Μήπως δεν υπολογίσθηκε σωστά η τοποθέτηση του Φ. Τερίμ στον Παναθηναϊκό; Λ.Καμπουρίδης

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης

Αντιστράτηγος ε.α.

Δεν μου πέφτει λόγος να σχολιάσω ποδοσφαιρικά την πρόσληψη του Φατίχ Τερίμ ως προπονητή στον Παναθηναϊκό. Εξάλλου κανένας δεν ασχολήθηκε με την ανάληψη του ρόλου του προπονητή της ομάδας μπάσκετ από τον επίσης Τούρκο Εργκίν Αταμάν. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι χειροκρότησαν και δόξασαν πληθώρα Ελλήνων παικτών του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ σε τουρκικές ομάδες.

Υπάρχει όμως πολιτικό θέμα με την τοποθέτηση του Φ. Τερίμ το οποίο μπορεί να έχει και «απόνερα». Όχι τόσο επειδή φαίνεται ότι

είναι θιασώτης της θεωρίας των «Γκρίζων Λύκων» αν και οι Τούρκοι δεν θα δεχόταν έναν αντίστοιχης ιδεολογίας Έλληνα ως προπονητή, αλλά επειδή η τοποθέτησή του έχει βαθιά πολιτική διάσταση.

Το 2012 ο τότε Τούρκος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Α. Γκιούλ, είχε καλέσει τους παραγωγούς τουρκικών σήριαλ και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους στην Τουρκία αφού αυτά προβαλλόταν σε χώρες του εξωτερικού και τα χρησιμοποιούσε η Άγκυρα για πολιτικό σκοπό.

Η σημασία της χρονικής συγκυρίας της τοποθέτησης

Ο Ερντογάν δεν συνεχάρη τον Ε. Αταμάν όταν τοποθετήθηκε ως προπονητής στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού αλλά συνεχάρη τον Φ. Τερίμ για την ανάληψη της θέσης του προπονητή στην ομάδα ποδοσφαίρου, ακολουθώντας χρονικά την Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών.

Πέρυσι τέτοια εποχή, δηλαδή όταν άρχισαν οι μυστικές συνομιλίες Αθήνας – Άγκυρας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι, στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, υπάρχει η δυσκολία στην ελληνική κυβέρνηση να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη αφού όπως είπε, η τουρκική κυβέρνηση δεν αντιμετώπιζε τέτοιο πρόβλημα. Δηλαδή για τις διαπραγματεύσεις έπρεπε να πειστεί η ελληνική κοινή γνώμη.

Και έτσι άρχισε το «μασάζ της ελληνικής κοινής γνώμης».

Το καλό πρόσωπο του Ερντογάν στην Αθήνα, η παρέκκλιση από το καθεστώς της βίζας Σένγκεν για Τούρκους σε 10 νησιά του Αιγαίου «για την τόνωση της τοπικής οικονομίας», η παύση των υπερπτήσεων στο Αιγαίο, οι εξαγγελίες εκτέλεσης κοινών έργων, το ρίξιμο των τόνων και πολλά άλλα, αποσκοπούν μεταξύ των άλλων και στο «μασάζ της ελληνικής κοινής γνώμης». Αυτός είναι και ο λόγος της τοποθέτησης του φίλου του Ερντογάν, Τερίμ στον Παναθηναϊκό, ο οποίος ήδη προκάλεσε αναφέροντας ότι, μοιραζόμαστε το Αιγαίο.

Όμως όσοι το δρομολόγησαν δεν σκέφθηκαν «τα απόνερα» τα οποία μπορεί στο μέλλον να λάβουν διαστάσεις και εκεί που λέμε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα εναντίον της βίας στην ουσία θα ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης έχει πειστεί ότι η τοποθέτηση Τερίμ εντάσσεται στην δημιουργία καλού κλίματος ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Τι θα γίνει λοιπόν εάν μερικά θετικά σφυρίγματα υπέρ της ομάδας του Παναθηναϊκού προκαλέσουν την αντίδραση των φιλάθλων – οπαδών των άλλων ομάδων;

Πως θα πειστεί η ελληνική κοινή γνώμη σε μία υποτιθέμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος από την καθόλα άξια ομάδα του Παναθηναϊκού, ότι η επίτευξη του στόχου δεν ήταν αποτέλεσμα του πολιτικού στόχου που προαναφέρθηκε;

Υπολογίσθηκε το ρήγμα το οποίο θα δημιουργηθεί τότε στο σώμα του φίλαθλου κόσμου στην Ελλάδα;

Όσοι σχεδιάζουν θα πρέπει να  σκέφτονται την επόμενη ημέρα καθώς και ότι ο τελικός κριτής είναι ο λαός.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreigner Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

The post Μήπως δεν υπολογίσθηκε σωστά η τοποθέτηση του Φ. Τερίμ στον Παναθηναϊκό; Λ.Καμπουρίδης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μήπως, Τερίμ, Παναθηναϊκό Λ Καμπουρίδης,mipos, terim, panathinaiko l kabouridis