Λέλα Καραγιάννη: Μια ηρωϊδα που δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί…Μνημόσυνο στην Μητρόπολη αλλά οι πολιτικοί δεν βρήκαν χρόνο

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 οι ναζί εκτέλεσαν την Λέλα Καραγιάννη.Ένα μήνα πριν φύγουν από τη χώρα συνέχιζαν να εκτελούν. Αδίστακτοι φονιάδες.

Η Λέλα Καραγιάννη εκτελέσθηκε το ξημέρωμα της 8ης Σεπτεμβρίου 1944 ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο.Ήταν πολύτεκνη μητέρα..,Ο γιός της Βύρων Καραγιάννης έχει αφηγηθεί την ιστορία της με τρόπο συγκλονιστικό σ΄ ένα κείμενο που δημοσιεύεται στην σελίδα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ).

Χθες Κυριακή στη Μητρόπολη Αθηνών

έγινε μνημόσυνο με πρωτοβουλία του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ». Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» έχει αξιοποιήσει το σπίτι της ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη, δημιουργώντας σε αυτό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά δημοτικού.  Κάθε χρόνο τιμά τη μνήμη της Λέλας Καραγιάννη.

Παρακολουθώντας το μνημόσυνο, μας έκανε εντύπωση ότι δεν είδαμε έναν έστω πολιτικό! Δεν βρήκε κανείς χρόνο να τιμήσει τη Λέλα Καραγιάννη με την παρουσία του; Έναν άνθρωπο, μια γυναίκα ,μια μάνα που θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά μας. Πόσα νέα παιδιά γνωρίζουν την Λέλα Καραγιάννη;

Η Λέλα Καραγιάννη…

Γεννήθηκε το 1898, στη Λίμνη Ευβοίας και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Αθήνα. Ήταν απόγονος της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.

Από την πρώτη ημέρα ακόμα της εισόδου των Γερμανών στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 1941 η Λέλα Καραγιάννη περιθάλπει στο σπίτι της έναν Βρετανό στρατιώτη. Ακολουθούν δεκάδες. Κινητοποιεί τον σύζυγο, τα μεγαλύτερα παιδιά της, γνωστούς, φίλους για τη φυγάδευση στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων στην Τουρκία και την Αίγυπτο. Δημιουργεί μία μικρή αλλά ενεργή ομάδα, την «Αόρατη Στρατιά». Καλύπτει όλα τα έξοδα των αποστολών. Πολύ γρήγορα, η μικρή ομάδα Ελλήνων πατριωτών μεγαλώνει. Η Λέλα Καραγιάννη συστήνει την Αντιστασιακή Οργάνωση «Μπουμπουλίνα». Εξασφαλίζει πρόσβαση για κατασκοπεία σε όλες τις υπηρεσίες των κατοχικών δυνάμεων. Μεταδίδει τις πληροφορίες στους Συμμάχους και συνεργάζεται με όλες τις Αντιστασιακές Οργανώσεις. Συμβάλλει ουσιαστικά στη διαφυγή και διάσωση στρατιωτών αλλά και στην οργάνωση δολιοφθορών κατά των Γερμανών. Οργανώνει συσσίτια και περιθάλπει ευάλωτους Αθηναίους, κυρίως παιδιά.

Τον Ιούλιο του 1944, συλλαμβάνεται ως αρχηγός αντιστασιακής οργάνωσης και βασανίζεται ανελέητα. Συλλαμβάνονται τα πέντε από τα επτά παιδιά της τα οποία βασανίζονται άγρια μπροστά στα μάτια της. Αρνείται να συνεργαστεί. «Το αίμα των παιδιών μου είναι ελληνικό και το δίνουν για την πατρίδα τους, αλλά το αίμα αυτό θα σας πνίξει».

8 Σεπτεμβρίου 1944, εκτελείται στον Διομήδειο Κήπο Δαφνίου μαζί με 70 ακόμα Έλληνες, στην τελευταία ομαδική εκτέλεση από τους Γερμανούς. Τα παιδιά της διασώζονται την τελευταία στιγμή. Η Αθήνα απελευθερώνεται 34 ημέρες μετά.

Η Λέλα Καραγιάννη τιμήθηκε μετά θάνατο, τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από φορείς άλλων κρατών.

Η Οικία Λέλας Καραγιάννη…

βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σταυροπούλου και Λέλας Καραγιάννη, στην Πλατεία Αμερικής. Το 1995 κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο ως δείγμα κτηρίου του ύστερου εκλεκτικισμού και από το 1997 ανήκει στον Δήμο Αθηναίων.

