Η μυστηριώδης γυναίκα στο πλευρό του βασιλιά Γεωργίου Β΄! Ήταν κατάσκοπος;

Ο Βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος Β΄ της δυναστείας Σλέσβιχ- Χολστάιν- Ζόντερμουργκ- Γκλύξμπουργκ, έζησε μια ταραχώδη ζωή.

 Ως άνθρωπος ήταν εσωστρεφής, κλειστός, δεν κέρδισε την ζεστασιά της πλειοψηφίας των υπηκόων του και έκρυβε πολλά μυστικά που δεν μοιράστηκε ούτε με τους πιο στενούς συγγενείς και συνεργάτες του.

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Έτσι κάποια στοιχεία του βιολογικού του κύκλου, όπως αποφάσεις, συνήθειες, πολιτικές και κοινωνικές κινήσεις και επαφές, έχουν μείνει στο περιθώριο της ιστορίας.

Το μεγαλύτερο ίσως μυστικό του, ήταν η  Τζόις Μπρίτεν Τζόουνς, η οποία θρυλείται ότι ήταν ο κρυφός έρωτάς του μέχρι τον θάνατό του!

Μια γυναίκα που ο ρόλος της αποτελεί ένα κάποιο μυστήριο.

Ο Γεώργιος, αν και ήταν πρωτότοκος υιός του Κωνσταντίνου Α΄, δεν έγινε βασιλιάς όταν ο πατέρας του εκδιώχθηκε το 1917 από τον θρόνο, επειδή θεωρήθηκε (κατά υπερβολή) γερμανόφιλος.

Αφενός επειδή θεωρούνταν επηρεασμένος από τον πατέρα του κι αφετέρου επειδή από το 1909 μέχρι το 1912 (μετά τις σπουδές του στη Σχολή Ευελπίδων) βρέθηκε για μετεκπαίδευση στο Βερολίνο.

Τότε, βασιλιάς έγινε ο δευτερότοκος αδελφός του Αλέξανδρος.

Μετά την οριστική καθαίρεση του Κωνσταντίνου με αφορμή την Μικρασιατική καταστροφή, ο Γεώργιος Β΄ στέφθηκε βασιλιάς το 1922.

Έμεινε στο θρόνο μόλις ένα χρόνο αφού το 1923 αυτοεξορίστηκε, λόγω του έντονου αντιμοναρχικού κλίματος που επικράτησε στην Ελλάδα και της ανακήρυξης της Δημοκρατίας.

Επανήλθε στην Ελλάδα και στο θρόνο το 1935, μετά από ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα.

Ο ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ

Ο Γεώργιος ο Β’, σε ηλικία 31 ετών, παντρεύτηκε το 1921 στο Βουκουρέστι την πριγκίπισσα Ελισάβετ.

 Αδελφή του βασιλιά της Ρουμανίας, Καρόλου Β΄.

Το συνοικέσιο που οδήγησε στον γάμο ήταν διπλό.

Ο μεν Γεώργιος Β’ παντρεύτηκε την αδελφή του βασιλιά Καρόλου Β΄ κι ο Κάρολος Β’ παντρεύτηκε ένα μήνα αργότερα την αδελφή του Γεωργίου Β’, την πριγκίπισσα Ελένη.

 Ο Γεώργιος Β’ με την Ελισάβετ χώρισαν σχεδόν αμέσως λόγω ασυμφωνίας προσωπικοτήτων και χαρακτήρων.

Το 1935 ο γάμος του Γεωργίου Β’ με την Πριγκίπισσα Ελισάβετ της Ρουμανίας, κατέληξε στο πρώτο βασιλικό διαζύγιο στην Ελληνική Ιστορία. 

Την έκδοση του ανέλαβε ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης, τότε νεαρός δικηγόρος, μετέπειτα βουλευτής και υπουργός που διατέλεσε πρωθυπουργός του καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967 υπό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Ο Γεώργιος Β’, λίγο πριν από την επάνοδο του στο θρόνο, πραγματοποίησε ένα ταξίδι στις Ινδίες, όπου τον είχε προσκαλέσει για κυνήγι τίγρεων ο αντιβασιλιάς της τότε αποικίας, λόρδος Γουίλινγκτον.

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ

Στη διάρκεια του σαφάρι στην ζούγκλα συνάντησε τη γυναίκα που έγινε ισόβια ερωμένη του.

 Υπασπιστής του Γουίλινγκτον ήταν ο -μάλλον αλκοολικός- λοχαγός Τζακ Μπρίτεν Τζόουνς, νυμφευμένος με την Τζόις Μπρίτεν-Τζόουνς με την οποία είχε αποκτήσει μια κόρη, την Πολίν-Βικτόρια.

 Λίγο καιρό μετά την γνωριμία της με τον Γεώργιο Β’, η Τζόις ζήτησε διαζύγιο που εξεδόθη σχεδόν αμέσως.

 Έτσι η Τζόις ακολούθησε τον Βασιλιά στην Αθήνα, όπου της ανατέθηκε ρόλος κυρίας επί των τιμών της πριγκίπισσας Αικατερίνης, της αδελφής του Γεωργίου. 

Το 1936, η ύπαρξη της ερωμένης του βασιλιά, έφτασε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτία ήταν η επίσκεψη του Βρετανού βασιλιά Εδουάρδου Η’ στην Ελλάδα, για κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά. 

Ο Εδουάρδος συνοδευόταν από την Αμερικανίδα ερωμένη του, Γουόλις Σίμπσον, η οποία αργότερα έγινε η αιτία της αναγκαστικής του παραίτησης από τον βρετανικό θρόνο.

 Ο Γεώργιος Β’, θέλοντας να τον συνοδεύσει στην κρουαζιέρα κι η δική του ερωμένη, την διόρισε –ως πρόφαση- διοργανώτρια της κρουαζιέρας.

Ο Εδουάρδος γίνεται Βασιλιάς στις 20 Ιανουαρίου 1936 αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του.

 Έχει ήδη δεσμό με την Αμερικανίδα Βάιολετ Ουάλας Ουόρφιλντ Σίμπσον που έχει ένα διαζύγιο στη… πλάτη κι άλλο ένα… καθ’ οδόν. Επτά μήνες μετά την ενθρόνισή του επισκέπτεται τη Κέρκυρα και συναντά τον φίλο του Βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο Β’.

 Η Κέρκυρα και στη συνέχεια η Αθήνα είναι δύο από τους σταθμούς μιας μεγάλης κρουαζιέρας στη Μεσόγειο. 

Μαζί του φυσικά κι η Σίμπσον.

Η επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι ιδιωτική, αλλά το καθεστώς που μετρά μόλις λίγες στην εξουσία ψάχνει διεθνή ερείσματα.

 Ο Γεώργιος Β’ είναι φίλος με τον Εδουάρδο, από την εποχή της εξορίας του στην Αγγλία.

 Εκτός από την φιλία τους συνδέει και κάτι ακόμα.

 Κι αυτός έχει σχέση με μια κοινή θνητή. 

Την Αγγλίδα Τζόις Μπρίτεν Τζόουνς. 

Μόνο που αυτός δεν σκέφτεται να θυσιάσει τον θρόνο του.

Ο Τύπος της εποχής δίνει μεγάλη έμφαση στην επίσκεψη του Άγγλου εστεμμένου.

Το Φόρειν Όφις δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την έκταση που δόθηκε στην επίσκεψη αυτή. Οι Άγγλοι δεν ήθελαν τόσο νωρίς να νομιμοποιήσουν το καθεστώς.

Οι ομορφιές της Κέρκυρας τα δειλινά στο Φάληρο σίγουρα ενέπνευσαν τους ερωτευμένους που πέρασαν κάποιες αξέχαστες μέρες.

ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Το 1941, προτού καταφύγει ο βασιλιάς στην Κρήτη, προηγήθηκε η Τζόις μαζί με τον πρίγκιπα Γεώργιο, τον άλλοτε Αρμοστή στην Κρήτη, και τη σύζυγο του Μαρία Βοναπάρτη, η οποία τη φρόντισε.

Στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου έζησαν μαζί στο Λονδίνο, όμως στη Joyce Βrittain-Jones δεν επετράπη να ακολουθήσει τον Βασιλιά στην επιστροφή του στην Ελλάδα, υπό το φόβο του σκανδαλισμού της κοινής γνώμης σε μια ταραγμένη περίοδο της Ελληνικής ιστορίας, καθώς ο βασιλιάς Γεώργιος, σύμφωνα με τα ήθη της εποχής και το βασιλικό πρωτόκολλο, για να νυμφευθεί την κοινή θνητή Τζόυς Μπρίτεν-Τζόουνς έπρεπε να παραιτηθεί από τον θρόνο του, όπως έπραξε το 1936 ο βασιλιάς Εδουάρδος Η’ της Αγγλίας, που νυμφεύθηκε την Ούώλλις Σίμσον.

 Εικάζεται ότι μετά τον αποχωρισμό τους το 1946, η Τζόυς και ο Γεώργιος δεν κατόρθωσαν να συναντηθούν ως τον Απρίλιο του 1947, όταν πέθανε αιφνιδίως ο βασιλιάς.

 Η Τζόις μετά τον θάνατο του παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Έντι Μπόξχωλ.

ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ?

Το αμερικανικό περιοδικό «ΤΙΜΕ» (Τεύχος 30ης Σεπτεμβρίου 1946), δημοσίευσε λεπτομέρειες της σχέσης. 

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β’ της Ελλάδας έχει μια Αγγλίδα ερωμένη κι επιμένει να την πάρει μαζί του στην Αθήνα.

 Επιμένει ότι δεν θα πάει χωρίς εκείνη κι οι φίλοι του ισχυρίζονται ότι θα προτιμούσε να παρατήσει τον θρόνο παρά να την εγκαταλείψει για πάντα».

Η  τελευταία επαφή του Γεωργίου Β’ μαζί της ήταν μια επιστολή της έστειλε, με

ημερομηνία 11 Μαρτίου 1947, δηλαδή είκοσι ημέρες πριν τον θάνατό του. 

Στην οποία ανέφερε τους έντονους πόνους που έχει στο στήθος.

Προφανώς προάγγελος του θανατηφόρου εμφράγματος που θα ερχόταν λίγο αργότερα.

 Η πρώτη και μοναδική δημόσια εμφάνιση της ερωμένης του βασιλιά, έγινε στην κηδεία του. Στην οποία παραβρέθηκε συντετριμμένη, με επίσημη δικαιολογία της συνοδού της Δούκισσας του Κέντ στην κηδεία.

 Η κηδεία είχε γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο, παρουσία μόνο των μελών της βασιλικής οικογένειας.

Κι όταν κατέβαζαν το φέρετρο με τη σωρό του Γεωργίου Β’ στο σκαμμένο λάκκο του Τατοϊου και το άνοιξαν για τον τελευταίο χαιρετισμό, η νέα βασίλισσα Φρειδερίκη πήγε πίσω, εκεί που βρισκόταν κι έκλαιγε η Τζόις, την αγκάλιασε, τη φίλησε και την οδήγησε μεταξύ των μελών της οικογένειας για να τον αποχαιρετίσει.

Μετά τον θάνατο του Γεωργίου Β’, η ερωμένη του παρασημοφορήθηκε από τον βασιλιά της Αγγλίας Γεώργιο ΣΤ΄, για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της χρόνων αναπτύχθηκε η εικασία ότι πιθανόν η Τζόις να ήταν στο πλευρό του Γεωργίου Β’ επιστρατευμένη από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, προκειμένου να ελέγχουν απολύτως κάθε πλευρά της ζωής του.

Πληροφορίες

ΕΜΒΟΛΟΣ

Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

The post Η μυστηριώδης γυναίκα στο πλευρό του βασιλιά Γεωργίου Β΄! Ήταν κατάσκοπος; appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γεωργίου Β΄ Ήταν,georgiou v΄ itan