Εξωτερική πολιτική-αγγαρεία κάνει ο κ.Γεραπετρίτης στα Βαλκάνια; Τα απίθανα που συνέβησαν στα Σκόπια

Προφανώς στην ελληνική κυβέρνηση και στο ΥΠΕΞ δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι η Ελλάδα παρά τα όποια προβλήματα της παραμένει χώρα ισχυρή στα Βαλκάνια και οφείλει να συμπεριφέρεται ως τέτοια. Η εμφάνιση της ηγεσίας του ΥΠΕΞ στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Southeastern Europe Cooperation Process Summit, SEECP)
,ήταν επιεικώς απαράδεκτη αλλά και αναποτελεσματική. Ο κ.Γεραπετρίτης παρίστανε τον ...θιγμένο αφήνοντας ανοιχτό πεδίο στον Τούρκο ομόλογο του , ο οποίος συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας για να την διαβεβαιώσει ότι η «συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στο πνεύμα της στρατηγικής συνεργασίας και της συμμαχίας εντός του ΝΑΤΟ».Το neostrategy.gr γράφει:«Διπλωματία των μούτρων», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επίσκεψη Γεραπετρίτη στη βόρεια γείτονα. Μετά από πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων, η Αθήνα βρισκόταν σε πλήρη ακινησία, και ούτε καν είχε σπεύσει να πιέσει τα Σκόπια να εφαρμόσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που βόλευε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή και αυτός δεν ήθελε να την εφαρμόσει για να μην «πικράνει» την εσωκομματική αντιπολίτευσή του, τώρα η επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στη Βόρειο Μακεδονία γίνεται φιάσκο, αν όχι Βατερλώ, με ωμές προσβολές προς την Ελλάδα.Και, βέβαια, είναι προφανές ότι όταν απουσιάζει η Ελλάδα, θεωρητικά η Νο1 χώρα στην περιοχή, από τα Βαλκάνια (και τα Σκόπια), τότε το κενό καλύπτει κάποιος άλλος. Στην προκειμένη, η Τουρκία, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ήταν παρών και είχε την τιμητική του.

Κτυπήματα κάτω από τη ζώνη

Αρχικά, ως φαίνεται από τις φωτογραφίες της Συνόδου, ο Γ. Γεραπετρίτης κάθισε δίπλα στην πρόεδρο της φιλοξενούσας τη Σύνοδο χώρας, την Γ. Σιλιάνοφσκα. Κατόπιν, έγινε καπνός και, αντί αυτού, παρέμεινε η υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Παπαδοπούλου.Η θεατρική, διπλωματική οπερέτα συνεχίστηκε με κτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Ετσι, στην ονομαζόμενη «οικογενειακή φωτογραφία», όπου παρευρισκόταν η Γ. Σιλιάνοφσκα, την Ελληνίδα υφυπουργό Εξωτερικών είχαν φροντίσει να την «εξαφανίσουν» στη δεύτερη σειρά και να μην φαίνεται ιδιαίτερα. Από τη φωτογραφία απουσίαζε ο Γ. Γεραπετρίτης. Αντίθετα, στην πρώτη θέση ήταν ο Χ. Φιντάν, με τον οποίο συναντήθηκε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Μικρό το κακό, θα πει κανείς, να βάλουν την Α. Παπαδοπούλου στη δεύτερη σειρά, δεδομένου ότι είναι υφυπουργός και όχι υπουργός που μπαίνουν στην πρώτη σειρά. Πόσο μάλλον, αφού ο έφυγε ο Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος φαίνεται πως είδε αυτή την επίσκεψη ως «διεκπεραίωση» και «αγγαρεία».Οταν, πάντως, αποχώρησε η Γ. Σιλιάνοφσκα, σε άλλη «οικογενειακή φωτογραφία» που τραβήχτηκε, η Ελληνίδα υφυπουργός, μαζί με άλλους ομολόγους της, στάθηκε στην πρώτη σειρά. Βαλκανικά σημειολογικά κτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Οι «Τούρκοι» της Βόρειας Μακεδονίας

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της Συνόδου. Και, ως ήταν αναμενόμενο, η ίδια, σε ανάρτησή της στο twitter, έκανε λόγο νέτα – σκέτα για «Μακεδονία». Κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.Οι δυό τους μίλησαν για τη «συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στο πνεύμα της στρατηγικής συνεργασίας και της συμμαχίας εντός του ΝΑΤΟ». Κάτι που σημαίνει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «επενδύει» στην εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού της Βόρειας Μακεδονίας, όπως έκανε επί πολλά έτη, αν και αυτό θα έπρεπε να είναι αποκλειστική δουλειά της Ελλάδας.Στη συνάντησή τους υπογραμμίστηκε ο «σημαντικός ρόλος της τουρκικής κοινότητας (σ.σ. εξισλαμισμένοι Σλάβοι, στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι) στη χώρα, η οποία ενισχύει περαιτέρω τους καλούς δεσμούς με την Τουρκία».

The post Εξωτερική πολιτική-αγγαρεία κάνει ο κ.Γεραπετρίτης στα Βαλκάνια; Τα απίθανα που συνέβησαν στα Σκόπια appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εξωτερική -αγγαρεία, Γεραπετρίτης, Βαλκάνια, Σκόπια,exoteriki -angareia, gerapetritis, valkania, skopia