Επιχείρηση Rubikon: Δολοφονίες ,πραξικοπήματα, πόλεμοι

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Την δεκαετία του 70, ο Ψυχρός Πόλεμος μαίνεται!

Ουσιαστικά η υφήλιος έχει χωριστεί σε δυο στρατόπεδα, οι πράκτορες αλωνίζουν σχεδόν ανεξέλεγκτα, οι στρατιωτικές, πολιτικές διπλωματικές και κοινωνικές πληροφορίες αγοράζονται και πωλούνται ακριβά, η βία έχει ξεπεράσει τα όρια και σχεδόν όλοι ζουν με τον φόβο μιας ακόμα σύρραξης!

Κυρίαρχο «όπλο» των Δυτικών και των Σοβιετικών είναι η τεχνολογία που εκείνη την εποχή αναπτύσσεται με εντυπωσιακή πρόοδο.

Το 1970 λοιπόν,

η αμερικανική μυστική υπηρεσία CIA και η γερμανική BND υπέγραψαν στο Μόναχο μια αυστηρά απόρρητη συμφωνία, η οποία τις καθιστούσε συνεταίρους σε μια υπόθεση που αργότερα η CIA χαρακτήρισε «κόλπο του αιώνα».

 Η BND ονόμασε την επιχείρηση «Rubikon» και η CIA «Minerva». 

Η πολύκροτη υπόθεση αποκαλύφθηκε από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Γερμανικής Τηλεόρασης ZDF, την εφημερίδα Washington Post και την Ελβετική Τηλεόραση SRF.

Σύμφωνα με την μεγάλη αμερικανική εφημερίδα, η CIA και η NSA κατασκόπευαν συμμάχους και εχθρούς μέσω μιας εταιρείας που κατασκεύαζε εξοπλισμό κρυπτογράφησης.

Η εταιρεία Crypto AG, με έδρα την Ελβετία, η οποία ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1940 ως ανεξάρτητη επιχείρηση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συνήψε αρχικά μία “σκοτεινή” συμφωνία με τη CIA το 1951.

 Στη συνέχεια, κατά τη δεκαετία του 1970, πέρασε στην ιδιοκτησία της CIA και διαλύθηκε το 2018.

 Πρώην υπάλληλοι της εταιρείας, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν γνώριζαν ότι η Crypto AG ελεγχόταν κρυφά από τη CIA, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με αυτή την αποκάλυψη.

ΑΚΟΥΓΑΝ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

 Στους πελάτες ανήκαν πάνω από 120 χώρες, οι οποίες προμηθεύονταν από την ελβετική εταιρία εξοπλισμό για πρεσβείες, υπηρεσίες και κυβερνητικές εγκαταστάσεις με σκοπό τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.

 Το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, καθώς και πλήθος αφρικανικών και νοτιοαμερικανικών χωρών, πλήρωναν αδρά την Crypto AG, για να έχουν πρόσβαση σε υψηλά διαβαθμισμένες πληροφορίες. 

 Μόνο η τότε Σοβιετική Ένωση και η Κίνα προμηθεύονταν εξοπλισμό κρυπτογράφησης επικοινωνιών από άλλους προμηθευτές.

 Γνώριζαν ούτως ή άλλως τι συνέβαινε με την ελβετική εταιρία.

Χάρη στην επιχείρηση «Minerva» ή «Rubikon» oι ΗΠΑ γνώριζαν το 1989 λίγο πριν από την στρατιωτική επέμβαση στον Παναμά ότι ο τότε καταζητούμενος δικτάτορας Μανουέλ Νοριέγκα κρύβονταν στην στη πόλη του Παναμά στην πρεσβεία του Βατικανού, η οποία ήταν εξοπλισμένη με μηχανήματα της Crypto ΑG. 

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1986, ο αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν φωτογράφιζε, με καθυστέρηση μιας μέρας μόνο, τη Λιβύη ως υπεύθυνη της επίθεσης σε ντισκοτέκ του Βερολίνου με τρεις νεκρούς και 200 τραυματίες. 

Το γεγονός ότι το καθεστώς Καντάφι είχε οργανώσει και εκτελέσει την επίθεση έγινε γνωστό στους Αμερικανούς χάρη στην παρακολούθηση της πρεσβείας της Λιβύης στο τότε Ανατολικό Βερολίνο.

 Κατά την εκτίμηση του πρώην συντονιστή των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στην καγκελαρία Μπερντ Σμιτμπάουερ, η επιχείρηση «Rubikon» έκανε τον κόσμο πιο ασφαλή.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος.

 BND και CIA γνώριζαν χάρη στο πυκνό δίκτυο παρακολούθησης δεκάδων χωρών πότε και ποιους βασάνιζαν ή δολοφονούσαν οι δικτατορίες στη Λατινική Αμερική ή πότε και που προετοιμάζονταν πραξικοπήματα. Ασαφές παραμένει αν τα στοιχεία αυτά έφθαναν μέχρι το Λευκό Οίκο ή την Καγκελαρία.

 Γεγονός πάντως είναι ότι η πληροφορίες των CIA και BND βοήθησαν τους Βρετανούς στον πόλεμο των Φόκλαντς εναντίον της Αργεντινής το 1981.

 Από τις αποκαλύψεις των γερμανικών, αμερικανικών και ελβετικών μέσων ενημέρωσης προκύπτει επίσης ότι και χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονταν στο στόχαστρο των επιχειρήσεων.

 Ανάμεσά τους Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία.

Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ» ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα δεν αγόρασαν ποτέ την τεχνολογία της Crypto AG, αλλά τουλάχιστον 62 χώρες όπως η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Αίγυπτος, η Νότια Κορέα, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Ιταλία, η Αργεντινή, η Ινδονησία και η Λιβύη χρησιμοποίησαν τις συσκευές κρυπτογράφησης με αποτέλεσμα να υποκλέπτονται και να αποκρυπτογραφούνται οι πιο ευαίσθητες κυβερνητικές επικοινωνίες τους από τη CIA εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κυβέρνηση Carter που κατασκόπευε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Anwar Sadat κατά τη διάρκεια των συμφωνιών Camp David.

Έτσι δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον εάν, κατά καιρούς, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν λάβει γνώση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έχουν κάνει τίποτα για να τις σταματήσουν. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπως αυτή της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής, κατά τις οποίες η CIA φημολογείται ότι συνέβαλε ενεργά στην διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Μέχρι τη δεκαετία του 1980, ορισμένες χώρες είχαν υποψίες ότι οι συσκευές κρυπτογράφησης τους διακυβεύονταν, αλλά η CIA επινόησε ένα σχέδιο για να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση.

 Συγκεκριμένα, η CIA προσέλαβε έναν αξιόλογο ακαδημαϊκό από τη Σουηδία, τον Kjell-Ove Widman, ως κορυφαίο σύμβουλο της εταιρείας που αποστελλόταν όποτε μια χώρα ήταν έτοιμη να αποσυνδέσει την Crypto AG.

Επιπλέον, η Αργεντινή είχε υποψίες ότι η τεχνολογία της είχε παραβιαστεί κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Φώκλαντ, όμως ο Βίντμαν παρενέβη κι επέμεινε ότι τα μηχανήματα ήταν “άθραυστα.”

 Στην πραγματικότητα, η αμερικανική μυστική υπηρεσία αποκωδικοποιούσε χωρίς κανένα πρόβλημα τα μηνύματα της Αργεντινής. 

Αυτή η αποκάλυψη δημιούργησε ακόμα περισσότερα ερωτήματα για το ρόλο οργανώσεων, όπως η CIA και η NSA, σε εκατοντάδες γεγονότα που έλαβαν χώρα στα τέλη του 20ου και στις αρχές του 21ου αιώνα.

Το πρόγραμμα κατασκοπείας στέφθηκε εν τελει από απόλυτη επιτυχία και αντιπροσώπευε περίπου το 40% όλων των πληροφοριών που είχε κλέψει η CIA από ξένες κυβερνήσεις στη δεκαετία του 1980 και το 90% για την BND της Δυτικής Γερμανίας, σύμφωνα με ένα ιστορικό αρχείο της CIA που δημοσίευσε η Washington Post .

Οι Αμερικανοί εξαγόρασαν τελικά τους Γερμανούς, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη συμφωνία κατασκοπείας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, για να αναλάβουν αποκλειστικά τα “ηνία” της Crypto AG, η οποία μερικές φορές αναφέρεται με την εταιρική της ονομασία Minerva.

Πληροφορίες

DW

Sec News

The post Επιχείρηση Rubikon: Δολοφονίες ,πραξικοπήματα, πόλεμοι appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα