Η Αγκυρα απαιτεί την «απόσυρση» των ΗΠΑ από την Αν. Μεσόγειο με αντίποινα στο Ιντσιρλίκ

Της Κύρας Αδάμ

Ο Τ. Ερντογάν «τσαλακώθηκε» στη Νέα Υόρκη γιατί δεν συναντήθηκε και δεν φωτογραφήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Αυτό όμως δεν απέτρεψε τις ουσιαστικές συνομιλίες των Τούρκων αξιωματούχων ( ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου και προεδρικός σύμβουλος Ι. Καλίν) με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Α Μπλίνκεν και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ Σάλλιβαν αντιστοίχως.

Βασικό θέμα των συζητήσεων ήταν η απαίτηση της Τουρκίας να ΜΗΝ εμπλακούν πλέον οι ΗΠΑ

στα θέματα της Αν Μεσογείου και να σταματήσουν να προσφέρουν «μανδύα ασφάλειας» στις υπόλοιπες χώρες της Αν Μεσογείου και στα συμφέροντα τους στην περιοχή.

Η θέση της Άγκυρας στο θέμα αυτό ήταν «αγριεμένη» και σύμφωνα με τις απόλυτα αξιόπιστες διπλωματικές πληροφορίες, η Αγκυρα έφτασε να απειλήσει τις ΗΠΑ με αντίποινα :

Στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αναμειχθεί στα θέματα της Αν. Μεσογείου, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμη να αποσύρει τα πυρηνικά της από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ. Δηλαδή να την κλείσει.

Δι’ αυτού του τρόπου η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στον στρατηγικό σχεδιασμό δυνάμεων των ΗΠΑ. Και τούτο διότι το Ιντσιρλίκ είναι η μοναδική αμερικανική μονάδα που έχει απομείνει για τη Μέση Ανατολή. Επισημαίνεται ότι αυτή ήταν η βασική μονάδα υποστήριξης των δυνάμεων σε όλους τους πολέμους της Μέσης Ανατολής

Η αμερικανική αντίδραση εκφράστηκε αστραπιαία μέσω του ΥΠΕΞ Α Μπλίνκεν, ο οποίος έκανε μια  προσβλητική κίνηση απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Ακύρωσε την παρουσία του στην προαποφασισμένη και επισήμως ανακοινωμένη συνάντηση του με τους  ΥΠΕΞ των χωρών αυτών για τα θέματα Ασφάλειας και Συνεργασίας  στην Αν. Μεσόγειο.   Ο κ Μπλίνκεν σκέφθηκε να στείλει στη θέση του την υφυπουργό Εξωτερικών κα Νούλαντ (σς υποβαθμίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο τη συνάντηση αυτή), η οποία τελικώς ματαιώθηκε.

Το σημαντικό σ αυτή την αρνητική συμπεριφορά  του Στέητ Ντηπάρτμεντ στις 4 χώρες της Αν. Μεσογείου – με την Τουρκία αποκλεισμένη από τις διεργασίες αυτές- είναι ότι ο σημερινός Αμερικανός ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν  και επομένως η κυβέρνηση Μπάιντεν «έκοψαν μαχαίρι» την πολιτική του προηγούμενου Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο, επομένως και της κυβέρνησης Τραμπ, που είχαν εγκαινιάσει και στηρίξει την ανάμειξη των ΗΠΑ στη Ασφάλεια της Αν Μεσογείου, προς μεγάλη δυσφορία της Τουρκίας.

Τσι παραμένει το ερώτημα ποιος είναι φίλος ποιανού και για ποιο θέμα..

Ο Τούρκος πρόεδρος θεώρησε καλό στις δηλώσεις του μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη …να υπενθυμίσει ο ίδιος στην αμερικανική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε σπιθαμή πίσω στο θέμα των ρωσσικών πυραύλων S 4οο, οι οποίοι ήταν το βασικό θέμα της πρώτης συνάντησης Μπάιντεν- Ερντογάν , με τον Αμερικανό πρόεδρο να απαιτεί την πλήρη απόσυρση των πυραύλων από το τουρκικό έδαφος με απειλή και νέων κυρώσεων.

Αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη οι πύραυλοι S 400 δεν υπήρχαν καν στις σχετικές ανακοινώσεις του Στεητ Ντιπάρτμεντ μετά την πολύωρη συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου, με τον έναν να στηρίζει τον άλλο στο θέμα του Αφγανιστάν.

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να μεταβεί στο Σότσι για διμερείς επαφές κορυφής με το Ρώσσο Πρόεδρο Πούτιν. Οι συνομιλίες Πούτιν -Ερντογάν αναμένεται να θίξουν και το θέμα της συμπαραγωγής με την Τουρκία των νέων και ισχυρότερων ρωσσικών πυραύλων S- 500 που μόλις παραδόθηκαν στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

The post Η Αγκυρα απαιτεί την «απόσυρση» των ΗΠΑ από την Αν. Μεσόγειο με αντίποινα στο Ιντσιρλίκ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγκυρα, ΗΠΑ, Μεσόγειο, Ιντσιρλίκ,agkyra, ipa, mesogeio, intsirlik