Εάλω η Ουάσινγκτον !!! Απόβαση ολιγαρχών της Silicon Valley

Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης

Σε μία από τις τελευταίες ομιλίες της προεδρίας του, ο Τζο Μπάιντεν περιέγραψε τις Ηνωμένες Πολιτείες με τον τρόπο που συνήθως περιγράφει μόνο τους αντιπάλους του έθνους: ΩΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ. Η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Μπάιντεν ήταν πάνω από όλα ένα σήμα κινδύνου όπως:  οι «ληστές βαρόνοι» της χρυσής εποχής, η ολιγαρχία επιστρέφει, είπε ο Μπάϊντεν. Η ομιλία αυτή θα μείνει στη μνήμη για τη σκοτεινή, δυσοίωνη προειδοποίησή του για κάτι ευρύτερο και βαθύτερο, σύμπτωμα του οποίου είναι ο Τραμπ.

«Σήμερα,

διαμορφώνεται στην Αμερική μια ολιγαρχία ακραίου πλούτου, δύναμης και επιρροής που κυριολεκτικά απειλεί ολόκληρη τη δημοκρατία μας, τα βασικά δικαιώματα και την ελευθερία μας», είπε ο Μπάιντεν. Και συνέχισε : «Κάποιοι υποστήριξαν ότι το κυρίαρχο πολιτικό χάσμα στην Αμερική δεν είναι πλέον μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, αλλά μεταξύ δημοκρατίας και ολιγαρχίας, καθώς η εξουσία συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων. Το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών έχει τώρα περισσότερο πλούτο από το χαμηλότερο 90% μαζί».

Ο Τραμπ, αυτοαποκαλούμενος ήρωας της εργατικής τάξης έχει επιλέξει το πλουσιότερο υπουργικό συμβούλιο στην ιστορία , στο οποίο μετέχουν 13 δισεκατομμυριούχοι. Περιβάλλεται από την ίδια την ελίτ που ισχυρίζεται ότι αντιτίθεται. Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει γίνει βασικός σύμβουλος και κυβερνητικός εταίρος. Οι άνθρωποι της τεχνολογίας Μασκ, Τζεφ Μπέζος και Μαρκ Ζούκερμπεργκ – με περιουσίες συνολικής αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων – παρέστησαν στην ορκωμοσία του τη Δευτέρα.

Ο Μπάϊντεν επικαλούμενος την αποχαιρετιστήρια ομιλία του πρώην προέδρου Αϊζενχάουερ τον Ιανουάριο του 1961 που στιγμάτιζε την άνοδο ενός στρατιωτικό-βιομηχανικού συμπλέγματος, είπε: «Έξι δεκαετίες αργότερα, ανησυχώ εξίσου για την πιθανή άνοδο ενός τεχνολογικού βιομηχανικού συμπλέγματος. Θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματικούς κινδύνους και για τη χώρα μας. Οι Αμερικανοί θάβονται κάτω από μια χιονοστιβάδα παραπληροφόρησης , παραπλάνησης επιτρέποντας την κατάχρηση εξουσίας».

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Τόνισε δε χαρακτηριστικά: «Ο ελεύθερος Τύπος καταρρέει. Οι συντάκτες εξαφανίζονται. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εγκαταλείπουν τον έλεγχο γεγονότων. Η αλήθεια πνίγεται από ψέματα, που στοχεύουν στην απόκτηση δύναμης και κέρδους. Πρέπει να επιβάλλουμε όρους και αξιακές αρχές λειτουργίας στις κοινωνικές πλατφόρμες, για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας και την ίδια τη δημοκρατία μας από την κατάχρηση εξουσίας. Η εμπιστοσύνη στα παλιά μέσα καταρρέει καθώς οι άνθρωποι αποστρέφονται το κατακερματισμένο νέο οικοσύστημα. Όλα έγιναν με αποπροσανατολιστική ταχύτητα». Και πρόσθεσε: «Η ιστορία είναι στα χέρια σας. Η δύναμη είναι στα χέρια σας. Η ιδέα της Αμερικής βρίσκεται στα χέρια σας. Πρέπει απλώς να διατηρήσουμε την πίστη και να θυμηθούμε ποιοι είμαστε».

Το κράτος και ο ρόλος του Τεχνολογικού Βιομηχανικού Συμπλέγματος

Ιστορικά  σε παγκόσμιο επίπεδο και για αιώνες  στο πεδίο των διεθνών σχέσεων κυριαρχούσαν τα έθνη-κράτη. Διοργάνωσαν πολέμους και υπέγραψαν συνθήκες μέσα από το πλαίσιο του μοντέλου της διακυβέρνησης τους . Σήμερα, όμως,  περισσότερο από ποτέ, οι τιτάνες της τεχνολογίας ενεργούν ως μονοδιάστατοι φορείς λήψης αποφάσεων, ανατρέποντας την ισορροπία-τη δομή και το περιεχόμενο της παγκόσμιας ισχύος.

Σε όλη τη σύγχρονη ιστορία του Δυτικού ημισφαίριου, οι κυβερνήσεις και κυρίως οι αγγλοσαξονικές, συνεργάστηκαν και επένδυσαν σε ιδιωτικές εταιρείες για να προωθήσουν την καινοτομία και να προωθήσουν τις εθνικές ατζέντες. Από την παραγωγή όπλων μέχρι την ανάπτυξη της τεχνολογίας των επικοινωνιών, αυτές οι συνεργασίες έχουν αποδειχθεί καρποφόρες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις αμφιλεγόμενες όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από τη συνεργασία της Ουάσιγκτον με τον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1990, με τη βοήθεια της κρατικής χρηματοδότησης και μιας χαλαρής προσέγγισης στη λειτουργία τους, οι εταιρείες τεχνολογίας παρήγαγαν επαναστατική καινοτομία για την εποχή. Αυτό ενίσχυσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ και επέτρεψε στον τεχνολογικό τομέα να κυριαρχήσει στους ανταγωνιστές του που βρίσκονταν  σε άλλες χώρες. Το εμβληματικό «έργο του Μανχάταν» ή και η επιστροφή στο  διαστημικό χώρο, αλλά και  οι εφαρμογές της πιο προηγμένης τεχνολογίας στον κόσμο άρχισε να προέρχεται από ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες και όχι από την κυβερνητική δομή.

Η συνταγή έδειχνε να είναι εξαιρετικά επιτυχημένη σε μια εποχή σχετικής ειρήνης και χαμηλού επιπέδου απειλών για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Πολλοί όμως λένε ότι παρουσιάζει πλέον κάποιες ρωγμές σε μια νέα εποχή αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Κίνας ενώ κάποιοι ειδικοί ανησυχούν όλο και περισσότερο. Αυτό γιατί η κυβέρνηση βασίζεται κυρίως σε εταιρείες τρισεκατομμυρίων δολαρίων όπως η SpaceX, η Amazon και η Google για πράγματα όπως τα διαστημικά ταξίδια και η Τεχνητή νοημοσύνη, εταιρείες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να θέσουν τις δικές τους προτιμήσεις-προτεραιότητες πάνω από το εθνικό συμφέρον όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια.

Στον δημόσιο διάλογο τέθηκε το θέμα ότι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας φαίνεται να επηρεάζουν την πολιτική και βεβαίως την πολύ ευαίσθητη για τα συμφέροντα των ΗΠΑ εξωτερική πολιτική. Πράγματι τα τελευταία 20 χρόνια περίπου, η ιδιωτική ισχύς σε σχέση με τη δημόσια εξουσία αυξάνεται, σχεδόν σε κάθε ανεπτυγμένη χώρα στην Δύση, αλλά είναι ιδιαίτερα έντονο το φαινόμενο στις ΗΠΑ στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Πάρτε ως παράδειγμα τις μεγαλύτερες εταιρείες των πλατφορμών όπως Googles και Meta. Επίσης τη Starlink του Έλον Μασκ, ή και την  SpaceX που εισπράττει περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια από κυβερνητικές συμβάσεις με κορυφαίες συνεισφορές από τη NASA και το Υπουργείο Άμυνας. Το 2022, η Microsoft, η Google, η Oracle και η Amazon μοιράστηκαν ένα συμβόλαιο 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους στο Υπουργείο Άμυνας.

Ας φανταστούμε, λοιπόν, ένα σενάριο όπου η Microsoft έχει τελικά τον πλήρη έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης και επιλέγει να μην μοιραστεί όλες τις εξελίξεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά αντ' αυτού κυκλοφορεί ένα νέο προϊόν στην Κίνα. Ή ίσως η SpaceX σταματήσει να θέλει να συνεργαστεί με τη NASA και τελικά η εταιρεία αποικίσει τον Άρη και τον καθιερώσει ως ιδιόκτητο θέρετρο.

Αυτό μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο, αλλά υποδηλώνει τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη δύναμη-την ισχύ- που έχουν αυτές οι εταιρείες όταν πρόκειται να λάβουν αποφάσεις , ειδικά όταν έχουν σχεδόν απόλυτο έλεγχο σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι δορυφόροι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σκεφθείτε τώρα κάποιους από τους ιδιοκτήτες τους να ασκούν και «κυβερνητικά καθήκοντα» .

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Πρόσφατα για παράδειγμα ανακοινώθηκε ότι ο Musk και ο Vivkek Ramaswamy, δύο επιχειρηματίες δισεκατομμυριούχοι της Silicon Valley , θα ηγηθούν ενός νέου «Υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας». Ο Τραμπ είπε ότι αυτό το υπουργείο «θα ανοίξει το δρόμο για την εξάρθρωση της γραφειοκρατίας, τη μείωση των υπερβολικών ελλειμμάτων  και την αναδιάρθρωση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών». Δείτε τον κίνδυνο: η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπόκειται σε ορισμένους τύπους λογοδοσίας επειδή είναι εκλεγμένη. Το Κογκρέσο ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο ή οτιδήποτε άλλο στην Κυβέρνηση, αλλά οι εταιρείες τεχνολογίας δεν έχουν αυτή την «υποχρέωση». Είναι υπόλογες στην αγορά, είναι υπόλογες στους μετόχους τους, αλλά δεν είναι υπόλογες για την εξωτερική πολιτική.

Είναι δυνατόν η κυβέρνηση των ΗΠΑ να πιστεύει ότι υπάρχει κάτι προς το εθνικό της συμφέρον που θέλει να ολοκληρώσει, και μια ισχυρή εταιρεία τεχνολογίας λέει όχι, είτε για οικονομικούς λόγους είτε γιατί ο Διευθύνων Σύμβουλος αυτής της εταιρείας δεν συμφωνεί με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και αναλαμβάνει μόνος του να πει: «Δεν πρόκειται να το κάνω αυτό». Εικάζω ότι έχουμε συνηθίσει οι ΗΠΑ να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στην εξωτερική τους πολιτική. Εννοώ, βέβαια με τη σύμφωνη γνώμη ή και με περιορισμούς του Κογκρέσου και του αμερικανικού λαού και άλλων χωρών. Δεν έχουμε όμως συνηθίσει ένα άτομο ή κυρίως μια εταιρεία να λέει, "Ναι, δεν θα συμφωνήσω με αυτό, αρνούμαι να το προχωρήσω, να το υλοποιήσω ".

Πόσο νόμιμο είναι αυτό; Δεν είναι παράνομο και κυρίως υπάρχει ιστορικό προηγούμενο. Για παράδειγμα οι βρετανικές εταιρείες της Ανατολικής Ινδίας και οι ολλανδικές εταιρείες της Ανατολικής Ινδίας  είχαν επίσης τη δική τους εξωτερική πολιτική. Μάλιστα είχαν και τους δικούς τους στρατιώτες. Η Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών είχε έναν μόνιμο στρατό με περισσότερους από 250.000 στρατιώτες, ο οποίος, στις αρχές του 19ου αιώνα, ήταν διπλάσιος από τον βρετανικό στρατό. Και όσο τα κέρδη για το Στέμμα συνέχιζαν να αυξάνονται, οι Βρετανοί απέφυγαν την όποια παρέμβαση στις επιχειρήσεις της εταιρείας.

Βεβαίως και οι δαπάνες Ε&Α των ΗΠΑ, ως ποσοστό των δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, βασικά παρέμειναν σταθερές, αλλά διοχετεύονταν στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι ζούμε στην εποχή όπου οι πολίτες των ΗΠΑ επωφελούνται από την Ε&Α της κυβέρνησης των ΗΠΑ, προκειμένου να απολαμβάνουν  το σωστό iPhone ή και  το Διαδίκτυο. Σήμερα, όμως, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας αιχμής στην τεχνητή νοημοσύνη, στις διαστημικές τεχνολογίες, στα αυτόνομα οχήματα, στους ημιαγωγούς γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι παρουσιάζεται το φαινόμενο όπου οι εταιρείες τεχνολογίας και κυρίως οι εταιρείες της Silicon Valley να έχουν περισσότερη τεχνολογία αιχμής από το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Συνέπεια αυτού είναι  η Αμερικάνικη κυβέρνηση να πρέπει να αξιοποιεί όλο και περισσότερο το μυαλό και τους πόρους των ιδιωτικών εταιρειών τεχνολογίας για την επίτευξη των όποιων στόχων της.

Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να διαφοροποιεί εταιρείες όπως η SpaceX ή η Meta από τις εταιρείες της Ανατολικής Ινδίας του παρελθόντος; Δεν έχουν δικούς τους στρατούς δεν χρηματοδοτούν εμφύλιους πολέμους και όλα τα πράγματα που έκαναν μερικές φορές οι εταιρείες στο παρελθόν. Η εμβέλεια τους-η επίδρασή τους όμως είναι πολύ μεγαλύτερη, επειδή η τεχνολογία αγγίζει κατά πολύ περισσότερους ανθρώπους. Το νέο είναι ο βαθμός ισχύος που έχουν δεδομένου  ότι οι εταιρείες τεχνολογίας αγγίζουν σχεδόν τους πάντες σε όλο τον κόσμο. Σκεφθείτε τον όγκο των προσωπικών δεδομένων που  οι εταιρείες τεχνολογίας διαχειρίζονται. Η Apple δραστηριοποιείται σε 175 χώρες, η Microsoft σε περισσότερες από 190 χώρες και η Google σε περισσότερες από 210 χώρες.

Κάτω από πολλές οπτικές διαθέτουν σίγουρα περισσότερη. Δείτε για παράδειγμα την κεφαλαιοποίηση τους . Αυτές είναι κυριολεκτικά οι μεγαλύτερες και πιο ισχυρές εταιρείες που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία του πλανήτη. Οι πρώτες εταιρείες αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι εταιρείες τεχνολογίας. Όσον αφορά τα περιθώρια κέρδους, ναι, τεράστια, υψηλά περιθώρια κέρδους. Αυτό είναι πραγματικά πρωτόγνωρο.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Ας το δούμε και από άλλο πρίσμα. Οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο Apple, Nvidia, Microsoft και Google αξίζουν συνολικά περισσότερα από 12 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσόν είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ κάθε χώρας στον κόσμο εκτός από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Επίσης, η ικανότητα που έχουν αυτές οι εταιρείες να κινούνται σαν τα πλεούμενα πέρα από τα σύνορα, κάτι που μπορεί να αλλάζει για γεωπολιτικούς λόγους.

Είναι γεγονός ότι τα κεφάλαια ταξίδευαν πάντα πιο γρήγορα από τα αγαθά ή από τους ανθρώπους. Γι' αυτό οι τράπεζες έγιναν τόσο μεγάλες και γι' αυτό η χρηματοπιστωτική οικονομία έγινε τόσο μεγάλη και τόσο γρήγορα. Τα data-τα δεδομένα, όμως μπορούν να ταξιδέψουν ακόμα πιο γρήγορα από ό,τι το κεφάλαιο και χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια.

Μετά τα παραπάνω θέτω ως προβληματισμό το παρακάτω: Ενώ οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μπορεί να μην έχουν δικούς τους στρατούς, η διαπραγματευτική τους ισχύς στην εθνική και εξωτερική πολιτική πλησιάζει όλο και περισσότερο αυτή των κρατικών-κυβερνητικών παραγόντων. Με τις εταιρείες τεχνολογίας να είναι πλέον απαραίτητες για υποδομές ζωτικής σημασίας ακόμη και για στρατιωτική υποστήριξη, τίθεται το ερώτημα : τι συμβαίνει όταν μια εταιρεία και όχι μια κυβέρνηση κρατά τα κλειδιά της παγκόσμιας ισχύος; Ποιος λογοδοτεί, ποιος ασκεί τον έλεγχο;

 Πολιτικός Αναλυτής, skouterisd@gmail.com, @skouterisd1, https://www.facebook.com/dimitris.skouteris.94

The post Εάλω η Ουάσινγκτον !!! Απόβαση ολιγαρχών της Silicon Valley  appeared first on Militaire.gr.

Keywords
εαλω, ουασινγκτον, μνήμη, ηπα, νέα, amazon, google, NASA, microsoft, oracle, αντ, εταιρεία, αναδιαρθρωση, iphone, apple, nvidia, αεπ, τραπεζες, facebook, εθνικη τραπεζα, ανακοινωση nasa, www.facebook.com, www.google.gr, τραπεζα της ανατολης, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, εκλογες ηπα, μνήμη, χωρες, το θεμα, αεπ, γνωμη, δημοκρατια, εθνικη, ελευθερος τυπος, ηπα, θεμα, κινα, οικονομια, πλαισιο, ψεματα, amazon, apple, microsoft, nvidia, αγορα, αμερικη, ανθρωπος, ατομο, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερα, δυναμη, δημοσιο, δειτε, δικη, δομη, διαδικτυο, εγινε, ειπε, υπαρχει, ελευθερια, εποχη, εταιρεία, εφαρμογες, τεχνολογια, ιδεα, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, ομιλια, ισορροπια, ιστορικο, ισχυς, κεφαλαιο, κυβερνηση, κογκρεσο, λειτουργια, μειωση, μυαλο, νοημοσυνη, παντα, ορκωμοσια, ουασιγκτον, οχηματα, παιδια, πεδιο, πιστη, πλατφορμες, πρισμα, ρωγμες, σεναριο, σιγουρα, συνταγη, ταξιδια, τυπος, τιτανες, ισχύ, χασμα, αγορες, ασφαλεια, μπεζος, data, δημητρης, δικαιωματα, εθνικο, ηρωας, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μεινει, ογκο, oracle, σημα, σωστο, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα
Εάλω, Ουάσινγκτον, Απόβαση, Silicon Valley,ealo, ouasingkton, apovasi, Silicon Valley