“Ντιμόνα ένας σταθμός χωρίς επιστροφή”! Τα πυρηνικά του Ισραήλ

 Strategika 51, Comité Valmy

Την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, για πρώτη φορά στην πρόσφατη στρατιωτική ιστορία στη Μέση Ανατολή, σημειώθηκαν τρία σημαντικά και έκτακτα γεγονότα.

Στο Ιράκ, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αγνώστων στοιχείων στόχευσε μια στρατιωτική βάση όπου βρισκόταν στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ.

Στη Συρία, τα συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος άνοιξαν προληπτικά πυρά σε ισραηλινά αεροσκάφη που δεν είχαν ακόμη εισέλθει στον εναέριο χώρο της Συρίας μετά από πυραυλική επίθεση ως αντίποινα στην έκρηξη

σε υπερευαίσθητη τοποθεσία στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα του Ισραήλ. Ένας συριακός βαλλιστικός πύραυλος εδάφους-αέρος εκτοξεύτηκε, πέταξε πάνω από το μισό Ισραήλ και προσγειώθηκε κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ντιμόνα.

Για τους Ισραηλινούς, ένας αδέσποτος πύραυλος Sol-Air Sa-5 (S-200) έπεσε κοντά στη Ντιμόνα. Μια εκδοχή στην οποία κανείς δεν πιστεύει. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με εκκωφαντική σιωπή και η ισραηλινή κοινή γνώμη συγκλονίζεται όταν μαθαίνει ότι τα συστήματα αεράμυνας και βαλλιστικής άμυνας που κοστίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ανακαλύπτεται ότι είναι σε πλήρη αδυναμία να αναχαιτίσουν ένα ιπτάμενο αντικείμενο που έχει διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα στο εσωτερικό του Ισραήλ πριν πέσει κοντά σε μια πυρηνική εστία, όπου ο κίνδυνος ατυχήματος τύπου Τσερνομπίλ σε ομαλές εποχές είναι ήδη από τους υψηλότερους στον κόσμο. Ομοίως, η τεράστια έκρηξη που κατέστρεψε την περιοχή Tomer όπου παράγονται εκτοξευτές διαστήματος Shavit και αντιπυραυλικοί πύραυλοι Arrow3 ταξινομήθηκε ως «ελεγχόμενο» ατύχημα.

Αυτή η στρατηγική ασάφεια που αποσκοπεί στον πνιγμό των γεγονότων σε μια ομίχλη αβεβαιότητας είναι το σήμα κατατεθέν της στρατιωτικής στρατηγικής του Ισραήλ, η οποία δηλώνει ότι κανένας πόλεμος δεν μπορεί να χαθεί  εκτός αν έχει αναγνωριστεί.

Το τρίτο αδημοσίευτο γεγονός είναι η στοχοποίηση του αρχηγείου της Μοσάντ με βομβιστική επίθεση. Αυτό το περιστατικό λογοκρίθηκε έντονα και δεν υπήρξε ποτέ επίσημα. Η σειρά των εκρήξεων που ακούστηκαν στο Τελ Αβίβ σχετίζεται άμεσα με αυτό το περιστατικό σκιώδους πολέμου.

Όλα αυτά τα περιστατικά δεν οδήγησαν σε κλιμάκωση. Προς το παρόν.  Αντίθετα, τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης ελαχιστοποιούν αυτά τα γεγονότα και τα μειώνουν σε απλά ατυχήματα: τεχνικά ατυχήματα στο Tomer· ένας αδέσποτος συριακός πύραυλος εδάφους-αέρος, που μια τόσο τυχαία τροχιά είχε ωθήσει λίγο μακριά. Ακόμη και η αποτυχία των τριών ορόφων της ισραηλινής διαστημικής και της βαλλιστικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου συστήματος «Σιδερένιος Τρούλος» και «Σφενδόνη του Δαυίδ» δικαιολογείται με τη χρήση άλλων μέσων που είναι πολύ μυστικά για να  γνωστοποιηθούν στο κοινό σύμφωνα με τους Ισραηλινούς. Ένα είδος χρήσης εικονικού φαρμάκου για να ηρεμήσει μια κοινή γνώμη λίγο περισσότερο από ανήσυχη. 

Εάν οι Ισραηλινοί στρατηγοί τηρούν μιαν εξωτερική σιωπή, αυτό δεν συμβαίνει και στα ενδότερα.. Μόλις καταλήξουν σε συμπεράσματα για το τί συνέβη πραγματικά, θα προχωρήσουν στη φάση των «δυσανάλογων» αντιποίνων, εάν ο αντίπαλος μείνει πίσω στην τεχνολογική καινοτομία. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Απέχουμε πολύ από την εποχή όπου μια  τουφεκιά  κυνηγητικού δίκαννου από τη Συρία δικαιολογούσε μια αεροπορική επιδρομή. Εάν οι Σύροι εξουσιοδότησαν την εκτόξευση πυραύλου σε ισραηλινό πυρηνικό σταθμό, κάτι που ακόμη και ο Σαντάμ Χουσεΐν, με τους 39 πυραύλους Scud που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ το 1991, δεν τολμούσε να κάνει, φοβούμενος μια πυρηνική απάντηση, είναι ότι κάτι έχει αλλάξει ριζικά.

 Οι Ιρανοί είναι τόσο εξοργισμένοι από τα πλήγματα στο πυρηνικό τους πρόγραμμα που αποφάσισαν να δείξουν ότι το Ισραήλ είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο ευάλωτο από τους πιο αδύναμους αντιπάλους του. Αυτό που μερικές από τις συριακές ελίτ απαιτούσαν εδώ και χρόνια. Και η στόχευση της Ντιμόνα αναπόφευκτα ασκεί την επιρροή ενός συριακού δόγματος που πιστευόταν θαμμένο κάτω από δέκα χρόνια πολέμου και χάους.

Ο σκιώδης πόλεμος θα συνεχιστεί και κινδυνεύει να επεκτείνει τη φύση των διακυβευμάτων και την ποιότητα των στόχων. Η επόμενη ισραηλινή κίνηση είναι πιθανό να είναι θεαματική, διότι θα είναι θέμα διατήρησης του μύθου του Ισραήλ, κατασκευασμένου με πρόχειρα υλικά, χωρίς τον οποίο θα εξαφανιστεί. Αλλά απέναντι φαίνεται να υπάρχει μια άλλη στάση, βασιζόμενη σε μια ακριβή εκτίμηση της  διεθνούς στρατηγικής πραγματικότητας και ειδικώτερα της ρωσικής αγανάκτησης με το ΝΑΤΟ και της κινεζικής αποφασιστικότητας για την ανακατάληψη της Ταϊβάν.

Υπό αυτές τις συνθήκες,  ας μην περιμένουμε από την Ουάσιγκτον να άρει τις κυρώσεις που επιβάλλονται στο Ιράν, τη Συρία ή τη Ρωσία.

Ως εκ τούτου, η Ντιμόνα είναι ένα σημείο χωρίς επιστροφή στη στρατηγική αναμέτρηση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αλλά και με μια Συρία που ενόμιζαν σβησμένη από τον γεωστρατηγικό χάρτη.  Είναι προπάντων η αρχή μιας νέας εποχής στη Μέση Ανατολή, όπου όλα τα χαρτιά κινδυνεύουν να ανατραπούν και πάλι.

The post “Ντιμόνα ένας σταθμός χωρίς επιστροφή”! Τα πυρηνικά του Ισραήλ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
“Ντιμόνα, Ισραήλ,“ntimona, israil