Η Ρωσία προειδοποιεί για «ριζική κλιμάκωση», ο Σολτς τα «μαζεύει» για τους πυραύλους στην Ουκρανία, η Βρετανία δεν απαντά

Η χρήση από την Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, θα σημάνει μια ριζική κλιμάκωση της σύγκρουσης, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.     

Το υπουργείο αναφέρει ότι μια τέτοια ενέργεια θα άλλαζε θεμελιωδώς την φύση του πολέμου και θα πυροδοτούσε μια «επαρκή και απτή» απάντηση από τη Ρωσία.

Γερμανία: Ο καγκελάριος Σολτς
αρνείται να παραδώσει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, θα στείλει όμως 4.000 προηγμένα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Η γερμανική κυβέρνηση επανέλαβε σήμερα ότι δεν πρόκειται να παραδώσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία, μολονότι οι ΗΠΑ έδωσαν στο Κίεβο το πράσινο φως να χρησιμοποιήσει παρόμοια, αμερικανικά όπλα εναντίον της Ρωσίας.

Το Βερολίνο προτίθεται πάντως να δώσει στην Ουκρανία 4.000 υπερσύγχρονα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι πύραυλοι Taurus δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο εάν η Γερμανία αναλάβει εν μέρει την ευθύνη για τον έλεγχο των στόχων, γεγονός που θα την καθιστούσε ντε φάκτο μέρος του πολέμου, είπε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. «Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν μπορώ και δεν θέλω να αναλάβω την ευθύνη», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα ήταν σωστό» να παραδώσει τέτοιους πυραύλους στο Κίεβο.

Ο Σολτς αρνείται εδώ και μήνες να παραδώσει πυραύλους Taurus, που έχουν βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων, επικαλούμενος τον κίνδυνο κλιμάκωσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο θα παραδώσει στην Ουκρανία 4.000 προηγμένα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Πρόκειται για δρόνους που μπορούν να θέσουν εκτός λειτουργίας την ηλεκτρονική άμυνα των αντιπάλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών», έχουν τη δυνατότητα να δράσουν σε βάθος «30, 40 χιλιομέτρων» εντός του ρωσικού εδάφους και «να επιτεθούν σε μάχιμες θέσεις, σε επιμελητειακούς κόμβους και άλλους στόχους», ανέφερε.

Οι δρόνοι αυτοί κατασκευάζονται από τη Helsing, ευρωπαϊκή εταιρεία που ειδικεύεται στην αμυντική τεχνητή νοημοσύνη και η οποία σύναψε τον Σεπτέμβριο μια σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Στάρμερ απέφυγε να πει αν η χώρα του θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ απέφυγε να δηλώσει σήμερα εάν η χώρα του θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης, από τη Βραζιλία όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της G20.

«Προφανώς δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες επειδή εάν το κάναμε αυτό, ο μοναδικός κερδισμένος θα ήταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν», απάντησε στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για το θέμα.

«Θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες και να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα έχει όσα χρειάζεται για όσο καιρό απαιτείται, επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», υπογράμμισε παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Όταν ρωτήθηκε σήμερα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι απέφυγε και αυτός να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν θέλει «να θέσει σε κίνδυνο την επιχειρησιακή ασφάλεια».

Από το Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Στάρμερ επιβεβαίωσε στα βρετανικά μμε ότι «δεν έχει μιλήσει με τη Ρωσία» και «δεν σκοπεύει να το κάνει», λίγες ημέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Πούτιν.

«Αύριο είναι η χιλιοστή ημέρα του πολέμου, δηλαδή χίλιες ημέρες επιθετικότητας εκ μέρους της Ρωσίας και χίλιες ημέρες θυσίας από την πλευρά της Ουκρανίας. Το μήνυμά μου είναι σαφές: αυτό είναι το θέμα υπ’ αριθμόν 1 στην ατζέντα μου», τόνισε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τις χώρες της G20 να στηρίξουν την «εθνική κυριαρχία» της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι «συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να προκαλεί νέες εντάσεις».

Μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δώσει στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία. Πέρυσι, Λονδίνο και Παρίσι παρέδωσαν στο Κίεβο πυραύλους Storm Shadow/Scalp, το βεληνεκές των οποίων ξεπερνά τα 250 χιλιόμετρα.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Εσθονία: Το τηλεφώνημα του Σολτς στον Πούτιν ήταν «στρατηγικό λάθος», λέει ο Εσθονός ΥΠΕΞ

Η τηλεφωνική συνομιλία του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν ένα «στρατηγικό λάθος» που αποδυνάμωσε την ενότητα της Ευρώπης την στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Μάργκους Τσάκνα.

Σε συνέντευξη του στο Reuters, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο Τσάκνα δήλωσε ότι ελπίζει πως οι διεθνείς επικρίσεις για το τηλεφώνημα του Σολτς θα αποθάρρυναν άλλους Ευρωπαίους ηγέτες από το να μιλήσουν με τον Πούτιν.

Ο Σολτς είχε την Παρασκευή μια τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας μίας ώρας με τον Πούτιν, η πρώτη άμεση επικοινωνία με τον Ρώσο ηγέτη σε σχεδόν δύο χρόνια. Ο ίδιος ο Σολτς ισχυρίσθηκε ότι το τηλεφώνημα ήταν ένας τρόπος για να καταστήσει σαφές στον Πούτιν ότι η γερμανική, ευρωπαϊκή και άλλη υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν θα μειωθεί.

Ωστόσο ο Τσάκνα , η χώρα του οποίου είναι ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας και ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της Μόσχας, είπε ότι το τηλεφώνημα έβλαψε τις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τον Πούτιν.   

«Ήταν ένα στρατηγικό λάθος» είπε. «Είχαμε συμφωνήσει στην αρχή ότι θα συνεχίσουμε την απομόνωση του Πούτιν».

Ο Τσάκνα δήλωσε ότι η θέση αυτή θα πρέπει να διατηρηθεί έως ότου ο Πούτιν δείξει προθυμία να συμμετάσχει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία.

Αλλά επί του παρόντος ο Πούτιν κάνει το αντίθετο, δήλωσε ο Τσάκνα, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία εξαπέλυσε μια από τις πιο σφοδρότερες επιθέσεις των τελευταίων μηνών στην Ουκρανία μετά το τηλεφώνημα του Σολτς.

«Αυτό απλώς αποδυνάμωσε την ενότητα και τις θέσεις μας», δήλωσε ο Τσάκνα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έσπευσε να επικρίνει το τηλεφώνημα  του Σολτς. Είπε ότι είναι «ακριβώς αυτό που επιδιώκει εδώ και καιρό ο Πούτιν» και θα μπορούσε να ανοίξει ένα «κουτί της Πανδώρας» από τηλεφωνήματα που θα υπονομεύσουν περαιτέρω τις προσπάθειες απομόνωσής του.

Φτάνοντας σήμερα στη σύνοδο της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις εξέφρασε σκεπτικισμό για το τηλεφώνημα. Είπε ότι μια τέτοια κίνηση πρέπει να προέρχεται από θέση ισχύος και όχι αδυναμίας, αλλιώς «οι Ρώσοι θα την καταχραστούν».

«Είναι σαφές ότι κάνουν ακριβώς αυτό με μαζικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας, εναντίον ενεργειακών υποδομών», είπε.

The post Η Ρωσία προειδοποιεί για «ριζική κλιμάκωση», ο Σολτς τα «μαζεύει» για τους πυραύλους στην Ουκρανία, η Βρετανία δεν απαντά appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Σολτς, Ουκρανία, Βρετανία,rosia, solts, oukrania, vretania