Η πάντα δύσκολη στις συμφωνίες της, Σαουδική Αραβία και το Brexit!

Δεν έχουμε μόνο εμείς θέματα με τη Σαουδική Αραβία. Έχουν κι άλλοι, όπως για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία που επιδιώκει σχέσεις με το Ριάντ, στον αμυντικό τομέα, ειδικά εν όψει του Brexit.

Είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον να “πιάσουν πόρτα” στο Ριάντ ώστε οι Βρετανοί δείχνουν διατεθειμένοι να “παγώσουν” την διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς, μεταξύ των οποίων και της Airbus στην Σαουδική Αραβία. Υποθέσεις που ερευνώνται τα τελευταία 5 χρόνια.

Όπως γράφει το Bloomberg

η βρετανική υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς έχει σταματήσει την διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών εδώ και περίπου ένα χρόνο! Μεταξύ αυτών που θα ήταν κατηγορούμενοι είναι και δύο διευθύνοντες σύμβουλοι οι Jeff Cook και Malcolm Peto.

Το Corruption Watch, μια βρετανική ομάδα κατά της διαφθοράς, εξέφρασε ανησυχίες τον περασμένο μήνα ότι η επιθυμία της Βρετανίας να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση να προχωρήσει σε δίωξη που μπορεί να ενοχλήσει σημαντικές προσωπικότητες στη Σαουδική Αραβία ή το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Οι δύο χώρες υπέγραψαν μια νέα στρατιωτική συμφωνία το Σεπτέμβριο.

Η βρετανική υπηρεσία διαφθοράς ξεκίνησε την έρευνά της τον Αύγουστο του 2012. Υπήρχαν ενδείξεις ότι θυγατρική εταιρεία της Airbus με έδρα το Ριάντ δωροδόκησε για να κερδίσει σύμβαση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Εθνική Φρουρά της Σαουδικής Αραβίας. Έγιναν συλλήψεις και τέθηκαν υπό έλεγχο έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο υπαλλήλων από το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, τον Ιούλιο του 2014.

Ωστόσο το επικείμενο Brexit φαίνεται ότι έχει βάλει φρένο σ΄ όλα αυτά.

Η Corruption Watch στην έκθεσή της, που υπογράφεται από τη διευθύντρια πολιτικής Susan Hawley αναφέρει πως “εν όψει Brexit, η Βρετανία αναζητά χώρες όπως η Σαουδική Αραβία για εμπορικές συναλλαγές και επιχειρήσεις που σχετίζονται με την άμυνα, παρά τους εγγενείς κινδύνους στις συναλλαγές με χώρες με υψηλά επίπεδα διαφθοράς”.

Δεν είναι πρώτη φορά που οι βρετανοί έρχονται σε δύσκολη θέση σε συναλλαγές με τη Σαουδική Αραβία, ειδικά σε ζητήματα αμυντικών συμφωνιών. Υπάρχει η περίπτωση της BAE Systems το 2006, όταν και πάλι το Λονδίνο αναγκάστηκε να “κλείσει” την έρευνα για μίζες που δόθηκαν προκειμένου να πάρουν συμβόλαιο από τη Σαουδική Αραβία. Ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε δηλώσει ότι οι έρευνες θα οδηγούσαν τη Σαουδική Αραβία στην απόφαση να αποσυρθεί από τη συμφωνία σε θέματα πληροφοριών, απειλώντας την εθνική ασφάλεια! Είναι πολλά τα λεφτά,που λένε…

Στην υπόθεση της Airbus, όπως γράφει το Bloomberg, η κατάσταση περιπλέκεται μετά απ΄ όσα συμβαίνουν στη Σαουδική Αραβία. Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg τις τελευταίες εβδομάδες 11 πρίγκιπες και 38 νυν και πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι συνελήφθησαν με κατηγορίες περί διαφθοράς.

The post Η πάντα δύσκολη στις συμφωνίες της, Σαουδική Αραβία και το Brexit! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα