Κίνα:«Αποφασιστική αντίδραση για τη συνάντηση Μακάρθι με την πρόεδρο της Ταιβάν»

Η διπλωματία της Κίνας διεμήνυσε σήμερα πως θα δοθεί «αποφασιστική» απάντηση μετά τη συνάντηση στις ΗΠΑ ανάμεσα στην πρόεδρο της Ταϊβάν, την Τσάι Ινγκ-γουέν, και τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, τον ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι.

«Αντιδρώντας στις σοβαρά λαθεμένες πράξεις συνέργειας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ταϊβάν, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα

για να προασπίσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της», τόνισε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η κινεζική διπλωματία αξίωσε η Ουάσιγκτον να «πάψει να ακολουθεί αυτόν τον λαθεμένο και επικίνδυνο δρόμο».

Η Κίνα χαρακτηρίζει την Ταϊβάν επαρχία της, που μένει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν κριθεί απαραίτητο, και βλέπει κάθε επαφή ανάμεσα σε αξιωματούχους της Ταϊβάν και ξένους ως παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας.

Επιστρέφοντας από την περιοδεία της στην κεντρική Αμερική, η κυρία Τσάι συναντήθηκε χθες Τετάρτη στην Καλιφόρνια με τον κ. Μακάρθι και αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η πρόεδρος εξήρε την «ανελλιπή», κατ’ αυτήν, υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην Ταϊπέι έναντι του Πεκίνου.

Τον Αύγουστο του 2022, έπειτα από την επίσκεψη που έκανε στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόσι, η προκάτοχος του κ. Μακάρθι, η Κίνα διεξήγαγε πολυήμερα στρατιωτικά γυμνάσια άνευ προηγουμένου γύρω από το νησί.

Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα παραμείνει σε κατάσταση «επαγρύπνησης» και θα εκπληρώσει τις ευθύνες και την αποστολή του, ενώ απαίτησε οι ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ως προς το ζήτημα της Ταϊβάν.

Στο όνομα της πολιτικής της «ενιαίας Κίνας», υποτίθεται πως καμιά χώρα δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα επίσημες σχέσεις με το Πεκίνο και την Ταϊπέι.

Μόλις 13 χώρες αναγνωρίζουν την Ταϊβάν σε διεθνές επίπεδο, ανάμεσά τους το Μπελίζ και η Γουατεμάλα, που επισκέφθηκε η κυρία Τσάι αυτή την εβδομάδα για να επαναβεβαιώσει τη σχέση της νήσου με τις κυβερνήσεις τους, έπειτα από μια πρώτη «διέλευσή» της από τη Νέα Υόρκη.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εφαρμόζουν την πολιτική της λεγόμενης «στρατηγικής αμφισημίας» για το ζήτημα της Ταϊβάν. Η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει το Πεκίνο από το 1979, παραμένει όμως η κυριότερη προστάτιδα δύναμη της Ταϊπέι και ο κυριότερος προμηθευτής της με όπλα.

Η υποστήριξη στη νήσο συγκαταλέγεται στα μάλλον λιγοστά ζητήματα για τα οποία υπάρχει απόλυτη συναίνεση ανάμεσα στα δυο κόμματα στο αμερικανικό Κογκρέσο. Επί προεδρίας της Τσάι Ινγκ-γουέν, η Ταϊβάν ενίσχυσε περισσότερο παρά ποτέ τη σχέση της με τις ΗΠΑ.

The post Κίνα:«Αποφασιστική αντίδραση για τη συνάντηση Μακάρθι με την πρόεδρο της Ταιβάν» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα