Ο/η Πρόεδρος: η φάρσα του πολιτικού συστήματος

της ε

Γράφει ο

Νικήτας Χιωτίνης

Θα ήταν καλό να γινόταν μία δημοσκόπηση για το τι θεωρούμε πως είναι ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θεωρούμε βέβαιο πως οι απαντήσεις θα μας διαφώτιζαν, όχι μόνο για το πώς θεωρούμε τον θεσμό αυτόν, αλλά και για την εγκρυπτόμενη απάτη  ή φάρσα ή επίπλαστο προσωπείο του ίδιου του πολιτικού μας συστήματος.   Όλα τα πολιτικά κόμματα,   ομοφωνούν στο να   χρησιμοποιούν τον θεσμό αυτόν ως δικαιολογία  του δήθεν δημοκρατικού μας πολιτεύματος.  Ο/η Πρόεδρος 

όμως ορίζεται  από τον εκάστοτε πρωθυπουργό, αφού συσκέπτεται με τον εαυτό του στα βουνά ή στα λαγκάδια, για να τον αφήνει στην ησυχία του.  Επιλέγει  αυτόν/ήν που δεν θα ενοχλήσει την παντοκρατορία του, επικυρώνοντας το γεγονός πως το πολίτευμά μας δεν είναι παρά μία ανά τετραετία εκλεγόμενη μοναρχία.

Το χειρότερο όμως,  είναι πώς έχουμε και μείς   πειστεί πως είναι προσόν του  Προέδρου το να μη «διαταράσσει» το πολιτικό σύστημα της χώρας και την επικρατούσα πολιτική πρακτική. Χωρίς να διερωτόμαστε γιατί υπάρχει αυτός ο θεσμός, χωρίς να διαπιστώνουμε πως δεν είναι παρά ένας θεσμός που λειτουργεί ως πρόσχημα του ψευδεπίγραφου πολιτικού μας συστήματος.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Προβάλλεται έτσι ως προσόν  η «μετριοπάθεια»  της νυν Προέδρου μας και γι’ αυτό προτείνεται, από καίριους παράγοντες της καθεστηκυίας πολιτικής πρακτικής,  να επανεκλεγεί για τη θέση αυτή. Αλλά για τον ίδιο λόγο επαινούντο, ιδίως από τηλεοράσεως,    οι περισσότεροι  από τους προηγούμενους Προέδρους. Θεωρούσαμε προσόν  την «απλότητά» τους, γιατί έκαναν ποδήλατο σαν «απλοί θνητοί» και έμεναν στα διαμερίσματά τους,  αντί να κατοικούν στο «παλάτι», χωρίς να ενοχλούν κανένα. Ίσως μόνον   ο Σαρτζετάκης, που  ενοχλούσε την κυβέρνηση  με αναπομπή νόμων, αλλά και περίεργες για τους πολλούς απόψεις και διακηρύξεις του ή και ο Τσάτσος,  ως   «μυαλό του Καραμανλή» -όπως έχει επανειλημμένως γραφτεί-  να αποτελούσαν μια κάποια εξαίρεση.   

Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα, έστω και με τις μειωμένες αρμοδιότητες  που επιφύλαξε για τον θεσμό αυτόν πρώην πρωθυπουργός.  Αρχικώς,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αντιπρόσωπος της χώρας, καθ’ όσον την εκπροσωπεί διεθνώς,  σε πολλά επίπεδα (άρθρο 36 του Συντάγματος). Όλοι κατανοούμε πως γι’ αυτό και μόνο,   τα πρόσωπα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι προσωπικότητες ιδιαιτέρου κύρους και εμβέλειας. Κατά δεύτερον, το άρθρο 30 του Συντάγματος, ορίζει ως αρμοδιότητα του/της Προέδρου, την περιφρούρηση του πολιτεύματος : τον/την αποκαλεί «ρυθμιστή του πολιτεύματος». Κατά τρίτον, υπάρχει και το όπλο της παραίτησης, του/της Προέδρου.   Παρότι σε μία τέτοια περίπτωση αναπληρώνεται από τον/την Πρόεδρο της Βουλής,  ο αντίκτυπος μιας τέτοιας ενέργειας θα είναι τρομακτικός και σημαντικός. Πολύ  περισσότερο   αν ο/η παραιτηθείς/σα διακηρύξει τους λόγους αυτής της ενέργειας, πχ. καταγγέλλοντας ότι το Σύνταγμα δεν εφαρμόζεται σωστά, ότι συντελούνται αντεθνικές ενέργειες, ότι συντελούνται βλαπτικές για τη χώρα πράξεις,     Η δυνατότητα παραίτησης του/της Προέδρου, συνιστά   κατ’ ουσίαν -και αυτή-  κρίσιμη αρμοδιότητα.

Άρα, ας μη καθεύδουμε με τις δήθεν μειωμένες  αρμοδιότητες. Ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί την εικόνα της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  πρέπει να είναι πραγματικά «ρυθμιστής του πολιτεύματος» και εγγυητής του  και πρέπει να έχει την προσωπικότητα και την πολιτική επάρκεια   να απαιτήσει την αποκατάστασή του, όταν η πολιτική πρακτική παρεκκλίνει του Συντάγματος.  Ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  μπορεί «να φέρει τα πάνω κάτω», για το καλό της χώρας, όταν αυτή κινδυνεύει .

Οι μέχρι τώρα Πρόεδροι, καταδήλως δεν έχουν εκπληρώσει αυτά τα  καθήκοντά τους: είτε ήταν απλώς υπάκουοι στον πρωθυπουργό που  τους είχε διορίσει στη θέση αυτή, είτε, ως μέλη και συνδιαμορφωτές της επικρατούσης πολιτικής πρακτικής, δεν είχαν ενδιαφέρον να την αποκαταστήσουν κατά τα συνταγματικώς προβλεπόμενα.   

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Πάντως,  ας επιδείξουν και οι βουλευτές μας, αυτοί που δήθεν βουλεύονται,  λίγη σοβαρότητα: δεν μπορεί να θεωρούν πως αν ένας πολιτικός, που επιλέγεται για τη θέση του Προέδρου, αδρανοποιείται και αν είναι «δελφίνος» εξουδετερώνεται.  Ούτε να διακηρύσσουν,  ανενδοιάστως,  πως περιμένουν να αποφασίσει ο πρωθυπουργός και αυτοί να ακολουθήσουν ακρίτως. Αυτά βέβαια επιβεβαιώνονται και επικυρώνονται ως  φυσιολογικά και από τα αργυρώνητα ΜΜΕ, τόσο τις εφημερίδες όσο και τα τηλεοπτικά κανάλια…..

Η αποχή στις πολιτικές εκλογές πλησιάζει το 50%. Ευχή μας η κοινωνική αφύπνιση….

The post Ο/η Πρόεδρος: η φάρσα του πολιτικού συστήματος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα