Η Τουρκία, η Χαμάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Γράφει ο

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης*

Άναυδη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ που προκάλεσε ένα αιματηρό εν εξελίξει πόλεμο με χιλιάδες θύματα και από τις δύο πλευρές.

Και ενώ ολόκληρος ο δυτικός κόσμος  καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τα αποτρόπαια εγκλήματα της Χαμάς, η Τουρκία, μία χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζει την υποστήριξη της στη Χαμάς, με τον Τούρκο Υφυπουργό Παιδείας

μάλιστα να εύχεται, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, το θάνατο του Ισραηλινού Πρωθυπουργου!

Η Τουρκία μετά την αποστασιοποίηση της από την  σύσσωμη καταδίκη του δυτικού κόσμου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αποστασιοποιείται και πάλι αποφεύγοντας να καταδικάσει τα ειδεχθή εγκλήματα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Βέβαια, δεν πρόκειται για μία μεμονωμένη περίπτωση τουρκικής υποστήριξης σε μία ισλαμιστική εγκληματική οργάνωση, η οποία σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο [Κανονισμός ΕΕ 2022/147, άρθρο. 1 παρ. 2(9)] χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική.

Η φιλικά διακείμενη στάση της Τουρκίας προς την ισλαμιστική τρομοκρατία έχει επανειλημμένα κατά τον παρελθόν απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου που διεξήγαγε ενωμένος ο δυτικός κόσμος εναντίον του ISIS.

Ο πόλεμος κατά του ISIS, παρά τη συντριπτική του ήττα, δεν φαίνεται να έχει τελειώσει και θα συνεχίζεται για πολλά ακόμη χρόνια όσο υπάρχουν ισλαμιστικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, σκοπός της οποίας είναι η εγκαθίδρυση ενός χαλιφάτου στα παλαιστινιακά εδάφη  όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες θα είναι ανύπαρκτα. Για το λόγο αυτό, η Χαμάς σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τον δίκαιο παλαιστινιακό σκοπό που είναι η ίδρυση ενός ελεύθερου, ανεξάρτητου και δημοκρατικού κράτους.

Δυστυχώς, ο μεγαλοϊδεατισμός και ο αναθεωρητισμός που διέπουν την τουρκική εξωτερική πολιτική συχνά αντιμετωπίζεται με τη σιωπή των ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι μάλιστα προσφάτως συμφώνησαν να αναβαθμίσουν την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία εξαιρεί και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Και αυτή η υποχωρητικότητα και ανεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία, υποκρύπτει  και την υποκριτική στάση των οικονομικά ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες εσκεμμένα αποφεύγουν να την καταδικάσουν καθόσον  οι συνολικές επενδύσεις τους στην Τουρκία ξεπερνούν τα 200 δις €.

Ούτε λόγος βέβαια για τη Χώρα μας η οποία αντί να αντιδράσει δυναμικά για την απαράδεκτη και προκλητικά υποστηρικτική στάση της Τουρκίας προς τη Χαμάς - που μάλιστα διατυμπανίζει και την πρόθεση της να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ - η Ελλάδα σιωπά για να μη διαταράξει το δήθεν φιλικό κλίμα συνεργασίας με τη γείτονα.

Τούτων δοθέντων, λοιπόν, το  μείζονος σημασίας ερώτημα που προβάλλει εν προκειμένω, είναι πώς δικαιολογείται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή κοινότητα όταν αποδεδειγμένα υποστηρίζει μια ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση και συνάμα επιδεικνύει προκλητικά με κάθε ευκαιρία την περιφρονητική στάση της προς τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού;

Εν κατακλείδι, η Ευρώπη έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα από την  ισλαμιστική τρομοκρατία και οι  αιματηρές ισλαμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες είναι ακόμη νωπές στη μνήμη των ευρωπαίων πολιτών. Γι’ αυτό και  η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει το συντομότερο δυνατό να εξετάσει υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων την αναστολή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.-

*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου  Πανεπιστήμιου. Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας  και Εθνικής Ασφάλειας.

https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis

The post Η Τουρκία, η Χαμάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα