Η κρίση στο Αφγανιστάν και το sos της ΕΕ
Γράφειο ο
Ευθύμιος Στάικος*
Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν έχουν πάρει στα χέρια τους ολόκληρη τη χώρα και συνακολούθως και την διακυβέρνηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου του Αφγανιστάν όπως οι ίδιοι το ονομάζουν. Η εικοσαετής αμερικανική παρουσία στη χώρα κατέστη εκ του αποτελέσματος στην καλύτερη των περιπτώσεων προβληματική. Δαπανήθηκαν υπέρογκα ποσά προκειμένου να εκπαιδευτεί και να εξοπλιστεί ο Αφγανικός στρατός
Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια ανθρωπιστική κρίση θα οδηγήσει πολλούς Αφγανούς στην αναζήτηση μιας διαφυγής, στην αναζήτηση ενός νέου τόπου στον όποιον θα μπορούν να ζήσουν έχοντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Παρατηρώντας τον γεωγραφικό χάρτη διακρίνουμε 3 διόδους διαφυγής : 1) Το Πακιστάν 2) Χώρες όπως το Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν και 3) Το Ιράν. Προφανώς το Πακιστάν δεν θα αποτελέσει την επιλογή τους αφού τόσα χρόνια ήταν η χώρα που υπέθαλπτε την παρουσία των Ταλιμπάν στην περιοχή ενώ επίσης οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν προβάλλουν ως υπαίτιες για την άνοδο των Ταλιμπάν. Η δεύτερη επιλογή δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες λόγω του επιπέδου των χωρών. Η προφανής επιλογή είναι το Ιράν. Οι Ιρανοί είναι σιίτες, σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν που είναι σουνίτες, αλλά επίσης το Ιράν δίνει τη δυνατότητα στους Αφγανούς να περάσουν στη Τουρκία και εν συνεχεία να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μισό εκατομμύριο Αφγανοί βρίσκονται ήδη στην Τουρκία ενώ πριν την τελική επικράτηση των Ταλιμπάν περίπου 1.000 Αφγανοί περνούσαν δια του Ιράν σε τουρκικό έδαφος καθημερινά. Γι’ αυτό άλλωστε ο τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μετέβη πρόσφατα στα σύνορα των δυο χωρών προκειμένου να επιβλέψει τις διεργασίες της ανέγερσης ενός τείχους που θα μπλοκάρει τη διέλευση των μεταναστών. Η Τουρκία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολλά κύματα Αφγανών μεταναστών και για να αντιμετωπίσει αυτά τα κύματα θα κληθεί να σφραγίσει τα σύνορα της με το Ιράν. Εάν η κατάσταση ξεφύγει και χιλιάδες Αφγανοί εισέλθουν στην Τουρκία τότε είναι βέβαιο πως θα διοχετευθούν από την Τουρκία προς την Ευρώπη καθώς η κούραση του τουρκικού λαού από την ήδη υπάρχουσα παρουσία μεταναστών είναι τεράστια. Βέβαια, όποιο σενάριο και να επικρατήσει η Τουρκία θα προβάλλει μεγάλες αξιώσεις από την ΕΕ. Στη πρώτη περίπτωση θα προβάλει ως το μπλόκο των Αφγανών και ως ο σωσίας των ευρωπαίων ενώ στη δεύτερη περίπτωση ενδέχεται να ξαναζήσουμε τις τραγικές εικόνες στα σύνορα του Έβρου αλλά μάλλον σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, αναλογιζόμενοι τον αριθμό των Αφγανών που θα βρεθούν στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση οι τουρκικές αξιώσεις θα είναι τεράστιες και θα αφορούν είτε την άμεση χρηματική στήριξη της χώρας με λεφτά που θα διοχετευθούν απευθείας στη πραγματική οικονομία είτε θα απαιτήσει την προώθηση των θέσεων της σε αλλά ζητήματα που έχει ανεβάσει πολύ στην ατζέντα της όπως το κυπριακό ζήτημα.
Το ζήτημα όμως όσον αφορά την ίδια την ΕΕ είναι πολύ βαθύτερο και απειλεί ενδεχομένως να διαταράξει τον πυρήνα της Ένωσης. Μια νέα προσφυγομεταναστευτική κρίση δύναται να δημιουργήσει σοβαρό ζήτημα που θα βάλει σε κίνδυνο το status quo της ΕΕ. Οι πληγές από την κρίση του 2015 είναι ακόμα νωπές και η δυσφορία των ευρωπαίων πολιτών είναι τεράστια. Ανά την Ευρώπη βλέπουμε ακροδεξιά κόμματα να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των δημοσκοπήσεων και των εκλογικών αναμετρήσεων και απειλούν να πάρουν την εξουσία. Στην γειτονική Ιταλία το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας είναι πρώτη πολιτική δύναμη στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών, σύμφωνα με γκάλοπ της εταιρίας Supermedia Youtrend. Πιο αναλυτικά, τα Αδέλφια της Ιταλίας με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι εξασφαλίζουν το 20,4% της πρόθεσης ψήφου και αμέσως μετά ακολουθεί η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, με ποσοστό 20,3% ενώ συνολικά πρώτη πολιτική συμμαχία της χώρας παραμένει εκείνη της δεξιάς και της άκρας δεξιάς (Λέγκα, Αδέλφια της Ιταλίας και Φόρτσα Ιτάλια) με ποσοστό 49,2%. Αν προσθέσουμε στο συλλογισμό μας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία μόλις ολοκληρωθεί η πανδημική κρίση, αφού ο τωρινός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι φλερτάρει με την υποψηφιότητα για την προεδρία, η έλευση αυτού του ακροδεξιού σχηματισμού δεν φαντάζει μακρινή. Επιλέον, στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές της Ισπανίας η Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο της ισπανικής δεξιάς θριάμβευσε ενώ στη Γαλλία το κόμμα της Μαρίν Λεπέν μπορεί να υπέστει φθορά αλλά συνεχίζει να βρίσκεται στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Πέραν των χωρών αυτών, η Γερμανία αυτό το διάστημα είναι πιο κλεισμένη από ποτέ στο εσωτερικό της αφού προετοιμάζεται για την αλλαγή της καγκελαρίας ενώ και οι άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης γνωρίζουμε ότι δεν διαθέτουν μεγάλη θέληση ώστε να υποδεχθούν τους Αφγανούς στις χώρες τους.
Βλέπουμε λοιπόν ότι δημιουργείται ένα μείγμα πολιτικών δυνάμεων εντός της ΕΕ που μπορεί να μην την απειλεί με ουσιαστική διάλυση αλλά απειλεί να αλλάξει ριζικά το προφίλ της. Η ΕΕ αποτελεί μια ένωση κρατών-μελών με ένα βαθύ αξιακό υπόβαθρο. Στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαΐκή Ένωση αναγράφεται ότι “Η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, καθώς και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες. Οι αξίες αυτές είναι κοινές στα κράτη μέλη εντός κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από τον πλουραλισμό, την απαγόρευση των διακρίσεων, την ανοχή, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.” Η συζήτηση για την παραβίαση των κοινών αξιών έχει ήδη αρχίσει όσον αφορά την Πολωνία και την Ουγγαρία. Όμως στην περίπτωση που πραγματευόμαστε η αλλαγή του αξιακού υποβάθρου των κρατών-μελών δεν θα είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας αφού χώρες που αποτελούν τον πυρήνα της Ένωσης όπως η Γαλλία και η Ιταλία κινδυνέουν να κυριευτούν από ευρωσκεπτικιστικές πολιτικές δυνάμεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει λοιπόν να δράσει άμεσα και στοχευμένα.Ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα θα ήταν η κατάρτιση ενός κοινού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου ή καθεστώτος επικουρικής προστασίας και η δημιουργία μιας λειτουργικής Κοινής Μεταναστευτικής Πολιτικής που θα επιμερίζει τα βάρος σε όλα τα κράτη μέλη και θα διαθέτει σαφή και στοχευμένα βήματα αντιμετώπισης της όποιας νέας κρίσης.Επιπλέον, η ΕΕ οφείλει να βάλει τέλος σε αυτή τη μονοδιάστατη προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί. Ολόκληρες δεκατίες συζητείται στην Ένωση η δημιουργία μιας ισχυρής κοινής εξωτερικής πολιτικής, στην πράξη όμως βλέπουμε μια ΕΕ που έχει δεύτερο ρόλο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και που εν πολλοίς ακολουθεί την αμερικανική ντιρεκτίβα. Η συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι φυσικά εξαιρετικής σημασίας, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την μεγάλη ανάγκη να συγκροτηθεί μια ισχυρή και στέρεα κοινή προσέγγιση των μεγάλων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής.
Η ΕΕ οφείλει να εισέλθει σε ένα νέο κεφάλαιο, σε ένα νέο αφγανικό κεφάλαιο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί στοχευμένα και συγκροτημένα. Η ΕΕ έχει μια ιστορική ευκαιρία να αναδειχθεί στον κυρίαρχο πολιτικό παίκτη στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Εάν όμως δεν γίνουν ριζικά βήματα προς τα μπρος η ΕΕ θα πληγεί συθέμελα και θα η δυναμική της θα πληγεί σημαντικά καθιστώντας την μια ανίσχυρου τύπου συνομοσπονδία.
*Προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ.
The post Η κρίση στο Αφγανιστάν και το sos της ΕΕ appeared first on Militaire.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διαστάσεις τσουνάμι λαμβάνουν οι παραιτήσεις στις ΗΠΑ
- «Καταρχήν» - «Κατ΄ αρχάς»: Ποια η μεγάλη διαφορά τους;
- Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει σήμερα Παρασκευή 20 Αυγούστου
- Τι και αν είναι διάσημος; - Η εφορία του ακινητοποίησε το αυτοκίνητο γιατί χρωστάει
- Χούτος και Ζάρα – Διέγραψαν τις κοινές φωτογραφίες και έκαναν αμοιβαίο unfollow
- Πυρά ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση μετά την αμυντική συμφωνία Τουρκίας - Βόρειας Μακεδονίας
- Νέες δηλώσεις του “ενοχλημένου” Τσιτσιπά για τον εμβολιασμό
- Ελληνας φοιτητής στο Λονδίνο σχεδιάζει τα μαχαιροπήρουνα του διαστήματος
- Φωτιά στο Δασκαλειό Κερατέας: Επί ποδός η Πυροσβεστική - Υποψίες για εμπρησμό
- Νίκος Καπραβέλος: Ή όλοι θα εμβολιαστούμε ή όλοι θα περιοριστούμε. Υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό θανάτου την ώρα-Κίνδυνος να καταρρεύσει το ΕΣΥ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις militaire
- Τελευταία Νέα militaire
- Η κρίση στο Αφγανιστάν και το sos της ΕΕ
- Οι Ταλιμπάν, το Ισλαμικό Κράτος, η σαρία και οι γυναίκες…
- Συρία: Η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για την αναχαίτιση «ισραηλινής επίθεσης»
- Σαν Σήμερα: 1940 η δολοφονία Τρότσκι στο Μεξικό
- Για “αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα” ο ΣΥΡΙΖΑ
- Αφγανιστάν: Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο συγχαίρει τους Tαλιμπάν δεσμεύεται να συνεχίσει τον τζιχάντ
- Αφγανιστάν: Διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπάν
- Θρίλερ στο Καπιτώλιο με απειλή για όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά
- Σπεύδουν στον Έβρο υπουργοί για “ανύψωση ηθικού” στους ξεχασμένους στρατιωτικούς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο καιρός σήμερα 20/08/2021
- Με δανεικά βγάζει τον μήνα ένα στα δύο νοικοκυριά
- Οι Ταλιμπάν, οι κινήσεις Ρωσίας και Κίνας και η αμηχανία της Ευρώπης
- Τα παράθυρα για σύνταξη πριν από τα 62 έτη στον ιδιωτικό τομέα
- Βία και διπλωματία – Το διπλό πρόσωπο των Ταλιμπάν και το… φλερτ από Ανατολή και Δύση
- «Η στρατηγική των Ταλιμπάν υποτιμήθηκε»
- Ζέτα Μακρυπούλια – Μιχάλης Χατζηγιάννης: Δύσκολες στιγμές για το πρώην ζευγάρι
- Αυτά είναι τα τρία πιο καταπιεστικά ζώδια – Μπορούν να σου κάνουν τη ζωή «κόλαση»
- Μακεδόνες, Έλληνες, Ταλιμπάν
- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος