά την αποχώρηση και τη δίωξη κατά του Νικολά Σαρκοζί, η γαλλική κεντροδεξιά δεν μπόρεσε να αναδείξει μια ισχυρή ηγετική προσωπικότητα…

The post Δύο στους τρεις Γάλλους δεν θέλουν τον Μακρόν ούτε ως υποψήφιο ,ενώ καλπάζει η Λε Πεν appeared first on Militaire.gr.

Keywords
γαλλια, εκλογες, δημοσκοπηση, faz, στρατος, ιουνίου, σημαίνει, βουλη, νέα, συγκεκριμένο, λύση, σαρκοζι, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, δραση, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, κοινωνια, δημοκρατια, οικονομια, φωτογραφια, αγνωστος, ανοιξη, γεγονος, γινεται, γηπεδο, δευτερο, δικη, δικτυο, εδαφος, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκρηκτικο, ενεργεια, εννοια, εξελιξη, επρεπε, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, εφημεριδα, ζωη, ιδεες, ιδια, εικονα, ομιλια, ισλαμ, κυνηγητο, κλιμα, κομμα, λαθη, λύση, λογο, μαντατα, μιγμα, μηνες, μισθοδοσια, νικη, παντα, οδος, οραμα, οφελος, πιθανοτητες, προβληματα, συγκεκριμένο, συζητηση, ασφαλεια, faz, χωρα, η εφημεριδα, ιουνίου, κυριακη, μοιαζει, πληροφοριες, σημαίνει, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα