Ευρωατλαντικές διαφωνίες στην 61η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Η 61η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ανέδειξε τη σοβαρή ρήξη στις ευρωατλαντικές σχέσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στρατηγική προσέγγιση στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Οι τοποθετήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων στη Διάσκεψη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων, αποκαλύπτοντας βαθιές διαφωνίες στον τρόπο διαχείρισης της σύγκρουσης.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, πρότεινε την έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων

με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς την επίσημη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, εξέφρασε την άποψη ότι η επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας δεν είναι ρεαλιστική και ότι η ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος μιας βιώσιμης λύσης. Αυτές οι θέσεις προκάλεσαν έντονη δυσφορία σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που  υποστηρίζουν μια πιο αδιάλλακτη στάση έναντι της Ρωσίας, την ενίσχυση με σύγχρονο στρατιωτικό υλικό την Ουκρανία, την κλιμάκωση των κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά  και την ανάγκη διατήρησης της δυτικής συνοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η  Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας,  που είναι  επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και Άμυνα, με δηλώσεις  της τάσσεται υπέρ  της στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας και  της συνέχισης του πολέμου με τη Ρωσία. Επίσης, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων μισθοφόρων, στην Ουκρανία, εάν κριθεί απαραίτητο. Οι δηλώσεις των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών,  αναζωπυρώθηκαν λόγω  της πιθανής μείωσης της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Επιπλέον, ως ανησυχητική παράμετρος για την συνοχή της Ε.Ε., καταγράφεται, ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, λόγω εσωτερικών πολιτικών και οικονομικών πιέσεων, εμφανίζονται όλο και πιο πρόθυμες να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη ή ακόμα και διαπραγματευτική προσέγγιση με τη Ρωσία, με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Δηλαδή είναι περισσότερο υποστηρικτικές προς τις ΗΠΑ, παρά στην Ε.Ε. Όλα αυτά όμως,  προκαλούν εύλογες  ανησυχίες για το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης της δυτικής ενότητας, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τη στρατηγική θέση της Ρωσίας στη σύγκρουση με την Ουκρανία και την Ε.Ε..

Η Διάσκεψη του Μονάχου ολοκληρώθηκε χωρίς σαφείς δεσμεύσεις, αλλά με ενισχυμένες αμφιβολίες σχετικά με τη συνοχή του δυτικού στρατοπέδου. Ο βαθμός στον οποίο η Δύση θα μπορέσει να διατηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Ρωσία παραμένει αβέβαιος και εξαρτάται από τις εξελίξεις των επόμενων μηνών. Παράλληλα, η ουκρανική κυβέρνηση εξέφρασε ανησυχίες για τις διαφοροποιήσεις στις προσεγγίσεις των συμμάχων (ΗΠΑ,  ΓΑΛΛΙΑ, Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία, Καναδάς, Ιταλία, Ουγγαρία) γεγονός που υποδεικνύει ότι η επίτευξη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας παραμένει μια περίπλοκη και δύσκολη διαδικασία.

Η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη για την πορεία του πολέμου στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο και την αποτελεσματικότητα της δυτικής απάντησης στις προκλήσεις,  που θέτει η ρωσική επιθετικότητα.

Τεκτονικές αλλαγές διαμορφώνουν το γεωπολιτικό τοπίο της Ευρώπης, με έμφαση στη διπλωματία, την ασφάλεια, την άμυνα, την ενέργεια και την οικονομία, υπό το πρίσμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και της στρατηγικής δυναμικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εξελίξεις αυτές επιταχύνονται από τις γεωστρατηγικές πρωτοβουλίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τράμπ.

Οι εσωτερικές ανακατατάξεις στη συλλογική Δύση (ΗΠΑ, Ε.Ε., ΝΑΤΟ, Καναδάς, Ισράηλ), λόγω της επανακατεύθυνσης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, έχουν προκαλέσει φυγόκεντρες δυνάμεις, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες ισχύος του διεθνούς συστήματος. Η απόφαση των ΗΠΑ να μειώσουν τη στρατιωτική και οικονομική τους εμπλοκή στην Ουκρανία σηματοδοτεί μια βαθιά μεταβολή στη διεθνή τάξη πραγμάτων.

Στις 12 Τον Φεβρουάριου  ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, με πρωταγωνιστές τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εγκαινιάσουν συνομιλίες, με αρχική συνάντηση στη Σαουδική Αραβία και επόμενες γύρους διαπραγματεύσεων σε Μόσχα και Ουάσιγκτον.

Η Ε.Ε. ως πολιτικο-οικονομικός συνασπισμός,  αντιδρά σπασμωδικά και αναποτελεσματικά, με την κοινωνική συνοχή να αποδυναμώνεται, τον λαϊκισμό να ενισχύεται και τον φασισμό να επανεμφανίζεται ως αντίδραση στην απώλεια ελέγχου από τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που επέβαλαν  αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας που έπληξαν κυρίως τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου, σύμφωνα με το τιμωρητικό πλάνο της γραφειοκρατικής ελίτ των Βρυξελών.

Η  Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική χωρίς μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό, προσκολλημένη στο δόγμα "ανήκουμε στη Δύση", τη στιγμή που η ίδια η Δύση αναζητά τον ρόλο της στο νέο διεθνές σύστημα. Ο φιλοαμερικανισμός και ο ευρωπαϊσμός, στην εποχή Τραμπ, δεν συμπλέουν, οι Στρατηγικές προτεραιότητες  δεν ταυτίζονται απόλυτα και  οι μικρότερες χώρες, όπως η Ελλάδα είναι  σε πολιτική σύγχυση ...

Η ελληνική κυβέρνηση, λόγω της προσήλωσης σε συμμαχικά δόγματα και ιδεολογήματα,  απώλεσε την διπλωματική ευελιξία που είναι όχι μόνο κρίσιμη αλλά και απαραίτητη,   ειδικά μάλιστα, όταν αντιμετωπίζει  απειλές κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων  και των εθνικών συμφερόντων της,  με ενεργό το  casus belli από την Τουρκία. Παράλληλα,  η τύχη των 150.000 Ελλήνων ομογενών της Μαριούπολης αγνοήθηκε, αποκαλύπτοντας την επιφανειακή προσέγγιση της Ελληνικής Κυβέρνησης,  αλλά και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας,  που στήριξαν κάθε αντιρωσική πολιτική της Ε.Ε..

Αν και η Ελλάδα ορθώς καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η εμπλοκή της στον πόλεμο, μέσω αποστολής πολεμικού υλικού, υπήρξε μάλλον επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα, αφού ακόμη δεν είναι απολύτως σαφές ποια είναι «η σωστή πλευρά της Ιστορίας», την οποία διεκδικούν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, αλλά και «μερικώς» η Ε.Ε. .

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Παρεμπιπτόντως,  η Γαλλία, υπό την ηγεσία του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο ευρωπαϊκών χωρών για την ασφάλεια και την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025, στο Παρίσι. Η σύνοδος  συγκαλείται στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζέι Ντι Βανς, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Δανία.  Η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε ...

The post Ευρωατλαντικές διαφωνίες στην 61η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωατλαντικές, 61η Διάσκεψη, Μονάχου, Ασφάλεια,evroatlantikes, 61i diaskepsi, monachou, asfaleia