Μετάλλαξη Omicron: Τι ξέρουμε για την «ιστορία» της Ο
Ο Guardian δημοσίευσε μια σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις για την αφρικανική μετάλλαξη κορονοϊού ή μετάλλαξη της Μποτσουάνα, που πλέον ονομάστηκε ως μετάλλαξη Omicron (Όμικρον). Αναφέρεται στον τρόπο που εξαπλώθηκε σε νοτιοαφρικανικές χώρες και εξηγεί τους λόγους της παγκόσμιας ανησυχίας. Κατά πόσο είναι ανθεκτική η μετάλλαξη Omicron (Όμικρον) που εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα στα εμβόλια κατά του κορονοϊού; Τι γνωρίζουν οι επιστήμονες για τη νέα
Σε αυτές τις ερωτήσεις επιχειρούν να απαντήσουν επιστήμονες σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συλλέξει. Εκφράζονται ανησυχίες γιατί η νέα παραλλαγή διαθέτει διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων από τη μετάλλαξη Δέλτα.
Πότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά η παραλλαγή;Η παραλλαγή εντοπίστηκε την Τρίτη και επισημάνθηκε ως ανησυχητική λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταλλάξεών της, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «παράκαμψη» της ανοσίας.
Αρχικά, η αύξηση των κρουσμάτων της συγκεκριμένης παραλλαγής εντοπίστηκε στην επαρχία Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής, μια αστική περιοχή που περιλαμβάνει την Πρετόρια και το Γιοχάνεσμπουργκ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Αυτοί οι δύο παράγοντες έθεσαν γρήγορα την παραλλαγή στο ραντάρ της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, με τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο της βρετανικής Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας να περιγράφει την Παρασκευή την παραλλαγή ως την «πιο ανησυχητική που έχουμε δει».
Από πού προήλθε;Αν και αρχικά συνδέθηκε με την επαρχία Γκαουτένγκ, η παραλλαγή δεν προήλθε κατ’ ανάγκη από εκεί. Το παλαιότερο δείγμα που εμφάνισε την παραλλαγή συλλέχθηκε στην Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου.
Οι επιστήμονες λένε ότι ο ασυνήθιστος αριθμός μεταλλάξεων υποδηλώνει ότι μπορεί να προέκυψε έπειτα από χρόνια λοίμωξη ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, όπως ένας ασθενής με HIV/Aids, που δεν λαμβάνει θεραπεία.
Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες για την παραλλαγή;Η παραλλαγή έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα -το «κλειδί» που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει τα κύτταρα του σώματός μας- αριθμός που είναι υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον που παρουσιάζει η παραλλαγή Δέλτα, η οποία έχει κυριαρχήσει πλέον σε όλο τον κόσμο.
Μια τόσο δραματική αλλαγή έχει εγείρει ανησυχίες ότι τα αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό μπορεί να μην ταιριάζουν πλέον καλά στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.
Με βάση τις γνώσεις για τη λίστα των μεταλλάξεων, οι επιστήμονες αναμένουν ότι ο ιός θα είναι πιο πιθανό να μολύνει ή να επαναμολύνει ανθρώπους που έχουν ανοσία σε προηγούμενες παραλλαγές.
Είναι πιο μεταδοτική η παραλλαγή της Μποτσουάνα;Οι ειδικοί δεν μπορούν να δηλώσουν με βεβαιότητα κατά πόσον η παραλλαγή αυτή μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, αν και η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ανησυχητική.
Στη Νότια Αφρική παρουσιάστηκε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων από 273 στις 16 Νοεμβρίου σε περισσότερα από 1.200 στις αρχές αυτής της εβδομάδας.
Περισσότερο από το 80% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται στην επαρχία Γκαουτένγκ, όπου μια πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι η παραλλαγή έχει γίνει γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος.
Ο δείκτης R, ο οποίος δείχνει πόσο γρήγορα αναπτύσσεται μια επιδημία, εκτιμάται ότι είναι 1,47 για τη Νότια Αφρική, αλλά αυξάνεται σε 1,93 συγκεκριμένα στην Γκαουτένγκ.
Ο Guardian, πάντως, σημειώνει πως είναι πιθανό τα στοιχεία αυτά να προκύπτουν από στατιστικό λάθος, ωστόσο τα δεδομένα έχουν προκαλέσει αρκετή ανησυχία και έχουν οδηγήσει σε προληπτικά μέτρα.
Θα είναι αποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια;Εκείνο που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η νέα παραλλαγή ενδεχομένως να μπορεί να παρακάμπτει την υπάρχουσα ανοσολογική προστασία.
Για την ώρα, οι όποιες προβλέψεις στηρίζονται σε θεωρητικές εκτιμήσεις και οι επιστήμονες σπεύδουν να κάνουν κλινικές έρευνες προκειμένου να εξακριβώσουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντισώματα έναντι της νέας παραλλαγής. Τα δεδομένα από την κοινότητα, σχετικά με τα ποσοστά επαναμόλυνσης θα δώσουν επίσης μια σαφέστερη ένδειξη για την έκταση οποιασδήποτε αλλαγής στην ανοσία.
Οι επιστήμονες υποθέτουν πάντως πως η παραλλαγή θα αναγνωρίζεται από τα υπάρχοντα αντισώματα, ενδεχομένως όμως τα υπάρχοντα εμβόλια να παρέχουν μικρότερη προστασία. Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού και χορήγησης της τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους και ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Μπορεί η παραλλαγή να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσο;Δεν υπάρχουν πληροφορίες ακόμη για το κατά πόσο η παραλλαγή της Μποτσουάνα οδηγεί σε πιο βαριά συμπτώματα, κάτι που παρακολουθούν οι επιστήμονες στη Νότια Αφρική προσεκτικά.
Δεδομένου ότι υπάρχει μια χρονική υστέρηση μεταξύ των λοιμώξεων και της βαριάς ασθένειας, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προτού υπάρξουν σαφή στοιχεία σχετικά με αυτό.
Μπορούν να τροποποιηθούν τα εμβόλια για να την αντιμετωπίσουν;Το δημοσίευμα αναφέρει πως υπάρχουν ομάδες που εργάζονται ακριβώς γι’ αυτό, να ενημερώνουν δηλαδή τα εμβόλια ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν την παραλλαγμένη ακίδα πρωτεΐνης.
Κάτι τέτοιο έγινε άλλωστε και με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, παρότι τελικά αποδείχτηκε πως τα υπάρχοντα εμβόλια ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά.
Οι ερευνητικές ομάδες ήταν ήδη έτοιμες να δημιουργήσουν νέες φόρμουλες εμβολίων και βρίσκονται σε επικοινωνία με τις ρυθμιστικές αρχές ποιες πρόσθετες δοκιμές θα απαιτούνταν. Ωστόσο, ενδεχομένως να χρειαστούν ακόμη και έξι μήνες προτού τα ενημερωμένα εμβόλια να είναι ευρέως διαθέσιμα.
Πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο;Η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων της παραλλαγής της Μποτσουάνα καταγράφεται στη Νότια Αφρική, λιγότερα στην Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. Ένα ακόμη κρούσμα εντοπίστηκε χθες στο Ισραήλ, ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής ανακοινώθηκε και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Βέλγιο.
Καθώς όμως η παραλλαγή φαίνεται να έχει υψηλή διάδοση στην κοινότητα της Νότιας Αφρικής, δεν είναι απίθανο να έχει εξαπλωθεί, χωρίς να είναι ακόμη ανιχνεύσιμη, και σε άλλες χώρες.
Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις επιβραδύνουν κάπως τη διάδοση, αλλά τα μέτρα αυτά είναι απίθανο να σταματήσουν εντελώς την εξάπλωση μιας νέας παραλλαγής.
Πηγή: Guardian
Όλες οι ειδήσεις
Πόσο μεταδοτική είναι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού; Ένα γράφημα προκαλεί ανησυχία
Στρατοδικείο για Λοχία που έφτυσε υπάλληλο σε τράπεζα στη Θεσσαλονίκη
Κορονοΐός μετάλλαξη Μποτσουάνα: Σε ποιες χώρες άναψε κόκκινο η Ελλάδα για πτήσεις
The post Μετάλλαξη Omicron: Τι ξέρουμε για την «ιστορία» της Ο appeared first on Militaire.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτό είναι το θαυματουργό ρόφημα που καταπολεμά τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια
- Υπέρταση: Η απίστευτη δραστηριότητα που ρίχνει την πίεση - Τι αποκάλυψε καθηγήτρια
- Η δολοφονία της οικογένειας Χρυσαφίδη στην Εκάλη - Ο μυστήριος μπάτλερ και οι φωτογραφίες στο ebay
- Η Αθηνά Λινού για τη μετάλλαξη «Ο» και το lockdown
- Στρατοδικείο για Λοχία που έφτυσε υπάλληλο σε τράπεζα στη Θεσσαλονίκη
- Αρπαγή των Εμιράτων απ’ τον Ερντογάν – Η Ελλάδα καθεύδει υπό μανδραγόρα*…
- Μετάλλαξη «Ο»: Τα μέτρα που είναι έτοιμα να ανασυρθούν από το συρτάρι
- Δημήτρης Αλεξάνδρου: Κατέρρευσε μόλις διάβασαν την ανάρτηση της Άννας Μαρία Βελλή (Video)
- "Γυφτάκι σκέφτονταν, και προσπερνούσαν": Ο Αύγουστος Κορτώ για τη μικρή Όλγα
- Θήβα: Χαστούκισαν γιατρό επειδή δεν τους έδωσε πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις militaire
- Στρατοδικείο για Λοχία που έφτυσε υπάλληλο σε τράπεζα στη Θεσσαλονίκη
- Αρπαγή των Εμιράτων απ’ τον Ερντογάν – Η Ελλάδα καθεύδει υπό μανδραγόρα*…
- «Δεν κάνουμε απλά κάτι λάθος με τον κορονοϊό, ζούμε τραγωδία σε Ευρώπη και Ελλάδα»-Γ.Κύρτσος
- Τουρκία: Την άμεση απελευθέρωση Καβαλά ζητά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
- Πολωνία: Μια «ξένη» πλέον και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης; Πρ. Παυλόπουλος
- Απάντηση στην ανοιχτή επιστολή Τσουκαράκη
- Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Ουκρανία αν το ΝΑΤΟ επιμείνει να την συμπεριλάβει στη Συμμαχία
- Μεταναστευτικό: Οι δοκιμασίες του Έβρου, η ανησυχία για το Αιγαίο και οι καταγγελίες-Ζ.Τσιριγώτη
- Μετάλλαξη Omicron: Τι ξέρουμε για την «ιστορία» της Ο
- Γερμανία: Οι προοπτικές της νέας κυβέρνησης συνασπισμού
- Τελευταία Νέα militaire
- Μετάλλαξη Omicron: Τι ξέρουμε για την «ιστορία» της Ο
- Κορονοϊός: Ο Μπάϊντεν ζήτησε ξανά άρση για τις πατέντες των εμβολίων!
- Γερμανία: Οι προοπτικές της νέας κυβέρνησης συνασπισμού
- Τουρκία: Την άμεση απελευθέρωση Καβαλά ζητά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
- «Δεν κάνουμε απλά κάτι λάθος με τον κορονοϊό, ζούμε τραγωδία σε Ευρώπη και Ελλάδα»-Γ.Κύρτσος
- Μεταναστευτικό: Οι δοκιμασίες του Έβρου, η ανησυχία για το Αιγαίο και οι καταγγελίες-Ζ.Τσιριγώτη
- Αρπαγή των Εμιράτων απ’ τον Ερντογάν – Η Ελλάδα καθεύδει υπό μανδραγόρα*…
- Πολωνία: Μια «ξένη» πλέον και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης; Πρ. Παυλόπουλος
- Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Ουκρανία αν το ΝΑΤΟ επιμείνει να την συμπεριλάβει στη Συμμαχία
- Απάντηση στην ανοιχτή επιστολή Τσουκαράκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τουρκία – Στήνει σταθμούς Επιτήρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και κέντρα Ταυτοποίησης στα κατεχόμενα
- Μέτσοβο, το «πέτρινο διαμάντι» -Τι πρέπει να δείτε, να γευτείτε, εστιατόρια, συγκλονιστικά αρχοντικά, 10+3 σημεία
- Ντόρα Μακρυγιάννη: «Δεν θα μπορούσα να συνεχίσω 3η χρονιά στον Ήλιο»
- Μετάλλαξη «Ο»: Τα μέτρα που είναι έτοιμα να ανασυρθούν από το συρτάρι
- Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει νέα μέτρα – Ανησυχία για τις γιορτές
- Αθηνά Λινού: «Οι επιστήμονες περιμένουν με κομμένη ανάσα, φαίνεται ότι η νέα μετάλλαξη είναι πολυμεταδοτική»
- Αγορά ακινήτων – Σε ποιες περιοχές θα συνεχιστεί η άνοδος τιμών
- Έρχεται νέα παρτίδα 2.000 μονοκλωνικών και 20.000 επιπλέον αντιικά χάπια τον Ιανουάριο
- Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το απόγευμα
- Τα νέα δεδομένα για την «Ο» - «Περιμένουμε με κομμένη την ανάσα» - Τι φοβούνται οι ειδικοί