Η ρωσική τακτική «αργού θανάτου» των Ουκρανών

Γράφει ο

Γιώργος Βενέτης

Ο Ουκρανικός λαός κατά το μεγαλύτερο μέρος του πολέμου είχε μία σχετική ποιότητα ζωής, το δίκτυο ηλεκτρισμού, του διαδικτύου, του νερού, του φυσικού αερίου,  ήταν σε λειτουργία, κάτι που είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Οι λόγοι για τους οποίους ο Πούτιν  απέφυγε εξ’ αρχής τη μαζική καταστροφή των υποδομών είναι άγνωστοι, αλλά  μπορούμε να εικάσουμε ότι κοιτούσε την επόμενη μέρα, μη θέλοντας να εξοργίσει τον ουκρανικό λαό, μέρος του οποίου είναι φίλα προσκείμενος προς τη Ρωσία.

Ίσως ακόμη θεωρούσε ότι η  επονομασθείσα «ειδική στρατιωτική  επιχείρηση», θα ήταν πιο εύκολα αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα, απ’ ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος.

Η τακτική του Σουροβίκιν

Η νέα τακτική του ρωσικού στρατού υπό τον στρατηγό Σουροβίκιν που ξεδιπλώνεται στο πολεμικό πεδίο, δεν βασίζεται πλέον σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά σε πόλεμο φθοράς, προκειμένου να στερήσει από τον αντίπαλο, τους αναγκαίους πόρους που χρειάζεται για να συνεχίσει τον πόλεμο, στοχεύοντας παράλληλα  και στην  αποσταθεροποίηση της αντίπαλης στρατηγικής. Με τις ενεργειακές  υποδομές σχεδόν κατεστραμμένες, οι πολίτες της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν έναν μακρύ κρύο χειμώνα με ελάχιστη έως καθόλου θέρμανση. Το νέο ρωσικό δόγμα μάχης αποβλέπει, στο να καταστήσει την άμυνα των Ουκρανών δυσχερέστερη αλλά  και στην  εξουθένωση του ουκρανικού λαού, με απώτερη επιδίωξη την αντίδραση  του κατά του καθεστώτος Ζελένσκι. Η καταστροφή των υποδομών ζωτικής σημασίας έχει σημαντικό αντίκτυπο στη φυσική αντοχή και στο ηθικό του ουκρανικού λαού. Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής θα επιτείνονται, καθώς θα  μειώνονται οι θερμοκρασίας και το δριμύ ψύχος θα καθιστά τραγικές τις συνθήκες διαβίωσης. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να υπάρξουν διαδηλώσεις στους δρόμους λόγω του γεγονότος ότι οι Ουκρανοί δεν θα  μπορούν πλέον να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, φαγητό, φως, πόσιμο νερό, θέρμανση κ.λπ. Ο ουκρανικός πληθυσμός έχει ήδη κουραστεί από τον πόλεμο, επομένως είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθεί μία λαϊκή  αντίδραση, που μπορεί να στραφεί εναντίον του καθεστώτος του Κιέβου. Προφανώς, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένεται ένταση των πυραυλικών επιθέσεων.

Καταστροφή των υποδομών

Από τις 10 Νοεμβρίου, ο Σουροβίκιν επικεντρώθηκε στην καταστροφή της κρίσιμης υποδομής του καθεστώτος του Κιέβου μέσω μαζικών πληγμάτων εναντίον διαφόρων ενεργειακών εγκαταστάσεων και υποδομών.  Τα μεγάλης κλίμακας χτυπήματα στις ουκρανικές υποδομές σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχουν καταστρέψει από το 60% έως το 80% του εθνικού δικτύου ηλεκτροδότησης. Δορυφορικές φωτογραφίες ενεργών φώτων τη νύχτα το υποστηρίζουν. Η Ουκρανία υπέστη πολύ μεγαλύτερη ζημιά στις υποδομές από ό,τι άφησαν η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης να φανεί. Να υπενθυμίσουμε ότι η εξάλειψη των  υποδομών,  είναι συνήθως το πρώτο μέτρο μιας επίθεσης μεγάλης κλίμακας. Για παράδειγμα, είναι τυπική διαδικασία δράσης για τον αμερικανικό στρατό

«Εάν δεν αναπτυχθεί κανένα ισχυρό σύστημα αεράμυνας, η Ουκρανία θα βυθιστεί στο απόλυτο σκοτάδι σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο Αυστριακός συνταγματάρχης Μάρκους Ράισνερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό ZDF. Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, το Κίεβο είναι ευάλωτο σε επιθέσεις σε υποδομές, αφού οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει το ένα τρίτο των συστημάτων αεράμυνας. Κατ’ αυτόν, η Δύση έχει υποτιμήσει τις δυνατότητες της Μόσχας.

Να σημειωθεί ότι,  οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες δεν έχουν φτάσει ακόμη στην Ουκρανία, με μέσες χαμηλές (-6°C) τον Δεκέμβριο. Αυτός ο καιρός δεν είναι πρόβλημα με τις υποδομές ανέπαφες, αλλά με το δίκτυο εκτός λειτουργίας θα επικρατήσει χάος. Οι σωλήνες νερού θα παγώσουν, οι επιπτώσεις του κρύου θα είναι σωρευτικές και χωρίς θέρμανση και ηλεκτρισμό, οι περισσότερες άλλες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών λειτουργιών, θα σταματήσουν. Ο πληθυσμός της Ουκρανίας θα έχει περάσει από τη σχετική άνεση στη βάναυση επιβίωση σε διάστημα μερικών μηνών. Το επόμενο πιο προφανές αποτέλεσμα είναι μια προσφυγική κρίση, με εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες για να ξεφύγουν από το κρύο. Εξέλιξη που μένει να προβληματίσει τις ευρωπαϊκές χώρες, που μέσα στα ενεργειακά προβλήματα που φέρνει ο χειμώνας θα πρέπει να περιθάλψουν μεγαλύτερο όγκο πληθυσμού. Οι ισχυρισμοί επίσης, ότι η Ουκρανία «κερδίζει» τον πόλεμο είναι πιο δύσκολο να «πουληθούν», ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτεται,  η τεράστια οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή που κλιμακώνεται στον απόηχο της επιδίωξης ουκρανικής νίκης.

Εν τω μεταξύ ο Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σε δηλώσεις του τόνισε ότι, «οι δυτικοί λαοί έχουν μια εντελώς λανθασμένη εικόνα της κατάστασης. Η Ρωσία θα μπορούσε να καταστρέψει την Ουκρανία σε μια μέρα χωρίς να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα». Τη δήλωση αυτή έγραψε ο Ρόμπερτς στον ιστότοπό του. Σύμφωνα με πρώην υπάλληλο της αμερικανικής διοίκησης, η Ρωσία δεν το επιδίωξε  λόγω των κοινών ιστορικών δεσμών. «Η Ουκρανία και ο λαός της συμπορεύθηκε με τη  Ρωσία για δεκαετίες. Αυτό είναι ένα είδος διεθνικού γάμου», είπε ο Ρόμπερτς.

Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις αναμένεται να ενταθούν 

Η κρίσιμη υποδομή της Ουκρανίας έχει αποδυναμωθεί τόσο πολύ ώστε κάθε φορά που οι Ρώσοι εξαπολύουν νέα αεροπορική επιδρομή, καταγράφεται πλήρης κατάρρευση των συστημάτων ηλεκτρισμού, ύδρευσης κλπ. Εκτός αυτού, καθίσταται πλέον  δύσκολο για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να λάβουν δυτική στρατιωτική βοήθεια. Η Δύση στέλνει όλο και περισσότερα όπλα και πυρομαχικά στον ουκρανικό στρατό, τα οποία διασχίζουν τα σύνορα και μέχρι πρόσφατα μπορούσαν να παραδοθούν στο μέτωπο χωρίς  ιδιαίτερα εμπόδια. Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός κατάφερε να εντοπίσει και να χτυπήσει αρκετά κέντρα αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών στη βόρεια και δυτική Ουκρανία, με πυραύλους Iskander. Μόλις ο ρωσικός στρατός κόψει το ρεύμα στην Ουκρανία μέσω των χειρουργικών πληγμάτων, σταματά η σιδηροδρομική κυκλοφορία, σταματούν τα τρένα με όπλα, πυρομαχικά και στρατεύματα που στέλνονται στην πρώτη γραμμή. Το αδιαμφισβήτητο στρατηγικό κέντρο βάρους της Ουκρανίας είναι οι δυτικοί της διάδρομοι προς τα πολωνικά σύνορα, όπου η συντριπτική πλειονότητα της πολεμικής της υποστήριξης εισέρχεται στη χώρα, ενώ το επιχειρησιακό κέντρο βάρους της Ουκρανίας είναι οι γραμμές ανεφοδιασμού της που εκτείνονται ανατολικά από το Κίεβο για να ενωθούν με τις διάφορες θέσεις πρώτης γραμμής της Ουκρανίας. Χωρίς αυτούς τους δύο διαδρόμους, θα ήταν σχεδόν αδύνατο για το Κίεβο να διατηρήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις για περισσότερες από μερικές εβδομάδες. Φαίνεται,  ότι οι Ρώσοι στρατηγοί έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς να περικοπούν οι ζωτικές γραμμές ανεφοδιασμού από την Πολωνία. Είναι η κύρια αρτηρία που συντηρεί τη σύγκρουση και επιτρέπει στον Ζελένσκι να αποφύγει τις διαπραγματεύσεις.

Επικρίσεις από δυτικούς ηγέτες

.Η Ρωσία  καθώς δέχεται επικρίσεις από δυτικούς ηγέτες για τα πυραυλικά της «χτυπήματα» σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας δίνει την απάντησή της, με τα όσα είχε πει ο πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σέι. .Σε ανάρτηση της στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επικαλέστηκε τα όσα είχε πει στις 25 Μαΐου του 1999 ο Τζέιμι Σέι πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, για να απαντήσει στις επικρίσεις της Δύσης. O  Σέι, ερωτηθείς τότε γιατί το ΝΑΤΟ στερεί από τους πολίτες της Γιουγκοσλαβίας την παροχή ρεύματος και νερού, είχε απαντήσει ότι οι αρχές της Γιουγκοσλαβίας έπρεπε να αποδεχθούν τους όρους του ΝΑΤΟ για να σταματήσει η καταστροφή των υποδομών. «Εάν ο Μιλόσεβιτς θέλει πραγματικά οι πολίτες να έχουν νερό και ρεύμα, το μόνο που έχει να κάνει, είναι να αποδεχθεί τους όρους του ΝΑΤΟ και τότε θα σταματήσουμε την εκστρατεία. Μέχρι να το κάνει αυτό, θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις στους στόχους που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο στρατό του, Αν αυτό έχει συνέπειες για τον πληθυσμό, αυτό είναι πρόβλημα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Τα προβλήματα παροχής νερού και ρεύματος χρησιμοποιούνται κατά του λαού της Σερβίας.
Τα απενεργοποιήσαμε για χάρη των 1,6 εκατομμυρίων Κοσοβάρων που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και των οποίων οι ζωές έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό. Δεν θα αρέσει σε όλους αυτούς η διαφοροποίηση, όμως για εμένα αυτή η διαφοροποίηση είναι θεμελιώδης», είχε αναφέρει ο Τζέιμι Σέι, όπως επισημαίνει στην ανάρτηση της η Ζαχάροβα.

Για να μην ξεχνάμε…

Η  Ρωσία παρ’ όλο που ήθελε  αρχικά να το αποφύγει, έχει πλησιάσει την αμερικανική στρατηγική «σοκ και δέους» για την καταστροφή των υποδομών, όπως έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Γερμανία και την Ιαπωνία (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος), μετά στη Σερβία και στο Ιράκ. Το να κατηγορείται η Ρωσία γι΄αυτό που έκαναν Δυτικές χώρες σε μεγαλύτερο βαθμό κρύβει περισσή υποκρισία. Μολοταύτα, η γενεσιουργός αιτία όλων των δεινών είναι ο πόλεμος.  Ο πόλεμος που  με τις τραγικές και καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει,  με τα ανθρώπινα δράματα να συγκλονίζουν, θα έπρεπε να εξοβελισθεί από τη σκέψη των ηγετών στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Απλή γνώση της ιστορίας αποδεικνύει ότι οι περισσότερες συρράξεις δεν επέφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα σ’ αυτούς που τις προκάλεσαν, αντίθετα το μόνο που προκάλεσαν ήταν αίμα και δάκρυα. Τα πρόσφατα παραδείγματα, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Όμως αυτό δεν έχει  συνετίσει όσους συνεχίζουν να πυροδοτούν πολέμους.  Όπως τα σύννεφα σκεπάζουν τον ήλιο,   τα ανθρώπινα πάθη και τα γεωπολιτικά συμφέροντα σκεπάζουν τη λογική. Μόνο που όπως είπε ο Γάλλος ποιητής ¨Πωλ Βαλερύ (1871-1945), «ο  πόλεμος είναι η σφαγή ανθρώπων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, προς όφελος των ανθρώπων που γνωρίζονται και δεν αλληλοσφάζονται».

The post Η  ρωσική τακτική «αργού θανάτου» των Ουκρανών appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα