Κίνημα του Ναυτικού χωρίς το ΒΕΛΟΣ; Ποιοι επιδιώκουν τη βύθιση του πλοίου αλλά και της ιστορίας;

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός απο το καμπανάκι κινδύνου που χτύπησε μέσω του militaire channel, o Παναγιώτης Χατζηπέρος, μέλος του θρυλικού πληρώματος του ΒΕΛΟΥΣ που έκανε την ανταρσία. Το ιστορικό πλοίο έχει εγκαταλειφθεί στη Θεσσαλονίκη όπου το έστειλαν «για λίγο» , ώστε και οι πολίτες της συμπρωτεύουσας να μπορέσουν να το επισκεφθούν.Αυτή ήταν μια δικαιολογία. Το ΒΕΛΟΣ
έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, είναι σε κακή κατάσταση και απειλείται με βύθιση. Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν θα ενοχληθούν με την «εξαφάνιση» του ΒΕΛΟΥΣ, γιατί μαζί με αυτό θα «εξαφανιστεί» και το ενοχλητικό όπως φαίνεται για ορισμένους ιστορικό κεφάλαιο του Κινήματος του Ναυτικού.Το θέμα είχε έρθει στη Βουλή με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Από την απάντηση που είχε δώσει ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς προέκυπταν και οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Το ΒΕΛΟΣ αφήνεται στην τύχη του.Τι είχε απαντήσει  ο κ.Νίκος Χαρδαλιάς ,ΥΦΕΘΑ, στην ερώτηση του τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα;«Το Αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ» που τίμησε με την ένδοξη ιστορία του τη μάχη των στελεχών για τον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και συμμετείχε ενεργά στις αποστολές σε κάθε άκρη της Πατρίδας και όχι μόνο, παραμένει ελλιμενισμένο στη Θεσσαλονίκη από τις 9 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο της ανάδειξης του ως πλοίου – μουσείου, επισκέψιμου για το ευρύ κοινό. Μέχρι σήμερα έχει γίνει πόλος έλξης για περισσότερους από 200.000 επισκέπτες, κάτι το οποίο δεν θα ήταν εφικτό με την παραμονή του στον Φλοίσβο, ενώ παράλληλα προσφέρει και σημαντικό κοινωνικό έργο, μέσω διοργάνωσης σημαντικών δράσεων, με την τελευταία να έχει υλοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, σε συνεργασία με το «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η οποία αφορούσε στην πραγματοποίηση εθελοντικής αιμοδοσίας. Για τη θέση του ελλιμενισμού έχουν ληφθεί υπόψη, τόσο η γεωγραφία και η ναυτιλιακή θέση του λιμένος, όσο και οι συνήθεις επικρατούσες συνθήκες. Τυχόν φθορές που δύναται να προκληθούν σε αυτό από τις εκάστοτε επικρατούσες και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, αντιμετωπίζονται άμεσα και πάντοτε σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας, καθόσον δεν μπορεί να αποκλεισθεί η προσβολή του πλωτού μέσου από αυτές, γεγονός που θα συνέβαινε σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο της χώρας. Στο παραπάνω πλαίσιο ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, το ΥΠΕΘΑ θα συνεχίσει να διατηρεί το πλοίο – μουσείο στον λιμένα της Θεσσαλονίκης, προσβάσιμο στο ευρύ το κοινό της Βορείου Ελλάδος, ενώ η μετακίνηση του θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, βάσει του σχεδιασμού ικανοποίησης αιτημάτων ελλιμενισμού και σε άλλες πόλεις, με τελικό όμως προορισμό τον Φλοίσβο.  Σε κάθε περίπτωση, η ευαισθησία στην ιστορία, στην ιστορική μνήμη θα πρέπει να επιδιώκεται και να αποδεικνύεται με σταθερότητα, με συνέπεια, με σεβασμό σε κάθε ιστορική περίοδο και σε κάθε στιγμή του Έθνους και όχι αλα κάρτ, και σε κάθε περίπτωση όχι αποσπασματικά. Ας είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, ας κοπιάσουμε για αυτό. Ας εργαστούμε όλοι μαζί για αυτό. Το οφείλουμε στην ιστορία, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές».Για ποινικές ευθύνες είχε μιλήσει ο Θοδωρής ΔρίτσαςΟ τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας στην ομιλία του στη Βουλή έκανε λόγο  για ποινικές ευθύνες και άφησε υπονοούμενα για «παράγοντες που δεν θέλουν τη σωτηρία του ΒΕΛΟΥΣ».

Είχε πει μεταξύ άλλων:

«Το «ΒΕΛΟΣ» είναι σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα και το στηρίζει όλο το Πολεμικό Ναυτικό. Είναι η διάσωση της τιμής των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, της δημοκρατικής τιμής. Είναι η εξέγερση του Πολεμικού Ναυτικού, το κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού που περιελάμβανε και άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, από άλλα όπλα. Κατεστάλη, αλλά με κυβερνήτη τον Νίκο Παππά το «ΒΕΛΟΣ» κατέφυγε σε λιμάνι της Ιταλίας και δημιούργησε μαζί με τις εξεγερσιακές διαδικασίες της νεολαίας, την κατάληψη της Νομικής και εν συνεχεία, την εξέγερση του Πολυτεχνείου τους όρους για την κατάρρευση της δικτατορίας και την επαναφορά της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Είναι η συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτά.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το «ΒΕΛΟΣ» ασφαλώς είχε βρει τη θέση του, να ελλιμενίζεται στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, στο Παλαιό Φάληρο, δίπλα στον Θωρηκτό Αβέρωφ. Εθνικό σύμβολο το ένα, δημοκρατικό εθνικό σύμβολο το άλλο. Και έχετε αναλάβει την ευθύνη, ως Κυβέρνηση, να θέσετε σε κίνδυνο το ιστορικό αυτό σκάφος και να μην καταλαβαίνετε τίποτα!

Εγώ ξέρω και όλοι ξέρουμε ποιοι παράγοντες δεν θέλουν το «ΒΕΛΟΣ», δεν θέλουν τη μνήμη του Νίκου Παππά, αλλά εμένα δεν με ενδιαφέρει καθόλου αυτό, το ποιοι παράγοντες. Μας είναι παντελώς αδιάφορο. Μας ενδιαφέρει η ελληνική πολιτεία. Και εδώ είστε κατώτεροι των περιστάσεων και πολλαπλά εκτεθειμένοι.

Το «ΒΕΛΟΣ» κινδυνεύει. Σας είχαμε προειδοποιήσει από τον Μάιο του ’21. Μας απαντήσατε καθησυχαστικά ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, έχει μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη. Ναι, να το δει και η Βόρεια Ελλάδα, να το δουν οι Μακεδόνες και όλος ο κόσμος στη Βόρεια Ελλάδα, να το επισκεφτούν, ασφαλώς όμως. Το έχετε εκθέσει στην παραλία, στους πέντε ανέμους, χωρίς να το προστατεύετε!

Επιβεβαιωθήκαμε στις παρατηρήσεις μας, διαψεύστηκε ο καθησυχασμός σας και έφθασε πρόσφατα, στις 29 Μαρτίου του ’23, με τους ισχυρούς ανέμους να κινδυνεύσει πλέον πραγματικά με βύθιση και να υποστεί σοβαρές ρωγμές. Έφθασε ο κυβερνήτης να αποβιβάσει όλο το πλήρωμα στη στεριά και να μείνει μόνος του, για να το διασώσει όσο μπορούσε περισσότερο με τη βοήθεια ρυμουλκών. Μην τα αμφισβητείτε αυτά, είναι κατατεθειμένα γεγονότα... Η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης δεν είναι λιμάνι. Είπατε ότι ελλιμενίζεται. Δεν είναι λιμάνι η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Είναι χώρος που δεν έχει κανόνες ασφαλούς ελλιμενισμού ούτε κατά διάνοια του γνωστού κώδικα ISPS, του Κώδικα Ασφαλείας Ναυσιπλοΐας και Ελλιμενισμού.

Από αυτή την άποψη, είναι προφανές ότι είναι εκτεθειμένο το ΒΕΛΟΣ εκεί που είναι σε πολλαπλούς κινδύνους και αυτό έχει επιβεβαιωθεί και έχει αποδειχθεί δύο τουλάχιστον φορές. Τι άλλο θέλετε για να λέτε αυτά που λέτε;

Άμεσα πρέπει να βρεθεί λύση ασφαλούς ελλιμενισμού, συντήρησης και προστασίας του ΒΕΛΟΥΣ και πρέπει στη σύμβαση για το νέο αναδομημένο Πάρκο Νέου Φαλήρου, όπως σας ζητήσαμε και το αρνηθήκατε, εκεί που στον χώρο ελλιμενισμού περιγράφετε «οι τριήρεις, το ΑΒΕΡΩΦ κ.λπ.», να προστεθεί στον νόμο, στη σύμβαση αυτή και το ΒΕΛΟΣ, διότι οι διαβεβαιώσεις σας είναι στον αέρα, αφού είχατε την ευκαιρία στον νόμο να το βάλετε και το αρνηθήκατε πολλαπλά...

Κύριε Υπουργέ, δεν θέλω να βαρύνω την ατμόσφαιρα, αλλά ειλικρινά χωρίς διάθεση οξύτητας ο τρόπος που συμπεριφέρεται η ελληνική Κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό πιθανότατα, εκ των πραγμάτων, από τα δεδομένα. Έχετε προειδοποιηθεί, όπως προειδοποιήθηκε ο κ. Καραμανλής από τα συνδικάτα για τους κινδύνους για το σιδηροδρομικό ατύχημα. Έχετε προειδοποιηθεί ρητά με έγγραφα για τους κινδύνους και από τον ΣΦΕΑ, τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Δικτατορίας, και από τους εν ζωή αγωνιστές του ΒΕΛΟΥΣ -ναυάρχους, εξαιρετικούς ανθρώπους, να μην πω ονόματα-, αλλά και εκτός Πολεμικού Ναυτικού, στρατηγούς εν αποστρατεία που έσωσαν την Κύπρο. Δεν θέλω να πω ονόματα. Όλο το δημοκρατικό συναίσθημα των Ενόπλων Δυνάμεων σας λέει να κάνετε κάτι.

Χωρίς να βαρύνω το κλίμα συγκροτείται ενδεχόμενο και ποινικής ευθύνης, απιστίας, εάν δεν κάνετε κάτι αμέσως και συγκεκριμένο για τη διάσωση του ΒΕΛΟΥΣ. Αυτά είναι συγκεκριμένα πράγματα. Δεν είναι κείμενα προετοιμασμένα, προκάτ, να έρχεστε και να τα διαβάζετε. Είναι συγκεκριμένες δεσμεύσεις ενώπιον του Κοινοβουλίου που οφείλετε να αναλάβετε και να τις ανακοινώσετε τώρα».

The post Κίνημα του Ναυτικού χωρίς το ΒΕΛΟΣ; Ποιοι επιδιώκουν τη βύθιση του πλοίου αλλά και της ιστορίας; appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνημα, Ναυτικού, ΒΕΛΟΣ Ποιοι,kinima, naftikou, velos poioi