Ναύαρχος Χρηστίδης: “Εγκατέλειψαν τις ΕΔ κι ακόμη δεν έχουν καταλάβει τις συνέπειες”!

Ο χρόνος δεν μπορεί να περιμένει

Γράφει ο

Ναύαρχος (εα) Κοσμάς Χρηστίδης

Επίτιμος Α/ΓΕΝ

«Ο λαός ο μελετών και γνωρίμων την ιστορίαν του κρίνει σχεδόν πάντοτε ασφαλέστερον και ορθότερον περί τε των παρόντων αυτού πραγμάτων και περί των ορών της προόδου και της μελλούσης τύχης του» 

Ιστορικός, Στοχαστής François Guizot

Είναι πλέον ολοφάνερο, γιατί η πολιτεία είχε παραμελήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις την τελευταία 20ετία και τώρα πρέπει να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να αναπληρώσει την αδράνεια του παρελθόντος. Η απάντηση κρύβεται στη επιστολή (17-7-1997)

του αείμνηστου κ. Αρσένη προς τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Σημίτη που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Το χειρότερο όλων είναι ότι ακόμη και σήμερα, δεν είναι σαφές στον λαό μας αν, ακόμα και την ύστατη αυτή στιγμή, οι ηγεσίες αυτού του τόπου έχουν πλήρως αντιληφθεί τις συνέπειες αυτής της αδράνειας.

Τελευταίους μήνες γίνεται μεγάλη συζήτηση του πλαστού και παραπλανητικού διλήμματος «εξομάλυνση ή αντιπαράθεση» με την Τουρκία, πολύ δε περισσότερο το δίλημμα «πόλεμος ή ειρήνη»; Η απάντηση είναι σαφής στην επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό. Όμως, εξίσου, τεράστια συζήτηση γίνεται και για το ποια φρεγάτα πρέπει να αγοράσει η χώρα μας, ενώ γίνεται ολοένα και πιο αισθητό η ανάγκη αναγέννησης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Εντός της τρεχούσης δεκαετίας το Πολεμικό Ναυτικό, θέλει δεν θέλει, θα παροπλίσει το 70% των Πλοίων αιχμής του Στόλου (9 Φρεγάτες τύπου «S», 5 Υποβρύχια τ. 209 και 12 Πυραυλακάτους που -μαζικά- συμπληρώνουν πλέον των πενήντα ετών επιχειρησιακού βίου, 4 Κανονιοφόροι σαράντα ετών, ΠΠ άνω των εξήντα ετών κ.λ.π.), μένοντας με το ανέκδοτο των τεσσάρων «εκσυγχρονισμένων» και ταλαιπωρημένων ΜΕΚΟ.

Ο εκπεφρασμένος προβληματισμός πολλών, ειδικών ή μη, είναι τί συνδυασμό πακέτου δυνατοτήτων αποτροπής θέλουμε; Το κρίσιμο ερώτημα για πολλούς, όμως, δεν είναι αν η φρεγάτα θα είναι «πολλαπλού ρόλου» ή «αεράμυνας περιοχής», που απαιτεί επιπλέον σύγχρονο και μεγάλου (δυστυχώς) βάρους MFR ραντάρ, καθώς και μεγάλο αριθμό φόρτου βλημάτων αέρος (άρα πλοίο μεγάλου εκτοπίσματος), αλλά η απαίτηση ναυτικού προγράμματος που, επιτακτικά, συνδέεται και με την ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Σήμερα, όπως καθ’ έξιν, τα ξανα-καταφέραμε, ο τρόπος, ο χρόνος υλοποίησης και κόστος είναι καθοριστικής σημασίας. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, ως προς τα προτερήματα και τη διαύγεια, η βέλτιστη λύση είναι η «κοινοπραξία (consortium)», ακολουθεί η «διακρατική συμφωνία (G2G)» και τέλος η «απευθείας εμπορική συμφωνία» (διεθνής διαγωνισμός θα καταλήξει σε χρονική αποτυχία). Επιλογή νέων φρεγατών πρέπει να γίνει με βάση τα επιχειρησιακά κριτήρια του Πολεμικού Ναυτικού. Οι Αξιωματικοί διαθέτουν και την ικανότητα αντίληψης των αγαθών προθέσεων της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Η επιτροπή αξιολόγησης πρέπει να απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες τεχνοκράτες και άριστους αξιωματικούς (τεχνοκράτες τεχνολογίας, που γνωρίζουν τις τάσεις και περιορισμούς της), με βαθύτατη διεθνή επιχειρησιακή εμπειρία (υπηρεσία σε διάφορους τύπους πλοίων, κυρίως φρεγατών, μεγάλη πλεύσιμη συμμετοχή διεθνών επιχειρήσεων για εξαγωγή πραγματικών τακτικο-επιχειρησιακών δυνατοτήτων). Η εν λόγω επιτροπή να μην αλλάζει ή καθυστερεί κατά το δοκούν (αποφυγή εφιαλτικών λαθών παρελθόντος).

Τα πλοία αυτά, εφόσον επιλεγούν σήμερα (χθες), θα είναι επιχειρησιακά μετά το 2027. Με αυτά τα δεδομένα απαιτείται ενδιάμεση λύση ή και ενδιάμεσο πλοίο, που να διασφαλίζει τις άμεσες επιχειρησιακές ανάγκες, καθώς και υπογραφή Συμφώνου με ρήτρα αμυντικής-στρατιωτικής συνδρομής. 

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα χρειάζεται «πακέτο δυνατοτήτων αερο-ναυτικό», το θέλει χθες και πρέπει να μπορεί να το πληρώσει από τη φθαρμένη τσέπη της. Όμως, ο καθένας που γνωρίζει την ιστορία του Έθνους του συνειδητοποιεί ό,τι οι νίκες της αποτροπής ή της δόξας σε ναυμαχίες επετεύχθησαν, πλέον της εκπαίδευσης και της ηγεσίας, με την ποιοτική επένδυση στην καινοτομία και την ναυτική τεχνολογία (Καρτερία-Καμπέρος-Αβέρωφ) και ο διαχρονικός θαλάσσιος έλεγχος στο Αρχιπέλαγος διατηρήθηκε από την επιλογή ποιότητας χαρακτηριστικών, όπως υπήρξε η αγορά Φ/Γ ΕΛΛΗ-ΛΗΜΝΟΣ στις αρχές της δεκαετίας 1980.

The post Ναύαρχος Χρηστίδης: “Εγκατέλειψαν τις ΕΔ κι ακόμη δεν έχουν καταλάβει τις συνέπειες”! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα