«Η κατάργηση του 1% υπέρ των Μετοχικών Ταμείων και οι δήθεν ευθύνες της ΕΑΑΑ»-Κ.Λιούτας

Στις 16.11.2022 κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχέδιο νόμου  με τίτλο (Εξορθολογισμός ασφαλιστικής. και συνταξιοδοτικής, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και κοινωνικών υποθέσεων. και άλλες διατάξεις).

Γράφει ο

Κων/νος Λιούτας*

Σύμφωνα με το άρθρο 72 από την έναρξη ισχύος του νόμου καταργείται η ειδική εισφορά της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), περί δημοσιονομικών ρυθμίσεων.

Με την παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 καθιερώθηκε

ειδική εισφορά υπολογιζόμενη σε ένα τοις εκατό (1%) για το προσωπικό που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και η εισφορά αυτή αποδίδεται υπέρ των εν λόγω Ταμείων.

Στις 6 Οκτ. 2022 είχε δοθεί στη δημόσια διαβούλευση (http://www.opengov.gr/minlab/?p=5793) το υπ’ όψιν σχέδιο νόμου.  Η δημόσια διαβούλευση έληξε στις 20 Οκτ.2022.

Στο άρθρο 12 της δημόσιας διαβούλευσης αναφέρονταν ότι «Καθιερώνεται ειδική εισφορά του προσωπικού που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων του προσωπικού αυτού και αποδίδεται υπέρ των εν λόγω Ταμείων.»

Ως εκ’ τούτου και πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή η οποία έγινε στις 16 Νοε. 2022 ήταν γνωστό, με τον ποιο επίσημο τρόπο από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι δεν καταργείται η εν λόγω κράτηση.

Την ίδια μέρα που κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή και έγινε γνωστό ότι με το άρθρο 72 καταργείται η ειδική εισφορά γνωστός απόστρατος αυτοανακηρυσσόμενος θεματοφύλακας των συμφερόντων όλων των ε.α. στελεχών των ΕΔ σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ ανέφερε ότι,  αν και το θέμα ήταν γνωστό από τις 20 Οκτ, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΕΑΑΑ, συζήτηση ή συντονιστικό προκειμένου να στηρίξει τα συμφέροντά μας».

Όπως προαναφέρθηκε στις 20 Οκτ 2002 έκλεισε η δημόσια διαβούλευση με το σχέδιο νόμου να περιλαμβάνει τη διατήρηση της κράτησης. Με το πέρας της διαβούλευσης ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι, «Όλα τα σχόλια και οι παρατηρήσεις θα εξετασθούν και θα αξιολογηθούν, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου».

Η κοινή λογική προφανώς δεν μπορεί να απαντήσει πως είναι δυνατόν ο πρόεδρος και το ΔΣ της ΕΑΑΑ να γνώριζαν στις 20 Οκτ 2022 που έκλεισε η δημόσια διαβούλευση την τελική απόφαση-διάταξη η οποία έγινε γνωστή ένα μήνα μετά και συγκεκριμένα στις 16 Νοε. 2022.

Αν όμως, υποθετικά, ο ίδιος γνώριζε την τελική διάταξη γιατί δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο και το ΔΣ της ΕΑΑΑ προκειμένου να προβούν στις δικές τους ενέργειες και ειδικότερα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή;

Γιατί περίμενε πρώτα να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή και την ίδια ημέρα ξεκίνησε να απευθύνει μομφές και να εγκαλεί τον πρόεδρο και το ΔΣ για αδιαφορία στήριξης των συμφερόντων της Ένωσης;

Ως μέλος της Ένωσης, που ενδιαφέρετε για τα συμφέροντα των μελών, δεν θα έπρεπε να ενημερώσει τον πρόεδρο και το ΔΣ για τις επικείμενες εξελίξεις;

Με έκδηλη την βιωματική του αγωνία να είναι αυτός πρώτος που θα ενημερώνει για κάθε θέμα τους αποστράτους προκειμένου να εισπράξει τον διαδικτυακό θαυμασμό για το μεγαλείο των ικανοτήτων του, την επόμενη μέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή  σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ βάλλει κατά του προέδρου της Ένωσης γιατί ο ίδιος δεν είδε καμία ανακοίνωση για το θέμα και ερωτά αν ο πρόεδρος έχει αντιληφθεί τα γεγονότα, προφανώς επειδή για τον εαυτό του επιφυλάσσει υψηλό δείκτη νοημοσύνης ενώ όλοι οι άλλοι είναι μειωμένης αντίληψης και κρίσης.

Επιπρόσθετα διατυπώνει την άποψη ότι η διακοπή της κράτησης επηρεάζει άμεσα την παύση της εισφοράς του ν. 4093/12. Πως γνωρίζει ο ίδιος ότι η διακοπή της κράτησης επηρεάζει και μάλιστα άμεσα την παύση της εισφοράς του ν. 4093/12;

Ο μόνος αρμόδιος φορέας που μπορεί να γνωρίζει όλες τις συνέπειες της ρύθμισης είναι το ΜΤΑ. Ενημερώνετε άραγε ο ίδιος επιλεκτικά από το Ταμείο και με ποια ιδιότητα; Αν το ΜΤΑ προβαίνει σε τέτοιου είδους πρακτικές εκθέτοντας την ΕΑΑΑ που είναι ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας εκπροσώπησης των συμφερόντων των αποστράτων ας βγάλουν οι συνάδελφοί μας τα δικά τους συμπεράσματα.

Ποια όμως είναι τα πραγματικά γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας και διαμόρφωσαν τη διάταξη με την οποία καταργείται η κράτηση του 1% των ε.ε. συναδέλφων υπερ των Μετοχικών Ταμείων;

Στις εκθέσεις που συνοδεύουν το νομοσχέδιο στη Βουλή αναφέρεται επί λέξη, κατά την άποψή μου προσχηματικά, ότι στη δημόσια διαβούλευση «Υποβλήθηκαν συνολικά 215 σχόλια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών αναφέρεται στην οριστική κατάργηση της ειδικής εισφοράς της σχετικής διάταξης του ν. 3986/2011 για το ένστολο προσωπικό του Δημοσίου, η οποία αποδίδεται στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα άλλο μέρος των σχολίων αναφέρεται στην κατάργηση της ανωτέρω εισφοράς λόγω της ανισότητας που εισάγεται μεταξύ των μισθωτών του Δημοσίου, στα οποία ανήκουν και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Με βάση τα σχόλια αυτά καταργήθηκε συνολικά η εισφορά του 1%, όπως προκύπτει από την περ. α) του άρθρου 72 του αξιολογούμενου σχεδίου νόμου.

Στις 10 Οκτ 2022 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), η οποία για όσους δεν γνωρίζουν αποτελεί, με την ΠΟΜΕΝΣ, συνδικαλιστικό φορέα του εν ενεργεία προσωπικού των ΕΔ, σε έγγραφο που απέστειλε προς τους, ΥΕΘΑ και ΥΠΕΚΥ (Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) (https://www.poes.gr/index.php/epikairothtaa/2978-p-o-e-s-pros-yetha-kai-ypeky-eidiki-eisfora-tou-prosopikoy-pou-einai-asfalismeno-sta-metoxika-tameia-ton-enoplon-dynameon) μεταξύ άλλων αναφέρει,

«Έκπληκτοι και με μεγάλη αγανάκτηση, για ακόμη μία φορά, αναγνώσαμε την ανοικτή δημόσια διαβούλευση επί του σχετικού σχεδίου νόμου και συγκεκριμένα το άρθρο 12 αυτού (…) Αντικατάσταση περ. β) παρ. 2 άρθρου 38 ν. 3986/2011», η οποία δημιουργεί άλλη μία εξόφθαλμη αδικία σε βάρος των συναδέλφων μας!  (…) Αντιπαρερχόμενοι των ως άνω ρητορικών ερωτημάτων, σας καλούμε να καταργήσετε τελείως την περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152).

Στις 18 Οκτ. 2022 ο έτερος συνδικαλιστικός φορέας των εν. ενεργεία συναδέλφων ΠΟΜΕΝΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών) σε έγγραφο προς τους αρμόδιους υπουργούς και τους αρχηγούς των ΓΕ (https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1999-1-4-2) μεταξύ άλλων αναφέρει,

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ (…) Αντιτίθεται στην πρόσθετη περικοπή του 1% υπέρ των Μετοχικών Ταμείων, καλώντας δε να αφαιρεθεί οριστικά η σχετική ρύθμιση από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων»

Από τα αναφερόμενα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό σε κάθε καλοπροαίρετο ποιοι παράγοντες επέδρασαν στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς των εν ενεργεία συναδέλφων.

Εκείνο που μάλλον δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι γιατί τα δημόσια ερωτήματα του συγκεκριμένου κυρίου, ο οποίος έχει αναλάβει εργολαβικά την σπίλωση και την κατασυκοφάντηση του ΔΣ της ΕΑΑΑ, δεν απευθύνονται στους θεσμικούς εκπροσώπους των εν ενεργεία συναδέλφων μας οι οποίοι έχουν τα δικά τους επιχειρήματα για την κατάργηση της συγκεκριμένης εισφοράς;

Γιατί δεν υποβάλλονται στον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα που είναι το ΜΤΑ;

Είναι αλήθεια; ότι το ΔΣ της ΕΑΑΑ αδιαφόρησε για την κατάργηση της συγκεκριμένης κράτησης; Ουδέν ψευδέστερο και αναληθέστερο καθώς το θέμα συζητήθηκε στο ΔΣ στις 15/11/2022 και αποφασίστηκε η Ένωση να βρίσκεται σε εγρήγορση σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης με την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Την επόμενη ημέρα και μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου ο πρόεδρος και μέλη του ΔΣ συζήτησαν τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες που θα έπρεπε να αναληφθούν για την τροποποίηση της σχετικής διάταξης. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε επικοινωνία του προέδρου με αρμόδιους παράγοντες καθώς και συνεργασία με την ΕΑΑΣ και ΕΑΑΝ προκειμένου να συντονίσουν οι τρείς Ενώσεις τα βήματά τους για την κοινή αντιμετώπιση του θέματος.

Καρπός αυτής της συνεργασίας ήταν ανεπίσημες επαφές και η επιστολή, με ημερομηνία 23/11/2022, των τριών Ενώσεων (ΕΑΑΣ-ΕΑΑΑ-ΕΑΑΝ) προς τον υπουργό Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τη διατήρηση της κράτησης. Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών ιδιαίτερης αξίας είναι και η επιστολή της ΠΟΕΣ προς τον αρμόδιο υπουργό στις 24/10/2022 με την οποία επανατοποθετείτε στο θέμα και ζητά η ανταποδοτική́ εισφορά́ ύψους 1% υπερ. των Μετοχικών Ταμείων να παραμείνει, ως προέβλεπε το αρχικό́ άρθρο 12 του νομοσχεδίου. (https://www.militaire.gr/i-poes-gia-tin-katargisi-tis-antapodotiki-s-kra-tisis-toy-1/)

Παρόλα αυτά ο σύγχρονος Μωυσής που κρατάει δήθεν το μαγικό ραβδί να οδηγήσει τους αποστράτους στη γη της επαγγελίας στις 24/11/2022 επιτίθεται και πάλι, ειρωνευόμενος, στον πρόεδρο της ΕΑΑΑ και τους, κατά τα λεγόμενά του, κατώτερους-μέλη του ΔΣ ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση της ΕΑΑΑ για το θέμα ενώ η ανακοίνωση του συντονιστικού έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της EAAA και στη σελίδα της στο Facebook στις 23/11/2022.      

Το ερώτημα που θα απαντηθεί από τους συναδέλφους είναι εάν η ΕΑΑΑ έκανε, και θα συνεχίσει να κάνει, το καθήκον της αγωνιζόμενη για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών της. Θα ήταν βέβαια ψέματα αν κάποιος δήλωνε ότι αγώνας αυτός είναι πάντα επιτυχημένος και καθαρή εγωπάθεια για όποιον υποστήριζε ότι ο ίδιος θα έλυνε όλα τα προβλήματα.

Εν κατακλείδι και οι κρίνοντες κρίνονται και πάνω απ’ όλα κρίνεται η αξιοπιστία και οι πράξεις αυτουνού που διχάζει με το λόγο του, αποκαλεί συγκεκριμένης κατηγορίας μέλη του ΔΣ της ΕΑΑΑ κατώτερους και δεν ορρωδεί προ ουδενός να προσβάλλει και να θίγει ανθρώπους και τις οικογένειές τους.

*Σγος ε.α. Κων/νος Λιούτας

Μέλος του ΔΣ της ΕΑΑΑ

   

The post «Η κατάργηση του 1% υπέρ των Μετοχικών Ταμείων και οι δήθεν ευθύνες της ΕΑΑΑ»-Κ.Λιούτας appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα