Κουμουτσάκος: “Η επίσκεψη Ερντογάν τραυμάτισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”

Τη Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει και να κάνει τον απολογισμό της επίσκεψης Ερντογάν στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής, σύμφωνα με όσα λέει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,

τονίζει πως η επίσκεψη Ερντογάν θα μείνει στην ιστορία ως η επίσκεψη που «τραυμάτισε» και δεν «θεράπευσε», επισημαίνοντας πως χάθηκε μια ευκαιρία ουσιαστικής βελτίωσης του κλίματος και κάποιοι στην κυβέρνηση οφείλουν εξηγήσεις για αυτό.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κουμουτσάκο, δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία δεν μπόρεσε να αντιληφθεί έγκαιρα τα μηνύματα που έστελνε η ‘Αγκυρα εδώ και καιρό.

Ερωτηθείς από το πρακτορείο για το θέμα της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ο τομεάρχης της ΝΔ ασκεί έντονη κριτική στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τονίζοντας πως δεν έχει δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις για το θέμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Β’ Αθηνών, Γιώργου Κουμουτσάκου, στον Δημήτρη Κοτταρίδη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Ο Πρόεδρος Ερντογάν αναχώρησε, αλλά τι έχει αφήσει πίσω αυτή η επίσκεψη; Πώς την αξιολογείτε;

Απ.: ‘Αφησε σε όλους μια πικρή γεύση. Δεν προσέφερε κάτι θετικό στη χώρα. Μια ιστορική επίσκεψη, η πρώτη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια, θα έπρεπε να ήταν ορόσημο για μια νέα θετική δυναμική στις σχέσεις των δύο λαών. Δυστυχώς, και το λέω με λύπη, η επίσκεψη αυτή, έτσι όπως εξελίχθηκε, περισσότερο τραυμάτισε παρά ενίσχυσε τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Η ευθεία και έντονη αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης από ελληνικό έδαφος, η απροκάλυπτη παρέμβαση στα θέματα των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, η προσβολή προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι άλλα υποσχέθηκε και άλλα έκανε στο ζήτημα των «8», οι υποδείξεις προς την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη και η πανηγυρική επανάληψη των γνωστών αμετακίνητων και νομικά αβάσιμων τουρκικών θέσεων στο Αιγαίο και στο Κυπριακό, σφράγισαν αυτή την επίσκεψη. Βεβαίως υπήρξε ελληνική αντίδραση. Αλίμονο εάν δεν υπήρχε. Δεν πιστεύω ότι αυτός ήταν ο σκοπός εκείνων που σκέφτηκαν, αποφάσισαν και προετοίμασαν αυτήν την επίσκεψη. Η δημόσια –τραυματική θα μπορούσε να πει κανείς– αντιπαράθεση θέσεων και επιχειρημάτων για πολύ κρίσιμα ζητήματα, δεν μπορεί να ήταν η επιδίωξη. Δυστυχώς, η επίσκεψη αυτή θα μείνει στην ιστορία ως η επίσκεψη που «τραυμάτισε» και δεν «θεράπευσε».

Ερ.: Η κυβέρνηση πάντως αντιτείνει ότι όλα πήγαν καλά, αποκαταστάθηκαν δίαυλοι επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο. Αυτό δεν είναι μια θετική αποτίμηση;

Απ.: Να μη μιλήσουμε με όρους προπαγάνδας, αλλά με όρους ουσίας. Συναντήσεις αυτού του επιπέδου δεν πραγματοποιούνται για να διαμορφώσουν τους διαύλους επικοινωνίας. Επιστεγάζουν, επιβεβαιώνουν, επισφραγίζουν θετικά βήματα και αποφάσεις που έχουν προηγηθεί, τους δίνουν πανηγυρικότητα. Εδώ είχαμε το αντίθετο. Οι αποκλίσεις μεγάλωσαν και οι όποιες συγκλίσεις εξασθένισαν.

Κύριε Κοτταρίδη, τέτοιες συναντήσεις δεν γίνονται κάθε μέρα. Χάθηκε λοιπόν μια ευκαιρία ουσιαστικής βελτίωσης του κλίματος και κάποιοι στην κυβέρνηση οφείλουν εξηγήσεις για αυτό. Την Δευτέρα θα ζητήσουμε από τον υπουργό των Εξωτερικών, να ενημερώσει και να κάνει τον απολογισμό της επίσκεψης στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων.

Ερ.: Εσείς έχετε την εμπειρία. Τι θα μπορούσε να έχει γίνει;

Απ.: Για να επιτύχουν τέτοιες επισκέψεις υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: Προετοιμασία. Προετοιμασία. Προετοιμασία. Και βέβαια αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων που φτάνουν πριν την πραγματοποίηση της επίσκεψης. Η έκρηξη παραβιάσεων τον μήνα που προηγήθηκε της επίσκεψης, η προβληματική περιοδεία Χακάν Τσαβούσογλου στη Θράκη και το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν χρειάζεται όλο και περισσότερο τη στήριξη των εθνικιστών στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, ήταν επαρκείς λόγοι – προμηνύματα για αυξημένη εγρήγορση, ιδιαίτερη προσοχή και επίμονη λεπτομερή προετοιμασία. Υπήρξε; Δυστυχώς το αποτέλεσμα μιλά από μόνο του.

Εμείς, ασκώντας υπεύθυνα τον ρόλο που μας αναλογεί, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε. Στείλαμε εγκαίρως μηνύματα και ζητήσαμε ενημέρωση. Κατέθεσα, ήδη πριν από ένα μήνα, γραπτές ερωτήσεις και παράλληλα ζήτησα με την υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων –πλην ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ — ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής από τον υπουργό των Εξωτερικών. Εάν είχε ανταποκριθεί, τα πράγματα ίσως να ήταν καλύτερα.

Ερ.: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία ως λήξαν. Εσείς καταθέσατε μια ακόμα ερώτηση για το θέμα στη Βουλή. Τι έχει μείνει για να ειπωθεί σ αυτή την υπόθεση;

Απ.: Εκ των πραγμάτων ο ρόλος του υπουργείου Εξωτερικών ήταν σημαντικός σε αυτήν την υπόθεση, καθώς η κρίσιμη μάζα των σοβαρών πληροφοριών πέρασε από τους διαύλους του υπουργείου και άρα ήταν σε γνώση του υπουργού. Τι έπραξε ο ίδιος; Δεν έχει απαντήσει στην ουσία. Επιπρόσθετα, έχει αφήσει έκθετους τους διπλωμάτες μας στη Σαουδική Αραβία. Δεν τους έχει προστατεύσει από τη σκαιά επίθεση που δέχθηκαν. Οφείλει λοιπόν τις εξηγήσεις που τον αφορούν ως προς την ουσία αυτής της υπόθεσης.

Ερ.: Ο κ. Κοτζιάς, πάντως, έχει επικρίνει σφοδρά την αντιπολίτευση για τη στάση της.

Απ.: Εμείς, κύριε Κοτταρίδη, κάνουμε τη δουλειά μου. Με θεσμικό τρόπο. Ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Δεν ασχολούμαι, ούτε απαντώ σε ύβρεις.

Ερ.: Την επόμενη εβδομάδα πραγματοποιείται το συνέδριο αρχών και θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει ανάγκη ιδεολογικού επαναπροσδιορισμού στο κόμμα;

Απ.: Από την ίδρυσή της, η μεγάλη μας παράταξη έχει μια στέρεη ιδεολογική «σπονδυλική στήλη». Οι αρχές και οι μεγάλες επιλογές του Κωνσταντίνου Καραμανλή μας έχουν κρατήσει όρθιους ως την πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας. Είναι αδιαμφισβήτητη η πίστη μας στη δημοκρατία, στην ενότητα του έθνους, στα συμφέροντα της πατρίδας, στην ελεύθερη οικονομία με φροντίδα για την κοινωνία, στο ευρωπαϊκό μας πεπρωμένο. Προσαρμογές, λοιπόν, γίνονται σε επιμέρους πολιτικές επιλογές και προτεραιότητες, όχι στον ιδεολογικό κορμό μιας παράταξης που, ακριβώς με αυτές τις αρχές, διατηρεί διαχρονικά βαθιές ρίζες στον ελληνικό λαό. Αυτές θα μας οδηγήσουν και σε ευρύτατη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία πάντα συνομιλούσε και συνεχίζει να συνομιλεί με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, πέρα από στενά κομματικές γραμμές. Αυτό ήταν και το μήνυμα που κυριάρχησε σε όλη την προσυνεδριακή διαδικασία. Αυτό θα επιβεβαιωθεί και στο συνέδριό μας. Αυτή είναι άλλωστε η εκπεφρασμένη πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ερ.: Θα είναι δηλαδή μια απάντηση σε όσους μιλούν για ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς;

Απ.: Δεν αισθάνομαι ότι βρίσκομαι κάτω από ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς. Αλήθεια, πού είναι αυτή η κυριαρχία; Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, μιας κοινότητας δημοκρατιών. Είναι ταυτόχρονα μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Οι θεσμοί της και η λειτουργία της Δημοκρατίας καθορίζονται από το Σύνταγμα του 1975, ένα αστικό δημοκρατικό Σύνταγμα. Η οικονομία της στηρίζεται στην ελεύθερη αγορά. Οι θεσμοί που έχουν τον μεγαλύτερο σεβασμό του ελληνικού λαού, είναι η Εκκλησία και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Πού ακριβώς λοιπόν, είναι η ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς; Στις τέχνες; Μα ο χώρος της τέχνης σε όλα τα κράτη του κόσμου, από τη φύση του αμφισβητεί κατεστημένες πεποιθήσεις. Δεν αισθάνομαι λοιπόν ιδεολογικά ηττημένος. Αυτό είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ, που άλλα δηλώνει ότι πιστεύει και άλλα πράττει. Στην πράξη, βρίσκεται συνεχώς σε μια ιδεολογική μετάλλαξη και υποχώρηση. Και αυτό προσπαθεί να το κρύψει με την πόλωση και το διχασμό. Εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε.

‘Αλλωστε το παρελθόν μας, δείχνει ποια στρατηγική μας έδωσε τις μεγάλες νίκες αυτοδυναμίας. Ήταν πάντα ο δρόμος της αποφασιστικής μετριοπάθειας. Του ανοίγματος προς στην κοινωνία. Όχι της ιδεολογικής μονολιθικότητας, της εσωστρέφειας και της φοβικότητας. Αυτά είναι χαρακτηριστικά μικρών κομμάτων και κινημάτων, όχι μεγάλων δημοκρατικών παρατάξεων όπως η Νέα Δημοκρατία.

The post Κουμουτσάκος: “Η επίσκεψη Ερντογάν τραυμάτισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις” appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα