Νέα ανακάλυψη – Αρχαία ελληνική επιγραφή στα βουνά του Τατζικιστάν
Αρχαία ελληνική επιγραφή βρέθηκε σκαλισμένη σε βράχο στην ορεινή περιοχή του Τατζικιστάν, στην Κεντρική Ασία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, στην πέτρα ήταν γραμμένο «ΕΙΔΙΗΛΟ Υ…ϸΑΟΝΑΝϸΑΕ ΟΟΗ-ΜΟ ΤΑΚ-ΤΟΕ», που σύμφωνα με τον Nicholas Sims-Willions, ειδικό στη μελέτη της Βακτριανής γλώσσας, σημαίνει, «Αυτός είναι ο… του βασιλιά της βασιλείας, Βήμα Τακτού».
Λόγω του φυσικού τοπίου του Τατζικιστάν,
Καθώς η γύρω περιοχή του νεοανακαλυφθέντος βράχου είναι μια δυσπρόσιτη περιοχή, οι κάτοικοι της περιοχής προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τους αρχαιολόγους συλλέγοντας πληροφορίες για αυτούς, κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν.
Το 1932, ένα καλάθι με έγγραφα βρέθηκε από έναν ντόπιο βοσκό στο όρος Μούγκ, το οποίο έφερε στους αρχαιολόγους. Εκείνοι στη συνέχεια έμαθαν ότι ήταν το πρώτο έγγραφο κειμένου της ιστορικής γλώσσας της Σογδιανής, το οποίο στη συνέχεια οδήγησε στην ανακάλυψη του αρχαίου οικισμού Πεντζικέντ.
Πώς έγινε η ανακάλυψηΣε μια παρόμοια κατάσταση, όπως και με τον ντόπιο βοσκό, ένας κάτοικος κοντινού χωριού βρήκε τον χαραγμένο βράχο στα βουνά.
Ο Bobomulloev Bobomullo, ερευνητής από το Ινστιτούτο Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών του Τατζικιστάν, ενδιαφέρθηκε για τα νέα και ανέλαβε να το εξετάσει.
Αφού το είδε προσεκτικά, οι επιγραφές αποδείχτηκαν ότι ήταν αρχαία γραφή. Βρισκόταν στο βορειότερο μέρος του φαραγγιού κοντά στον ποταμό Αλμόση.
Σύμφωνα με τον βοσκό που βρήκε την επιγραφή, όταν είχε βρεθεί εκεί για πρώτη φορά, υπήρχαν περισσότερες επιγραφές σε πολλούς διαφορετικούς βράχους, αλλά λόγω χιονοστιβάδων, πολλές από τις επιγραφές υπέστησαν ζημιές.
Τι ήταν η Βακτριανή και η ιστορία τηςΣύμφωνα με την World History Encyclopedia, η Βακτρία είναι μια ιστορική περιοχή στην Κεντρική Ασία που ήταν μέρος της Περσικής Αυτοκρατορίας.
Ιστορικά, ήταν μια ενοποιημένη περιοχή, αλλά έχει χωριστεί σε αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Πακιστάν.
Ακόμη και μετά την ήττα του Δαρείου Γ’ της Περσίας, ένας αυτοαποκαλούμενος διάδοχος του Δαρείου Γ’ με το όνομα Μπέσσος, ηγήθηκε της αντίστασης κατά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Αλέξανδρος, τελικά, κατέκτησε τη Βακτριανή μεταξύ 329-327 π.Χ., την οποία κράτησε μέχρι το θάνατό του.
Μετά τον θάνατό του, έγινε μέρος της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών και κυβέρνησε το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής κατά την ελληνιστική περίοδο.
Οι Αλεξανδρινοί του ΠαμίρΕκτός από τη νέα ανακάλυψη, είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι στα υψίπεδα του Τατζικιστάν, στα βάθη της Ανατολής, στο ορεινό Παμίρ, υπάρχουν ολόκληρα χωριά με απογόνους στρατιωτών του Μέγα Αλέξανδρου.
Ανθρώπους περήφανους για την ελληνική καταγωγή τους και με άσβεστη τη μνήμη -ύστερα από 20 και πλέον αιώνες- της προσωπικότητας του Μακεδόνα στρατηλάτη. Την ανακάλυψη αυτών των παντελώς άγνωστων χωριών είχε κάνει ο ιστορικός ερευνητής και σκηνοθέτης Δημήτρης Μανωλεσάκης, όπως έγραφε η «Καθημερινή» σε δημοσίευμα του 2003. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
Αυτά τα σιωπηλά κακοτράχαλα βουνά της κεντρικής Ασίας δεν έχουν γνωρίσει ποτέ εισβολέα. Μόνο ένας πέρασε από εκεί, πριν από 2.333 χρόνια, και μολονότι τους κατέκτησε, αυτοί τον λάτρεψαν, γιατί δεν τους πάτησε παρά μόνο τους παρέσυρε σε έναν αστείρευτο ενθουσιασμό για τη ζωή και τη μάθηση. Επειτα, άφησε σε αυτούς τα «φώτα» και κάποιους από τους στρατιώτες του (ζωντανή απόδειξη οι απόγονοί τους, που ζουν ακόμη εδώ) και συνέχισε τη μεγάλη πορεία του. Εκτοτε, εκείνοι θαρρείς και εισήλθαν σε μια ζώνη του απολύτου, όπου τίποτα δεν προκαλεί φθορά στις παραδόσεις, όπου η πίστη μένει δροσερή και αθώα, σαν μόλις να ανάβλυσε. Οπου οι ψυχές δεν γερνάνε, ελλείψει αμφιβολιών.
Δεν είναι εύκολο ένας κατακτητής να λατρευτεί, πόσο μάλλον να θεοποιηθεί και ως θεός να παραμείνει «ζωντανός» για 20 αιώνες. Αυτό το κατάφερε ο Αλέξανδρος. O Ισκαντάρ, γι’ αυτούς.
Από εκείνον πήραν και το όνομά τους: Ισκανταρί Παμίρσκι. Αλεξανδρινοί του Παμίρ.
Την ανακάλυψή τους έκανε το φθινόπωρο του 2002 ο Ελληνας ιστορικός ερευνητής και σκηνοθέτης Δημήτρης Μανωλεσάκης ύστερα από επίμονη και επίπονη εξερεύνηση στις οροσειρές του Παμίρ (στο Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και τα σύνορά του με Αφγανιστάν, Κίνα και Κιργισία), δηλαδή στην αρχαία Σογδιανή και Βακτριανή, όπου, κατά τον Μάρκο Πόλο ζούσαν απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Κι όπως απεδείχθη, συνεχίζουν να ζουν. Πέντε τέτοια ελληνικά χωριά ανακάλυψε ο Δ. Μανωλεσάκης (υπάρχουν κι άλλα στην περιοχή, αλλά δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση, χρειαζόταν πολυήμερη οδοιπορία). Πέντε χωριά σε υψόμετρο μεταξύ 3.000 και 4.000 μ. σε διαφορετικά οροπέδια των οροσειρών του Παμίρ.
Οι απόγονοι των στρατιωτών του Μέγα ΑλέξανδρουΟ πρώτος που μίλησε για ύπαρξη απογόνων των στρατιωτών του M. Αλεξάνδρου στην Ασία ήταν ο Αγγλος αξιωματικός και φιλέλληνας Σερ Τζωρτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος το 1895 εντόπισε στον Ινδικό Καύκασο, στα Ιμαλάια του Πακιστάν, στο οροπέδιο Τσιτράλ, τους Καφίρ Καλάς, τους μελέτησε και έγραψε βιβλίο γι’ αυτούς.
Την πρώτη ταινία στην Ελλάδα για τους Καφίρ Καλάς, οι οποίοι πιστεύουν στους Θεούς του Ολύμπου και διατηρούν αρχαιοελληνικά ήθη και έθιμα (γι’ αυτό και καφίρ=άπιστοι, όχι μωαμεθανοί), έκανε ο Δημ. Μανωλεσάκης, για λογαριασμό της ΕΡΤ, ταξιδεύοντας πριν από αρκετά χρόνια στα οκτώ χωριά τους, στις απρόσιτες χαράδρες του Ινδικού Καυκάσου.
Οι απόγονοι Ελλήνων του Παμίρ ήταν μια παντελώς νέα ανακάλυψη -ουδείς γνώριζε ή είχε αναφερθεί ποτέ σ’ αυτούς.
Στο περιπετιώδες και επικίνδυνο ταξίδι στο Παμίρ, άλλοτε με τζιπ κι άλλοτε με τα πόδια, πολύτιμοι συνεργάτες στάθηκαν ο καθηγητής από την Τασκένδη Γιώργος Μιχαηλίδης και ο ιστορικός και διευθυντής μουσείου Σοχινμπέκ Αλλοουεντίν. «Δεν τους βρήκα εκεί που έλεγε ο Μάρκο Πόλο, αλλά ακόμη υψηλότερα -είχαν καταφύγει από αιώνες στα υψηλά οροπέδια προφανώς για να αποφύγουν επιδρομείς», λέει ο Δ. Μανωλεσάκης και συνεχίζει:
«Οι άνθρωποι αυτοί είναι περήφανοι για την καταγωγή τους, διηγούνται εκπληκτικές ιστορίες και θρύλους για τη δύναμη, τη σοφία, τη γενναιοψυχία του Ισκαντάρ. Και ενώ είναι Μουσουλμάνοι, τουλάχιστον έτσι δηλώνουν, πιστεύουν και προσεύχονται στον Μέγα Αλέξανδρο. Τον έχουν θεοποιήσει! Πιστεύουν όχι μόνο στη θεϊκή του δύναμη, αλλά και στις θαυματουργές του ικανότητες!».
Η προσευχή στον τάφο του ΙσκαντάρΟ ίδιος ο θρησκευτικός ηγέτης τους, ο ιμάμης, μαζί με άλλους ιερείς και δημογέροντες, μας εξιστόρησαν μπροστά στον φακό θαύματα του Βασιλιά Θεού Ισκαντάρ! «Αν μια γυναίκα δεν μπορεί να κάνει παιδί», είπαν ανάμεσα σε άλλα, «πηγαίνει στον τάφο του Ισκαντάρ, προσεύχεται κι όταν επιστρέφει, μένει έγκυος». Κάθε άνοιξη και φθινόπωρο πηγαίνουν και προσκυνούν έναν τάφο που βρίσκεται ψηλά στα βουνά Γιασμουλάχ, που πιστεύουν ότι είναι του Ισκαντάρ. Τον τάφο ανακάλυψε ένας δικός τους άνθρωπος πριν από δύο αιώνες. Πρόκειται προφανώς για κενοτάφιο, αλλά τι σημασία έχει, οι άνθρωποι αυτοί διανύουν με τα πόδια μια απόσταση 68 απόκρημνων χιλιομέτρων για να τιμήσουν τον Ισκαντάρ και να του ζητήσουν τη βοήθειά του».
Τα πέντε χωριά που εντόπισε ο Δ. Μανωλεσάκης βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Παμίρ και αγνοούν την ύπαρξη των υπολοίπων χωριών. Ακούν σε τρεις ονομασίες, ανάλογα με τις περιοχές όπου ζουν. Ισκανταρί Παμίρσκι (Αλεξανδρινοί του Παμίρ), Ισκανταρί Κούλι (Αλεξανδρινοί της Λίμνης) και Καλάσι Παμίρσκι (Καλάς του Παμίρ). Αυτοί οι τελευταίοι, προέρχονται από τους Καλάς των Ιμαλαΐων του Πακιστάν. Προφανώς, κάποιοι από αυτούς εκδιώχθηκαν από το οροπέδιο του Τσιτράλ και κατέφυγαν στο Παμίρ. Οπως και οι Καλάς των Ιμαλαΐων, έτσι και οι Καλάς του Παμίρ διατηρούν αρχαιοελληνικά έθιμα τα οποία αναβιώνουν σε μυστικές τοποθεσίες.
Τι γλώσσα μιλούνΟι απόγονοι Ελλήνων του Παμίρ μιλούν μια γλώσσα η οποία είναι μίξη περσικών, ουζμπεκικών, τατζικικών, ταρταρικών, αφγανικών και αρχαιοελληνικών λέξεων και ριζών. «Το όμορφο», λέει ο Ελληνας σκηνοθέτης, το λένε «εις καλόν», τη γυναίκα «γυναίκ», τα καρύδια «γιουνάν μακεδόνσκι αρύδ» ή «μακεδόνσκι αρύδ» ή «γιουνάν αρύδ», δηλαδή ελληνικά μακεδονικά καρύδια ή μακεδονικά καρύδια ή ελληνικά καρύδια.
Οι απόγονοι Ελλήνων του Παμίρ διηγούνται πλήθος θρύλων για τον M. Αλέξανδρο. Ενας από αυτούς αναφέρει τον Ισκαντάρ ως έναν πολύ δυνατό άνδρα, ο οποίος σήκωσε ένα βράχο τριών τόννων και τον τοποθέτησε ανάμεσα σε δύο απόκρημνα σημεία σχηματίζοντας γέφυρα. Αυτός που θα σηκώσει, λέει ο θρύλος, τον βράχο θα δει από κάτω τον Αλέξανδρο να ζωντανεύει και να διαβάζει το Κοράνι.
Ενας άλλος θρύλος, στην περιοχή της Λίμνης του Ισκαντάρ, μιλάει ακριβώς για τη δημιουργία της. O Αλέξανδρος έφτασε εκεί με τα στρατεύματά του έτοιμος να δώσει μάχη με τις ντόπιες φυλές. Ομως λίγο πριν από τη σύγκρουση, άνοιξαν οι ουρανοί και έγινε τέτοιος κατακλυσμός που το οροπέδιο γέμισε νερά σχηματίζοντας λίμνη, που διαχώρισε τους δύο στρατούς. H μάχη δεν δόθηκε ποτέ, οι λαοί συμφιλιώθηκαν. Αρκετοί στρατιώτες του Αλέξανδρου έμειναν εκεί και έκαναν οικογένειες. Σήμερα, οι Ισκανταρί Κούλι (Αλεξανδρινοί της Λίμνης) βλέπουν κάποιες εποχές τα ξημερώματα να αναδύεται από τη λίμνη ο M. Αλέξανδρος με τον Βουκεφάλα, ή μόνος του ο Βουκεφάλας που καλπάζει και ζευγαρώνει με τις ντόπιες φοράδες.
Ο θρύλος τους για τον Αλέξανδρο και το αθάνατο νερό είναι λίγο διαφορετικός από τον δικό μας. Κάποιος βασιλιάς προτείνει στον Αλέξανδρο να του δώσει να πιει το αθάνατο νερό. Ομως του λέει να σκεφθεί πολύ πριν αποφασίσει να το κάνει. O Αλέξανδρος απαντά ότι δεν θέλει να το πιει, δεν θέλει να γίνει αθάνατος, αθάνατο θέλει να μείνει το έργο του. O βασιλιάς του εξηγεί ότι ούτε αυτοί το έχουν πιει ποτέ, γιατί δεν θέλουν να γίνουν αθάνατοι και να βασανίζονται αιώνες.
Ο Αλέξανδρος των λαώνΟι απόγονοι των στρατιωτών του M. Αλέξανδρου αποτελούν το θέμα ενός ντοκιμαντέρ, το οποίο εντάχθηκε σε μια σειρά 10 ιστορικών – λαογραφικών ταινιών του Δ. Μανωλεσάκη με τον γενικό τίτλο «O Μέγας Αλέξανδρος των λαών».
The post Νέα ανακάλυψη – Αρχαία ελληνική επιγραφή στα βουνά του Τατζικιστάν appeared first on Militaire.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φρίκη στην Πάτρα: Τον ανάγκασαν να πει τα κάλαντα γονατιστός και του έβαλαν φωτιά
- Ο θάνατος που άνοιξε νέο δίαυλο επικοινωνίας της Άγκυρας με την Αθήνα
- «Δεν είπε τίποτα απολύτως… Κανονική κούρσα» – Τι λέει ο οδηγός ταξί που παρέλαβε τη μητέρα από το φράγμα του Αλιάκμονα
- Τουρκία: Η Άγκυρα «επικαιροποιεί» το casus belli - Σε συναγερμό η Αθήνα
- Κινέζος το πήγε σε άλλο επίπεδο για να μην κολλήσει κορονοϊό: Η αυτοσχέδια «τέντα» στο μετρό και το μήνυμά του
- Ακατάσχετος λογαριασμός: Έρχονται αλλαγές με στόχο το «φρένο» στις εκπρόθεσμες οφειλές – Πώς θα «χτίζεται»
- Ο μυστηριώδης γίγαντας της Μάχης του Μαραθώνα
- Βασίλης Τόπαλος: Θρήνος για τον 16χρονο πυγμάχο - «Ήταν καθαρά ατύχημα», λέει ο πατέρας του
- Στη «φάκα» των τεκμηρίων 1,8 εκατ. φορολογούμενοι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις militaire
- Ο μυστηριώδης γίγαντας της Μάχης του Μαραθώνα
- Πότε ξεκινούν οι εκπτώσεις του 2023
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2023: Ποιες ημερομηνίες «παίζουν» για πληρωμή
- Διακοπή ρεύματος σήμερα 3/1 – Ανακοίνωση ΔΕΔΔΗΕ
- Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι – Μέχρι πότε θα πληρώνουν τα rapid test
- Rapid test 3/1: Πού γίνονται δωρεάν – Πώς η βεβαίωση στο gov.gr
- Νέα ανακάλυψη – Αρχαία ελληνική επιγραφή στα βουνά του Τατζικιστάν
- Να δώσουμε στην Αλβανία να καταλάβει ότι η ευρωπαϊκή της τύχη κρίνεται από την Ελλάδα-Κ.Ζιαζιάς
- «Ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας»-Σταύρος Καλεντερίδης
- Πως οι Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές χάνουν 1,5 εκατομμύριο ευρώ
- Τελευταία Νέα militaire
- Νέα ανακάλυψη – Αρχαία ελληνική επιγραφή στα βουνά του Τατζικιστάν
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάρριψη ουκρανικών UAVs στη Σεβαστούπολη
- Βρετανία: Ετοιμάζεται να χαρακτηρίσει επίσημα «τρομοκρατική οργάνωση» τους Φρουρούς της Επανάστασης
- Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν Τ.Σάλιβαν στο Ισραήλ
- Ισραήλ: Πρόκληση για τους Παλαιστίνιους από τον υπουργό Ασφαλείας
- Ελλείψεις φαρμάκων: «Επικαιροποίηση μέτρων» ανακοίνωσε η κυβέρνηση και η πρόταση Καμμένου
- Στο «στόχαστρο» του Ν.Καραχάλιου ο Επίτιμος Α/ΓΕΑ Χ.Βαίτσης
- «Ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας»-Σταύρος Καλεντερίδης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κύμα μετανάστευσης στις ΗΠΑ απο την Κούβα – 3700 μετανάστες το 2022
- Βραβεία Σεζάρ: Εκτός λίστας οι καλλιτέχνες που κατηγορούνται για «βίαιες πράξεις»
- Σοκαριστικές σκηνές στο NFL: Παίκτης κατέρρευσε στο γήπεδο μετά από σύγκρουση με αντίπαλο
- Απόδραση αλά Μίστερ Μπιν στο Λος Άντζελες: Κρατούμενος πήδηξε από το παράθυρο περιπολικού που ήταν εν κινήσει
- Survivor All Star: H άρνηση του Ντάνου, τα παζάρια και τα ταχύρρυθμα φροντιστήρια ίντριγκας
- Bitcoin: Άλμα κατά 1.400% ή… βουτιά 70% – Όλες οι προβλέψεις για το 2023 και ο χρησμός του Μαρκ Μόμπιους
- Τα ξεχωριστά Θεοφάνια της Ερμιόνης με το έθιμο «γιάλα-γιάλα»
- Γιώργος Νίκας: Οι business ενός πλούσιου γόνου που χάνει σε πλειστηριασμό το πατρικό του σπίτι στη Στησιχόρου (pics)
- Βέροια: Επνιξε το παιδί της στον Αλιάκμονα και πήγε στο ρεβεγιόν
- Πάτρα: Τον ανάγκασαν να πει τα κάλαντα γονατιστός και του έβαλαν φωτιά