Φιέστα Ερντογάν στα Κατεχόμενα με τους ΥΠΕΞ της ΕΕ την ίδια ώρα να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία

Πρωτοφανής ευρωπαϊκή διγλωσσία

Γράφει οΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ

Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com

Προκλητική φιέστα διοργάνωσε ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα 49 χρόνια μετά την εισβολή του Αττίλα στην μαρτυρική Κύπρο. Και αφού εγκαινίασε το παράνομο αεροδρόμιο στα Κατεχόμενα στη συνέχεια με προκλητικές δηλώσεις

κάλεσε Ελλάδα, Κύπρο και διεθνή κοινότητα να αποδεχθούν τα τετελεσμένα και να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος. Επισήμανε δε ότι λύση του Κυπριακού μπορεί να γίνει μόνο στη βάση ύπαρξης δύο διαφορετικών κρατών στην Κύπρο γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Και όλα αυτά βέβαια αμέσως μετά την τουρκική παρέλαση στη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου με την πολιτική του «πάρτα όλα» αναβάθμισε αποφασιστικά τη διεθνή θέση της Τουρκίας, όπως ήδη αναλύσαμε σε άρθρο μας στις αρχές της εβδομάδας (www.notismarias.gr 18/7/2023).

Στη συνέχεια ακολούθησε η επίσκεψη Ερντογάν στις χώρες του Κόλπου όπου επέγραψε συμφωνίες δεκάδων δισ. δολαρίων.

Πάντως την μοναδική  «παραφωνία» στο δυτικό στρατόπεδο σε σχέση με τις σπονδές στον Σουλτάνο αποτέλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο φαίνεται ότι κάνει νερά με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να υιοθετεί Ψήφισμα για «δραστική αλλαγή πλεύσης από την Τουρκία, αλλιώς δεν "ξεπαγώνει" η ενταξιακή διαδικασία» (www.capital.gr  18/7/2023).

Παρά ταύτα ο τουρκικός τύπος (www.dailysabah.com 18/7/2023) δεν έχασε χρόνο και με ιδιαίτερη έμφαση πρόβαλε την είδηση ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της 20ης Ιουλίου, όπερ και εγένετο.

Έτσι ανήμερα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ όχι μόνο δεν βρήκε να πει ούτε μια κουβέντα για τον Αττίλα και για την φιέστα Ερντογάν στα Κατεχόμενα αλλά αντίθετα με δηλώσεις του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοσέπ Μπορέλ περιορίστηκε σε ευχολόγια για επίλυση του Κυπριακού με βάση τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας  (www.consilium.europa.eu 20/7/2023).

Και όμως στην ίδια συνεδρίαση οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αφού για άλλη μια φορά καταδίκασαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στη συνέχεια ψήφισαν την ανανέωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον Πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και νέες κυρώσεις κατά του Ιράν για την σύμπλευσή του με τη Ρωσία.

Όμως για την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, δηλαδή σε μια χώρα μέλος της ΕΕ η οποία συνεχίζεται επί 49 έτη δεν τόλμησαν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Άγκυρα. Αυτό και αν είναι το άκρων άωτον της διγλωσσίας.

Πάντως για την ιστορία θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου καταδίκασαν την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο με δηλώσεις τους τις οποίες όμως έκαναν εκτός του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ εντός του οποίου φρόντισαν να ψηφίσουν τις κυρώσεις………..κατά της Ρωσίας.

Κατά τα λοιπά οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ «αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ανάγκη να επανασυνδεθεί η ΕΕ με την Τουρκία» και να οικοδομήσει σχέσεις πάνω σε κοινά συμφέροντα, προσπαθώντας παράλληλα να γεφυρώσει τις υπάρχουσες διαφορές. Έτσι για άλλη μια φορά τα κράτη μέλη της ΕΕ έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την δήθεν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Κύπρο καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η παραπέρα οικονομική διείσδυση στην τουρκική αγορά. Άλλωστε το διμερές εμπόριο ΕΕ-Τουρκίας συνεχίζεται με ιδιαίτερα έντονους ρυθμούς και αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2022 όταν η λειτουργία της τελωνειακής ένωσης οδήγησε τις συνολικές εμπορευματικές συναλλαγές ΕΕ-Τουρκίας στο ύψος των 198,1 δισ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από το παραπάνω ποσό 99,6 δις ευρώ αντιπροσωπεύουν τις εξαγωγές της ΕΕ στην Τουρκία όπου κυριαρχούσαν τα μηχανήματα και οι συσκευές (25 δισ. ευρώ, 25,1 %), ο εξοπλισμός μεταφορών (17,5 δισ. ευρώ), τα βασικά μέταλλα και είδη (13,1 δισ. ευρώ) και τα χημικά προϊόντα (13,1 δισ. ευρώ). Σύμφωνα δε με στοιχεία της Eurostat την μερίδα του λέοντος των ευρωπαϊκών εξαγωγών για το 2021 προς την Τουρκία κατείχε η Γερμανία με 21,8 δισ. ευρώ, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 9,5 δισ. ευρώ,  τη Γαλλία με 7,4 δισ. ευρώ, την  Ολλανδία με 6,7 δισ. ευρώ, το Βέλγιο με 6,2 δισ. ευρώ και την Ισπανία με 5,4 δισ. ευρώ.

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη!!!

The post Φιέστα Ερντογάν στα Κατεχόμενα με τους ΥΠΕΞ της ΕΕ την ίδια ώρα να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φιέστα Ερντογάν, Κατεχόμενα, ΥΠΕΞ, Ρωσία,fiesta erntogan, katechomena, ypex, rosia