«Η τραμπάλα της Άγκυρας»! Λιάνα Μυστακίδου

Η ανατολίτικη κουτοπονηριά σε όλο της το μεγαλείο. Ο σουλτάνος τώρα που στέρεψε το Ταμείο , φαίνεται να εγκατέλειψε τη μαγκιά και τον τσαμπουκά .Έκανε στροφή 180Ο  στην εξωτερική πολιτική. Θυμήθηκε ξανά το δόγμα Νταβούτογλου των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες.

Γράφει η

ΛΙΑΝΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον αραβικό κόσμο ακόμα και με την Αρμενία. Από τη στροφή αυτή εξαιρείται φυσικά η Ελλάδα. Προφανώς θέλει να συντηρεί την εχθρότητα για να χειραγωγεί τους πιστούς του. Σε αυτό

τον βοηθάει και η νωχελική , υποτονική στάση της Αθήνας έναντι όλων όσων διαπράττει σε βάρος της χώρας μας. Ακόμα και η χειμαζόμενη από τον πόλεμο Συρία τρίζει τα δόντια της στην Άγκυρα. Πρόσφατα το Κοινοβούλιο της Συρίας , με αφορμή την επέτειο των 82 χρόνων από την προσάρτηση της Αλεξανδρέττας (HATAY) από την Τουρκία με δόλο, εξέδωσε ανακοίνωση στην ανακοίνωση τονίζεται ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να πάρουν πίσω την Αλεξανδρέττα. Τολμούν δηλαδή και διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν. Εμείς περιοριζόμαστε σε ευχολόγια και   προβάλουμε την ιδιότητα μας ως μέλη της Ε.Ε σαν να ζητάμε κάλυψη ή βοήθεια από τους Ευρωπαίους, την οποία θα μας προσφέρουν με τα λόγια, χωρίς την παραμικρή πράξη όταν θα χρειαστεί.

Οι Άραβες επίσης, θέτουν όρους για τη βελτίωση των σχέσεων τους. Ζητούν από την Άγκυρα να διακόψει τις σχέσεις της με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και να παύσει να τους στηρίζει . Ο δεύτερος όρος τους είναι το αίτημα για απόσυρση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Λιβύη, το Ιράκ και τη Συρία. Είναι δυνατόν ο Ερντογάν να κάνει τέτοια κυβίστηση;

Μετά τις γονυκλισίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και λοιπές χώρες κάλεσε τους Πρέσβεις της Ε.Ε και τους δήλωσε ότι στόχος του είναι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας ως ισότιμο μέλος στην Ένωση.  Φυσικά δεν είπε το παραμικρό για τα 72 κριτήρια που πρέπει να εφαρμόσει για να ενταχθεί στην Ε.Ε . Η Ευρώπη θα πρέπει να υποδεχθεί με κόκκινο χαλί μια τόσο «μεγάλη» χώρα κι έναν τέτοιο «μεγάλο» ηγέτη.

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι μετέωρη. Τη μια προσεγγίζει τις ΗΠΑ, την άλλη τη Ρωσία και πρόσφατα την Κίνα. Στον παγκόσμιο ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα  στους τρεις. Θα το καταφέρει ;

Την ώρα που ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται αντιμέτωπες στην Ουκρανία. Η Κίνα εκμεταλλευόμενη την κατάσταση επιχειρεί να διεισδύσει στη Μέση Ανατολή. Υψηλόβαθμα στελέχη της Κυβέρνησης επισκέφθηκαν το Ιράν, τις χώρες του Κόλπου και φυσικά την Τουρκία.

Όπως είναι γνωστό με το Ιράν υπέγραψε πέρσι μια συμφωνία 25ετους συνεργασίας , βάσει της οποίας η Τεχεράνη θα δίνει πετρέλαιο στην Κίνα και οι δυο χώρες θα συνεργάζονται σε στρατιωτικά θέματα.

Η κίνηση αυτή της Κίνας σίγουρα θα δημιουργήσει ρήγμα στις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στο Ιράν.

Ο Kινέζος Υπουργός των Εξωτερικών Wang  μετά την πρόσφατη συνάντηση του με τον ιρανό ομόλογο του Amir Abdullahian δήλωσε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να αντιστέκεται στις μονομερείς, παράνομες ενέργειες κατά του Ιράν.

Η Κίνα υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα συμφωνία με τη Συρία, γεγονός που σηματοδοτεί την ένταξη της χώρας αυτής στο Δρόμο του Μεταξιού. Δεσμεύτηκε να συμβάλει στην κατασκευή έργων υποδομής και να διευρύνει τις εμπορικές σχέσεις με τη Δαμασκό.

Μετά τους υπουργούς εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, του Μπαχρέιν που φιλοξενήθηκαν από τον κ.Wang , έφθασε στο Πεκίνο και ο Τσαβουσογλου.

Ο Τούρκος  υπουργός εξωτερικών αναφερόμενος στην επίσκεψη αρκέστηκε σε ένα λιτό μήνυμα σε κοινωνικό δίκτυο , όπου τόνιζε ότι εξέτασαν τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων τους.

Αντιθέτως στην Ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών η Τουρκία χαρακτηρίζεται στρατηγικός εταίρος. Το Πεκίνο επικεντρώνει τις σχέσεις του με την Τουρκία σε τέσσερα σημεία.

-Οι δυο χώρες θα στηρίξουν η μια την άλλη σε θέματα κυριαρχίας, ασφάλειας και ανάπτυξης.

-Οι δυο πλευρές δεν θα αναμιγνύονται στα εσωτερικά η μια της άλλης

-Δεν θα συμμετέχουν σε ενέργειες η μια σε βάρος της άλλης σε διεθνές επίπεδο.

-Θα παραθέτουν τις απόψεις και των δυο πλευρών στα θέματα Ιστορίας και εθνικών ομάδων.

Σαφέστατο το μήνυμα για τους Ουιγούρους Τούρκους που  υποκινεί κατά διαστήματα η Άγκυρα. Φίλοι, φίλοι αλλά να μην ξεχνάμε και τα δικαιώματα μας καθώς και τις πρακτικές που ακολουθείτε στους γείτονες σας.

Ο Wang θέλει να συνεργαστεί με την Τουρκία σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, νέες ενεργειακές πηγές και την τεχνολογία 5G.

Η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος των ΗΠΑ θα αντισταθεί ή θα υπογράψει για το 5G;

Η τραμπάλα με τους ισχυρούς κρύβει πολλούς κινδύνους. Πάντως είναι πιο αποδοτική ,από ότι φαίνεται, από την απόλυτη πίστη και αφοσίωση σε ένα άρμα.   Με τη μέθοδο win win κάτι κερδίζεις κάτι χάνεις. Δεν ζεις ως υποτελής και καρπαζοεισπράκτορας. Κυρίως δεν βιώνεις την συνεχή προδοσία….

The post «Η τραμπάλα της Άγκυρας»! Λιάνα Μυστακίδου appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα