Κορονοϊός: 18 χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη λάβει μέτρα η Ελλάδα παρακολουθεί και αδρανεί

Η ελληνική κυβέρνηση απλά ανησυχεί και παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας αλλά αδρανεί…Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες.

Το ieidiseis.gr παρουσιάζει τα μέτρα που έχουν λάβει ήδη 18 χώρες για να αντιμετωπίσουν την παραλλαγή Όμικρον:

Μια σειρά από μέτρα και περιορισμούς παίρνουν οι χώρες της Ευρώπης, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα περιοριζόμαστε σε συσκέψεις, προτάσεις και αδράνεια. Οι αποφάσεις για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

και Πρωτοχρονιά αναμένονται μέσα στην εβδομάδα με την «light» εκδοχή των τεστ για εμβολιασμένους να κερδίζει έδαφος, ενώ φαίνεται πως τα πιο δραστικά μέτρα πάνε για μετά τις γιορτές.

Ωστόσο, η εικόνα στην Ευρώπη δεν είναι ίδια με την Ελλάδα, παρά τα όσα ζητούν οι επιστήμονες. Ένα μήνα καιρό έχει η πολιτεία προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης «Όμικρον» προειδοποιεί ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο iEidiseis.

Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του ΑΠΘ προβλέπει ότι στα μέσα Ιανουαρίου η «Ο» θα έχει επικρατήσει της «Δέλτα» και, εν συνεχεία, θα πολλαπλασιάζεται με γοργούς ρυθμούς, καθώς θα έχει τετραπλάσια μεταδοτικότητα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν.

Όπως, μάλιστα, σημειώνει σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του το βράδυ της Κυριακής, μέτρα θα πρέπει να ληφθούν ακόμα και εφόσον είχαν γίνει όλα τα εμβόλια της τρίτης δόσης, ενώ προειδοποιεί πως θα υπάρχει νέα μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας από τον Φεβρουάριο και μετά.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μεταξύ άλλων, προτείνει την αύξηση της τηλεργασίας τουλάχιστον στο 50% -ίσως και στο 70%, αναφέρει- και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ την τοποθέτηση μέσων απολύμανσης του αέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως πχ στο μετρό, τον ηλεκτρικό και τα αστικά λεωφορεία. Επιμένει, μάλιστα, στη διενέργεια rapid test ή self test και από τους εμβολιασμένους, προκειμένου να κάνουν ρεβεγιόν σε χώρο διασκέδασης κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και στην τοποθέτηση συσκευών απολύμανσης του αέρα μέσα στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού κατά τη διάρκεια της περιόδου των γιορτών.

Ο γνωστός καθηγητής, μάλιστα, δεν αποκλείει και lockdown μετά τα μέσα Φεβρουαρίου αν δεν ληφθούν άμεσα επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της «Όμικρον», πολύ περισσότερο καθώς τον ανησυχεί και η χαλαρότητα των εορτών.

Τι συμβαίνει σε 18 χώρες της Ευρώπης – Ποια είναι τα μέτρα

Το συνδρομητικό K-REPORT καταγράφει όσα ισχύουν στην Ευρώπη.

Ολλανδία: Κλειστά μέχρι 14 Ιανουαρίου όλα τα καταστήματα και υπηρεσίες εκτός πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία), τα σχολεία τουλάχιστον μέχρι 9 Ιανουαρίου, στα δύο άτομα περιορίζονται οι επισκέψεις, 4 κατ’ εξαίρεση μόνο για τα Χριστούγεννα

Δανία: Εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα κλείνουν τα μεσάνυχτα. Τηλεδιδασκαλία στα σχολεία μέχρι και την 10η τάξη. Υποχρεωτική χρήση μάσκας στα εστιατόρια, μπαρ κ.ο.κ. όταν δεν κάθονται οι πελάτες. Τηλεργασία όπου είναι εφικτό. Υποχρεωτικό το «corona pass» (εμβολιασμός/ανάρρωση/αρνητικό τεστ) για εστιατόρια, καφετέριες, σπίτια ηλικιωμένων και εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με πάνω από 200 άτομα. Νομοσχέδιο με μεγαλύτερους περιορισμούς που κατατέθηκε την Παρασκευή θα συζητηθεί ίσως και σήμερα στο κοινοβούλιο.

Γαλλία: Ματαιώθηκαν οι μαζικές υπαίθριες εορταστικές εκδηλώσεις, κλειστά τα νυχτερινά κέντρα από 10/12 για 4 εβδομάδες.

Τον Ιανουάριο θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα κάνει υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού για είσοδο σε εστιατόρια κ.ο.κ. και δημόσια μέσα μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων.

Ισπανία: Έκτακτη τηλε-σύσκεψη με τους προέδρους των επαρχιών της χώρας συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ για να αποφασιστούν πρόσθετα μέτρα καθώς τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 500 ανά 100.000 κατοίκους,

Ιταλία: Κυβερνητικό συμβούλιο στις 23 Δεκεμβρίου συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Αναμένεται να επανέλθει η υποχρέωση χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, το υποχρεωτικό τεστ για είσοδο σε χώρους μαζικών εκδηλώσεων για τους εμβολιασμένους και άλλα μέτρα.

Γερμανία: Την ανακοίνωση νέων μέτρων εντός της βδομάδας προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας. «Έχουμε πλέον υπερβεί έναν κρίσιμο αριθμό ατόμων που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή “Όμικρον” και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αναπόφευκτο νέο κύμα», δήλωσε ο Καρλ Λάουτερμπαχ. Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών μέσων εξετάζεται, να τεθεί όριο 20-25 ατόμων για κλειστούς χώρους και 100 ατόμων για ανοιχτούς και η αναστολή της λειτουργίας των νυχτερινών κλαμπ. Ήδη ισχύουν αυστηροί περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές, κλείσιμο της εστίασης, απαγόρευση πώλησης αλκοόλ κ.ο.κ. στις περιοχές με πολύ υψηλό δείκτη διασποράς.

Βέλγιο: Υποχρεωτικά τηλεργασία 4 μέρες την εβδομάδα και μάσκες σε εσωτερικούς χώρους για τους άνω των 10 ετών. Καφέ και εστιατόρια μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης ή αρνητικό τεστ. Τα σχολεία έκλεισαν μια εβδομάδα νωρίτερα για τα Χριστούγεννα.

Αυστρία: Παρ’ ότι το καθολικό lockdown έληξε την περασμένη Δευτέρα, τα μέτρα παρατάθηκαν στα κρατίδια με τα περισσότερα κρούσματα αλλά χαλαρώνουν ήδη σταδιακά.

Βρετανία: Πιθανότατα αυτή την βδομάδα να υπάρξουν ανακοινώνεις. Η επιτροπή Σοφών της βρετανικής κυβέρνησης έχει προτείνει 15μρο λοκντάουν. Προς το παρόν υποχρεωτικό πιστοποιητικό εμβολιασμού/ανάρρωσης ή αρνητικό τεστ για είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και μαζικές εκδηλώσεις. Τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Ιρλανδία: Μπαρ, νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια, καφέ, θέατρα κ.ο.κ. κλείνουν στις 20:00, εκτός από take-away και delivery. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι υποχρεωτικά σε μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα.

Πολωνία: Κλειστά τα νυχτερινά κέντρα. Εστιατόρια και θέατρα λειτουργούν με περιορισμό πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα. Από σήμερα και μέχρι 9 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία υποχρεωτικά με τηλεκπαίδευση.

Ελβετία: Από σήμερα 20/12 υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης για είσοδο -με μάσκα- σε εστιατόρια, μπαρ κ.ο.κ., αποκλείονται οι ανεμβολίαστοι. Υποχρεωτική η εργασία από το σπίτι όπου είναι εφικτό.

Τσεχία: Εστιατόρια, καφέ, μπαρ κ.ο.κ. ανοιχτά μόνο για εμβολιασμένους/αναρρώσαντες από 05:00 έως 22:00, με πλήρη απαγόρευση πώλησης αλκοόλ. Οι εταιρείες οφείλουν να ελέγχουν τακτικά τους μη εμβολιασμένους εργαζομένους, τα σχολεία ελέγχουν τα παιδιά. Τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Ρουμανία: Τα καταστήματα κλείνουν στις 9 μ.μ..Πρόσβαση σε μη βασικούς δημόσιους χώρους (εκτός από καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία) μόνο για τους εμβολιασμένους και τους αναρρώσαντες.

Λουξεμβούργο: Απαραίτητο το διαβατήριο covid σε καφέ και εστιατόρια. Έως 10 άτομα σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκες και με τήρηση αποστάσεων.

Νορβηγία: Από την περασμένη εβδομάδα απαγορεύεται τελείως η πώληση αλκοόλ σε εστιατόρια, μπαρ, αμπ, κλαμπ κ.ο.κ. Όριο 10 ατόμων σε συγκεντρώσεις σε ιδιωτικούς χώρους, 20 ατόμων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Υποχρεωτική τήρηση αποστάσεων στα εστιατόρια. Υποχρεωτική η τηλεργασία όπου είναι εφικτό. Συνιστάται η χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σλοβακία: Εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες έχουν πρόσβαση σε όλα τα καταστήματα οι ανεμβολίαστοι μόνο στα πρώτης ανάγκης. Εστιατόρια, μπαρ, καφέ κ.ο.κ. είναι κλειστά.

Σλοβενία: Είσοδος σε εστιατόρια, μπαρ κ.ο.κ. (κλειστά από 22.00 έως 5.00) μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού/ανάρρωσης/αρνητικό τεστ, επιτρέπεται μόνο 1 πελάτης ανά 10 τετραγωνικά, απαγορεύονται κοινωνικές εκδηλώσεις εκτός οικογένειας ή συγκατοίκων, 1 δωρεάν τεστ ανά 2 μέρες για όλους. Ανεμβολίαστοι έχουν πρόσβαση μόνο σε καταστήματα πρώτης ανάγκης.

The post Κορονοϊός: 18 χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη λάβει μέτρα η Ελλάδα παρακολουθεί και αδρανεί appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Ευρώπης, Ελλάδα,koronoios, evropis, ellada