Δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη του κορονοϊού από τον ερευνητή Γ.Παυλάκη

Η ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, φαίνεται ότι ανησυχεί τους επιστήμονες. Η ανησυχία τους προφανώς ενισχύεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει το ακατόρθωτο: να ανοίξει την αγορά ,όσο μπορεί διατηρώντας ταυτόχρονα ασφαλείς τους πολίτες που αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι ακόμη και με τον εμβολιασμό τους δεν αποφεύγουν τελείως την απειλή του κορονοϊού.

Τα όσα είπε στο Mega ο ιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης,

αναφορικά με τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας,τρομάζουν.

Προειδοποίησε ότι η μερική αυτή άρση μέτρων, την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας ασφυκτιούν, και με 3-4 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, θα έχει ως συνέπεια χιλιάδες θανάτους.

«Δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει για πάντα κλειστή, το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό. Το Πάσχα από μόνο του είναι δύσκολη περίοδος για περιορισμούς, μαζί με το άνοιγμα της αγοράς, της εστίασης και των σχολείων μπορεί να γίνει ένα εκρηκτικό μείγμα. Και τα ανοίγουμε όλα με 3-4 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και με γεμάτα νοσοκομεία. Αυτό από επιστημονική άποψη είναι λάθος, και θα πληρωθεί με χιλιάδες θανάτους. Υποθέτω πως το ζύγισαν αυτό. Η κυβέρνηση που μεταφράζει τη θέληση της κοινωνίας και έχει την τελική ευθύνη αποφάσισε ότι αυτό αντέχει η κοινωνία. Αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε το κόστος. Από τη στιγμή που αφήσαμε τον ιό να μπει και να αλωνίζει για τόσο καιρό φυσικά θα υπάρχουν θύματα. Το θέμα είναι πώς θα μειώσουμε αυτά τα θύματα», τόνισε ο κ. Παυλάκης.

Πώς θα βγούμε από την πανδημία

«Για να βγούμε από το φαύλο κύκλο που υπάρχει τώρα, νομίζω ότι αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουν είναι ότι πρέπει να γίνονται όσο περισσότερα τεστ γίνεται, και να υπάρχει μια βάση δεδομένων που όλα αυτά να αναλύονται. Ακόμα χρειάζεται ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων. Αν δεν γίνουν αυτά, δεν κάνουμε δουλειά. Το δεύτερο θέμα είναι ότι πρέπει να γίνει αυστηρότερη και σωστότερη επιβολή των μέτρων. Το τρίτο είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί», εξήγησε ο ίδιος αναφορικά με το πώς θα καταφέρουμε να βγούμε από την πανδημία.

«Οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό»

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία απόδειξη ότι οι εμβολιασμένοι τελειώνουν με τον ιό. Τα εμβόλια προστατεύουν συνήθως από την ασθένεια, αλλά όχι αναγκαστικά από τη μόλυνση. Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι ότι υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μολυνθούν και να φέρουν τον ιό που μπορούν να τον μεταδώσουν. Άρα θα πρέπει να συνεχίζουν να φορούν τη μάσκα και μετά τον εμβολιασμό. Σε αυτή τη φάση με τόσα κρούσματα, οι μάσκες και όλα τα προστατευτικά μέτρα είναι αναγκαία. Τα εμβόλια θα λύσουν το πρόβλημα μακροχρόνια και όταν έχουν πέσει πια τα κρούσματα», σημείωσε ο κ. Παυλάκης αναφορικά με τους εμβολιασμένους, και κατά πόσο θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα.

Φόβος για τις εκκλησίες και τα φαινόμενα συνωστισμού

«Νομίζω ότι η μεγαλύτερη απειλή αναζωπύρωσης της επιδημίας είναι ο συνωστισμός παντού, σε μαγαζιά, γλέντια και μέσα και έξω από τις εκκλησίες. Με όλο το σεβασμό για το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού, δυστυχώς πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να καταλάβουμε ότι κάθε συνωστισμός είναι επικίνδυνος. Ο Θεός είναι παντού και μπορούμε και φέτος να εφαρμόσουμε τη συνταγή του περσινού Πάσχα, η οποία δούλεψε», πρότεινε ο κ. Παυλάκης.

«Κάνουμε τις επιθυμίες μας πραγματικότητα. Στο Ισραήλ πέρυσι έλεγαν τα ίδια, και είχαν το καλοκαίρι ένα τεράστιο κύμα με πολλούς θανάτους. Νομίζω ότι δε θα γίνει το ίδιο στην Ελλάδα, γιατί έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική κοινωνία. Αυτή τη στιγμή γίνεται πόλεμος στα νοσοκομεία. Συζητάμε για μερικές ημέρες διακοπών, τη στιγμή που οικογένειες θάβουν τους δικούς τους. Θέλουμε να γίνονται κηδείες σε κάθε χωριό; Πρέπει να δώσουμε χρόνο στα εμβόλια να δουλέψουν. Δεν είναι η πλειοψηφία του πληθυσμού εμβολιασμένη. Πάμε γυρεύοντας για καινούργια στελέχη και παραπάνω φασαρίες. Πρέπει πρώτα να καταπιέσουμε τον ιό, να φύγουν τα πολλά κρούσματα και μετά να γίνουν σκέψεις για ανοίγματα. Ούτε ο τουρισμός θα πάει καλά αν έχουμε χιλιάδες μολυσμένους να γυρνούν στη χώρα. Στην Ινδία από τη μια στιγμή στην άλλη έρχεται κύμα που θα γίνει τσουνάμι. Κάθε μέρα μια διαφορετική περιοχή της Γης έχει πρόβλημα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα μαθήματα του παρελθόντος, πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Συνεχίζει να με ενοχλεί αυτό που λένε πολλοί, ότι τα μέτρα δε δουλεύουν ή ότι η Ελλάδα δεν έχει πάει καλά. Αυτό είναι προσβολή για τον ελληνικό λαό, τα έχει πάει πολύ καλύτερα με πολύ λιγότερα μέσα από άλλους λαούς. Έχει δείξει αυτοσυγκράτηση. Η Ελλάδα θα ήταν χειρότερα χωρίς την αντοχή του ελληνικού λαού», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Παυλάκης.

The post Δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη του κορονοϊού από τον ερευνητή Γ.Παυλάκη appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα