Η Ελισάβετ στην Κύπρο το 1993-Οι αποδοκιμασίες και η επίθεση του ιατρού

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

« Ο νεκρός δεδικαιωται…»

Κι όμως, υπάρχει μια παρεξήγηση: Η φράση είναι «ο αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας» (Ρω μ. 6,7) και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτό που νομίζουμε.

Ο Απόστολος Παύλος μιλά για τη βάφτιση και το πώς η βάπτιση νεκρώνει την αμαρτία, καθιστώντας τον βαπτισθέντα “νεκρό” για αυτήν. 

Και προσθέτει πως τελικά ο “νεκρός” δεν μπορεί να αμαρτάνει άλλο.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι ιστορικοί του μέλλοντος, με ψυχραιμία, βαθιά

ερεύνα και αποστασιοποιημένοι από τα γεγονότα θα αναλύσουν τις πράξεις, και τις αποφάσεις της αποθανούσης βασίλισσας Ελισάβετ, και θα αποφανθούν αν ήταν σωστές και δίκαιες.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η Ελισάβετ, υπήρξε μια εμβληματική μονάρχης με παγκόσμια ακτινοβολία και αναγνώριση και αναμφισβήτητα σύμβολο σταθερότητας, ενότητας και συμφιλίωσης για τον λαό της.

Στην Ελλάδα ήρθε μόνο μια φορά το 1950 ως πριγκίπισα και ποτέ ως βασίλισσα.

Στην Κύπρο ταξίδεψε δυο φόρες και οι επισκέψεις ήταν αποτυχημένες-και όχι άδικα!…

Ήταν ανεπιθύμητη για την πλειονότητα του λαού και δέχθηκε επιθέσεις και αποδοκιμασίες…

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Στις 13 Οκτωβρίου του 1993 η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ βρέθηκε στην Κύπρο για την 29η Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας.

Η πρώτη ήταν περίπου 30 χρόνια νωρίτερα όταν στάθμευσε στο νησί καθ οδόν προς τις Ινδίες.

Τότε την είχε υποδεχθεί ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος και την δεύτερη φορά ο Γλαύκος Κληρίδης.

Οι επίσημες αρχές της απέδωσαν τις τυπικές τιμές, για τον λαό όμως ήταν η «Αλισαβού», η επικεφαλής της εγκληματικής αποικιοκρατίας και ήταν ανεπιθύμητη. 

Αν όχι σε όλους, τουλάχιστον στους περισσότερους που έζησαν τα βασανιστήρια και τους απαγχονισμούς των Κυπρίων αγωνιστών κατά τον αγώνα για την Ένωση με την Ελλάδα

Γι αυτό και οι μητέρες των απαγχονισθέντων ηρώων ένιωθαν προδομένες και απογοητευμένες. 

Κατά την παραμονή της στο νησί έγιναν πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. 

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρισκόταν και ο γιατρός Χάρης Αριστείδου, ο οποίος δεν δίστασε να σπάσει το τζάμι της λιμουζίνας της. 

Κατά τη διάρκεια της επταήμερης επίσκεψής της, το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας την τίμησε με το χρυσό κλειδί της ιστορικής πρωτεύουσας, που της παρέδωσε ο δήμαρχος Λέλλος Δημητριάδης. 

Αυτό επέβαλε το πρωτόκολλο, που δεν δέσμευε όμως τους πολίτες οι οποίοι έκαναν διαδηλώσεις….

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρισκόταν κι ο 29χρονος γιατρός Χάρης Αριστείδου.

 Ο ορμητικός νέος, έξαλλος από την επίσκεψη της «Δολοφόνου Βασίλισσας», όπως την χαρακτήρισε, δεν δίστασε να επιτεθεί όχι μία αλλά τρεις φορές.

 Πρώτα επιτέθηκε σε Άγγλο Αξιωματικό ο οποίος επέβλεπε αιμοδοσία προς τιμήν της Βασίλισσας, με μία φραστική επίθεση γύρω από τα όσα συμβόλιζε η στολή του. Στη συνέχεια έκανε συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου Λεμεσού.

 Συνελήφθη, αλλά κατάφερε να εμφανιστεί μπροστά από τη λιμουζίνα της Βασίλισσας και να της σπάσει το τζάμι!…

Η αιτία της αντίδρασης ήταν οι δολοφονίες των αγωνιστών της ΕΟΚΑ

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε την νομική ισχύ και την ευκαιρία να δώσει «χάρη» στον 17χρονο Ευαγόρα Παλλικαρίδη. 

Δεν το έκανε και ο ανήλικος αγωνιστής οδηγήθηκε στην κρεμάλα. 

Γι΄ αυτό και πολλοί την χαρακτήρισαν «βασίλισσα δολοφόνο» και η αντίδραση του κόσμου ήταν δυναμική.

Η αντίδραση του κόσμου ήταν δυναμική. Στην διαδρομή από το Λιμάνι της Λεμεσού μέχρι την Λευκωσία υπήρχαν διαδηλωτές κατά μήκος του δρόμου. Μεγάλη μάζα πολιτών, συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ελευθερίας στην Λευκωσία με πλακάτ και όχι μόνο, προς «έκπληξη» όσων διοργάνωναν την εκδήλωση.

 Τα φέιγ βολάν με τη φωτογραφία της και τη φράση καταζητείται για τις κάτωθι δολοφονίες και τη λίστα των εκτελεσθέντων, γέμισαν την πόλη.

 Τα δημοσιεύματα περιέγραφαν τις διαμαρτυρίες.

 «Ξεσηκώθηκε ο μαθητόκοσμος της Λεμεσού και λέει όχι στο χρυσό κλειδί», «να καταθέσει στεφάνι στα φυλακισμένα μνήματα», είναι μερικοί από τους τίτλους που περιγράφουν το κλίμα. 

Η επίσκεψη από φιέστα εξελίχθηκε σε φιάσκο….

 Ήταν μάλλον επτά διδακτικές μέρες για τη βασίλισσα που βίωσε τα ειλικρινή συναισθήματα των άλλοτε υπηκόων της.

 Ο τότε πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης προέβη σε επίσημη απολογία για τα γεγονότα.

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Οι αντιδράσεις τότε στον κυπριακό Τύπο ήταν σφοδρές.

«Η Βασίλισσα της Βρετανίας όφειλε να μιμηθεί το παράδειγμα των Γερμανών και των Ιαπώνων, εκφράζοντας απολογίες εκ μέρους της χώρας της για όσα διαπράχθηκαν στην Κύπρο.

 Παράλληλα, εκφραζόταν η προτροπή για μετάβασή της στα Φυλακισμένα Μνήματα για κατάθεση στεφάνων στους τάφους των ηρώων της ΕΟΚΑ, «επειδή ο απαγχονισμός τους έγινε με τη δική της συγκατάθεση».

Στο ίδιο φύλλο καταγραφόταν η άποψη αναγνωστών της εφημερίδας: 

«Δώστε στη Βασίλισσα ένα εκμαγείο της αγχόνης για να συνειδητοποιήσει τα εγκλήματα της χώρας της σε βάρος μας». 

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ανακοίνωση των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ, όπου σημειωνόταν πως «όσοι επισκέπτονται τον τόπο μας και σέβονται το λαό μας οδεύουν στα Φυλακισμένα Μνήματα για απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς του απελευθερωτικού μας αγώνα. 

Εκεί πρέπει να οδεύσει και η Αυτής Μεγαλειότητα αν όντως τιμά το λαό της χώρας που θα επισκεφθεί. 

Αν καταθέσει το στεφάνι της και στην έξοδο, τότε, ναι, μπορείτε να της παραδώσετε και το χρυσό κλειδί της Λευκωσίας. 

Τότε μόνο».

Στην ίδια ανακοίνωση εκφραζόταν διαμαρτυρία για την παράδοση του κλειδιού της κυπριακής πρωτεύουσας «γιατί στα όρια της Λευκωσίας βρίσκονται και κάποια Μνήματα Φυλακισμένα των αγωνιστών που η αποικιακή Κυβέρνηση καταδίκασε σε θάνατο γιατί αγωνίζονταν για τη λευτεριά της πατρίδας τους».

Την 11η Οκτωβρίου, η Δέσπω Πηλαβάκη από τη Λεμεσό εγκαλούσε μέσω της εφημερίδας τον Δήμαρχο Λευκωσίας για την απόφασή του, καθώς μάλιστα υπήρξε δικηγόρος του Ευαγόρα Παλληκαρίδη: «Κύριε δήμαρχε της μοιρασμένης Λευκωσίας μας. 

Ο πελάτης σου, το δεκαοκτάχρονο παλικάρι, απαγχονίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές από τους Άγγλους αποικιοκράτες κατόπιν εντολής και υπογραφής της Ελισάβετ.

 Με τι θράσος αλήθεια, έρχεστε σήμερα να δώσετε το κλειδί της πόλης σε μια δολοφόνο;

 Τρίζουν τα κόκκαλα των ηρώων μας κύριε Λέλλο».

Την ίδια μέρα, ο Χριστοφής Γιαννακός έκανε λόγο για «ντροπή και εξευτελισμό», καθώς η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας «αποτελεί κραυγαλέα περιφρόνηση και ύβριν προς τους ηρωικούς αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα του 55-59, ιδιαίτερα σ’ αυτούς που οδηγήθηκαν προς την αγχόνην και θυσιάστηκαν με τη συγκατάθεση και την υπογραφή της Αυτής Μεγαλειότητος που θα τιμηθεί σε τελετή που απαίσιος απόηχός της θα φθάσει έως τα Φυλακισμένα Μνήματα των ηρώων».

Η ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Στη «Σημερινή» φιλοξενήθηκαν δηλώσεις των αδελφών των Ανδρέα Ζάκου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

 Η αδελφή του Ζάκου, Αστέρω Ζάκου Ζαχαρίου, «χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τους λυγμούς της», εξέφρασε την πικρία της διότι «το χέρι που θα παραλάβει το χρυσό κλειδί υπόγραψε και τη θανατική καταδίκη του αδελφού μου και τόσων παλικαριών».

 Και η αδελφή του Παλληκαρίδη, Μαρούλα Βρυωνίδου, χρησιμοποίησε συμβολικά τον χώρο ταφής αγωνιστών της ΕΟΚΑ: «Ας της δώσουν το κλειδί, αλλά εισηγούμαι να της δώσουν και ένα άλλο κλειδί. Αυτό των Φυλακισμένων Μνημάτων.

 Να της το δώσουν εκεί στα Φυλακισμένα Μνήματα, μπρος στην αγχόνη

Λυπάμαι γιατί υπάρχουν πολιτικά κόμματα που δε σεβάστηκαν τη μνήμη των ηρώων μας».

Διαφορετική στάση από τους αντιδρώντες τήρησε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος εξήγησε πως, αν η Βρετανίδα μονάρχης επισκεπτόταν την κυπριακή πρωτεύουσα, θα έπρεπε να της δοθεί το κλειδί της πόλης όπως επιβάλλει «η ευγένεια της φιλοξενίας».

 Σημείωσε, ωστόσο, ότι «θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα αν η επίδοση του κλειδιού συνοδευθεί με τα λόγια ότι προσφέρεται σ’ αυτήν το κλειδί μιας διχοτομημένης από την εισβολή της Τουρκίας πόλεως». Ο ίδιος σχολίασε και τις αντιδράσεις σχετικά με την καταδίκη αγωνιστών της ΕΟΚΑ

«Διαφωνούμε, επομένως, με την άποψη ότι δεν έπρεπε να δοθεί το κλειδί στη Βασίλισσα με τη δικαιολογία ότι αυτή υπέγραφε τις καταδίκες των αγωνιστών της ΕΟΚΑ

Ως γνωστό η Βασίλισσα εκτελεί εισηγήσεις των εκάστοτε Κυβερνήσεων και επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα υπεύθυνη».

Πληροφορίες 

Η Σημερινή

Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ βίντεο (η πρώτη επίσκεψη το 1963)

The post Η Ελισάβετ στην Κύπρο το 1993-Οι αποδοκιμασίες και η επίθεση του ιατρού appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελισάβετ, Κύπρο, 1993-Οι,elisavet, kypro, 1993-oi