Η Ρωσία λέει ότι «αποκλιμάκωση δε σημαίνει κατάπαυση πυρός» και ο Ζελένσκι πιέζει τη Δύση για εμπλοκή!

Η υπόσχεση της Ρωσίας να αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και την βόρεια Ουκρανία δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτής στις συνομιλίες με την Ουκρανία.

«Αυτό δεν είναι κατάπαυση του πυρός αλλά αυτή είναι η προσδοκία μας, σταδιακά να πετύχουμε την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σ’ αυτά τα μέτωπα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σε συνέντευξη του στο πρακτορείο TASS (την οποία αναμεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς) αναφερόμενος

στην υπόσχεση για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κοντά στις πόλεις του Κιέβου και Τσερνίγκιφ.

Ο Ζελένσκι πιέζει τη Δύση για εμπλοκή!

«Τι κάνει το ΝΑΤΟ; Διοικείται από τη Ρωσία;»: Κάθε φορά που μιλά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίζεται ολοένα πιο ανυπόμονος με τους Δυτικούς, με κίνδυνο να θολώσει το μήνυμά τους για ενότητα και αλληλεγγύη προς τους Ουκρανούς.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος ζητούσε συνεχώς τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί ουκρανικών πόλεων και υποδομών και να αντιστραφεί η πορεία του πολέμου.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος έχει μετατραπεί σε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης, ζητά επίσης περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών, πέρα από τους χιλιάδες αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους που έχουν ήδη παραδώσει οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχετε τουλάχιστον 20.000 άρματα μάχης (…) Η Ουκρανία ζήτησε το 1% όλων των αρμάτων μάχης σας! Δώστε τα μας ή πουλήστε τα μας!», είπε στις 24 Μαρτίου.

Οι χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αρνούνται πεισματικά να δεσμευτούν για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, κάτι που θα σήμαινε την άμεση εμπλοκή τους στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Το ίδιο κάνουν επίσης για την παράδοση αεροπλάνων ή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. «Σήμερα, κανείς δεν ξεπερνά αυτό το όριο γιατί είναι προφανές ότι χαρακτηρίζει μια εμπόλεμη συμμαχία χωρών ενάντια σε έναν κοινό εχθρό», συνόψισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Φόβος της Ρωσίας»

Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ένας από τους λίγους δυτικούς ηγέτες που εξακολουθεί να μιλάει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και να προσφέρει τη μεσολάβησή του για την επίλυση του πολέμου, παράλληλα με τον Ζελένσκι.

Αν το Παρίσι παραμείνει διακριτικό ως προς τη στρατιωτική του βοήθεια στο Κίεβο – για να μην δώσει, όπως λέει, πληροφορίες εκμεταλλεύσιμες από τους Ρώσους – η Γαλλία έχει παραδώσει επίσης αντιαρματικούς πυραύλους στο Κίεβο, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde.

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε σκληρά λόγια να πει στον Γάλλο ομόλογό του σε συνέντευξή του στον Economist αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Μακρόν «φοβάται τη Ρωσία», είπε, μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου. «Για να είμαι ειλικρινής, ο (Μπόρις) Τζόνσον βοηθά περισσότερο», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια αυτών των δηλώσεων η γαλλική προεδρία θεώρησε σκόπιμο να υπενθυμίσει ότι όλοι οι Δυτικοί, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών, κρατούν την ίδια στάση, δηλαδή «να παρέχουν αμυντικά και φονικά όπλα», αλλά με «κόκκινη γραμμή» τη μη συμμαχία.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος Ζελένσκι ξεχώρισε επίσης τη Γερμανία ως μία από τις χώρες για τις οποίες «θα ήταν καλύτερα ο πόλεμος να τελειώσει γρήγορα, γιατί η Ρωσία είναι μια μεγάλη αγορά για αυτούς και η οικονομία τους υποφέρει».

Η ανυπομονησία Ζελένσκι μπορεί να τροφοδοτήσει διαιρέσεις στην Ευρώπη

Ούτε ο Βίκτορ Ορμπάν, που φημίζεται για τη φιλορωσική στάση του, δεν γλιτώνει από τις φραστικές επιθέσεις του Ζελένσκι, ακόμη κι αν ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει στηρίξει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Πρέπει να αποφασίσεις μια και καλή με ποια πλευρά είσαι!», του είπε.

Για την Ιζαμπέλ Βιράτ Μασόν, ειδικό στην πολιτική επικοινωνία στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) στο Παρίσι, σε αυτήν την κρίση, «όλοι αντισταθμίζουν με σκληρά λόγια και εκφράσεις, την απουσία με έναν ορισμένο τρόπο» των αποτελεσμάτων.

«Πρέπει να πάτε πολύ μακριά (σ.σ. στη σύλληψη) για να είστε αξιόπιστοι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αλλά ο κίνδυνος είναι επίσης να πάμε «υπερβολικά» και να «απαξιώσουμε», προειδοποιεί.

Προς το παρόν, ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος διατηρεί ένα βασικό πλεονέκτημα όσον αφορά την εικόνα του. «Θυμώνει γιατί διαπιστώνει ότι τα πράγματα δεν πάνε αρκετά γρήγορα. Έκανε όμως την επιλογή να μείνει στο Κίεβο, είναι εκεί, αντιστέκεται. Όλα τα άλλα είναι θετικά από αυτήν τη θεμελιώδη ενέργεια», προσθέτει η ίδια.

Οι δηλώσεις του θέτουν τον κίνδυνο επίσης να τροφοδοτήσουν διαιρέσεις που εξακολουθούν να απειλούν να επανεμφανιστούν στην Ευρώπη, παρόλο που η ΕΕ έχει καταφέρει να επιδείξει υποδειγματική ενότητα μετά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην Ανατολική Ευρώπη, για τη Γερμανία και τη Γαλλία εξακολουθούν να υπάρχουν υπόνοιες ότι θέλουν «αποκλιμάκωση με οποιοδήποτε τίμημα» με τη Μόσχα, υπογραμμίζει ο Βότσιεχ Λορένζ, αναλυτής στο Πολωνικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (PISM) στη Βαρσοβία.

«Όταν ορίζεις κόκκινες γραμμές, δίνεις στον αντίπαλο περιθώριο να κάνει αυτό που θέλει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ο κίνδυνος είναι μεγάλος να εξατμιστεί η ευρωπαϊκή ενότητα όταν η Ρωσία δείξει έτοιμη να διαπραγματευτεί», προβλέπει.

The post Η Ρωσία λέει ότι «αποκλιμάκωση δε σημαίνει κατάπαυση πυρός» και ο Ζελένσκι πιέζει τη Δύση για εμπλοκή! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Ζελένσκι, Δύση,rosia, zelenski, dysi