Μετά από την παραχώρηση του στον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ι.Α.Α. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», το 2023 εγκαινιάστηκε ο Πολυχώρος Παιδιού «Λέλα Καραγιάννη» με στόχο τη στήριξη όλων των ευάλωτων οικογενειών της περιοχής. Έτσι, παρέχονται απογευματινές δραστηριότητες για παιδιά 6- 12 ετών, όπως εικαστικά, μουσική, θέατρο, ελληνικός πολιτισμός κ.ά Επίσης, σε συνεργασία με άλλα προγράμματα της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» τις πρωινές ώρες παρέχονται εκπαιδευτικές και κοινωνικές υπηρεσίες σε ενήλικες και εφήβους, όπως μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, εργασιακή συμβουλευτική κ.ά.

Η Δομή έχει γίνει ήδη ένα σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής, ένα μεγάλο σπιτικό στο οποίο οι οικογένειες της πολυπολιτισμικής κοινότητας βρίσκουν στήριξη, βοήθεια, λύσεις. Όλα τα προγράμματα είναι προσανατολισμένα στη φιλοσοφία της Εκπαίδευσης για την Ειρήνη. Η Εκπαίδευση για την Ειρήνη είναι η έμπρακτη προάσπιση όλων όσων οι άνθρωποι επιθυμούν και ελπίζουν για να ζουν σε αρμονία με τον εαυτό, τους άλλους και το φυσικό τους περιβάλλον.

Ενθαρρύνει τον αλληλοσεβασμό, την ενσυναίσθηση, τη συμπόνοια και τη συμπερίληψη. Εντοπίζει και αναδεικνύει τα κοινά και διδάσκει τη διαχείριση των διαφωνιών και των συγκρούσεων. Επικεντρώνεται στα παιδιά και τους νέους και έτσι προετοιμάζει την κοινωνία των πολιτών, όπου υπάρχει κατανόηση των διαφορετικών οπτικών και απόψεων, ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων, συνεργασία, συνδημιουργία και ανάπτυξη του διαλόγου.

Τις απογευματινές ώρες λειτουργούν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 6- 12 ετών με δραστηριότητες όπως ομαδικά παιχνίδια (παραδοσιακά, ψυχοκινητικά, επιτραπέζια), μουσική, χορό, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικές δημιουργίες, περιβαλλοντική αγωγή, εργαστήρια βιβλιοθήκης, αγώνες επιχειρηματικού λόγου, παιχνίδια έρευνας και τεχνολογίας αλλά και μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι αναπτύσσουν τις κοινωνικές, συναισθηματικές και νοητικές τους δεξιότητες, ανακαλύπτουν τα ταλέντα και τις προτιμήσεις τους, διασκεδάζουν, αποκτούν γνώσεις και εμπειρίες.

Στο πλαίσιο των δράσεων υποστήριξης της οικογένειας, η Δομή παρέχει διασύνδεση και με άλλα προγράμματα της «Αποστολής». Συγκεκριμένα, τις πρωινές ώρες λειτουργούν τμήματα ενηλίκων για την εκμάθηση ελληνικών και αγγλικών. Τα μαθήματα καλύπτουν όλα τα μαθησιακά επίπεδα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας. Λειτουργούν τμήματα δια ζώσης καθώς και μέσω web.

Επίσης, παρέχεται εργασιακή συμβουλευτική σε ενήλικες και εφήβους . Η δημιουργία βιογραφικού σημειώματος, η προετοιμασία για μία συνέντευξη, η εργασιακή νομοθεσία είναι μέρη ενός χρήσιμου κύκλου μαθημάτων.

Η συμβουλευτική γονέων είναι μία ακόμα υποστηρικτική δράση του Πολυχώρου. Σε ομαδικές συναντήσεις οι γονείς συζητούν τις δυσκολίες του γονικού τους ρόλου και ανταλλάσσουν χρήσιμες απόψεις για τη διαχείριση αυτών.

Στη Δομή οργανώνονται διαπολιτισμικές δράσεις και εκδηλώσεις με στόχο την αποδοχή του διαφορετικού, την εξάλειψη του φόβου και την ειρηνική συνύπαρξη. Η έκφραση των κατοίκων, η ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτισμικών τους χαρακτηριστικών αλλά και η εξοικείωση τους με τις πολλές και διαφορετικές κουλτούρες, νοοτροπίες, φιλοσοφίες και θρησκείες που συναντούν στην καθημερινότητά τους είναι βασική επιδίωξη της Δομής.

Επίσης, οργανώνονται οικογενειακά προγράμματα με δράσεις για όλη την οικογένεια. Σε αυτά τα μέλη των οικογενειών, γονείς και παιδιά καλούνται να επικοινωνήσουν και να χαρούν λίγο κοινό χρόνο, μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία.

The post Λέλα Καραγιάννη: Μια ηρωϊδα που δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί…Μνημόσυνο στην Μητρόπολη αλλά οι πολιτικοί δεν βρήκαν χρόνο appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα