ΚΕΘΑ: Ο ρόλος των νέων φρεγατών και η «στρατηγική εταιρική σχέση»

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα σε ανακοίνωση της κάνει τις παρατηρήσεις της σχετικά με την προμήθεια των νέων φρεγατών και την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία:

Η κυβέρνηση υπογράφοντας μαζί με τη Γαλλία την συμφωνία για την εγκαθίδρυση «στρατηγικής εταιρικής σχέσης», ανακοίνωσε και την απόκτηση των νέων φρεγατών τύπου BELHARRA. Η συμφωνία για τις φρεγάτες δεν ανακοινώθηκε και έτσι πολλές σοβαρές πτυχές της δεν έχουν γίνει γνωστές, όπως πχ το ζήτημα της προμήθειας πλοίων «ενδιάμεσης λύσης», του οπλισμού, το τελικό κόστος

κ.α. 

Με την δρομολογημένη αγορά των 3+1 φρεγατών Belhara, όμως εγείρονται διάφορα θέματα, που πρέπει να σημειώσουμε, όπως π.χ.:

Τηρείται η ΝΑΤΟϊκή «υποχρέωση» για διάθεση του 2% του ΑΕΠ σε πολεμικές δαπάνες και το 20% από αυτές για προμήθεια νέου εξοπλισμού.Τα πλοία παρέχουν «άμυνα περιοχής» και όχι «άμυνα σημείου» όπως τα πλοία που μέχρι σήμερα διαθέτει η χώρα για την άμυνα των συνόρων της. Επομένως τα πλοία έχουν δυνατότητα να ελέγχουν μεγάλη περιοχή γύρω από το καθένα και να απαγορεύουν πτήσεις μέσα στην εμβέλεια των όπλων που θα διαθέτουν.Οι 3+1 φρεγάτες, εκτός  από κατευθυνόμενα βλήματα  (Κ/Θ) επιφανείας – επιφανείας, διαθέτουν, εφόσον παραχωρηθούν, και Κ/Θ βλήματα κρούσεως εναντίον στόχων ξηράς με βεληνεκές χιλίων χιλιομέτρων.Θα κατασκευαστούν σε γαλλικά ναυπηγεία, ενώ το συνολικό τους κόστος αναμένεται να ανέβει πολύ πάνω από τα 5 δις ευρώ.

Εγκαθίδρυση «στρατηγικής εταιρικής σχέσης»

Με την συμφωνία που υπογράφηκε, για την εγκαθίδρυση «στρατηγικής εταιρικής σχέσης»: 

Υπογραμμίζεται η πίστη των δυο μερών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕΤίθενται οι προδιαγραφές της αξιοποίησης των πλοίων για τις ανάγκες «αυτόνομης» δράσης της ΕΕ.Η πολυδιαφημισμένη «αμοιβαία αμυντική συνδρομή» υλοποιείται «… εάν (τα μέρη) διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο …». Διευκρινίζεται επίσης, ότι «Τα Μέρη έχουν την κύρια ευθύνη για την άμυνα και ασφάλειά τους».Διατίθενται ελληνικά λιμάνια, αεροδρόμια και άλλες υποδομές, για χρήση από γαλλικά σκάφη. Προβλέπονται συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και συνεργασίες στο Αιγαίο και την Αν Μεσόγειο αλλά και στο εξωτερικό (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική). Γίνεται ειδική αναφορά σε «κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ».

Επομένως γίνεται φανερό ότι οι περισσότερες αν όχι όλες από τις νέες φρεγάτες, τόσο λόγω των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων αλλά και με βάση το γράμμα της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» θα αξιοποιηθούν κυρίως σε ευρωνατοϊκές επιθετικές αποστολές και όχι για την άμυνα της χώρας. 

Πρωθυπουργικά και υπουργικά χείλη άλλωστε εκφράζουν με κάθε ευκαιρία την ικανοποίηση τους για τις νέες ευκαιρίες γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, που παρέχονται με την απόκτησή των φρεγατών. Την αναβάθμιση όμως αυτή, το ερώτημα είναι ποιος την πληρώνει και ποιος επωφελείται! Από την αναβάθμιση αυτή κερδίζει η ελληνική άρχουσα τάξη – το ελληνικό κεφάλαιο, ενώ το λογαριασμό πληρώνει ο ελληνικός λαός με φόρους, περικοπές αποδοχών, ελλείψεις κοινωνικών δικαιωμάτων, άλλα και με τεράστιους κινδύνους.

Η ελληνογαλλική συμφωνία «στρατηγικής εταιρικής σχέσης»:

Αποτελεί ακόμη μία εμπλοκή σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά επιθετικά σχέδια που επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της Γαλλίας και επιπλέον από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ειδική αναφορά γίνεται για την «ανάγκη» υποστήριξης στη γαλλική επέμβαση στο Σαχέλ.Η  περιλάλητη «αμοιβαία αμυντική συνδρομή», σε κάθε περίπτωση δεν αναφέρεται στην προστασία κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά μόνο «συνόρων» και τούτο μόνο εφόσον διαπιστωθεί “από κοινού” ένοπλη επίθεση. Δεν αφορά, επομένως, περιπτώσεις κρίσεων, ή τοπικών θερμών επεισοδίων στο Αιγαίο και την ΑΟΖ. Ακόμη, μάλιστα και προς άρση τυχόν παρανοήσεων, στη συμφωνία επισημαίνεται ότι η άμυνα αποτελεί κυρίως ευθύνη του κάθε κράτους.

Δε θα παραλείψουμε να υπενθυμίσουμε, ότι η Γαλλία, όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα στρατηγικά και οικονομικά  συμφέροντα που σχετίζονται με την Τουρκία. Έτσι διαχρονικά τροφοδοτούν την προκλητικότητα της σε βάρος της χώρας, “νίπτοντας τας χείρας“ των. 

Γι’ αυτούς όλους τους λόγους νομίζουμε ότι οι συνάδελφοι απόστρατοι που και γνώση και εμπειρία μεγάλη διαθέτουν, όπως και ο λαός μας, δεν πρέπει να παρασυρθούν από πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες, αλλά να καταδικάσουν την πολιτική της εμπλοκής σε επικίνδυνα επιθετικά σχέδια και να επαγρυπνούν.

Η γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα

The post ΚΕΘΑ: Ο ρόλος των νέων φρεγατών και η «στρατηγική εταιρική σχέση» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα