Ιρίνα Καραμάνος: Η Ελληνίδα πρώτη κυρία της Χιλής!

Η Ελληνίδα   Ιρίνα  Καραμάνος (Καραμανου), γράφει αυτές τις μέρες τις δικές της «στιγμές ιστορίας» στην Χιλή.

Μια ιστορία που αν και βρίσκεται στην αρχή ακόμα, έχει στοιχεία και ομοιότητες με κείνη της Εβίτας Περόν στην γειτονική Αργεντινή!

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Φιλελεύθερη, δυναμική με αριστερές καταβολές, ιδέες και ρίζες,  και με εκφρασμένη την διάθεση να βοηθήσει τον φτωχό λαό, στέφθηκε Πρώτη Κυρία της χώρας δίπλα στον σύντροφο της  Γκαμπριέλ Μπόριτς που νίκησε στις εκλογές

τον δεξιών πεποιθήσεων Καστ αφού  συγκέντρωσε σχεδόν το 56% των ψήφων, έναντι 44% του αντιπάλου του.

Ο 35χρονος Μπόριτς μόλις είχε συμπληρώσει το ηλικιακό όριο για να θέσει υποψηφιότητα είναι πλέον ο νεότερος αρχηγός κράτους στην ιστορία της Χιλής.

Κατέκτησε το προεδρικό μέγαρο αφού  κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του τη μεσαία τάξη, κυρίως στο Σαντιάγο. Σκοπεύει τώρα  να προωθήσει τη φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε όπως να συνεισφέρουν όπως λέει οι πλουσιότεροι Χιλιανοί, ενώ υπόσχεται καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, καθώς και τη δημιουργία νέου συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, πεδίου που σήμερα βρίσκεται σχεδόν κατά το 100% υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.

Στο πλευρό του η… δική μας Ειρήνη (Ιρίνα) που στον προεκλογικό αγώνα οι ψηφοφόροι την γνώρισαν και την συμπάθησαν!

Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

Ο πατέρας της Ιρίνας, Χόρχε Καραμάνος ή Γιώργος Καραμάνος, είναι Έλληνας δάσκαλος δημοτικού σχολείου που ζει πολλά χρόνια στο Σαντιάγο της Χιλής και μάλιστα είναι ο επικεφαλής της Ελληνικής κοινότητας της πόλης από την δεκαετία του 80, συνέβαλε τα μέγιστα στη νίκη του συντρόφου της.

Ο Ιρίνα  είναι μαζί με τον Γκάμπριελ Μπόριτς τα τελευταία 2,5 χρόνια.

 Οι Χιλιανοί όμως άρχισαν να μιλούν για αυτήν όταν συνόδευσε τον Μπόριτς στην πολιτική του ομιλία, αφού εκείνος κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο. 

Τα Μέσα ενημέρωσης της χώρας την χαρακτηρίζουν ως μια «σοβαρή», «συγκρατημένη» και «χαμηλού προφίλ» γυναίκα η οποία μάλιστα έχει ιδιωτικό τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

 Όταν δε, την ρωτούν για τον Μπόριτς εκείνη δείχνει αμήχανη.

Η ίδια πιστεύει ακράδαντα στην ισότητα των φύλων και σε ομιλίες της έχει αναφερθεί με θέρμη στα δικαιώματα της γυναίκας στη Χιλή.

 Έχει καταδικάσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του δικτάτορα Πινοσέτ και μάλιστα έχει πει ότι «αποτελεί κίνδυνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ένα θέμα που την απασχολεί είναι η αύξηση της εγκληματικότητας και τα ζητήματα ασφάλειας και τάξης ενώ έχει αναφερθεί και στη διαφθορά της αστυνομίας και τη σχέση της με τους διακινητές ναρκωτικών: 

««Πρέπει να μιλήσουμε για το οργανωμένο έγκλημα, τον έλεγχο των όπλων, πρέπει να μιλήσουμε για την ασφάλεια, τη σχέση μεταξύ αστυνομίας και διακινητών ναρκωτικών»

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η πρώτη κυρία (?) πλέον της χώρας, είναι 32 ετών και έχει σπουδάσει στη Γερμανία Ανθρωπολογία και Επιστήμες Επικοινωνίας και μιλάει τέσσερις γλώσσες:

 Ισπανικά, Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά.

 Μάλιστα σε παλαιότερη συνέντευξη της προεκλογικά είχε δηλώσει, ότι μόλις ο σύντροφος της κερδίσει τις εκλογές, εκείνη θα παραιτηθεί από το αξίωμα της «πρώτης κυρίας»!

Για το θέμα είχε πει χαρακτηριστικά: 

«Δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις στην Πολιτεία που να σχετίζονται με τη σχέση του Προέδρου ή με οποιονδήποτε».

 Ενώ συνέχισε: 

«Η θέση της πρώτης κυρίας αξίζει να επανεξεταστεί γιατί βρισκόμαστε σε διαφορετικούς καιρούς, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να ξανασκεφτούμε τη δύναμη και τις σχέσεις που προκύπτουν από αυτήν»

Μέχρι τις εκλογές ο Μπόριτς , γράφει η εφημεριδα  La Nacion, αποκαλούσε την Καραμάνος «συντρόφισσα». 

Πλέον την αποκαλεί με το όνομά της: Ιρίνα.

««Χαμηλών τόνων και συγκρατημένη, η Ιρίνα Καραμάνος έχει ιδιωτικό λογαριασμό στο Instagram και ντρέπεται όταν τη ρωτούν για τον Μπόριτς,- αποκαλύπτουν οι δημοσιογράφοι-Ορισμένοι πιστεύουν ότι η φεμινίστρια και ακτιβίστρια για τα γυναικεία δικαιώματα αύξησε το τελευταίο διάστημα τις δημόσιες εμφανίσεις μαζί του, ενόψει της κάλπης, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, που θέλουν να βλέπουν έναν υποψήφιο να συνοδεύεται από μία γυναίκα. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρειες που διαλύει τη συντηρητική ψευδαίσθηση:

Η απόφαση της να αποποιηθεί τον τίτλο της»

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ

 

Η πρωτεύουσα Σαντιάγκο, συγκεντρώνει σήμερα το μεγαλύτερο αριθμό πολιτών Ελληνικής καταγωγής και προέλευσης καθώς και απογόνων Ελλήνων.

 Το 1918, δεκαεννέα από τους εγκαταστημένους στην πρωτεύουσα Έλληνες, αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Ελληνικό Σύλλογο Αλληλοβοήθειας, ο οποίος το 1945, μετονομάστηκε Ελληνική Κοινότητα.

 Στα μητρώα της ενεγράφησαν 114 μέλη, με τη συνεισφορά των οποίων, αγοράστηκε το ακίνητο στην οδό Avda. República, Αρ. 41, έδρα του συλλόγου μέχρι σήμερα.

Η αύξηση του πληθυσμού ελληνικής καταγωγής στην Μητροπολιτική περιοχή σημειώθηκε τη δεκαετία του ’50 και είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: η μετακίνηση προς την πρωτεύουσα από τις επαρχίες, και ειδικά από τις βόρειες, οικογενειών τα τέκνα των οποίων ήλθαν να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο και η αναζήτηση καλλίτερων συνθηκών. Επίσης, οι Έλληνες που μετανάστευσαν μετά από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αν και δεν ήταν πολλοί, επέλεξαν το Σαντιάγο για να εγκατασταθούν και να προκόψουν.

Όσο αφορά τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, μεταξύ των πρώτων Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν στην Μητροπολιτική περιοχή, υπήρχαν εργολάβοι ορυχείων και δημοσίων έργων, γαιοκτήμονες, έμποροι διαφόρων τύπων και κατηγοριών, διάφοροι χειροτέχνες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, και σε μεγάλο αριθμό επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στην αστική συγκοινωνία.

 Μεταξύ των τέκνων και των εγγονών επικρατούν οι επιστήμονες.

Αθροίζοντας τους Έλληνες και τους απογόνους Ελλήνων, που φθάνουν μέχρι τέταρτη γενιά, η ελληνική παροικία αποτελείται σήμερα από περισσότερα από 500 άτομα.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων της Ελληνικής Κοινότητας διακρίνεται αυτή της παράδοσης μαθημάτων της σύγχρονης ελληνικής, τα οποία περιλαμβάνουν τρία επίπεδα και ένα για παιδιά.

 Τα μαθήματα αυτά παρακολουθούν μαθητές ελληνικής καταγωγής καθώς και φιλέλληνες.

Από τον Οκτώβριο του 1949, η Ελληνική Κοινότητα μεταδίδει ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει θέματα σχετικά με τον αρχαίο και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, μουσική και ειδήσεις από την Ελλάδα και την εδώ παροικία.

Για πρώτη φορά την ελληνική παροικία στη Χιλή, επισκέφτηκε η πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη το 2007.

Πληροφορίες

ΥΠ.ΕΞ.

The post Ιρίνα Καραμάνος: Η Ελληνίδα πρώτη κυρία της Χιλής! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα