Ένοπλες Δυνάμεις: Οι άριστοι, οι ευχ-άριστοι και μηδέποτε…αχ-άριστοι

Έχει ήδη παρέλθει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της  ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων τον περασμένο Ιανουάριο και ομολογουμένως είναι ίσως η μοναδική ηγεσία στην οποία δόθηκε πίστωση χρόνου για να ανταποκριθεί στο μοναδικό κριτήριο επιλογής της, όπως ελέχθη δια στόματος ΥΕΘΑ, αυτό της αριστείας. Είναι έτσι ;

Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε (Ιταλικά: Così è (se vi pare), διακήρυττε ο Λουίτζι Πιραντέλλο με το ομώνυμο τρίπρακτο θεατρικό

του έργο το οποίο εν συντομία πραγματεύεται  το άγνωστο της πραγματικότητας, στην οποία ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία, που μπορεί να μην συμπίπτει με αυτή των άλλων. Έτσι δημιουργείται μια σύγχυση ανάμεσα στο λογικό με το παράλογο και στην ψευδαίσθηση με την πραγματικότητα. Οι κύριοι χαρακτήρες παρουσιάζουν αντικρουόμενες εκδοχές της αλήθειας, που εκφράζουν με λογικά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Επομένως, αν ο ένας από τους δύο ισχυρίζεται ότι λέει την αλήθεια, ο άλλος πρέπει απαραίτητα να είναι τρελός. Αυτή η επεξήγηση θα είναι ο καταλύτης στη συνέχεια του κειμένου.

Η αριστεία, σήμα κατατεθέν τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και του κ. ΥΕΘΑ θυμίζει στους παλαιότερους κάτι από το χρονολόγιο των 100 πρώτων ημερών του ΠΑΣΟΚ το 1981. Να μην ξεχνάμε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου, εξελέγη με συνθήματα την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, τουναντίον η Ελλάδα όχι μόνο έμεινε σε αμφότερα αλλά εισήλθε και στο στενό πυρήνα της ΕΕ την Ευρωζώνη, ενώ παραμένει από τα πιστά μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η επιλογή των Αρχηγών και η ανέλιξη τους στο ύπατο αυτό αξίωμα έδωσε στην αρχή της θητείας τους τον πρόσκαιρο αέρα της αισιοδοξίας στο στράτευμα, δηλαδή της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, των διαδικασιών, της δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου, της ισονομίας. Προϊόντος του χρόνου αποδεικνύεται, όπως θα εξηγηθεί ότι αρκετοί από τη σημερινή ηγεσία είχαν οριοθετήσει τον πολιτικό τους προσανατολισμό με παράλληλη κατάθεση πολιτικών/κομματικών διαπιστευτηρίων αρκετά χρόνια πριν, σε στιγμές πολιτικά έντονα διπολικές (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) υπηρετώντας ως υπασπιστές υπουργών, διευθυντές μεταθέσεων προσωπικού, συνυπηρετώντας με γόνους πολιτικών οικογενειών, προσόντα ίσης ή ενδεχομένως και μεγαλύτερης βαρύτητας από αυτό της αριστείας.   

Στα καθ’ υμάς λοιπόν ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα επιμέρους θέματα που διαχειρίζεται η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία :

Ενοποίηση Μετοχικών Ταμείων : Στο παρελθόν πάλι το militaire, ανέδειξε τους μύχιους πόθους του Αρχηγού Κ. Φλώρου, αφενός μεν για συντεχνιακή εξυπηρέτηση προς τον κλάδο προελεύσεως του και έχειν λαμβάνειν από αυτόν, το ΓΕΣ αφετέρου δε ενώπιον της πρόδηλης ανάγκης διάσωσης του ΜΤΣ και ΝΙΜΤΣ (για ακόμα μία φορά) αυτή τη φορά όμως εις βάρος των μετόχων των άλλων δύο Μετοχικών Ταμείων (οι μέτοχοι και οι μερισματούχοι δεν έχουν άυλη υπόσταση, είναι στελέχη εν ενεργεία και εν αποστρατεία). Η τρέχουσα στρατιωτική και πολιτική ηγεσία επιδίδεται  σε μια σειρά «μυστικών» συσκέψεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τους. Αν όπως διαδίδεται, αυτή η ενοποίηση είναι προς το κοινό συμφέρον όλων των Μετοχικών Ταμείων γιατί δεν πραγματοποιείται μία ενημέρωση όχι των επιτελείων αλλά των μελών των Ταμείων, αφού αυτοί είναι που τα συντηρούν;

Μία συμφωνία μεταξύ τριών μερών είναι επικερδής και συμφέρουσα  προς όλα τα μέρη, αν δεν είναι ετεροβαρής προς τους άλλους δύο. Γιατί άραγε κατά τον Πιραντέλλο είναι τρελοί οι ναυταίοι  και οι αεροπόροι ή κατά τη λαϊκή έκφραση, «έχουν βγει στα κεραμίδια» τόσο με ανακοινώσεις συνδικαλιστικών οργάνων, αποστράτων και επιφανών στρατιωτικών; Μήπως το επίπεδο αριστείας τους δεν είναι το δεικνυόμενο για να αντιληφθούν τις μεταρρυθμίσεις που θα απογειώσουν τα μετοχικά ταμεία (ΜΤΝ-ΜΤΑ);  Μήπως οι μειώσεις των αποδοχών τους μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας και εισφορών θα είναι κατά 25-30 % λιγότερες για να καλυφθεί η μη βιωσιμότητα του ΜΤΣ; Δε θα θέλαμε να βρισκόμαστε στη θέση του Ναυάρχου Β. Παππά νυν προέδρου του ΜΤΝ. Ο πρόεδρος του ΜΤΝ είναι  γιος του αείμνηστου εμβληματικού Α/ΓΕΝ Ναυάρχου Νίκου Παππά. Πόση δύσκολη είναι η θέση του όταν «αναγκάζεται» ή «θα αναγκαστεί» ενδεχομένως να προσυπογράψει ρυθμίσεις απέναντι στα δικαιώματα του προσωπικού και στελεχών των οποίων τόσο αυτός όσο και ο αείμνηστος πατέρας του είχαν συνεργάτες.

Εξοπλιστικά προγράμματα: Λεφτά τελικά υπάρχουν ή δεν υπάρχουν; Αν υπάρχουν αξιοποιούνται στη βάση κάλυψης αναγκών που προκύπτουν από επιτελική εργασία των ΓΕ ή ανάλογα των πρωινών διαθέσεων του Υπουργού; Ποιος ξεχνά για παράδειγμα  την απευθείας ανάθεση ποσού 500.000€ για την προμήθεια πλωτού φράγματος που ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε; Υπάρχουν δεκάδες, ναι δεκάδες παραδείγματα τα τελευταία χρόνια. Τα χρήματα των εξοπλιστικών είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών και το τελευταίο που αναμένουν είναι κακοδιαχείριση και κατασπατάληση εάν και όταν αυτή πραγματοποιείται. Η ενίσχυση του Στόλου έπρεπε να είχε αποφασισθεί προχθές, η επιλογή των νέων μονάδων χθες, ώστε να μπορούμε όλοι σήμερα να προγραμματίζουμε εκπαίδευση και αξιοποίηση και όχι επικοινωνιακή προβολή προθέσεων.

Στελέχη ΕΔ : Η τωρινή στρατιωτική ηγεσία οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς τις προθέσεις της για τη παροχή λύσεων στα χρόνια προβλήματα των στελεχών. Δεν μπορούμε να κάνουμε δίκη προθέσεων αλλά σίγουρα η αμεσότητα και η ορθότητα των αποφάσεων σε αντιδιαστολή της χρονοκαθυστέρησης στα όρια της σκοπιμότητας, θα αξιολογηθεί από όλους. Η τωρινή ηγεσία έχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στο συγκεκριμένο θέμα να αντιμετωπίσει όπως η υποστελέχωση συνδυαστικά με τα μεγάλα όρια ηλικίας του προσωπικού, την εξέλιξη και τη στασιμότητα ανωτέρων αξιωματικών με την επιλεκτική εφαρμογή του ν.3883, τη θέσπιση επιδόματος στόλου ανταποδοτικού των προσπαθειών των πληρωμάτων του στόλου, ερχόμενο ως μια οικονομική βοήθεια απαλλαγμένη από μικρά γράμματα επιπρόσθετης φορολογίας, τη στέγαση, τις σταδιοδρομικές διακρίσεις, την καλλιέργεια επαγγελματικής ανασφάλειας, τη διοικητική αυθαιρεσία και την ελάττωση του ρυθμού των παραιτήσεων στελεχών των ΕΔ.

Αξιοκρατία-Διαφάνεια:        

Η αριστεία αποδεικνύεται ότι δεν είναι αντίδοτο δια πάσα νόσο, είναι αρκετά σοβαρά τα προβλήματα, ορισμένα αγγίζουν αξιακές βάσεις και αρχές του οικοδομήματος των ΕΔ και ανεξάρτητα της διαδικασίας  ανέλιξης  της ηγεσίας απαιτούν διαχείριση με πυγμή, όραμα, διαφάνεια, δικαιοσύνη, ανιδιοτέλεια και αλήθεια.

Tο ύψος του κάθε ανθρώπου μετράται από το έδαφος μέχρι τη κεφαλή από εκεί και πάνω μετράται το ανάστημα.

Να επιθυμούν να είναι Θεοδωρουλάκηδες, Χρηστίδηδες...

Το οφείλουν στον εαυτό τους να είναι και άριστοι ώστε να μην χαρακτηρίζονται ευχάριστοι από την πολιτική ηγεσία και να πάψουν να νιώθουν αχάριστοι...

The post Ένοπλες Δυνάμεις: Οι άριστοι, οι ευχ-άριστοι και μηδέποτε…αχ-άριστοι appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ένοπλες Δυνάμεις, -άριστοι, …αχ-άριστοι,enoples dynameis, -aristoi, …ach-aristoi