Να μην προτρέχουμε για τις 3 κορβέτες συμβουλεύει ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος

Λίγα 24ωρα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις για την ελληνογαλλική συμφωνία, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτή εκτός από τις φρεγάτες Belharra θα περιελάμβανε και 3 κορβέτες. Με δεδομένο ότι οι φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία ,το πρόγραμμα των κορβετών εκτός από την αυτονόητη επιχειρησιακή του αξία είναι και η τελευταία ελπίδα που υπάρχει για τα ελληνικά ναυπηγεία. Ωστόσο ο ΥΕΘΑ σε σημερινή του συνέντευξη στα ΝΕΑ “βάζει φρένο” στις υπέρμετρα αισιόδοξες προβλέψεις:

“Μην

προτρέχετε. Αυτές οι αποφάσεις προϋποθέτουν μήνες εντατικών διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων, μεταξύ διαφορετικών παραγόντων (στρατιωτικών και οικονομικών επιτελείων, εταιρειών, κυβερνήσεων) στο πλαίσιο κάλυψης των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και του οικονομικού σχεδιασμού, βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Άρα, πρόκειται για μία διαδικασία σύνθετη και χρονοβόρα. Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση για τις φρεγάτες και τα Rafale, αρχίζει η κυρίως διαπραγμάτευση ώστε να οδηγηθούμε σύντομα στην υπογραφή των συμβάσεων αγοράς, πιθανότατα μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή. Η αγορά κορβετών ως εναλλακτική λύση της αγοράς της τέταρτης φρεγάτας θα μας απασχολήσει στο μέλλον, αλλά όχι ακόμα”.

Όπως διαβάζουμε την απάντηση οι κορβέτες ακόμη δεν είναι καθόλου βέβαιες. Θα επισημάνουμε αυτό που λέει ο ΥΕΘΑ για “τον οικονομικό σχεδιασμό”, γιατί παρά την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζεται για την οικονομία, τα μαύρα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί όλο και …μαυρίζουν.

Ο κ.Παναγιωτόπουλος απαντά σε ερώτηση για την καθυστέρηση στην προμήθεια των φρεγατών:

“Η αγορά καινούργιων φρεγατών δεν είναι απλή υπόθεση. Η Belhara έχει προταθεί ως λύση από τους Γάλλους ήδη από το Φεβρουάριο 2016, πριν καν οριστικοποιηθεί η τελική διαμόρφωση  του πλοίου από την κατασκευάστρια εταιρεία. Οι διαπραγματεύσεις για την αγορά δύο πλοίων είχαν διάρκεια τεσσάρων και πλέον ετών. Όταν τον Αύγουστο του 2020 κρίναμε ότι η τελική προσφορά ήταν οικονομικά ασύμφορη με βάση τις δυνατότητες και το σχεδιασμό μας, παγώσαμε τη διαπραγμάτευση και αναζητήσαμε και άλλες προτάσεις από άλλες χώρες, πάντοτε με γνώμονα τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτός ο άτυπος ανταγωνισμός είχε  ως τελικό αποτέλεσμα μία επιλογή ιδανική για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και ιδιαίτερα ελκυστική ως προς το τελικό τίμημα και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των πλοίων. Δεδομένου δε ότι όλες οι χώρες που συμμετείχαν στην διαδικασία είναι σύμμαχοι και εταίροι της Ελλάδας σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ, είναι προφανές ότι δεν υπήρξε κανένα παιχνίδι «κάτω από το τραπέζι». Καταλήξαμε στην επιλογή που κρίθηκε καταλληλότερη για τις ανάγκες μας από τους ειδικούς του Πολεμικού Ναυτικού”.

Ο ΥΕΘΑ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κούρσα εξοπλισμών:

Όπως είπα και στην συζήτηση στη Βουλή προ ημερών, δεν κάνουμε ανταγωνισμό εξοπλισμών με την Τουρκία, αλλά αγώνα δρόμου για να καλύψουμε κενά πολλών ετών στην ανανέωση και αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων, προκειμένου να ενισχύεται η συνολική αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά γίνονται σύμφωνα με τη νέα δομή δυνάμεων 2020-2025, σύμφωνα με το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών τρέχουσας περιόδου και το συνολικό δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια. Έχουμε υποβάλλει συνολικό κοστολογημένο και προτεραιόποιημενο σχέδιο στον Πρωθυπουργό. Έχουμε λάβει την έγκρισή του και βάσει αυτού κινούμαστε, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών. Επιπλέον, κάνουμε προσαρμογές όπου και όποτε χρειαστεί. Έτσι, για παράδειγμα, απορρίψαμε ως οικονομικά ασύμφορη την προσφορά για δύο φρεγάτες Belhara έναντι 3,3 δις τον Αύγουστο 2020 και δε μετανιώσαμε γι’αυτό”.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Τουρκίας είπε:

“Ο εκνευρισμός της Τουρκίας δε μας αφορά. Καθήκον μας και αποστολή μας είναι η θωράκιση της χώρας έναντι κάθε απειλής σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον με ανησυχητικές τάσεις αστάθειας. Αυτή τη θωράκιση την επιδιώκουμε και σε ένα βαθμό την επιτυγχάνουμε μέσω, αφενός της αμυντικής διπλωματικής προσπάθειας που ενισχύει και αναβαθμίζει συμμαχίες με φίλες χώρες, και αφετέρου μέσω ενός οργανωμένου σχεδίου ενίσχυσης της συνολικής αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων που υλοποιείται ταχύτατα και αποτελεσματικά εδώ και δύο χρόνια. Όσο για πιθανές εντάσεις με την Τουρκία στο μέλλον, επιμένω στην άποψη ότι με τέτοια προοπτική δεν είναι προς το συμφέρον κανενός”.

The post Να μην προτρέχουμε για τις 3 κορβέτες συμβουλεύει ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα