ΕΜΘ Κριτήρια και προϋποθέσεις για Λοχαγοί

Γράφει

ένας ΕΜΘ

Τα περισσότερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθούμε και διαβάζουμε με ειλικρινές ενδιαφέρον το σύγχρονο πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την Ατζέντα 2030. Χαιρόμαστε που η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία αναγνωρίζουν την ανάγκη για βαθιές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Κάποιοι από εμάς, δεν ενστερνιζόμαστε την άποψη ότι όλα θα αστοχήσουν και ότι τελικά δεν θα αλλάξει τίποτα κι ελπίζουμε ότι θα γίνουν γενναίες αλλαγές, ενδεχομένως δυσάρεστες για κάποιους, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για να γίνουν όμως οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε όλα τα

επίπεδα, πρέπει και νομίζω ότι αποτελεί κοινή λογική και συμφωνούμε όλοι σε αυτό, να υπάρχουν αρχικά οι ρυθμίσεις και αυτό δεν είναι πάντοτε δεδομένο.

Ο θεσμός των ΕΜΘ αν και σταδιακά οδεύει προς το τέλος του αντιμετωπίζεται σαν να υπάρχει ακόμη καιρός και άπλετος μελλοντικός χρόνος για να ρυθμιστούν πολύ βασικά θέματα. Από κάποια περίκλειστα γραφεία, η λανθασμένη ανάγνωση και η έμπλεη από συμπλέγματα εισήγηση των Επιτελών για τα θέματα αυτά προς τα ανώτερα κλιμάκια, είναι ότι υπάρχει η υπομονή του προσωπικού και η πολυτέλεια του χρόνου.

Στο πρόσφατο παρελθόν και ύστερα από την ψήφιση του νόμου 5018/23, και την ρύθμιση ως αποστρατευτικού βαθμού του Λοχαγού και των αντιστοίχων στους ΕΜΘ, δυστυχώς έμειναν μετέωρα και αξεκαθάριστα τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την απονομή του. Η άγνοια της συγκεκριμένης κατηγορίας προσωπικού για το τι μέλλει γενέσθαι ήταν και είναι παροιμιώδης και εκφράστηκε σε γενικές γραμμές μέσα στο άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2023 στο militaire.gr https://www.militaire.gr/oi-emth-kai-to-paichnidi-tis-dielkystindas/.

Τελικά, ο χρόνος απονομής του βαθμού του Υπολοχαγού αποκαλύφθηκε στους Αξιωματικούς ΕΜΘ, όταν κάποιοι Ανθυπολοχαγοί στα 34 έτη υπηρεσίας προήχθησαν σε Υπολοχαγούς. Μέχρι τότε κανείς δεν ήξερε με βεβαιότητα τον χρόνο παραμονής στον βαθμό.

Και κάπου στη συνέχεια άρχισαν τα απολύτως παράδοξα και τα ολίγον μαγικά.

Ενώ τα περισσότερα στελέχη του θεσμού φτάνουν στο νήμα της σταδιοδρομίας τους, η ασυνεννοησία των Επιτελείων και το νομικό κενό για τον θεσμό των ΕΜΘ εξακολουθούν να είναι σε τέτοιο τραγικό επίπεδο, με αποτέλεσμα το ένα Επιτελείο να αποστρατεύει τους Υπολοχαγούς ΕΜΘ με 35 έτη υπηρεσίας και να τους απονέμει τον αποστρατευτικό του Λοχαγού και των αντιστοίχων, και το άλλο Επιτελείο να τους αποστρατεύει Υπολοχαγούς με 35 έτη υπηρεσίας χωρίς να τους απονέμει τον επιπλέον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού.

Για το θέμα έχει ήδη γίνει και σχετική επερώτηση στη Βουλή. Περιμένουμε με ανυπομονησία την απάντηση.

Αλήθεια, υπάρχει μια λογική και πειστική απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν έχουν καθοριστεί από το 2023 μέχρι και σήμερα επακριβώς τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την απονομή του αποστρατευτικού βαθμού των ΕΜΘ, έτσι ώστε το κάθε Επιτελείο να μην πράττει κατά το δοκούν;   

Πώς γίνεται στελέχη ίδιας κατηγορίας, στο ίδιο νομικό πλαίσιο, να έχουν βαθμολογικές διαφορές;

Πώς γίνεται μόνο ένα Επιτελείο να απονέμει ξίφη στους ΕΜΘ Αξιωματικούς και τα άλλα να αποστρατεύουν τους ΕΜΘ Αξιωματικούς χωρίς να τους έχουν απονείμει ξίφος;

Σε σχέση με το παγκοσμίως παράδοξο του μισθολογικού των ΕΜΘ, κατανοείτε πόσο εξευτελιστικό είναι για εσάς που νομοθετείτε και για εμάς που το βιώνουμε, να αμειβόμαστε με χαμηλότερο βαθμό από αυτόν που φέρουμε;

Γιατί δεν δίνεται τη δυνατότητα να αιτηθεί κάποιος ΕΜΘ που το επιθυμεί, την παραμονή του ως ΕΟΘ και μετά τα 35 έτη υπηρεσίας; Στα στρατόπεδα ακούγεται ότι ένα Επιτελείο δεν το επιθυμεί και αναγκαστικά ακολουθούν και τα υπόλοιπα.

Η σύγχρονη πραγματικότητα σχεδόν επιβάλλει να υπάρχουν επιπλέον ακαδημαϊκά προσόντα και κριτήρια για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα για τα στελέχη που θα φτάσουν στα ανώτερα και ανώτατα επίπεδα και η συντριπτική πλειονότητα εντός και εκτός Ενόπλων Δυνάμεων, αναγνωρίζει και συμφωνεί με αυτή την τάση. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα διαφωνήσει ότι δεν μπορεί να γίνεται κάποιος Διοικητής σχηματισμού χωρίς να έχει τη δυνατότητα να μιλάει αγγλικά και κάποιος άλλος που γνωρίζει δύο ξένες γλώσσες και έχει δυο μεταπτυχιακά θα μένει πίσω.

Εάν όμως η σύγχρονη ματιά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το προσωπικό, εστιάζει και επιθυμεί πραγματικά να αναδείξει σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας τους άριστους, τους επιμορφωμένους και τους εκπαιδευτικά ανήσυχους, πρέπει το αυτό να επεκταθεί και να ισχύσει για όλη την στρατιωτική πυραμίδα. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέπει, εννοείται στο επίπεδο και στην κλίμακα που τους αναλογεί, τις επιμορφώσεις και τα ακαδημαϊκά προσόντα όλου του στρατιωτικού προσωπικού, όλων των διαδρομών και όλων των προελεύσεων, όπως των ΑΣΣΥ, των ΕΜΘ και των ΕΠΟΠ.

Μέχρι σήμερα μόνο οι ΑΣΣΥ πτυχιούχοι ΑΕΙ επιβραβεύονται ακρίτα και βαθμολογικά από την υπηρεσία, με την απονομή ενός επιπλέον βαθμού λόγω απόκτησης ενός οποιουδήποτε πτυχίου ΑΕΙ. Οι ΑΣΕΙ, οι ΕΜΘ και οι ΕΠΟΠ δεν απολαμβάνουν αυτό το προνόμιο.

Last but not least, είναι πάγιο, διαχρονικό, σύγχρονο και δίκαιο το αίτημα προς θεραπεία, να απονέμεται ένας επιπλέον αποστρατευτικός βαθμός στους ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ σε σχέση με τους ΕΜΘ μη πτυχιούχους. Όπως ακριβώς συμβαίνει μόνο για την κατηγορία προσωπικού ΑΣΣΥ και όπως ακριβώς θα έπρεπε να συμβαίνει για όλο το προσωπικό όλων των προελεύσεων.

Αυτό το αίτημα είναι απόλυτα συμβατό με την ατζέντα 2030, δεν αποσκοπεί στην υποτίμηση των συναδέλφων που δεν απέκτησαν ένα πτυχίο ΑΕΙ, αντίθετα αποσκοπεί στην θετική διάκριση, στην ανάδειξη ορισμένων αναντίρρητα ποιοτικότερων στελεχών και θα είναι η έμπρακτη αναγνώριση από την υπηρεσία, των συναδέλφων που μόχθησαν, τα κατάφεραν και εισέφεραν στην υπηρεσία τα πολλαπλά οφέλη που απέκτησαν στην ακαδημαϊκή τους διαδρομή.

The post ΕΜΘ  Κριτήρια και προϋποθέσεις για Λοχαγοί appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΜΘ, Κριτήρια, ϋποθέσεις, Λοχαγοί,emth, kritiria, ypotheseis, lochagoi