Η καθημερινότητα κερδίζει τον «πολιτικό συναισθηματισμό» του Μπάιντεν

Tου Εμμανουήλ Μπέζα*

Το ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τον Τζο Μπάιντεν, είτε αυτό θα έλθει με την απόσυρσή του, είτε με την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μετρήσεις των ΝΥΤ/Siena, ο Μπάιντεν εισήλθε στο ντιμπέιτ υπολειπόμενος του Τραμπ με 3 μονάδες και εξήλθε με διαφορά 6 μονάδων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο προβάδισμα που έχει καταγράψει

ο Τραμπ σε δημοσκόπηση των Times/Siena από το 2015.

Ο Τραμπ αύξησε επίσης το μεσοσταθμικό ποσοστό του στο άθροισμα των δημοσκοπήσεων που παρουσιάζει το RCP σε τέσσερις battleground (καθοριστικές) Πολιτείες, Αριζόνα, Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια κατά μία μονάδα, αποκτώντας σημαντικό προβάδισμα και στις τέσσερις αλλά και στο εκλεκτορικό κολέγιο.

Αν και το χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές είναι μεγάλο και ακόμα μεγαλύτερο σε πολιτικούς όρους, μόνο εάν συμβεί κάτι πολύ ακραίο από την πλευρά Τραμπ, το πολιτικό σκηνικό μπορεί να αλλάξει. Ο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ, δεν εκτέθηκε μόνο για τη βιολογική του ανικανότητα να διοικήσει, αλλά και για το γεγονός πως βρίσκεται μακριά από τα προβλήματα του μέσου Αμερικάνου.

Συγκεκριμένα γκρεμίστηκαν τα δύο βασικά αφηγήματα της καμπάνιας του, δύο αφηγήματα που βασίζονται σε αυτό που οι Αμερικανοί αναλυτές ονομάζουν «πολιτικό συναισθηματισμό» και ορίζουν ως  «Ένα δόγμα σύμφωνα με το οποίο η υποκειμενική αντίληψη και ο συναισθηματισμός που προκαλεί μια κατάσταση είναι η βασική και πιο σημαντική μορφή αληθινής πολιτικής γνώσης. Και στοχεύει επικοινωνιακά, στην επίκληση του συναισθήματος του ψηφοφόρου».

Τα δύο αυτά αφηγήματα είναι:

1. Το μέλλον της Δημοκρατίας διακυβεύεται στην κάλπη.

2. Χρειάζεστε έναν ηγέτη που να λέει την αλήθεια και ο Τραμπ είναι ψεύτης.

Το μέλλον της Δημοκρατίας διακυβεύεται στην κάλπη

Ο Τραμπ δεν εμπνέει κάποια ιδιαίτερη αίσθηση δημοκρατικότητας και το 2020 ο Μπάιντεν το εκμεταλλεύτηκε αυτό μετά και τη δημόσια σύγκρουση που είχαν οι δυο τους για τα μέτρα ασφαλείας για τον covid, στην οποία ο Μπάιντεν παρουσίασε τον Τραμπ ως ανεύθυνο και αλαζόνα (χαρακτηριστικά αυταρχικού ηγέτη), θέτοντας το ζήτημα της Δημοκρατίας ως βασικό διακύβευμα των εκλογών. Οι δύο παραπομπές Τραμπ και οι καταδίκες των συμβούλων του Φλιν και Στόουνς ήταν καθοριστικές στην επιτυχία του αφηγήματος Μπάιντεν. Η εκλογή του τον δικαίωσε αλλά και τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. Τέσσερα χρόνια μετά ο Μπάιντεν επιτέθηκε πάλι στον Τραμπ για τον ίδιο λόγο, με την καμπάνια του να αποτελείται από συνθήματα όπως:

Σταματήστε τον Τραμπ, Σώστε την Δημοκρατία!

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται να είναι δικτάτορας από την πρώτη μέρα!

Την περίοδο Μπάιντεν η Αμερική ταλαιπωρείται από πολλά οικονομικά προβλήματα με σημαντικότερο εκείνο του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα:

Ο Μπάιντεν παρέλαβε πληθωρισμό στο 1,4% και τον έφθασε στο 9,1%, στη μέγιστη τιμή της τετραετίας του τον Ιούνιο του 2022, πριν πέσει ξανά, σε επίπεδα όμως πάνω από όσο τον παρέλαβε.

Σε αναλογία αύξησης-πτώσης με τον γενικό πληθωρισμό, ο πληθωρισμός στην ενέργεια έφθασε το 41,6% την ίδια περίοδο, από το αρνητικό -7% που παρέλαβε και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στο 11,4% την ίδια περίοδο, από το 3,7% που παρέλαβε. Μόνο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει αγγίξει τα επίπεδα της θητείας Τραμπ, όταν οι υπόλοιποι παραμένουν υψηλότεροι. Την ίδια στιγμή οι αποταμιεύσεις των Αμερικανών έφθασαν σε αρνητικό ρεκόρ 10ετίας.

Η οικονομική ευμάρεια της περιόδου Τραμπ είναι πλέον γεγονός, με τα νούμερα να το επιβεβαιώνουν.

Με τον Τραμπ να αφήνει πίσω του τις παραπομπές και την 6η Ιανουαρίου, η οικονομική αποτυχία του Μπάιντεν αποδομεί το δημοκρατικό του αφήγημα. Όπως έξυπνα διατυπώνει ένας πολίτης στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, «Στη σημερινή οικονομική κατάσταση, ο Δυτικός άνθρωπος ενδιαφέρεται περισσότερο για το τέλος της εβδομάδας, παρά για το τέλος της Δημοκρατίας».

Με το πρώτο αφήγημα να αρχίζει να φθείρεται λόγω της κακής οικονομικής διαχείρισης του Μπάιντεν, ας δούμε τι συμβαίνει με το δεύτερο.

Ένας Πρόεδρος που λέει την αλήθεια

Ο Τραμπ δεν εμπνέει ούτε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη ότι μπορεί να πει την αλήθεια, ότι δεν θα προσπαθήσει δηλαδή να ικανοποιήσει τα συμφέροντά του όταν του δοθεί η ευκαιρία, αποκρύπτοντάς την. Ο Μπάιντεν έπαιξε δυνατά το χαρτί της αλήθειας στις εκλογές του 2020, όταν ο Τραμπ πήγαινε μπρος-πίσω στις πολιτικές για τον covid, δημιουργώντας με τις δηλώσεις του για την υδροξυχλωροκίνη και την «μαγική» εξαφάνιση του ιού, το λιγότερο αναστάτωση. Ο Μπάιντεν επιτέθηκε ξανά με αφορμή τις παραπομπές του πρώην Προέδρου και δήλωσε πως ο Τραμπ απέκρυψε από το λαό την αλήθεια για τις πρακτικές του στο Οβάλ γραφείο, όπως έκανε και με τον covid. Ο Μπάιντεν ξαναπαίζει δυνατά το χαρτί της αλήθειας και σε αυτές τις εκλογές, δηλώνοντας μάλιστα ακόμα και μετά την αποτυχία του στο ντιμπέιτ πως:

Μπορεί να μην περπατάω τόσο εύκολα ή να μην μιλάω τόσο ομαλά όσο παλιά.

Μπορεί να μην μπορώ να επιχειρηματολογήσω σε ντιμπέιτ όπως παλιά.

Αλλά αυτό που ξέρω, είναι να λέω την αλήθεια.

Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο αφήγημα του γυρίζει μπούμερανγκ, με τον κόσμο να τον αποδοκιμάζει και να διερωτάται πως μπορείς να πεις την αλήθεια όταν δεν μπορείς κυριολεκτικά να αρθρώσεις ξεκάθαρες προτάσεις, όπως συνέβη το βράδυ του ντιμπέιτ.

Ο αμοραλισμός του Τραμπ ηθικότερος του πολιτικού συναισθηματισμού

Και τα δύο αφηγήματα του Μπάιντεν έχουν ως βάση την ηθική του διαφορά με τον Τραμπ, δύο επιχειρήματα που όλο το status quo στον Δυτικό κόσμο χρησιμοποίησε στις εκλογικές του αναμετρήσεις την περίοδο 2018-2022. Και ένα-ένα τα κάστρα αυτά μαζί και τα αφηγήματά τους καταρρίπτονται. Το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. με τις δύο του πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τον πρώην Πρόεδρο, δήλωσε ξεκάθαρα πως οι σκιές γύρω από τον Τραμπ αφορούν ιδιωτικές του υποθέσεις, ανεξάρτητες της Προεδρίας του και πως το πολίτευμα δεν διαταράσσεται από αυτές.

Η υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς από την άλλη, έχει εκθέσει τον Μπάιντεν στα μάτια του κόσμου, θεωρώντας ότι προβαίνει σε πολιτικές διώξεις εναντίον του Τράμπ. Μια υπόθεση για την οποία ο Τραμπ έχει λάβει αποζημιώσεις πάνω από 200.000 δολάρια από την Ντάνιελς.

Την ίδια στιγμή, τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα σε Γάζα και Ουκρανία αλλά και η συμφωνία της Αμερικανικής κυβέρνησης με τον Τζούλιαν Άσαντζ, που επιβεβαιώνει σκιώδεις πρακτικές της κυβέρνησης Ομπάμα, της οποίας Αντιπρόεδρος ήταν ο Μπάιντεν, ισορροπούν τον ηθικολογικό δείκτη. Αν προσθέσουμε το γεγονός πως ο Τραμπ αποτελεί τον Πρόεδρο με τις περισσότερες δικαστικές διαμάχες, την ίδια στιγμή που την πόρτα του Δικαστηρίου δεν πέρασαν ποτέ Πρόεδροι που ενεπλάκησαν σε εχθροπραξίες, πολέμους και κατασκοπευτικά σκάνδαλα, το κυνήγι μαγισσών γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτό από τον κόσμο και ίσως εν τέλει η ηθική πλάστιγγα να γέρνει ακόμα και υπέρ του Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην Πρόεδρος σε αντίθεση με την εκστρατεία του ‘20, επικεντρώνεται περισσότερο στα προβλήματα της καθημερινότητας (πληθωρισμός, ανοιχτά σύνορα, φορολογία, κυβερνητικές σπατάλες), πάρα στην προσωπική του σύγκρουση με τον Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν, όπως και κάθε δυτικό status quo, επιχείρησε να κάνει επίκληση στο συναίσθημα με πολιτικά αφηγήματα περί αλήθειας και Δημοκρατίας. Στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το status quo της Δύσης επικράτησε, ξεκινώντας από τον Μπάιντεν, βασιζόμενο σε αυτά τα αφηγήματα. Τέσσερα χρόνια μετά, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποτύχει σε οικονομικό, κοινωνικό και Νατοϊκό επίπεδο. Αντίπαλός της δεν είναι κυρίως η αντιπολίτευση, αλλά η ίδια η αποτυχία της, τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί, και η σκληρή καθημερινότητα.

Ο Τραμπ με ένα δυνατό ιστορικό σε οικονομία και εξωτερική πολιτική από την πρώτη τετραετία, αποδεικνύει πως η πολιτική ηθική βρίσκεται στη διαχείριση των κρίσεων και τη στόχευση της προεκλογικής εκστρατείας πάνω στα προβλήματα και όχι σε ευφυολογήματα περί Δημοκρατίας και αλήθειας.

Όσο και αν η προσωπικότητά του τον εκθέτει, η επικοινωνιακή διαχείριση παίζει πλέον πολύ μικρότερο ρόλο σε μια Δύση που φθείρεται από εκείνους που έφεραν τον πολιτικό συναισθηματισμό και τα επικοινωνιακά τρικ που τον συνοδεύουν. Ο Μπάιντεν μάχεται με τα προβλήματα και εκείνα τον κερδίζουν. Εν τέλει, «it's the economy, stupid».

(*) Ο Εμμανουήλ Μπέζας είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είναι άριστος απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εκλέχθηκε Έφηβος Βουλευτής το 2017. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 ήταν υπεύθυνος προεκλογικής καμπάνιας. Είναι δημιουργός της εκπομπής Intellectus: Podcast and more, συνιδρυτής των Determinants, ομάδα που αναλαμβάνει πολιτικές καμπάνιες στα social media και αρθρογραφεί για νομικά, κοινωνικά και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

The post Η καθημερινότητα κερδίζει τον «πολιτικό συναισθηματισμό» του Μπάιντεν appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπάιντεν,bainten