«Επιτέλους :Να ληφθεί απόφαση για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού»-Γ.Τσιτσιλιάνος

Το θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με νέα πλοία ( κορβέτες ,αν και  ήθελε ενίσχυση με επιπλέον φρεγάτες) ,έχει μεταβληθεί σε ένα σήριαλ ανταγωνισμού μεταξύ Γαλλικών και Ιταλικών συμφερόντων.

Γράφει ο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΣ

Συγκεκριμένα ,έχουμε στο τραπέζι δύο προτάσεις:

Την Γαλλική πρόταση της εταιρείας Naval Group που ήδη κατασκευάζει τις τρεις ελληνικές  φρεγάτες FDI Belharra με option για τέταρτη , με την κορβέτα Gowind ,και την

Ιταλική πρόταση της εταιρείας Fincantieri με την κορβέτα της κλάσης Doha-  FcX30.

Από δημοσιογραφικές πληροφορίες προκύπτει ότι οι επιχειρησιακές δυνατότητες των δύο κορβετών, είναι περίπου ισοδύναμες με πολύ μικρές διαφορές. Το δε κόστος του κρατικού προϋπολογισμού που εκτιμάται στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, θα διαμορφωθεί με ακρίβεια  ανάλογα  με τα οπλικά και σύγχρονα ηλεκτρονικά  συστήματα  που θα εγκατασταθούν  στα δύο πλοία, και λογικά θα πρέπει να συμφωνούν  με τις επιχειρησιακές – λειτουργικές  απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πλεονέκτημα της Gowind σε συνάρτηση με τις φρεγάτες  FDI – Belharra (που ήδη κατασκευάζονται στη Γαλλία) , που από ότι φαίνεται το συμβατικό χρονοδιάγραμμα  προχωράει κανονικά ,σε σύγκριση  με την άλλη λύση της Ιταλικής κορβέτας κλάσης  Doha (FcX30 ),  είναι η  συμβατότητα των οπλικών συστημάτων. Γεγονός  που διευκολύνει αρκετά την διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο τύπων  πλοίων ( της φρεγάτας και της κορβέτας), το κόστος της υποστήριξης και συντήρησης σε βάθος χρόνου, καθώς και του επιχειρησιακού χρόνου εκπαίδευσης των πληρωμάτων.

Κρίσιμος παράγοντας είναι και  η αξιοπιστία   του συμβατικού χρονοδιαγράμματος παράδοσης των τριών πλοίων στο Πολεμικό μας Ναυτικό . Η παράμετρος αυτή θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά στα υπόψη της κυβέρνησης , λόγω της αυξημένης τουρκικής επιθετικότητας, και για να μην βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις ( να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των ΤΠΚ ), δηλαδή να θέλουμε πλοία και πλοία να μην βλέπουμε…

Επίσης ,κρίσιμος παράγοντας  είναι ότι επιβάλλεται τουλάχιστον δύο πλοία να κατασκευαστούν στα ελληνικά ναυπηγεία , και παράλληλα να αποκτήσουν τις δυνατότητες κατασκευής και συντήρησης  των μηχανολογικών και ηλεκτρονικών συστημάτων των πλοίων.

Ωστόσο, υφίσταται το ερώτημα : Σε ποιο από τα δύο ελληνικά ναυπηγεία του Σκαραμαγκά ή της Ελευσίνας θα δοθεί το πρόγραμμα;

Οι Γάλλοι έχουν έρθει σε επαφή και διαπραγματευτεί  με το ναυπηγείο  του Σκαραμαγκά του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου,με μεταφορά τεχνογνωσίας κατασκευής και συντήρησης ,με ανάλογες επενδύσεις σε σύγχρονα μηχανήματα και υποδομές από τον ιδιοκτήτη (  υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από τον Γ.Προκοπίου ),  ώστε να αποκτήσει ο Σκαραμαγκάς την δυνατότητα κατασκευής των κορβετών Gowind .Η Γαλλική πρόταση πολύ συνοπτικά περιλαμβάνει  την κατασκευή τεσσάρων κορβετών ,εκ των οποίων οι τρεις θα κατασκευαστούν στο Σκαραμαγκά και η πρώτη στη Γαλλία με ημερομηνία παραδοσης τα τρία  χρόνια από την ημέρα της  υπογραφής της σύμβασης. Επίσης, το 30% της σύμβασης θα διατεθεί σε ελληνική βιομηχανική συμμετοχή.

Από την άλλη πλευρά έχουμε την Ιταλική πρόταση της Fincantieri ,που είναι αντίστοιχη με την Γαλλική πρόταση για 3+1 πλοία ,και έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Στη περίπτωση αυτή αξίζει να σημειωθεί ότι βρισκόμαστε εν αναμονή της τελικής έγκρισης της DFC ,προκειμένου αυτή να  επενδύσει στην Ελευσίνα  102 εκ.ευρώ ,όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο κ. Γεωργιάδης . Χρήματα που είναι απαραίτητα για να ξεκινήσουν οι επενδύσεις με νέο σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές στο ναυπηγείο της Ελευσίνας .Επίσης ,δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα πρέπει   να αναμένουμε την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης από το ειδικό δικαστήριο ,προκειμένου το ναυπηγείο της Ελευσίνας να αποδοθεί τυπικά στην ONEX  του κ. Πάνου Ξενοκώστα και  να αρχίσει να λειτουργεί .

Ένα άλλο θέμα που επιβάλλεται να εξετάσουμε είναι η γεωστρατηγική παράμετρος της βιομηχανικής σύνδεσης με Γαλλία ή Ιταλία σε συνδυασμό με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, που δεν γνωρίζουμε τι θα μας ξημερώνει την επόμενη ημέρα ,δεδομένου ότι την απειλή θα την έχουμε “  αγκαλίτσα ” για τα επόμενα χρόνια ,ανεξάρτητα αν υπάρχει ο περιβόητος  Ερντογάν .

Εκτιμώ, ότι η Ελληνογαλλική  αμυντική συμφωνία πρέπει να δεθεί ακόμη περισσότερο ,και αυτό γίνεται όταν συγκλίνουν τα  οικονομικά και γεωστρατηγικά  συμφέροντα αμφοτέρων των πλευρών.Νομίζω ότι δίνεται στη χώρα μας μία μοναδική ευκαιρία να έχουμε την Γαλλία πολύ κοντά μας ,σε συνδυασμό με τα εθνικά μας συμφέροντα .Δεδομένου ότι, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται με οποιοδήποτε τίμημα να αφήσουν την Τουρκία να βρεθεί στην αγκαλιά της Ρωσίας. Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά με τις απαράδεκτες κραυγές του Ερντογάν σε βάρος των Ελλήνων και οι ΗΠΑ δυστυχώς κωφεύουν, διατηρώντας την διαχρονική πολιτική του πόντιου πιλάτου .Συνεπώς η Ελλάδα χρειάζεται απαραίτητα μία μεγάλη ευρωπαϊκή  χώρα,όπως  η Γαλλία να είναι κοντά της ,υπερασπίζοντας παράλληλα και τα δικά της γεωπολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα .   

Η Ιταλική πρόταση είναι και αυτή προς  την  σωστή κατεύθυνση, δίνει τις επιχειρησιακές  λύσεις στο Πολεμικό μας  Ναυτικό ,ωστόσο υπάρχουν πολλά ερωτηματικά , κυρίως ως προς αξιοπιστία της, σχετικά με  τους χρόνους που χρειάζεται το ναυπηγείο της Ελευσίνας να επανέλθει στην κανονικότητα, δεδομένου ότι εκκρεμούν αποφάσεις/ εγκρίσεις ,τόσο  από το ειδικό δικαστήριο ,όσο και από την DFC ,απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία του ναυπηγείου.

Η τελευταία συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ,ενδεχομένως για  ένα αρχικό σχεδιασμό  αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών,σε συνδυασμό με την ανάθεση κατασκευής των κορβετών στην Fincantieri, δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε  ουσιαστικό αποτέλεσμα .Ωστόσο ,από δημοσιογραφικές πληροφορίες ,δεν φαίνεται να έχει προκύψει ,έστω, μία καταρχήν συμφωνία, για περαιτέρω ανάπτυξη στον αμυντικό τομέα. Η συνάντηση ήταν περισσότερο εθιμικού χαρακτήρα και επισημοποιήθηκε  οι στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το συμπέρασμα αυτής της ιστορίας είναι ,ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει γίνει ” σάκος του μποξ ” μεταξύ των Γάλλων και των Ιταλών και μεταξύ των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας ,με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καθυστερεί να δώσει λύση στο πρόβλημα .

Η δική μου λογική  λέει ,ότι θα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος όλες οι παράμετροι που μνημόνευσα , να κοστολογηθεί το πρόγραμμα σε βάθος μιας  τουλάχιστον εικοσαετίας ,και να ληφθεί μία οριστική απόφαση,πριν από τις εκλογές , που θα έχει  όραμα και θα δίνει ουσιαστικές λύσεις στην αμυντική ,γεωστρατηγική  ,βιομηχανική  και οικονομοτεχνική θωράκιση της πατρίδας μας .

The post «Επιτέλους :Να ληφθεί απόφαση για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού»-Γ.Τσιτσιλιάνος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα